Amniocenteza precoce: motive și dificultăți - sfatul medicului

Amniocenteza precoce: motive si dificultati - sfatul medicului

Amniocenteza precoce: motive și dificultăți - sfatul medicului

O amniocenteza precoce se realizeaza in saptamanile 12-14 de sarcina. Operatorii-medici cu experienta in amniocenteza pot efectua cu succes o amniocenteza in aceasta perioada timpurie a sarcinii, desi pot exista anumite dificultati tehnice.

- veti citi:
Amniocenteza precoce: cand se face?
Ce dificultati pot interveni la amniocenteza timpurie?
Ce este amniocenteza
Motive pentru a face o amniocenteza:
Testele prenatale ne-invazive
Testele de sarcina: ghid pe trimestre
Aplicatia Odiseea Sarcinii: sarcina pe saptamani, in detaliu

Amniocenteza precoce: cand se face?

Amnioceteza este considerata precoce atunci cand se realizeaza inainte de momentul traditional al saptamanii 15 sau 16 de sarcina.

O amniocenteza precoce se realizeaza in saptamanile 12-14 de sarcina. Operatorii-medici cu experienta in amniocenteza pot efectua cu succes o amniocenteza in aceasta perioada timpurie a sarcinii, desi pot exisa anumite dificultati tehnice.

Ce dificultati pot interveni la amniocenteza timpurie?

O eventuala problema ar fi ca membrana amniotica care inconjoara fatul nu a fuzionat complet cu peretele uterin. DIn aceasta cauza, atunci cand operatorul (medicul) incearca sa introduca acul prin membrana amniotica, aceasta poate fi impinsa de varful acului, in loc sa fie strapunsa.  Dar aceasta problema poate fi depasita daca se alege cu grija locul amniocentezei si introducerea rapida a acului.

Principala problema legata de amniocenteza precoce este ca riscurile sunt mai mari. Exista un risc mai mare de pierdere a sarcinii si un risc mai mare de pierdere de lichid amniotic - printr-o scurgere de lichid amniotic prin vagin, dupa test.

In aceasta perioada de sarcina, medicii sunt de parere ca testul de vilus corionic este un test mai sigur insa unii medici prefera amniocenteza precoce.

Ce este amniocenteza

Amniocenteza este un test prenatal care ofera medicului informatii despre sanatatea si dezvoltarea bebelusului pe baza unei mostre de lichid amniotic. Acesta este lichidul care inconjoara bebelusul in uter.

Motive pentru a face o amniocenteza:

Amniocenteza este folosita pentru a detecta:

Amniocenteza detecteaza aproape toate anomaliile cromozomiale, inclusiv sindromul Down, trisomia 13, trisomia 18 si anomaliile cromozomilor sexuali (ca sindromul Turner si sindromul Klinefelter). Amniocenteza are o precizie de peste 99% in diagnosticarea acestor boli.

► Amniocenteza detecteaza cateva sute de boli genetice
, ca fibroza chistica, maladia celulelor secera (sickle cell disease) si boala Tay-Sachs. Testul nu este folosit pentru detectarea tuturor acestor boli, insa daca bebelusul are un risc crescut de a face una sau mai multe dintre aceste boli, in cele mai multe cazuri amniocenteza poate indica de obicei daca are boala sau bolile respective. 

Amniocenteza detecteaza anomaliile de tub neural, ca spina bifida si anencefalia.

Amniocenteza NU detecteaza anomaliile congenitale (din nastere) ca malformatiile inimii, buza de iepure sau despicarea boltei palatine. Totusi, multe defecte structurale pot fi detectate la ecografia din al doilea trimestru de sarcina, care a devenit deja o rutina, mai ales pentru femeile care fac si amniocenteza.

In Romania, se face in trimestrul doi de sarcina ecografia numita morfo-fetala, in cadrul careia se fac nu numai diverse masuratori ale bebelusului, dar sunt urmarite si eventualele semne de defecte structurale.

► Pentru a determina daca plamanii bebelusului sunt destul de maturi ca sa suporte o nastere prematura, in cazul in care ati intrat prematur in travaliu sau in cazul in care exista un alt motiv pentru o nastere prematura. 
► Pentru a diagnostica sau a elimina o infectie uterina daca, de exemplu, vi s-a rupt apa inainte de termen. 
► Pentru a verifica daca bebelusul este bine in cazul in care aveti o incompatibilitate a sangelui, cum ar fi incompatibilitatea Rh. Aceasta este o problema complexa care poate aparea daca sangele dumneavoastra este de un alt tip decat al copilului.

Nota: Obstetricienii folosesc tot mai mult in acest scop ecografia Doppler in locul amniocentezei. Despre amniocenteza pe larg aici.

Testele prenatale ne-invazive

• Amniocenteza și testarea prenatală neinvazivă (NIPT, TPN) sunt două tehnici foarte diferite care sunt folosite pentru a verifica același lucru - citeste in continuare aici.

Testele de sarcina: ghid pe trimestre

Teste de sarcina care se fac in trimestrul 1: ghid complet

Teste si analize de sarcina care se fac in trimestrul 2: ghid complet

Teste si analize de sarcina care se fac in trimestrul 3: ghid complet

Aplicatia Odiseea Sarcinii: sarcina pe saptamani, in detaliu

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI

Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI  

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com
Material realizat cu colaborarea doamnei Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, in exclusivitate pentru Desprecopii

Toate drepturile rezervate (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII