13 mesaje REALISTE despre alăptare pe care trebuie să le știe orice graviduță - confesiuni ♥
Când am născut primul copil stiam că alaptarea este benefica atât pentru copil cât si pentru mama - insă cam atât. Apoi am aflat că este al naibii de greu să alăptezi dacă nu esti pregatită mental ca acest lucru nu este usor. Si cere multă rabdare.
• Tocmai pentru că am trecut prin aceste experiențe - diferite - aș vrea să imi iau libertatea de a inșira 13 sfaturi directe și esențiale despre alăptare - de citit de către graviduțe sau foarte proaspete mămici cu bebeluși ...S-ar putea să le fie de mare ajutor. ♥
- 12 mesaje realiste despre alaptare - veti citi:
Am reusit sa alaptez dupa un sezon ratat
Alaptarea este mult mai dificila decat pare
A fost mult, mult mai greu
Rezista!
Este posibil sa doara
Ai incredere in tine si in copilul tau
Tu detii controlul
Tu decizi
Nu este o regula faptul ca vei scadea in greutate
Poti alapta si dupa ce ai reinceput serviciul
Ai optiuni
Tu ai drepturi
Nu este ciudat
Am reusit sa alaptez dupa un sezon ratat ...
Sunt o mama cu doi copii care nu a reusit sa isi alapteze primul copil dar care a reusit sa alapteze cu succes - al doilea copil - dupa ce m-am documentat serios pe Desprecopii si am primit sfaturi pretioase de la mamicile de pe forumul Desprecopii.
Cand am nascut primul copil stiam ca alaptarea este benefica atat pentru copil cat si pentru mama - insa cam atat. Apoi am aflat ca este al naibii de greu sa alaptezi daca nu esti pregatita mental ca asta e un lucru nu foarte usor. Si cere multa rabdare. Si tocmai pentru ca am trecut prin aceste experiente - diferite - as vrea sa imi iau libertatea de a insira 13 sfaturi directe si esentiale despre alaptare - de citit de gravidute sau foarte proaspete mamici cu bebelusi ...
1 - Alaptarea este mult mai dificila decat pare
Cand am ramas insarcinata, nu aveam niciun dubiu asupra faptului ca imi voi alapta bebelusul. Nu aveam de unde sa stiu cum va fi aceasta experienta, insa realitatea nu a fost deloc in conformitate cu asteptarile mele. Si pentru ca, in general - orice tanara mamica ce are probleme sau dileme despre alatare are nevoie de sfaturi constructive - in conformitate cu realitatea - si nu lozinci din partea cartelului Pro-alaptare.
2 - A fost mult, mult mai greu in realitate
E bine sa pornesti de la ideea ca alaptarea este o treaba complexa. E mai bine sa crezi asta decat sa iti imaginezi ca e o floare la ureche si sa fii dezamagita pe parcurs. Si cred ca este mult mai dificil decat multe femei se asteapta sa fie.
Cand vad femei ce poarta o lupta corp la corp cu alaptatul, imi doresc sa le spun: ”Am trecut si eu pe acolo. Lucrurile merg spre bine. La final vei vedea ca totul a meritat.” Insa aceste cuvinte sunt mult prea simple pentru ceea ce simt ele. Iata ce vreau sa transmit mamelor care alapteaza si se simt foarte obosite si singure, crezand ca nu au puterea necesara pentru a continua:
3 - Rezista!
La inceput, esti epuizata si ti se pare ca bebelusul tau se trezeste plangand de foame imediat dupa ce a adormit. Este permis sa primesti o mana de ajutor atunci cand intreg universul tau este treaz si simti solidaritate din partea celor din jurul tau, chiar daca aceasta este trecatoare. In orice caz, noptile sunt lungi iar tu vei fi singura persoana ce va sta treaza atunci cand toti ceilalti vor dormi.
Poate ca este greu, dar nu te speria, totul este absolut normal; la final, vei vedea ca a meritat tot efortul pe care l-ai depus. Daca simti ca alaptatul la san este benefic copilului tau, atunci fa acest lucru. Vei trece prin momente de incercare, dar dupa acestea vei fi bucuroasa ca nu ai cedat in fata lor.
4 - Este posibil sa doara
Stiu ca acesta este un lucru discutabil. Vei auzi multi “avocati “ ai alaptatului spunand ca daca doare, inseamna ca ceva nu functioneaza corect. Insa nu este intotdeauna adevarat. Chiar si in cel mai bun caz, noutatea alaptatului asupra organismului poate cauza durere in zona sfarcurilor.
La inceput, multe mamici noi se straduiesc sa faca totul corect. Cea mai buna cale de a depasi toate dificultatile care apar este sa lucrezi cu un consultant in alaptare. Pe durata alaptarii, pot sa apara probleme ca: blocarea necorespunzatoare a canalelor galactofore, sfarcuri dureroase, crapate sau sangerande, infundarea conductelor si multe altele.
Mentionez din nou ca toate aceste simptome sunt destul de frecvente si la alte mamici. Cu putin ajutor, poti depasi toate aceste probleme si astfel poti stabili o legatura sanatoasa si lipsita de dureri intre tine si copilul tau, o relatie benefica pentru amandoi.
5 - Ai incredere in tine si in copilul tau
Este foarte probabil ca bebelusul tau sa nu manance la ore programate. Primele saptamani dupa ce mi-am adus fiica acasa de la maternitate, credeam ca o sa innebunesc din cauza ei, caci ma gandeam: “Tocmai a mancat, nu are cum sa-i fie foame din nou!”, insa ei ii era foame sau dorea sa fie alinata. In orice caz, ea avea nevoie sa fie hranita, chiar daca terminase de mancat in urma cu 10 minute. Ea voia sa manance din nou.
Viata a fost mult mai usoara cand am inceput sa o hranesc atunci cand ea cerea acest lucru. Ea era mai fericita. Eu eram mai fericita.
Nu permite altor oameni sa iti spuna cand trebuie sa manance copilul tau. Hraneste-ti copilul ayunci cand iti spune el ca are nevoie sa fie hranit.
6. Are importanță mărimea sânilor in alăptare? Produc mai putin lapte pentru bebe?
7 - Tu detii controlul
Este posibil sa te copleseasca familia si multimea de prieteni din jurul tau care iti dau “sfaturi bune” in privinta copilului. Fiecare are propria opinie in legatura cu ceea ce este bine, insa exista persoane care nu se sfiesc deloc in a te instiinta ca tu gresesti iar ei au dreptate, indiferent daca ei au sau nu copii.
Este foarte usor sa te lasi dominat de aceste voci atunci cand esti nou in functia de parinte, confuz, nesigur si complet epuizat. Este important sa stii ca tu detii controlul. Tu decizi cum iti hranesti copilul, chiar daca mama ta iti spune ca ea stie formula potrivita de hranire, cand tu ai facut totul corect. Tu decizi cand iti hranesti copilul, chiar daca mama ta iti spune ca bebelusul este “bine” si nu are nevoie sa fie hranit in urmatoarele doua ore.
Tu detii controlul chiar si la spital; Dupa ce ai stabilit o legatura de alaptare intre tine si copilul tau, nu te rusina sa-i spui doctorului sau asistentei ca nu vrei ca al tau copil sa foloseasca suzeta sau sa i se dea formula de lapte praf sau alte suplimente. Ai o voce, foloseste-o!
8 - Nu este o regula faptul ca vei scadea in greutate
Pe durata alaptarii arzi caloriile in plus, insa nu toata lumea pierde in greutate. Unii oameni, ca mine, iau in greutate pe durata alaptarii.
Nu te ingrijora cu privire la ce spun sau gandesc alti oameni: continua sa-ti hranesti copilul asa cum doresti si ai grija de tine cat de bine este posibil, urmeaza o dieta sanatoasa si fa exercitii fizice.
9 - Poti alapta si dupa ce ai reinceput serviciul
Nu trebuie sa te opresti din alaptat doar pentru ca te-ai intors la serviciu. Angajatorul tau este obligat prin lege sa iti ofere spatiul si timpul necesar pentru a pompa laptele mamar, desi multe femei continua sa raporteze probleme in legatura cu aplicarea acestei legi. Atat timp cat angajatorul iti respecta si indeplineste aceasta cerere, pentru care ai o motivatie plauzbila, poti continua sa folosesti pompa de san la serviciu atat timp cat doresti sa alaptezi.
Desigur, in cele din urma ai putea decide ca pomparea laptelui este cea mai proasta alegere (fiindca chiar asa este), insa alegerea aceasta este a ta. Trebuie sa stii ca ai optiuni si ca nu esti obligata sa stopezi alaptarea odata cu intoarcerea la serviciu.
10 - Ai optiuni
Nu simti ca esti obligata sa alaptezi.
Totul este in regula daca decizi ca alaptarea este cea mai buna optiune pentru tine si pentru copilul tau.
Daca decizi ca alaptarea este cea mai buna decizie, insa te razgandesti dupa 3 luni, este normal.
Daca decizi ca nu vrei sa alaptezi, insa in schimb doresti sa folosesti doar pompa pentru san, este normal.
Daca decizi ca nu vrei sa alaptezi, insa in schimb doresti sa folosesti un donator de lapte, este normal.
Daca decizi sa suplimentezi alaptatul cu formula de lapte, este normal.
Daca decizi sa stopezi alaptatul si sa folosesti doar formula de lapte, este normal.
Cheia este sa stii ca deciziile iti apartin si ca nu trebuie sa te lasi influentata de opiniile altor persoane. Foloseste informatiile pe care le ai la dispozitie pentru a lua cea mai buna decizie pentru tine si copilul tau, insa nu uita ca nu trebuie sa faci nimic condusa fiind de frica sau pentru a scapa de judecatile celorlalti.
11 - Tu ai drepturi
In majoritatea statelor, ai dreptul de a-ti alapta copilul oriunde ai dreptul sa te afli. Aceasta inseamna ca poti alege sa iti hranesti copilul oriunde are el nevoie si oriunde te simti tu confortabil sa faci asta.
Daca esti in centrul unui mall, poti sa-ti hranesti copilul.
Daca esti la restaurant, poti sa-ti hranesti copilul.
Daca esti in mijlocul unei aglomerate sali de jocuri, poti sa-ti hranesti copilul.
Poti sa-ti hranesti copilul indiferent daca te afli intr-un spatiu acoperit sau neacoperit. Nu lasa alti oameni sa te intimideze sau sa te faca sa te simti inconfortabil. Trebuie sa stii ca tu ai drepturi si ca faci ceea ce este mai bine pentru copilul tau.
12 - Nu este ciudat
Cand oamenii iti spun ca ei considera alaptatul ciudat sau denaturant, ei reflecta atunci propriile lor probleme, nu pe ale tale. De obicei, vei auzi aceste afirmatii atunci cand alaptezi un copil de 26 de luni, nu un nou-nascut.
Ignora acesti oameni. Ai incredere in ceea ce faci si nu permite nimanui sa-ti spuna contrariul.
Citeste si Bebelusul refuza sanul? Iata care sunt cauzele si cum abordam situatia
13 - Ghid de alaptare
Ei bine DA - Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii. Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica desi ii dam oate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate avea la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare
Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.
Problemele in alaptare exista: ghid complet si solutii care functioneaza
Contrar ideei ca alaptarea este o perioada idilica cand totul merge ca pe roate, alaptarea este pentru multe alte mamici o perioada de cosmar. Da, sa nu ne temem sa spunem pe nume acestui cuvant Inainte de a ignora problemele, mai bine le trecem in revista - declarand sincer ca desi alaptarea e foarte grea pentru multe mamici, cu determinare si informatie ca cea de mai jos, pot trece onorabil peste greutatile alaptarii. Stind ca prin alaptare oferim un cadou de sanatate bebelusului. Cel putin pana cand bebe implineste 6 luni sa ii oferim o alaptare exclusiva. Iata problemele ce pot apare in timpul alaptarii, o trecere in revista
Alaptarea, etapele alaptarii si nevoile bebelusului
Colostru - prima masa a bebelusului tau
Despre stresul primelor zile de alaptare
Alaptarea in timpul puseelor de crestere ale bebelusului
Secretul reusitei alaptatului
Pozitii de alaptare Ghid Complet
Primele zile de alaptare in fapte concrete
Ghid complet al primelor zile de alaptare
Alaptarea bebelusului: de la nastere la 3 luni
Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare
Ghid de alăptare
Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.
► Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.
autor: Desprecopii.com, Redactor: Milena Sadova, Toate drepturile rezervate (c) 2024
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
credeti ca pot alapta daca fetita are 7saptamani si mananca doar lapt praf? Am lapte nu ma mulg si nu suge fata am incercat sai dau san azi dar plange nu vrea dar eu totusi imi doresc sa opresc laptele praf si sa i dau san ajutatima va rog
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII