Alaptarea exclusiva si beneficiile unice ale laptelui matern

Alaptarea exclusiva si beneficiile unice ale laptelui matern

Alaptarea exclusiva si beneficiile unice ale laptelui matern

Sfaturi pentru mamici

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pana la 6 luni. Noi avem cateva sfaturi pentru mamici, pentru ca aceasta sa se desfasoare in conditii optime:

Incepeti alaptarea in primele ore dupa nasterea bebelusului.
 Recomandam alaptatul exclusiv, doar cu lapte matern, ideal pana la varsta de 6 luni, fara alte alimente sau lichide, inclusiv apa.
 Alaptati doar la cererea bebelusului, pe timpul zilei si noptii.

Laptele matern este cea mai buna hrana pentru micutul tau, deaoarece ii asigura toata energia si nutrientii de care are nevoie in primele 6 luni de viata si pana la jumatate din nutrientii de care un bebelus are nevoie in a doua parte a primului an. Nu in ultimul rand, laptele matern acopera pana la o treime din necesarul de nutrienti din timpul celui de-al doilea an de viata.

Alaptarea promoveaza dezvoltarea senzoriala si cognitiva

Alaptarea promoveaza dezvoltarea senzoriala si cognitiva, protejand micutul impotriva infectiilor si bolilor cronice. Alaptarea exclusiva reduce mortalitatea infantila cauzata de boli precum diareea sau pneumonia si ajuta la o recuperare mai usoara in cazul problemelor de sanatate.

Alaptarea este importanta pentru sanatatea copilului tau si pentru dezvoltarea sistemului sau imunitar

Transferul de anticorpi dintre organsimul mamei si cel al copilului incepe inca din pantec si continua pe tot parcursul alaptarii. Laptele matern este o bariera de protectie impotriva infectiilor gastrointestinale si respiratorii si ajuta la prevenirea alergiilor. Acesta este benefic pentru maturizarea sistemului digestiv al bebelusului tau, fiind usor de digerat, si scazand semnificativ sansele aparitiei problemelor precum diareea sau constipatia, care afecteaza copiii in proportie de 10%. Laptele matern are o mare contributie in formarea florei intestinale care este foarte importanta pentru sanatatea puiutului tau si pentru imunitatea lui.

Studiile arata ca introducerea alimentatiei complementare mai devreme de vasrta de 6 luni creste riscul de obezitate infantila. De aceea, este ideal ca bebelusul sa fie alaptat exclusiv in primele 6 luni de viata.

Pentru ca alaptarea sa se desfasoare in conditii optime

Pentru ca alaptarea sa se desfasoare in conditii optime, mamica are nevoie de suport si consiliere pentru a se relaxa si depasi greutatile pana la stabilizarea lactatiei. Orice piedica poate fi daca mama primeste informatii corecte Si complete de la un profesionist in domeniul sanatatii.

In momentele in care mamica nu poate fi langa bebelus, pentru mesele la cerere, aceasta poate colecta si stoca in avans laptele matern, pe care sa il sterveasca apoi bebelusului, la o temperatura potrivita

Acest proces presupune colectarea laptelui matern cu o pompa de san, electrica sau manuala, folosirea accesoriilor pentru depozitarea laptelui in conditii optime (recipiente sterile), si a celor pentru hranirea bebelusului (biberoane cu tetine potrivite varstei, sterilizator).

Nu trebuie sa neglijam nici beneficiile emotionale pe care le aduce alaptarea, in special in primele luni de viata. Conexiunea fizica din timpul celor 9 luni de sarcina continua cu apropierea speciala dintre mama si copil, cu fiecare masa. Este recomandat contactul direct, piele pe piele, in timpul alaptarii pentru ca cel mic sa simta caldura si pulsul mamei, refacand confortul din pantec.

 

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Tema:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII