7 secrete despre somnul bebelusului aflate de la un expert in somnul bebelusilor

7 secrete despre somnul bebelusului aflate de la un expert in somnul bebelusilor

7 secrete despre somnul bebelusului aflate de la un expert in somnul bebelusilor

Un bebeluș care nu doarme este cauza oboselii mamicii care va incerca sa ințeleaga de ce bebe are probleme așa de mari cu somnul.  Ca să nu mai vorbim despre importanța somnului pentru dezvoltarea bebelușului...

→ Iată 7 sfaturi pe care ni le-a impărtăsit dr. Manon Brook, specialistă în somnul bebelușilor din Olanda.

veti citi
Bebe nu doarme? Avem niste secrete de la un expert in somnul bebelusilor
Somnul este esential pentru dezvoltarea bebelusului
10 motive pentru care bebelușul nu doarme noaptea sau doarme agitat
Probleme legate de somnul bebelusului

Bebe nu doarme? Avem niste secrete de la un expert in somnul bebelusilor

Un bebelus care nu doarme este cauza oboselii mamicii care va incerca sa inteleaga de ce bebe are probleme asa de mari cu somnul. Iata 7 sfaturi pe care ni le-a impartasit Manon Brook, specialista in somnul bebelusilor din Olanda.

Somnul este esential pentru dezvoltarea bebelusului

"Somnul are un impact asupra fiecărui aspect al dezvoltării unui bebeluș, de la creșterea fizică la dezvoltarea emoțională”, spune dr. Manon Brook, medic pediatru si specialist în somnul bebelusilor care preda pediatria la Universtitatea din Amsterdam, Olanda. 

Bebelușii care dorm bine cresc mai repede in greutate, lungime și in circumferința capului. Somnul ajută, de asemenea, la procesul creierului unui copil și la reorganizarea informațiilor învățate în timpul zilei, dezvoltă abilități sociale mai puternice și au o interacțiune maternă / copil mai bună.

Dar, bineninteles - daca citesti aceste randuri te gandesti ... usor de spus si greu de facut. Ce e de facut in afara de a-mi scoate bebelusul la plimbare noate pe la 2 cu masina ca sa poata adormi?  Ei bine - spune dr. Brook  - seretul este creearea unei rutine de culcare.

„Bebelușii care au o rutină consistentă la culcare dorm mai mult, se trezesc mai puțin în timpul nopții și se trezesc mai fericiți în fiecare dimineață”, spune dr. Brook adăugând o rutină de culcare, care poate dura oriunde de la 15 minute la o oră, oferă copilului tău timp să se relaxeze și să tranziteze corpul în modul de somn.

Deci, care este exact o rutină solidă de culcare pentru copil? Potrivit dr. Brook, există șapte pași simpli pe care orice părinte poate exersa în fiecare noapte ..

Secret de somn 1.

Setați o ora de culcate si pastrati-o ca pe o regula ferma

Toate fiintele au ceas intern, cunoscut și sub numele de ritm circadian, care ajută la menținerea somnului in ritmul sau natural. Bebelusul va incepe sa isi dezvolte aceste ritm circadian in jurul varstei de 12 saptamani - dar bebelusul tau are nevoie de ajutorul tau, mami pentru asta.

Așadar, încearcă să-ți așezi bebelusul la somnic in patut - la aceeasi ora - astfel încât copilul va deveni obosit si pregatit de somn noaptea, in mod constant.

Secret de somn 2.

Deconectati-va de la tehnologie

Închideți laptopuri, tablete, televizoare și smartphone-uri lângă bebelus -  cu 30 până la 60 de minute înainte de culcare.

"Tehnologia se deconecteaza cu un boton sau un un comutator, dar creierul nu este o masina si are nevoie de mai mult timp pentru a se pregati pentru faza de somn.", spune Dr. Brook. Cu alte cuvinte, este dificil pentru un bebelus să treaca direct de la jocul cu o jucărie captivantă, strălucitoare, puternică, la până la un somn calm.

"De asemenea, ecranele emit multă lumină", ​​adaugă dr. Brook. Orice lumină strălucitoare - în special acea emisa de ecrane, numită lumină albastră - poate stimula excesiv creierul.

Secret de somn 3.

Fa lumina mai slaba

Melatonina, un hormon creat de glanda pineală din creier, care ajută ciclurile obișnuite de somn și trezire, începe să crească seara, după apusul soarelui și tinde să rămână ridicat toată noaptea, în timp ce se întunecă. După răsărit, începe să scadă, când este timpul să te trezești.

Dar dacă aveți lumini strălucitoare în casă până la miezul nopții, inclusiv lumina de la dispozitivele electronice, acestea pot perturba producția de melatonină. Așadar, încercați să pregatiti o lumina slaba in camera de culacare a bebelusului. O lumina slaba si blanda va ajuta la declanșarea producerii de melatonină in corpul bebelusului si va acționa, de asemenea, ca un indiciu vizual, astfel încât copilul tău știe că este timpul să faca nani.

Secret de somn 4.

Planificati o baie bebelusului

Puține activități pot fi la fel de liniștitoare ca să faci baie - și acest lucru este valabil mai ales pentru cei mici. După ce a ieșit dintr-o baie caldă, temperatura corpului bebelușului începe să se răcească, ceea ce poate ajuta copilul să adoarmă mai ușor.

Folosiți apă călduță, dar nu fierbinte și umpleți cada cu doar câțiva centimetri de apă. Dacă copilul nu se poate așeza încă, susțineți capul și spatele copilului cu o mână, în timp ce utilizați o cârpă de spălare și o spălare blândă pentru a-l curăța pe cel mic.

(Notă: Înainte de a da bebelușului o baie de cadă, discutați cu medicul pediatru despre dacă o baie de bureți ar putea fi mai potrivită. De exemplu, ar trebui să evitați să puneți copilul într-o cadă până când cordonul ombilical a căzut.)

Secret de somn 5.


Fa un masaj bland bebelusului

Dacă ti s-a facut vreodată un masaj profesionist, atunci știi cum să te relaxezi. Dar când vine vorba de bebelusul tău, masajul poate avea și beneficii suplimentare.

"Masajul ofera un contact cu pielea cu adevarat important intre parinte si copil, iar apropierea poate ajuta la dezvoltarea copilului", spune Dr. Brook. "De asemenea, ajută să adormi puțin mai ușor."

Folosind miscari blânde, frecați ușor un ulei de bebelus pe corpul copilului, evitând fața și mâinile, ceea ce va ajuta la calmarea copilului la timp pentru somn.

Citeste cum se face masajul bebelusulu aici.
 

Secret de somn 6.

O poveste, un cantecel, o rugaciune

Se numeste timp de calitate inainte de somnic. Si poate insemna o activitate foarte blanda cu bebe. Acest lucru poate însemna de la citirea poveștilor, la cantatul unui cantecel, spunerii unei rugaciuni, sau sa ascultati amandoi muzica blanda.

Iată selectia noastră de 5 poezii pentru bebeluși...speram ca bebelușului tău sa ii placă.

De fapt, cititul nu este doar calmant, ci poate stimula și puterea creierului micuțului tău. Academia Americană de Pediatrie recomandă citirea în fiecare zi a copiilor mici, începând de când sunt mici, pentru a-și îmbunătăți dobândirea limbajului și a abilităților generale de alfabetizare.

Citeste Iata de ce sunetele din natura (sunetul alb) ajuta bebelusul sa doarma mai relaxat (video)
 

Secret de somn 7.

Pune bebelusul in patut cat este inca treaz

"Bebelușii se trezesc scurt dupa fiecare ora de somn, acesta fiind un ciclul de somn pentru ei", spune dr. Brook. "Unul dintre motivele pentru care unii bebeluși NU dorm în timpul nopții este că NU au învățat să adoarmă la culcare - și să se re-adorma singuri în timpul nopții. "

Așadar, dacă înveți bebelușul tău să adoarma leganat sau sa adoarma la san - pentru a adormi, asta inseamna ca va trebui sa faci asta dupa fiecare ora de somn iar pe masura ce bebe creste, acest obicei va deveni o regula pentru ei - foarte greu de schimbat,

Un obicei mai bun să începi cât mai curând: pune-ți copilul în pătuț atunci când micuțul tău este somnoros ... dar încă nu doarme.

Asadar...

Dacă vă confruntați cu un bebe care are probleme cu somnul, sfatul expertului in somnul bebelusului este sa încercați mai întâi să folosiți cate unul din aceste aceste sfaturi timp de două-trei zile, apoi faceți o schimbare suplimentară la fiecare câteva zile până când aterizați pe o rutină care vă ajută bebelusul să doarmă. 

Citeste Stiinta somnului la bebelusi sau somnologia: ghid de practici si reguli

10 motive pentru care bebelușul nu doarme noaptea sau doarme agitat

Bebe nu vrea sa doarma noaptea sau are un somn agitat? Ai idee cat de mult trebuie sa doarma bebelusul tau? Citeste mai departe si afla care sunt cele mai importante motive pentru care nou-nascutul, bebelusul, nu doarme noaptea si ce poti sa faci ca sa il ajuti. Articolul complet aici>>

Probleme legate de somnul bebelusului

Moartea subita a sugarului (bebelusului)

Cand bebe doarme in acelasi pat cu parintii: dezavantaje care raman deseori ne-rostite

Dormitul in acelasi pat cu bebelusul este periculos pentru viata lui - mai bine sa stii decat sa ai regrete

Regresia de somn a bebelușului de 4 luni: 10 sfaturi pentru mămici obosite

Balansarea capului (datul din cap) in timpul somnului 

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: Desprecopii.com - material realizat cu sfaturile doamnei Manon Brook, medic pediatru si specialist în somnul bebelusilor de la Universtitatea din Amsterdam, Olanda.
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII