Anxietatea de separare la bebeluși: iată de ce este o etapă foarte importantă de dezvoltare cognitivă și cum o abordăm cel mai bine

Anxietatea de separare la bebelusi -  iata de ce este o etapa foarte importanta de dezvoltare cognitiva si cum o abordam cel mai bine

Anxietatea de separare la bebeluși: iată de ce este o etapă foarte importantă de dezvoltare cognitivă și cum o abordăm cel mai bine

Anxietatea de separare se referă la o etapă de dezvoltare care apare la majoritatea bebelușilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 7 luni, atunci când ei capătă un sentiment de permanență a unei fiinte sau obiect. Anxietatea de separare la bebeluși este o reacție normală la dezvoltarea cognitivă și emoțională a copilului și este o parte naturală a procesului de atașament.

→ Iată ce trebuie stiut despre anxietatea de separare la bebeluși: cum se manifestă si cum marchează o noua etapă din dezvoltarea emotională a bebelușului.

veti citi
Anxietatea de separare este o etapă normală de dezvoltare cognitiva a bebelusilor

Deci ce putem face când bebelușul are anxietate de separare?
Dacă anxietatea de separare este o etapă importantă de dezvoltare, înseamnă că este de fapt un lucru bun?
Când anxietatea de separare este cea mai frecventă și cât durează?
Cum se manifestă anxietatea de separare?
Cum poti  ști dacă este anxietate de separare și nu altceva?
Odiseea emotiilor unui bebelus: cum incepe cladirea inteligentei emotionale

Anxietatea de separare la bebeluși este o etapă normală de dezvoltare cognitiva

Ti s-a intamplat asta cu siguranta. Bebe are in jur de 6 luni, este mai dulcel ca niciodata niciodată și e în continuă creștere în fiecare zi. Dar te întorci să părăsești o clipă camera lui pentru a aduce ceva din bucătărie. Ai la vreo trei metri de pătuț si când copilul tău începe să plângă isteric.

Pe de o parte, ești încântata că bebelusului tau ii este dor de tine (chiar de la trei metri distanță!). Pe de altă parte, pe masura e problema se agraveaza, te intrebi la un moment dat daca nu ai sa mai poti iesi din casă în următorii 18 ani fără ca copilul tau să plângă...:)

Vestea buna este, draga mami sau draga tati care ne citesti acum - este - cauza comportamentului micuțului este anxietatea de separare ei este o parte foarte normale a dezvoltării emotionale a bebelușului și, din fericire, este o perturbare temporara.

Deci ce putem face când bebelușul are anxietate de separare?

Anxietatea de separare la bebeluși este considerată a fi o perioadă importantă de dezvoltare cognitivă. În jurul vârstei de 6-8 luni, copilul începe să își dezvolte abilitatea de a recunoaște și de a face distincție între diferite persoane, obiecte și situații din mediul său. De asemenea, începe să înțeleagă conceptul de permanență a obiectelor, adică că un obiect continuă să existe chiar dacă nu se află în prezența lui.

Ce poți face în acest sens? Iata opinia unui expert american in somnul bebelusilor.

În primul rând, ce este anxietatea de separare?

Anxietatea de separare se referă la o etapă de dezvoltare care apare la majoritatea bebelușilor atunci când ei capătă un sentiment de permanență a unei fiinte sau obiect.
Aceasta poate să apară în jurul vârstei de 6-8 luni și poate persista până la vârsta de 2-3 ani.

Cu alte cuvinte - înseamnă practic că copilul tău știe că obiectele și oamenii - ca tine de pilda - există chiar dacă nu se află în cameră sau în apropiere. Anxietatea de separare se întâmplă ca rezultat direct al acestei noi dezvoltări importante in creierul sau.

„Înainte de a aceasta etapa, bebelusul inca nu constientizeaza permanenta unei persoane sau obiect  - deci e posibil sa il pui in patut, sa pleci si sa te intorci imediat ce incepe sa planga - iar asta nu se intampla cu aceasta frica imensa de o pierde pe mami ... Acum insa, bebe trece printr-o etapa importanta pentru că le este dor”, spune pshihologul american specialist in somnul bebelusilor.

 „Aceasta este o etapă importantă pentru că acum bebelușii încep să simtă că atunci când mami pleacă, uneori a plecat mult timp, alteori timp de cinci minute.”

Nu știu cât timp vei fi plecat, ceea ce afectează sentimentul de siguranță al bebelușului și îi face să se simtă vulnerabili. De aici plânsul isteric când ați pus copilul la culcare, lăsați la muncă dimineața sau lăsați-i la îngrijire de zi. Un mediu ciudat sau un îngrijitor necunoscut poate agrava anxietatea de separare. Dar, în cea mai mare parte, copilul tău va fi în regulă odată ce se va simți din nou în siguranță. „De îndată ce se simt în siguranță și fericiți cu oriunde ar fi, sunt în regulă”, spune Brooke. „Este tocmai acel moment de tranziție.”

Atât mamele, cât și tăticii pot experimenta efectele anxietății de separare a bebelusului, dar si alte persoane care isi petrec multi timp cu bebelusul. Dar, efectul este cel mai amplificat la mamicile care alapteaza.

anxietate de separare

Dacă anxietatea de separare este o etapă importantă de dezvoltare, înseamnă că este de fapt un lucru bun?

Da! Anxietatea de separare este un semn că bebelusul este în creștere. „Când aud că familiile trec prin asta, spun felicitări”, spune Brooke. „Este o veste atât de mare. Înseamnă că bebelușul tău te înțelege și se simte conectat cu tine, iar acesta este un lucru bun. ”

Când anxietatea de separare este cea mai frecventă și cât durează?

Anxietatea de separare durează de obicei două până la trei săptămâni și poate apărea de-a lungul bebelusiei și copilăriei. Pentru copiii sub doi ani, se manifesta cel mai puternic la următoarele vârste:

6 la 7 luni: În această perioadă, și, uneori, mai devreme, mulți bebelusi dezvolta un sentiment de permanență al persoanelor pe care le vede cel mai des sau al unor obiecte.

9 până la 10 luni: Acesta este atunci când copilul începe să aibă un sentiment mai bine o mare parte din rutina lor de zi cu zi. „Anxietatea de separare poate flare până în jurul valorii de această dată ca bebelușii încep să înțeleagă diferite scenarii sociale un pic mai mult“, spune Brooke. „Ei știu,«Oh, ma lăsat în dimineața la îngrijire de zi și mama lui plecat pentru un timp foarte lung.»“

13 până la 14 luni: În acest stadiu, copilul tau ar putea avea probleme exprima cum se simt, ceea ce poate duce la o renaștere de anxietate de separare. „Pe parcursul timpului, ei au un mare limbaj receptiv, ceea ce înseamnă că înțeleg ceea ce spui, dar ei nu pot exprima ceea ce simt“, spune Brooke. „Vor să spună:„ De ce trebuie să mergi la muncă? De ce mă lași?“Dar ei nu pot spune că, astfel încât acestea să plâng.“

Potrivit pshilogului american, anxietatea de separare va trece în cele din urmă, odată ce bebelușul va trece intr-o nouă etapă.

Cum se manifestă anxietatea de separare?

Semnele anxietatii de separare pot include:

Smiorcaiala si atasare crescută

Bebe plange cand părăsiți o cameră, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp

Dezacord de fi pus la somn

Creșterea trezirilor din timpul noptii

Frica fata de straini - daca bunica spune: „Lasă-mă să-l țin in brate pe nepotul meu!” Și de îndată ce îi dai pe mâna copilului, începe să plângă ca din gura de sarpe

Cum poti  ști dacă este anxietate de separare și nu altceva?

E foarte simplu - daca iei in brate copilul - încetează să plângă - deci cauza lacrimilor are cea mai mare legătură cu anxietatea de separare.

Dacă insa copilului  continua să plângă, chiar și după ce e luat in brate  altceva ar putea fi cauza - si nu anxietatea de separare.

Până la 6 luni, mulți bebelusi pot începe să doarmă toata noaptea fără să se trezească să se hrănească,
Este exact în jurul perioadei de timp în care apare anxietatea de separare.

► Citeste si Anxietatea separarii la copil: cum o gestionam si cum evolueaza cand copilul creste

Odiseea emotiilor unui bebelus: cum incepe cladirea inteligentei emotionale

Dezvoltarea emotiilor copilului incepe inca din burtica mamicii. Inca de la nastere, bebelusul trece printr-un tsunami de emotii, frici, descoperiri senzoriale. De aceea, primul an de viata este esential pentru  echilbrul emotional al unui copil.
Dar să ne imaginăm primul an de viață prin mintea și inima unui copil ...pentru a intelege cum incepe cladirea inteligentei emotionale - citeste in continuare aici.

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2022
Referinte: The Journal of Psychology 2019
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII