Copii egocentrici - despre strategii de parenting, materialism si mult calm

Copii egocentrici - despre strategii de parenting, materialism si mult calm

Copii egocentrici - despre strategii de parenting, materialism si mult calm

  • Copiii, in special cei care intra in adolescenta, cred cu ardoare ca au dreptul la lucrurile pe care le vor si de care au nevoie - si ca tu ar trebui sa le furnizezi pentru ei la cerere. Ei recunosc rar ca insistenta lor de a obtine ce vor prin modalitatile mentionate are impact asupra celorlalti. Si, sa recunoastem, copiii pot fi uneori aroganti in credinta lor ca sunt speciali si ca au dreptul la orice. Multi actioneaza sfidator, cerand si devenind nepoliticosi daca nu isi ating scopul. Acestia vor insista, ameninta, manipula si te pot inebuni cu inversunarea cererilor lor si cu a lor convingere dreapta ca merita tot ceea ce isi doresc.

    Iata mai multe ganduri si idei despre Copii egocentrici - despre strategii de parenting, materialism si mult calm

in acest articol veti citi mai multe despre:
Copilul tau ameninta sau gesticuleaza ca sa isi atinga scopul?
Nu te panica. Nu esti de vina
Ups! Am facut-o iarasi...
Pune-ti aceste intrebari ca sa te ajuti in a observa tendintele si obiceiurile tale
1. Mai intai asculta
2. Nu ii lasa sa creada ca se afla in centrul universului
3. Aminteste-ti sa ii inveti pe copiii tai sa se gandeasca la tine si la ceilalti
4. Nu exagera importanta rugamintilor
5. Vorbeste-le despre reclame si mesaje publice
Copilul tau acuza pe oricine altcineva pentru comportamentul sau greselile lui?

Vreau si vreau si vreau...pentru ca toti au...

Fiul tau de zece ani te implora sa ii cumperi cel mai nou joc video. El striga: „Toti prietenii mei il au. De ce nu poti fi si tu ca toti ceilalti parinti? Ei le cumpara copiilor lor tot ce isi doresc!” Sau, fiica ta de 12 ani este suparata ca are o varianta veche de smartphone. Nu vreau sa fiu vazuta cu vechitura asta uzata! Ai vazut ce fel de telefoane au colegii mei?

De cand are copilul atat de multe nevoi materiale?

Daca esti ca majoritatea parintilor, probabil ca iti creste pulsul cand asculti cererile copiilor tai si esti martor la atitudinile lor de a-si cere drepturile. Te poti chiar intreba unde s-a gresit. Este usor sa cobori inauntrul tau si sa te gandesti „Cum am crescut un copil care este atat de interesat de sine? De unde i-a venit ideea ca exist pe lumea asta doar ca sa ii satisfac nevoile?!”

Legat de asta: Copilul tau ameninta sau gesticuleaza ca sa isi atinga scopul?

Adevarul este ca nu e usor sa traiesti cu egocentrismul. Copiii, in special cei care intra in adolescenta, cred cu ardoare ca au dreptul la lucrurile pe care le vor si de care au nevoie- si ca tu ar trebui sa le furnizezi pentru ei la cerere. Ei recunosc rar ca insistenta lor de a obtine ce vor prin modalitatile mentionate are impact asupra celorlalti. Si, sa recunoastem, adolescentii pot sa fie uneori aroganti in credinta lor ca sunt speciali. Multi actioneaza sfidator, cerand si devenind nepoliticosi daca nu isi ating scopul. Acestia vor insista, ameninta, manipula si te pot inebuni cu inversunarea cererilor lor si cu a lor convingere dreapta ca merita tot ceea ce isi doresc.

Nu te panica. Nu esti de vina

Crede sau nu, copilul tau nu e singurul. Simtul lui sau al ei de dreptate este de fapt o etapa normala si necesara a dezvoltarii lor in drumul spre maturitate. Datoria ta ca parinte va fi sa ii scoti din egocentrismul lor si sa ii indrepti spre autocontrol.

Intelege ca tinerii nu au inca puterea sau resursele necesare pentru a-si influenta lumea, ci cred ca implinirea dorintelor este cruciala pentru supravietuirea lor. Simtul lor de dreptate ii ajuta sa „supravietuiasca”, urmarind sa obtina ceea ce cred ei ca au nevoie. Meseria copilului tau este de a cere lucruri si de a comunica urgenta de a le obtine.

Este chiar ceva de admirat in legatura cu pasiunea pe care o exprima copilul tau. Cerinta ta este sa ii ghidezi si sa ii ajuti sa gaseasca echilibrul dintre dorintele si constrangerile lor – un lucru deloc usor nici pentru noi, nici pentru ei. Desi este frustrant si suparator sa traiesti cu egocentrismul adolescentului tau, stiind ca aceasta este o etapa normala din dezvoltarea lor va face sa iti fie mai usor sa te descurci cu atitudinile si cererile lor urgente fara sentimente puternice de furie, teama sau vina.

Pe acelasi subiect: Acuzarea si vina nu te vor ajuta sa iti faci datoria de parinte mai eficient. Dar pastrarea calmului o va face. Iata cum sa o faci.

Ups! Am facut-o iarasi...

Nu te invinui daca ai acceptat cererile copilului tau. Uneori suntem pur si simplu satui de ei si spunem „Bine”. Uneori spunem „da” pentru ca ne simtim prost fata de ei sau pentru ca ne simtim vinovati. Uneori acceptam din motive pe care nici noi nu le intelegem pe moment. Este o idee buna, deci, sa arunci o privire la tendintele si obiceiurile tale asa incat sa nu contribui din neatentie la simtul de dreptate al copilului tau.

Pune-ti aceste intrebari ca sa te ajuti in a observa tendintele si obiceiurile tale:

 Te percepi vreodata spunand „da” la ceea ce vrei sa spui „nu”? Spui „da” pentru ca vrei ca al tau copil sa te placa sau vrei sa eviti conflictul?
 Te regasesti vreodata traind prin copiii tai? Poate ii cumperi fiicei tale acea rochie scumpa deoarece arata bine cu ea sau ii dai acele lucruri scumpe pe care ti-ai dorit tu sa le ai. Dar atunci nu o etichetezi gresit?
 Le ceri prea putine lucruri copiilor tai- este mesajul tau ascuns acela ca activitatea scolara, facerea de bine, realizarea, locul in frunte sunt argumente pentru un caracter bun?

Propriile noastre lipsuri se pot strecura in atributiile noastre de parinte daca nu stam cu ochii pe noi insine. De asta este important sa ne facem continuu un inventar propriu. In acelasi timp, trebuie sa ii ajutam pe copiii nostri sa isi stapaneasca dorintele si sa invete autocontrolul, limitele, manierele si respectul fata de limitele proprii si cele ale celorlalti.

Aici sunt cateva sfaturi care sa te ajute sa ii ghidezi afara din egocentrismul lor in timp ce ii ajuti pe copii sa isi mentina pasiunile in viata:

1. Mai intai asculta

Permite-le copiilor tai sa isi exprime dorintele si cererile si incearca doar sa asculti. Calmeaza-ti vocea interioara amintindu-ti ca ei au un drept la aceste sentimente ale lor. Nu te simti amenintat; acestea sunt doar sentimente. Doar pentru ca ai tai copii vor ceva nu inseamna ca trebuie sa si aiba. Nici ca sunt niste copii nerecunoscatori, rai, sau ca voi ati fost niste parinti rai. In loc sa arunci comentarii de genul „Te gandesti numai la tine” sau „Stii ca nu avem bani, deci de ce intrebi”, „Esti asa de degradat” sau „Ce se intampla cu tine?” incearca unele comentarii precum: „Inteleg cat de mult iti doresti asta. Stiu ca inseamna mult pentru tine. Vrem sa iti dam atatia dolari pentru asta- restul ii poti economisi ca sa nu mai iei din alocatie”. Sau: „Stiu ca iti doresti intr-adevar acest nou joc video. Poate il putem obtine pentru tine pana la ziua ta, dar daca il vrei mai devreme, poate ar trebui sa incerci sa obtii o slujba in afara de a noastra sau sa tunzi gazonul in locul tatei si sa castigi cativa bani in plus”. In acest mod, ii impui copilului tau responsabilitatea in loc sa ii spui NU tot timpul sau DA intotdeauna.

2. Nu ii lasa sa creada ca se afla in centrul universului

Baga de seama daca nu cumva conversatiile voastre sunt centrate numai pe copil. „Ai nevoie de ceva pentru proiectul la stiinte? Ce ai vrea sa mananci la cina in seara asta?” Incearca sa echilibrezi aceste conversatii incluzandu-te pe tine mai mult. „Am avut o zi lunga de munca si vreau un timp de relaxare in seara asta; ce ti-ai notat in agenda pentru asta-seara?” Incearca sa nu iti plasezi copilul in centrul universului- el nu este acolo. Nu ii fa sa creada ca scopul tau pe pamant este sa ii aprovizionezi pe ei, tresarind repede la fiecare cerere a lor.

3. Aminteste-ti sa ii inveti pe copiii tai sa se gandeasca la tine si la ceilalti

Invata-i sa intrebe de fiecare daca daca cineva are nevoie de ceva cand se ridica de la masa. Cere-le ajutorul cand ai o petrecere de seara sau un proiect de completat. Cere-le sa aiba slujbe si treburi pe langa casa. Aminteste-le sa spuna multumesc. Asigura-te ca il suna pe bunicul lor ca sa vada ce face sau daca are nevoie de ceva. Invata-i sa te intrebe cum a fost ziua ta. Asigura-te ca fac ceva ca sa te ajute la scoala sau in comunitate. Arata-le ca ei nu sunt singurii care conteaza. Respecta-te pe tine insuti asa incat sa invete si ei sa te respecte.

4. Nu exagera importanta rugamintilor

Fiecare copil si mai ales adolescent vrea, si vrea, si vrea. Aminteste-ti sa nu exagerezi importanta rugamintilor lor implorand si plangand. Subliniaza-le importanta, dar nu exagera, pentru ca daca o faci, o sa le accepti automat fiecare dorinta. Pericolul de a-i rasfata este ca risti sa nu ii mai poti suferi- ei atunci risca sa fie respinsi, compromisi, nerecunoscatori si nesatisfacuti.

5. Vorbeste-le despre reclame si mesaje publice

Trairea intr-o societate care valorifica lucrurile materiale mai presus de orice altceva este o greutate pe care trebuie sa o infruntam. Uitati-va la televizor impreuna sau rasfoiti reviste si discutati modurile in care cei care fac reclame incearca sa manipuleze. Insistati asupra vechilor valori ale succesului si perseverentei, care provin din dezvoltarea unui caracter sanatos, care se opune succesului care vine din a fi cel mai bun sau a avea cel mai mult. Asigura-te ca si tu traiesti conform acestor valori.

Copii sfidatori care ameninta si se comporta urat ca sa obtina ce vor

Cand vine vorba de copiii mai sfidatori, se aplica aceleasi reguli: trebuie doar sa te mentii ferm si sa nu lasi obiceiul lor de intimidare, de amenintare sa te determine sa accepti „nimicurile”. Sa zicem ca al tau copil este nepoliticos, nerespectuos, agresiv sau sfidator atunci cand nu obtine ce vrea. Ziua lui de nastere sau Craciunul se apropie, iar tu esti tentat sa ii retii cadourile de vreme ce ii trateaza pe toti din familie necorespunzator. Asta este ceva de inteles, dar nu este cel mai eficient mod de a manevra lucrurile pe termen lung.

Pe aceeasi tema: Copilul tau acuza pe oricine altcineva pentru comportamentul sau greselile lui?

In schimb, fa-l sa fie raspunzator in a-si imbunatati comportamentul. Abordeaza modul inacceptabil in care isi manifesta frustrarea fata de oricine atunci cand nu obtine ceea ce vrea. Fa-l sa stie ca este inacceptabil sa se comporte asa si indica-i consecintele cand sunteti amandoi calmi. Probabil isi va pierde privilegiul de a avea telefonul pentru scurt timp, pana cand vezi un comportament mai bun. Probabil isi va pierde drepturile sociale si va sta acasa, asa incat puteti avea o conversatie de rezolvare a problemi lui, in care veti gasi modalitati mai potrivite prin care sa-si exprime emotiile. Nu conteaza ce ii spui, doar asigura-te ca il inveti modalitati adecvate de a se comporta atunci cand se confrunta cu dezamagiri si limite.

Daca al tau copil sfidator foloseste amenintari ca sa obtina ce vrea, asigura-te ca nu ii lasi obiceiul sa functioneze. Ramai sigur pe tine si nu te lasa controlat de intimidare. Daca este un copil mic, opreste-l daca iti ruineaza vacanta sau ţipa in public. Daca este un copil mai mare, cere-i sa iasa din casa daca se manifesta urat in timpul festivitatilor din vacanta. Va trebui sa plateasca orice paguba daca distruge vreo proprietate. Daca refuza, ii poti lua banii pe care ii are pentru proprietatile distruse si sa ii scazi din suma pentru un cadou din vacanta. (Lasa-l sa stie asta dinainte daca la asta te gandesti.)

Copiii au nevoie sa fie interesati „doar de ei insisi” pentru a se desprinde cu succes de noi si a-si crea propria identitate. Nevoia lor de a crede ca sunt importanti si uimitori nu este un lucru rau atata vreme cat isi are limitele sale. Aminteste-ti ca este o etapa de dezvoltare. Nu e nevoie sa generalizezi si sa te ingrijorezi ca nu se vor schimba niciodata. Fiind un parinte intelegator si stabilind limite ferme, asta va ajuta sa te asiguri ca al tau copil va inflori intr-un adult care se place si stie cum sa isi satisfaca nevoile intalnite in lume, gandindu-se, avand grija si daruind in acelasi timp si celorlalti.

Crestem o generatie de copii materialisti?

Ca parinte, ma intreb uneori daca nu cumva - noi parintii din ziua de azi - nu crestem o generatie de copii materialisti. Copii care cred ca banul este cel mai important obiectiv al vietii. Ca banul este masura succesului. Si ca fericirea inseamna bani.

Ce invatam pana la urma copilul jnostru: Ca daca ai bani ai parte sau ca daca ai carte ai parte?

Vad tot mai mult in jurul meu ca inclusiv copiii sunt obsedati de: cel mai nou model de telefon, de cele mai moderne gadgeturi, de haine de firma, de vacante tot mai exotice, de masini luxoase ..Iar acum, in era Facebook-ului, copiii se grabesc sa arate si altora multe din aceste mici obsesii - fie ca e o poza atent studiata a vederii din camera de hotel, fie un snapchat din masina, sau castile Beats....citeste mai departe despre dilema materialismului in parenting aici.

5 lucruri important de stiut  - pentru parintii de adolescenti

Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Temele pentru acasa - schema secreta a parintilor (de stiut neaparat)
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent
Primele intalniri ale adolescentului: de la ce varsta le permitem si de ce. 

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII