Cum ne convingem copilul sa mănânce legume - cateva sfaturi de la medicul nutrițonist

Cum ne convingem copilul sa manance legume - cateva sfaturi de la medicul nutritionist

Cum ne convingem copilul sa mănânce legume - cateva sfaturi de la medicul nutrițonist

Cu totii stim ca legumele sunt foarte bune pentru sanatate, iar multi parinti se straduiesc ne-incetat sa-si convinga copiii sa manance legume cel putin o data pe zi, in fiecare zi uneori cu prea putin succes. Conform medicului nutritionist, pentru a convinge copiii să mănânce mai multe legume, este important să avem o atitudine potrivită și să folosim puțină creativitate. Sugerează implicarea copiilor în procesul de selecție și gătit al legumelor, prezentarea lor într-un mod atractiv și atrăgător vizual, experimentarea cu diverse rețete și moduri de preparare, precum și a fi un model pozitiv prin consumul regulat și aprecierea legumelor. Prin abordarea acestor sfaturi, consumul de legume poate deveni o experiență distractivă și plăcută pentru copii, susținând astfel obținerea unei alimentații echilibrate și sănătoase.

Avand in vedere aceasta provocare cu care ne confruntam cu totii, iata cateva sfaturi de la medicul nutritionist pentru a ne convinge copiii sa manance mai multe legume. Atitudinea potrivita si putina creativitate sunt cheia :) Succes!

O atitudine pozitiva din partea noastra, a parintilor - este cheia reusitei

Poate factorul cel mai important pe care trebuie sa-l luati in considerare este propria atitudine si abordarea fata de mancare in general. Evitati sa fortati copilul sa manance legume sau alte alimente. Incurajati copilul sa ia macar o data ca sa guste, dar nu va suparati daca refuza - spune dna Anamamaria Grecu, medic nutritionist.

In cele din urma, urmand exemplul parintilor, copilul va incerca gustul alimentului respectiv, deci e important sa introducem copilului mancaruri variate din timp in timp.

Si, amintiti-va ca chiar si copiii mici pot invata de ce legumele sunt importante; le puteti spune pur si simplu:  Au un gust bun si cu ajutorul lor vei creste sanatos, mare si puternic. Nu mai mult! Cicalirea nu este o strategie de reusita.

Sfaturi si strategii

Adaugati legume la alimentele gata preparate pe care le-ati cumparat de la supermarket sau la cele pe care le preparati in casa

Pregatiti un platou cu legume proaspete sau o salata de legume coapte la cuptor sau puse pe gratar, inaintea felului principal  adica exact in momentul cand copilul este mai flamand.

Pastrati in frigider un castron cu rosii cherry sau morcovi mici ca sa fie la indemana pentru o mica gustare. (Desigur, va trebui sa luati in calcul faptul ca aceste alimente prezinta un risc de sufocare pentru copiii mai mici, daca acestia s-ar ineca incercand sa le inghita.)

Serviti copilul cu legume proaspete sau usor fierte la aburi, cu sos de salata sau cu branza.

Faceti piureul din cartofi dulci in locul cartofilor obisnuiti, deoarece cartoful dulce contine multa vitamina A.

Lasati copilul sa-si prepare un hamburger cu fasii de salata, rosii, piept de pui si putina branza.

Preparati alimente cu sos de rosii sau rosii inabusite.

Incercati sa nu gatiti legumele prea tare pentru a le pastra gustul, aspectul stralucitor si vitaminele valoroase.

Ajutati copilul sa se familiarizeze cu legumele; serviti-i legume in fiecare zi.

Preparati impreuna felurile (de exemplu, copiii mai mici pot spala legumele, iar cei mari pot marunti sau toca legumele pentru felurile gatite sau salate).

Lasati copilul sa aleaga legumele proaspete atunci cand mergeti la cumparaturi.

Daca aveti curte, amenajati o gradina de legume impreuna cu copilul; daca nu, puteti planta in ghiveci o leguma, iar apoi puteti sa tineti ghiveciul undeva la lumina.

Insa cel mai important lucru este sa fiti un bun exemplu. Amintiti-va ca faptele spun mai multe decat vorbele. In plus, si parintii au nevoie de legume!

Citeste Lipsa de vitamine la copii: ce vitamine pot fi deficitare si cand se recomanda suplimente?

Sfaturi suplimentare

In cazul in care copilul stramba din nas cand vede multe dintre legume, incercati sa le strecurati in mancare, astfel:

Preparati briose impreuna cu copilul si adaugati-le dovleac, dovlecei sau fasii de morcovi atunci cand preparati amestecul.

Introduceti in sandviciuri cate o frunza de salata, o felie de rosie, sau rondele de morcovi.

Adaugati la supa, la ciorba, la sosul pentru spaghetti sau in lasagna niste spanac tocat sau o mana de legume congelate.

Adaugati rosii tocate sau morcovi gratinati la salata de ton, de pui sau de paste.

Gatiti amestecurile de legume congelate conform indicatiilor apoi adaugati-le la salata de cartofi.

Faceti pizza impreuna cu copiii si adaugati broccoli sau spanac tocate impreuna cu sosul de rosii.

Adaugati broccoli tocat sau morcovi la alimentele conservate.

10 alimente care stimuleaza creierul copilului

Vrei ca baiatul sau fetita ta sa aiba note bune la scoala? Atunci printre altele, este bine sa-i urmeresti cu atentie alimentatia. Anumite alimente stimuleaza dezvoltarea creierului – si ii imbunatatesc functionarea, memoria si concentrarea.

Da fapt, creierul este un organ foarte flamând – primul dintre organele corpului care absoarbe nutrientele din alimentele pe care le mancam, explica nutritionistii. Daca hraniti corpul cu junk food, in mod sigur si creierul va suferi. Iata 10 alimente minune care stimuleaza creierul copilului.

Despre o alimentatie sanatoasa pentru copilul tau, mai poti citi si

Zaharul in alimentatia copilului - o otrava pura deghizata in multe alimente

Cauze posibile pentru lipsa poftei de mancare a copilului

Cate dulciuri are voie un copil si de ce?

Simptomele intolerantei la gluten la copil

Cum influenteaza mancarea IQ-ul copiilor

 autor: Anamaria Grecu, Medic nutritionist - pentru Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Balaci Cristina
    Balaci Cristinatrimis la 17/9/2022

    Nepotelul meu are 3 ani si 2 luni,nu mananca mai nimic,are 12 kg,nu mai stim cum sa facem sa guste macar ceva,este foarte selectiv cu mancarea,am incercat sa-l fortam sa manance,a luat de cateva ori plangand,am renuntat la aceasta metoda,de cate ori mancam,incercam sa-l facem sa guste,nici nu vrea sa auda,daca insistam,se enerveaza si plange,nu mai stiu cum sa fac sa manance .Va rog sa ma ajutati cu un sfat,va multumesc.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII