Studiu: Chiar si o ora de somn in minus il afecteaza pe copilul tau - iata de ce

Studiu: Chiar si o ora de somn in minus il afecteaza pe copilul tau - iata de ce

Studiu: Chiar si o ora de somn in minus il afecteaza pe copilul tau - iata de ce

Pierderea a doar o oră de somn poate avea consecințe semnificative asupra sănătății și dezvoltării unui copil. Somnul insuficient afectează negativ funcționarea cognitivă, ceea ce poate duce la dificultăți de concentrare, probleme de memorie și performanțe academice scăzute. Un studiu publicat în revista "Pediatrics" a arătat că pierderea a doar unei ore de somn pe noapte poate reduce atentia și capacitatea de a rezolva probleme la copii, afectând astfel procesul de învățare și dezvoltarea intelectuală.

Pe lângă efectele cognitive, lipsa de somn poate influența negativ și comportamentul și starea emoțională a copilului. Copiii care nu dorm suficient pot deveni iritabili, anxioși și predispuși la stări de spirit fluctuante. De asemenea, somnul insuficient este asociat cu un risc crescut de obezitate, deoarece poate perturba hormonii care reglează apetitul, determinând copiii să consume mai multe calorii. Asigurarea unui program regulat de somn și a unui mediu propice pentru odihnă sunt esențiale pentru sănătatea și bunăstarea generală a copilului.

Cum pierderea a DOAR o oră de somn poate dăuna copilului

Copilul tau doarme suficient? Somnul este esențial pentru toți oamenii, si în special pentru copiii care sunt încă în stadiul lor de dezvoltare. Dacă copilul tau pierde chiar și o oră de somn, poate fi dăunător sănătății sale fizice și mintale. Iată de ce copilul ar trebui să doarmă suficient în fiecare noapte.

Cum afectează privarea de somn copiii sănătoși

Un nou studiu publicat în jurnalul american de Pediatrie JAMA a constatat că un somn incomplet compromite bunăstarea copiilor, aceștia nu se descurcau la fel de bine la școală și aveau o calitate redusă a vieții. Deși există mai multe studii despre copiii cu tulburări de somn, cercetătorii din acest studiu au analizat ce s-ar întâmpla dacă copiii sănătoși ar avea un somn incomplet.

Copiii implicați au făcut parte dintr-un alt studiu numit DREAM (Daily Rest, Eating, and Activity Monitoring). „În acest studiu, copiii au suferit săptămâni alternative de somn restricționat și somn prelungit. A fost o perioadă de o săptămână între ele. În total, 100 de copii sănătoși, fără probleme de somn, cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani, au participat la studiul din 2022”.

Citeste si Cum influenteaza ora de culcare dezvoltarea creierului copilului si durata recomandata a somnului de la 1-4 ani

Impactul de DOAR o oră de privare de somn

Orele de culcare ale copiilor au fost modificate pentru a fi fie cu o oră mai târziu decât de obicei (restricție de somn) fie cu o oră mai devreme (prelungire a somnului). În ambele cazuri, copiii s-au trezit la orele lor normale. Cercetătorii au cerut atât părinților, cât și copiilor să evalueze calitatea vieții copiilor legate de sănătate, folosind diverse chestionare.

Concluziile studiului au arătat că pierderea somnului, chiar și pentru o săptămână și doar o oră, poate scădea calitatea vieții unui copil. Au existat efecte negative semnificative asupra bunăstării fizice a copiilor, precum și asupra capacității acestora de a face față mediului școlar.

De ce sunt importante aceste constatări

Mulți părinți cred că este în regulă dacă copilul lor se culcă cu o oră întârziere, poate că sunt ocupați cu munca de la școală sau se uită la un film sau orice altceva. Cu toate acestea, somnul copiilor trebuie luat în serios și ar trebui să respecte o oră fixă ​​de culcare.

Calitatea corectă sau greșită a somnului poate afecta toate celelalte aspecte ale vieții copilului – cât de multă mâncare mănâncă; sunt capabili să alerge și să se joace energic; fie că sunt atenți în timpul orei sau au suficientă energie de joaca.

Cum să-ți ajuți copiii să doarmă mai bine

Este important ca copilul să doarmă suficient în fiecare noapte, în funcție de vârsta lui. Ar trebui să aibă o oră fixă ​​pentru a merge la culcare și a se trezi. Unul dintre cele mai importante lucruri pentru o bună igienă a somnului în aceste zile este să vă deconectați de la toate ecranele și dispozitivele.

Expunerea la lumina albastră de pe ecrane pe timp de noapte poate perturba somnul copilului, deoarece poate trimite un semnal creierului că este timpul să fie treaz.

Despre somnul copilului - merita citit si

Ora de culcare are legatura cu obezitatea de mai tarziu a copilului
Cum imi invat baiatul sa doarma singur?
Spray-ul impotriva monstrilor, in sfarsit 
Ritmul de somn al copilului: despre necesitatea de a dormi, bioritm si anotimpuri
Cand doarme copilul singur? Ce este de facut, va sfatuieste Desprecopii :)

autor: redactor DC - toate drepturile rezervate © 2024

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII