Trebuie sa iau vitamine prenatale pe durata alaptarii? Iata sfatul medicului.

Trebuie sa iau vitamine prenatale pe durata alaptarii? Iata sfatul medicului.

Trebuie sa iau vitamine prenatale pe durata alaptarii? Iata sfatul medicului.

E nevoie de vitamine pentru mamicile care alapteaza? Multi doctori recomanda mamelor care alapteaza sa continue administrarea de suplimente prenatale.

Luand suplimentele concepute special pentru mamele care alapteaza, poti fi sigura ca obtii cele mai importante substante nutritive care te ajuta sa pastrezi sanatatea organismului si sa produci suficient lapte de buna calitate pentru copil.

Iata ce fel de vitamine sunt recomandate pentru perioada alaptarii - sfatul medicului.

- despre folosirea vitaminelor pe perioada alaptarii, veti citi:
Trebuie sa consum vitamine prenatale pe durata alaptarii?
Ce fel de vitamine sunt recomandate pentru perioada alaptarii?
Vitamina D
Fier
Acid Folic (Vitamina B9)
Calciu
Omega 3 MDI

Trebuie sa consum vitamine prenatale pe durata alaptarii?

Multi doctori recomanda mamelor care alapteaza sa continue administrarea de suplimente prenatale. Teoretic, daca ai o alimentatie bine echilibrata, ar trebui sa fie suficient pentru a obtine toate elementele nutritive de care are nevoie organismul tau. In realitate insa, poate fi dificil sa te asiguri ca mananci zilnic suficiente produse sanatoase. Luand suplimentele concepute special pentru mamele care alapteaza, poti fi sigura ca obtii cele mai importante substante nutritive care te ajuta sa pastrezi sanatatea organismului si sa produci suficient lapte de buna calitate pentru copil.

Ce fel de vitamine sunt recomandate pentru perioada alaptarii?

Sunt cateva lucruri pe care ar trebui sa le iei in considerare atunci cand iti alegi suplimentul cu vitamine. Cu siguranta vei dori sa te asiguri ca alegi un supliment natural, care sa nu contina culori sau arome artificiale. Verifica cu grija ingredientele suplimentului, unele substante nutritive au o importanta deosebita pentru alaptat.

Suplimentul tau ar trebui sa contina cel putin urmatoarele ingrediente:

Vitamina D

Vitamina D sustine cresterea dintilor si a oaselor. Nivelul insuficient de vitamina D poate conduce la rahitism, o afectiune caracterizata de oase slabe, slaba dezvoltare a oaselor si picioare strambe. Desi vitamina D poate fi gasita in alimente precum lapte, peste, scoici si oua, poti sa obtii vitamina D si de la lumina soarelui. Daca locuiesti intr-un climat de Nord sau intr-un loc in care nu exista foarte multa lumina de la soare, sau daca, de obicei, petreceti cea mai mare parte a zilei in casa, este posibil ca tu si copilul tau sa nu obtineti suficienta vitamina D.

Sugarii cu pielea inchisa la culoare prezinta un nivel scazut de vitamina D si de aceea ei trebuie sa stea mai mult timp la lumina soarelui fata de ceilalti copii. Laptele mamar nu prezinta multa vitamina D, fapt pentru care daca sugarul se hraneste exclusiv din alaptat, un supliment cu vitamina D ar putea sa ii fie benefic.

Fier

Desi, in mod normal, copii au suficiente rezerve de fier pentru primele sase luni, fierul este un supliment important pentru mame. Una din cinci femei sufera de anemie, deficit de fier. Daca te simti obosita, este posibil sa  fie din cauza ca nu consumi suficient fier, in mod special daca esti vegana, vegetariana sau nu consumi multa carne. Fierul ajuta la transportul oxigenului in sange. Daca sangele nu-ti este oxigenat corespunzator este foarte posibil sa te simti obosita si apatica. Este posibil sa ai probleme de concentrare si de focusare a atentiei pe ceea ce trebuie sa faci,  lucru nefolositor unei proaspete mamici. Asigura-te ca organismul tau primeste zilnic 10 mg de fier.  

Acid Folic (Vitamina B9)

Acidul folic este important pe perioada sarcinii pentru a preveni divizarea coloanei vertebrale si alte malformatii neuronale congenitale. Acidul folic continua sa fie o substanta nutritiva importanta nu numai pentru femeile care alapteaza, ci pentru toate femeile. Acidul folic ajuta organismul la crearea de noi celule si la procesul de sinteza al ADN-ului. De asemenea, reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Desi acidul folic se regaseste intr-o gama larga de alimente precum fasole, legume cu frunze verzi, citrice si cereale, studiile arata ca 2/3 femei nu consuma doza zilnica recomandata de acid folic, 400 mcg/zi.

Calciu

Tu si al tau copil aveti nevoie de calciu pentru a va mentine sistemul osos puternic si sanatos. Este recomandat ca o mama care alapteaza sa consume 1000mg calciu pe zi, ceea ce inseamna aproximativ 4 portii de produse lactate. Deoarece calciul este destul de voluminos, in mod normal nu il poti obtine dintr-un singur produs multivitamin. Totusi, asigura-te ca organismul tau primeste doza recomandata de calciu prin consumarea unui supliment de calciu alaturi de suplimentele tale zilnice.

Omega 3 MDI

Acizii grasi Omega 3, in mod special MDI sunt necesari creierului, ochilor si cresterii si dezvoltarii inimii. Acizii grasi Omega 3 pot mari dezvoltarea intelectuala la sugari si la copiii mici, prin inbunatatirea memoriei, a capacitatii de invatare si a atentiei. Acizii grasi Omega 3 provin din pestele gras. Femeile care nu consuma multa carne de peste sau care sunt ingrijorate de mercurul sau de alte substante toxice regasite deseori in peste ar trebui sa ia in considerare suplimentul de Omega 3. Asigura-te ca suplimentul tau contine MDI.

Despre vitamine si pentru a intelege rolul lor citeste pe larg: DICTIONARUL VITAMINELOR

Super alimente pentru mamici care alapteaza

Alimentatia este unul dintre aspectele pe care proaspetele mamici care alapteaza nu ar trebui sa il neglijeze.

Contrar tendintei de a renunta la numeroase alimente in perioada alaptarii, din cauza efectului negativ pe care acestea l-ar putea avea asupra calitatii laptelui sau din cauza legaturii unora dintre ele cu colicile bebelusului, mamicile ar trebui sa tina cont in primul rand de faptul ca pentru a le oferi bebelusilor un lapte matern bogat in substante nutritive, trebuie ca ele insele sa aiba o alimentatie foarte variata, echilibrata si sanatoasa. Citeste pe larg: Super alimente pentru mamici care alapteaza
 

Ghid de alaptare

Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii. 

Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica desi ii dam oate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate avea la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare

Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

Te asteptam pe forumul special dedicat alaptarii - unde vei gasi mii de intrebari si raspunsuri despre perioada alaptarii: ALAPTAREA BEBELUSULUI

→ Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

Autor: Dr. Alina Proca, medic de familie - in exclusivitate pentru Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) Desprecopii.com 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII