Somnul bebelușului în timpul iernii: modificarea ritmului circadian și reguli pentru un somn mai bun - sfatul specialistei in somnul bebelusilor

Somnul bebelusului in timpul iernii: modificarea ritmului circadian si reguli pentru un somn mai bun- sfatul specialistei in somnul bebelusilor

Somnul bebelușului în timpul iernii: modificarea ritmului circadian și reguli pentru un somn mai bun - sfatul specialistei in somnul bebelusilor

Iarna poate avea un impact asupra bioritmului unui bebelus prin schimbarea rutinei zilnice, a conditiilor climatice si a numarului de ore de lumina naturala. De exemplu, bebelusii pot dormi mai mult in timpul iernii din cauza scaderii temperaturii si a diminuarii orei de lumina naturala, ceea ce poate afecta bioritmul lor. Este important ca parintii sa incerce sa mentina o rutina cat mai constanta pentru bebelusii lor, indiferent de anotimp, pentru a ajuta la mentinerea unui bioritm sanatos.

Ritmul circadian al unui bebelus este ciclul natural de activitate fiziologica care se repeta in aproximativ 24 de ore si care poate afecta diferite procese corporale, cum ar fi somnul, temperatura corporala si secretia hormonilor. La bebelusi, ritmul circadian poate fi influentat de factori externi, cum ar fi lumina naturala si schimbarile de temperatura, precum si de rutina zilnica si de conditiile de somn. Este important ca parintii sa creeze o rutina zilnica constanta pentru a ajuta la dezvoltarea unui ritm circadian sanatos la bebelusii lor - iata sfaturile specialistei in somnul bebelusilor.

veti citi
Cum afectează iarna somnul bebelușului?
Temperatura internă a unui bebelus
Găsirea unui echilibru confortabil de temperatură in camera
Mai multe efecte secundare de luat iarna în considerare
Ce este ritmul circadian?
 

Cum afectează iarna somnul bebelușului?

S-a facut iarna in Romania si acum la inceput de decembrie avem sigur 3 luni dedicate acestui sezon. Esti mami sau tati de bebe? Ai observat vreo schimbare in somnul bebelusului? Ei bine - daca da - e foarte normal asta. Pentru ca DA, acest anotimp influenteaza somnul bebelusului.

Iarna poate avea un impact serios asupra bioritmului unui bebelus prin schimbarea rutinei zilnice, a conditiilor climatice si a numarului de ore de lumina naturala. De exemplu, bebelusii pot dormi mai mult in timpul iernii din cauza scaderii temperaturii si a diminuarii orei de lumina naturala, ceea ce poate afecta bioritmul lor.

Știați că în Suedia, educatoarele de la gradinite sau creșe îi pun pe copii la un pui de somn afară la temperaturi înghețate? Și a existat o poveste incredibilă relatata de BBC despre modul în care mamele scandinave își pun în mod regulat bebelușii jos pentru a dormi și afară – din nou, chiar și la temperaturi înghețate!

Teoria lor este că aerul proaspăt proaspăt este bun pentru plămânii bebelușilor și că de fapt îi ajută să doarmă mai mult decât atunci când sunt în interior sau la temperaturi mai calde; de asemenea, îi poate ajuta pe cei mici să se aclimatizeze cu anotimpurile și să-i pună în ton cu ritmurile lor circadiene. (Puteți citi despre studiul din spatele poveștii aici.)

Deci, ar trebui să ne scoalte bebelusul sa doarma un pui de somn afară să doarmă? Nu.

Temperaturile scazute din timpul iernii pot fi periculoase pentru bebelusii care dorm afara, deoarece ei au nevoie de o temperatura constanta si confortabila pentru a dormi in mod adecvat. In plus, bebelusii pot face hipotermie sau degeraturi daca sunt lasati afara in timpul iernii.

Temperatura internă a unui bebelus

Temperatura internă a corpului unui bebe are foarte mult de-a face cu somnul său. Dimineața devreme, temperatura corpului nostru începe în mod natural să crească pentru a ne pregăti să ne trezim. Și, în timpul zilei, rămâne relativ „înalt” pentru a ne ține treji; dar pe măsură ce soarele apune, se eliberează melatonină, care scade temperatura corpului micuțului și îl face somnoros.

Dacă temperatura internă a corpului copilului crește în mijlocul nopții (sau în jurul orei 4 până la 5 a.m., ceea ce este destul de tipic), acesta poate avea o scurtă trezire. Fără să știe, s-ar putea să deschidă ochii, să priveasca in camera, să se miște puțin și apoi să se culce din nou. Acest lucru se întâmplă de obicei la sfârșitul unui ciclu de somn și la începutul altuia. În timpul acestei scurte treziri, dacă camera este caldă, bebe poate să vă trezească plangand -  deoarece o temperatură mai caldă a corpului este un semnal că este timpul să vă treziți.

Știind toate acestea, am putea deduce ca temperaturile mai scăzute ajută copilul să doarmă ceva mai bine – așa că nu ar trebui să fie o surpriză dacă micuțul tău începe să doarmă ca de vis în timpul iernii - daca NU 
este prea cald in camera.

Găsirea unui echilibru confortabil de temperatură in camera

Există o mulțime de variabile care pot influența somnul micuțului tău – iar temperatura este una dintre ele. Din fericire, cest aspect este unul pe care îl putem controla.

Vrem ca bebe sa se simtă confortabil – sa nu ii fie nici prea cald sau rece. Dacă conditiile din camera nu sunt potrivite pentru bebe, el va deveni agitat. O altă modalitate de a ști dacă sunt la o temperatură confortabilă este să simți pieptul, spatele sau burtica copilului tău; ar trebui să se simtă doar puțin calde. (Nu vă faceți griji dacă mâinile și picioarele bebelușului se simt reci - este normal.)

Scopul, desigur, este de a menține copilul confortabil toată noaptea; nici nu vrei să se supraîncălzească sau să se răcească prea mult. Cel mai bun mod de a găsi echilibrul potrivit este să-ți îmbraci micuțul în straturi - cu hainute care pot fi scoase.

Important este să te asiguri că nu iti expui bebelusului la supraîncălzire. Imbracarea bebelusilor cu prea multe straturi de haine sau menținerea corpului prea cald le poate destabiliza respirația și crește riscul de sindrom de moarte subita (SIDS).

Dacă camera bebelușului tinde să devină prea rece, poate doriți să investiți în niște pijamale mai calde, dar un pat de dormit dintr-o singură bucată și un înfășat (sau un sac de dormit) ar trebui să fie de ajuns. Ca ghid general, îmbracă-ți copilul în același număr de straturi de haine ca cele pe care care le porti tu plus un strat suplimentar (subțire).

Șosetele și caciulitele nu sunt recomandate pentru ora de culcare, deoarece ii pot face micuțului prea cald.

• Citeste Ce temperatură trebuie să fie in camera bebelușului iarna? Atenție la supraîncălzire și pericolul de SIDS - sfatul medicului

Dacă vezi copilul transpirat în timp ce doarme, înseamnă cu siguranță că trebuie să il mai dezbraci sau dezvelesti de câteva straturi. Dar la celălalt capăt al spectrului, dacă bebelușul începe să tremure sau mâinile, picioarele și fața lui sunt foarte reci și roșii sau au devenit palide, acestea sunt semne că copilul este prea frig. (Dacă micuțul tău este letargic, nu răspunde și/sau are fața sau buzele albastre, are nevoie de asistență medicală cât mai curând posibil.)

Mai multe efecte secundare de luat iarna în considerare

BIneinteles, iarna este mai mult decât temperaturile mai reci - și acești alți factori pot împiedica somnul bebelușului. Răceala, tusea și pielea uscată și cu mâncărimi vă pot ține copilul treaz noaptea.

Un umidificator în camera lor va ajuta cu pielea uscată (și poate adăuga un element de zgomot alb, care este foarte util pentru somnul lor). Citeste Care este nivelul ideal de umiditate pentru camera unui copil? Iată ce trebuie să știi dacă ai un bebe

Un alt lucru de luat în considerare este că iarna are zile mai scurte și nopți mai lungi, așa că s-ar putea să observi că micuțul tău este gata de culcare puțin mai devreme decât în mod normal. Asta pentru că ritmul nostru circadian este strâns legat de lumină și întuneric. (Deci, atunci când soarele apune mai devreme, este firesc ca bebelușul să dorească să se culce mai devreme.)

Aceasta ar putea să nu fie o problemă, dar dacă descoperiți că orele de culcare mai devreme determină copilul să se trezească mai devreme, atunci este posibil să fie nevoie să ii modificati un pic programul si sa mai reduceti din timpul de somn din timpul zilei.

Ce este ritmul circadian?

Ritmul circadian este un ciclu de activitate fiziologica care se repeta in mod natural in aproximativ 24 de ore. Acest ciclu este influentat de factori externi, cum ar fi lumina naturala si schimbarile de temperatura, si poate afecta diferite procese corporale, cum ar fi somnul, temperatura corporala si secretia hormonilor. Ritmul circadian este important pentru mentinerea sanatatii si poate fi afectat de schimbari ale rutinei zilnice sau de perturbatii ale ciclului de somn-veghe.

► Citeste in continuare 7 secrete despre somnul bebelusului aflate de la un expert in somnul bebelusilor

Probleme legate de somnul bebelusului

Moartea subita a sugarului (bebelusului)

Cand bebe doarme in acelasi pat cu parintii: dezavantaje care raman deseori ne-rostite

Dormitul in acelasi pat cu bebelusul este periculos pentru viata lui - mai bine sa stii decat sa ai regrete

Regresia de somn a bebelușului de 4 luni: 10 sfaturi pentru mămici obosite

Balansarea capului (datul din cap) in timpul somnului 

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: Desprecopii.com - material realizat cu sfaturile doamnei Manon Brook, medic pediatru si specialist în somnul bebelusilor de la Universtitatea din Amsterdam, Olanda.
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 3 comentarii

  1. Costea Manuela
    Costea Manuelatrimis la 21/1/2020

    Bună! David împlinește acum 9 ani și visează mult sa vină în această tabăra! Pot va rog sa primesc mai multe informatii?! Cand incep înscrierile?

    Raspunde la acest comentariu
  2. Guramba Matei Andrei
    Guramba Matei Andreitrimis la 22/4/2018

    Va rog aceptatima in tabara Nerf pentu ca sun foarte bun la batalile cu si la concursuri !

    Raspunde la acest comentariu
  3. sandu
    sandutrimis la 10/5/2017

    vreau mult in tabara narf e asa de tare inca nu vreau sa ma duc la alta tabara va multumesc foarte bulta da ca o sa ma alegiti va ador sun sandu din mereni

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII