Varsta si stilul de viata al tatalui sunt asociate cu malformatiile congenitale ale copilului

Varsta si stilul de viata al tatalui sunt asociate cu malformatiile congenitale ale copilului

Varsta si stilul de viata al tatalui sunt asociate cu malformatiile congenitale ale copilului

Varsta si stilul de viata al tatalui sunt asociate cu malformatiile congenitale ale copilului - este concluzia unui studiu american. Cercetatorii sunt de parere ca aceste defecte rezulta din modificarile epigenetice care pot afecta mai multe generatii. Un tata poate afecta nu numai generatia urmatoare, ci si viitoarele generatii.

♦ Iata de ce este important sa stim ca sanatatea copilului este influentata de sanatatea si stilul de viata al ambilor parinti si ca un tata poate afecta nu numai generatia imediat urmatoare, ci si viitoarele generatii.

 in acest articol veti citi mai multe despre:
Defectele din nastere ale copilului au o legatura cu varsta si sanatatea tatalui la conceptie
Exista o legatura intre defectele din nastere si varsta tatalui
Un tata poate afecta generatiile viitoare
Ce au descoperit unele studii
Pentru sanatatea copilului e nevoie si de un tata sanatos
Cum se transmit genele de la parinti
Despre genetica, mai cititi

Defectele din nastere ale copilului au o legatura cu varsta si sanatatea tatalui la conceptie

Un proiect de cercetare de renume - condus ce cercetatorii americani - arata ca exista legatura intre defectele din nastere si varsta tatalui, obiceiurile sale de consumare a bauturilor alcoolice si factorii de mediu, spun cercetatorii. Ei sustin ca aceste defecte rezulta din modificarile epigenetice care pot afecta mai multe generatii.

Un nou nascut poate fi diagnosticat cu sindromul alcoolic fetal (SAF), chiar daca mama nu a consumat niciodata alcool. Un tata poate afecta nu numai generatia urmatoare, ci si viitoarele generatii.

Exista o legatura intre defectele din nastere si varsta tatalui

Un stuiu de cercetare recent - arata ca exista o legatura intre defectele din nastere si varsta tatalui, obiceiurile sale de consumare a bauturilor alcoolice si factorii de mediu, spun cercetatorii de la Centrul Medical al Universitatii Georgetown. Ei spun ca aceste defecte rezulta din modificarile epigenetice care pot afecta mai multe generatii.

Studiul, publicat in The American Journal of Stem Cells, sugereaza ca ambii parinti contribuie la starea de sanatate a mostenitorului lor, o concluzie de bun simt pe care stiinta abia acum incepe sa o demonstreze, spune investigatorul principal al studiului, spune Joanna Kitlinska, PhD, un profesor specializat in biochimie, si bilologie celulara si moleculara.

Un tata poate afecta generatiile viitoare

Cunoastem deja ca mediul nutritional, hormonal si psihologic oferit de mama modifica permanent structura organelor, raspunsul celular si expresia genelor in copiii ei,” spune ea.

“Insa studiul nostru arata ca aceleasi lucruri sunt adevarate si in cazul tatilor, stilul sau de viata si varsta sa poate fi reflectata in moleculele care controleaza functia de gen,” afirma ea. “In acest mod, un tata poate afecta nu numai generatia imediat urmatoare, ci si viitoarele generatii.”

De exemplu, un nou-nascut poate fi diagnosticat cu sindromul alcoolic fetal (SAF), chiar daca mama nu a consumat niciodata alcool, spune Kitlinska. “Pana la 75% din copiii cu SAF au tatii biologici alcoolici, sugerandu-se ca obiceiurile tatilor de consumare a bauturilor alcoolice au un impact negativ asupra mostenitorilor lor.”

Raportul reprezinta o trecere in revista a probelor, umane si animale, publicate pentru a evidentia legatura dintre tati si epigentica ereditara.

Concluziile studiilor:

 Varsta inaintata a unui tata este corelata cu sanse mari de aparitie a schizofreniei, autismului si a malformatiilor congenitale la copiii sai;
 O alimentatie precara in pre-adolescenta tatalui a fost corelata cu un risc mare de probleme cardiovasculare la copiii si nepotii sai;
 Obezitatea paterna este in legatura cu extinderea celulelor de grasime, cu modificari in reglarea metabolismului, diabet, obezitate si dezvoltarea cancerului de creier;
 Stresul psiho-social al tatalui este legat de defecte in trasaturile comportamentale ale urmasilor sai; si
 Consumul de alcool al tatalui duce la scaderea greutatii pe care o va avea nou-nascutul la nastere, la reducerea evidenta a marimii generale a creierului si la afectarea functiei cognitive.

Pentru sanatatea copilului e nevoie si de un tata sanatos

Acest nou domeniu al epigeneticii mostenite de la tata trebuie sa fie organizat in recomandari aplicabile din punct de vedere clinic si in alternanta stilului de viata.” Spune Kitlinska. “Pentru a intelege cu adevarat influentele epigenetice ale unui copil, trebuie sa studiem interactiunea dintre maternal si paternal, spre deosebire de studierea izolata a fiecareia in parte.” 

Sanatatea copilului depinde de cea a tatalui

Sanatatea copilului depinde de cea a tatalui si chiar a bunicului. Cercetatorii au descoperit ca daca suferi de diabet, cancer sau probleme de inima, acestea sr putea fo mostenite de la tata sau chiar bunic.

Cercetatorii canadieni sunt de parere ca daca suferi de diabet, cancer sau probleme de inima, una din cauzele la care ai putea sa te gandesti este sanatatea tatalui tau sau chiar a bunicului ...In ultimii ani, oamenii de stiinta au descoperit ca in afara de cauzele ce tin direct de copil, dezvoltarea acestuia poate fi influentata de experienta tatalui sau a bunicului cu privire la stilul alimentar, consumul de medicamente, expunerea la produse toxice si chiar expunerea la stres citeste mai departe aici.   

Cum se transmit genele de la parinti

Cum se transmit genele de la parinti? Putem sti raspunsul la aceasta intrebare? Se spune ca sangele tatalui circula prin venele copilului. Este credibil acest proverb? Afla in continuare cum se transmite mostenirea genetica ... citeste mai departe

Despre genetica, mai cititi


Atotputernicul arbore genealogic
Testele genetice in timpul sarcinii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului
Cauzele genetice ale depresiei
Personalitatea copilului: genetica versus educatia parintilor
13 lucruri care influenteaza sexul viitorul bebelus

  Comunitate, forum de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

Autor: Desprecopii.com - toate drepturle rezervate
referinte:
The American Journal of Stem Cells2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Genetica

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII