Copiii cresc atat de repede! Cum putem incetini totusi viteza timpului?

Copiii cresc atat de repede! Cum putem incetini totusi viteza timpului?

Copiii cresc atat de repede! Cum putem incetini totusi viteza timpului?

Ai bucăți de lego in poșetă sau rujuri lucioase cu gust de căpsuni... Te găsesti intr-o fugă intre sali de sport, terenuri de fotbal si in jurul tau e multa muzica in care cantă Justin Bieber. Si Martin Garixx...apoi că vrea la Untold ...Ai in dulap hăinuțe care raman mult prea repede mici... Doamne, cat de repede trec anii ăștia in viața unui părinte. Parcă pe fast-forward ...

• Oare copiii nu cresc prea repede? Ce putem face pentru a incetini un pic (măcar) timpul?

in acest articol veti citi mai multe despre:
Fii atent la ce se uita copilul
Mareste-ti corpul de cunostinte
Lasa copiii sa fie copii
Tine-i aproape

Cand copiii merg pe scurtaturile timpului

In decurs de o ora, fetita ta s-a tarat pe genunchi pentru o imbratisare, si-a dat ochii peste cap si a oftat la ultimele trei lucruri pe care le-ai spus, si-a imbracat papusile si a incercat sa te convinga ca este bine pentru ea sa inceapa sa foloseasca rimel. Esti confuz? Si ea este la fel. Parca mai ieri a renuntat la rotile ajutatoare, si-a pierdut primul dinte si a invatat sa vorbeasca, insa din cauza vitezei luminii din lumea de astazi, ea se clatina cumva pe puntile dintre ani...Intre ani ...

Folosesc termenul "intre” este utilizat pentru a aminti de faptul ca acum timpul pare sa aiba o alta elasticitate.  Adolescenta se intampla ceva mai devreme ... parca acum incepe pe la 11 ani in loc de 13-14 ani ...

Si mai mult, acum, copii de 7 sau 8 ani sunt ademeniti pe puntile secrete ale timpului. Adica isi doresca sa creasca mai repede si sa devina adolescenti. Sigur ca ei sunt inca atrasi de lucruri potrivite varstei ca lego, papusi machiate si catelusi pufosi insa sunt, de asemenea, bombardati cu sugestii conform carora exista lucruri mult mai la moda, mai cool, mai vechi de explorat, precum telefoanele, moda inspirata de celebritati, filmele PG-13, sedintele de machiaj sau spa.

Blocati intre copilarie si adolescenta

Blocati undeva intre copilarie si adolescenta, elevii de astazi se regasesc pe ei insusi in chinurile unei ingrozitoare crize de identitate. “Cultura noastra pune o presiune din ce in ce mai mare pe pe copii de varste din ce in ce mai mici pentru a actiona mai mult ca niste adolescenti,” spune psihiatrul de copii Elizabeth Berger, M.D., autor al Raising Kids With Character (Cresterea Copiilor cu Caracter).

In timp ce conceptul de crestere completa poate fi oarecum atragator pentru copilul tau, exista sanse ca el sa prefere sa isi petreaca timp aiurea pe pe Facebook sau pe terenul de joaca cel putin pentru cativa ani mai mult. Desi este posibil sa nu poti preveni complet aceasta indepartare prematura de copilarie, cu siguranta ai puterea de a calca pe frane si a incetini acest proces. Iata cateva modalitati usoare pentru a intelege mai bine si a ghida schimbarea copilului tau.

Fii atent la ce se uita copilul

Poti monitoriza unele influente mass-media asupra copilului tau prin acordarea unei atentii sporite asupra programelor pe care le urmareste. Nu numai numarul orelor petrecute in fata televizorului trebuie avut in vedere (desi, cu siguranta, este important), ci si la ce se uita si mesajul care ii este transmis. Potrivit un raport recent de la Fundatia Kaiser Family - SUA, copiii cu varste cuprinse intre 8-10 ani petrec saptamanal mai mult de 17 ore in fata televizorului.

In crestere se afla programele (si reclamele) specifice pentru copii si elevi care contin mesaje si produse care odata ar fi fost considerate mai potrivite pentru adolescenti. “Deoarece majoritatea copiilor de 8 ani tind catre adolescenta, multe magazine au decis sa promoveze produse pentru ei, ca si cum acestia ar fi mult mai in varsta,” spune Susan Lynn, directorul campaniei pentru o Copilarie Comerciala-Gratuita. In timp ce multi copii nu au teancuri de bani de cheltuit, rugatul de parinti le ofera o mare putere economica: copiii sub 12 ani influenteaza in fiecare an cheltuirea a peste 500 miliarde de dolari.

Simplul fapt ca un program este pe un canal pentru copii, nu inseamana ca acesta este potrivit pentru copil. Daca nu iti place ceea ce vezi sau auzi, inchide televizorul si discuta cu cel mic ingrijorarile pe care le ai. Ai putea spune: “Un lucru care ma deranjeaza la acest program este modul in care copiii populari il deranjau pe acel baiat si radeau de ei. Tu ce crezi despre asta?” Apoi ajuta-l sa gaseasca ceva mai bun de vizionat.

Ajuta-i sa isi accepte corpul

In ultimul deceniu, din motive care nu sunt inca intelese pe deplin, mai multe fete de 7 ani au inceput sa dezvolte sani si chiar par pubian. La baieti parul pubian se poate dezvolta chiar mai devreme, insa este mult mai frecvent la fete. Asadar, in timp ce mintea fetitei tale ar putea fi tot cea a unui elev de clasa a treia, ea s-ar putea gasi locuind intr-un corp care pare mai mult al unui junior-liceean, lucru care poate fi suparator atat pentru copil, cat si pentru tine. “Ajuta-ti copilul sa inteleaga ca aceste schimbari sunt normale si ca toti copiii le experimenteaza la un moment dat; ea este pur si simplu putin inaintea colegilor ei,” spune Elizabeth Hartlei-Brewer, autor al Talking to Tweens: Getting It Right Before It Gets Rocky With Your 8- to 12-Year-Old.

Indiferent daca al tau copil se indreapta devreme spre pubertate, toti copiii de aceasta varsta incep sa devina mai constienti de corpul lor si de felul in care arata, in relatie cu alti copii: fetele se pot ingrijora in privinta greutatii lor, in timp ce baietii devin mai sensibili in legatura cu inaltimea lor sau isi doresc sa fie mai musculosi. Sentimentele de constiinta de sine pot influenta modul in care copilul tau crede ca arata, se imbraca si actioneaza la aceasta varsta, deci incearca sa muti accentul de pe aparentele fizice la lucrurile nonfizice care iti fac copilul sa fie special, sugereaza Hartley Brewer. “Lauda-i minunatul simt al umorului, buna ortografie, bunatatea sau aptitudinile artistice.”

Lasa copiii sa fie copii

Acest timp din viata copilului tau ar trebui sa fie unul de explorare creativ, fizica si intelectuala. Este o perioada in care copilul incearca tot felul de lucruri noi, de la sport, la muzica, la arte, fara a sacrifica timpul de lenevire. Activitatile nestructurate de joc, precum construirea de orase din blocuri si jocul de-a scoala cu papusi sau animalute de plus, sunt importante pentru dezvoltarea sa si pentru ajutorul oferit la pastrarea unei anumite inocente. Problema este ca elevii/copiii de astazi sunt introdusi catre tot felul de gadgeturi tehnologice pentru tineri, precum telefoane si jocuri video, si odata ce sunt prinsi in aceasta plasa, distractiile mai simple precum cursele cu masinile-cutie de chibrit sau petrecerea timpului in leaganul din curte pierd teren in fata gadgeturilor.

Asadar, cat timp poti apasa pe butonul de stopare a acestor privilegii pentru copii mari este bine. “Probabil ca al tau copil are colegi de clasa care au propriul lor telefon mobil, insa acest lucru nu inseamna ca si al tau are nevoie de unul. Parintii nu ar trebui sa fie influentati de presiunea de grup,” spune Hartley-Brewer. Chiar daca ai decis deja sa ii oferi copilului tau un telefon mobil, pentru siguranta sau comunicare familiala, poti inca stabili limite asupra scrierii de mesaje si a vorbitului la telefon.

Tine-i aproape si petrece timp de calitate cu ei

Din fericire, copiilor de 7-8 ani inca le mai place sa isi petreaca timpul cu parintii, asa ca profita de acest lucru cat mai poti. Planifica activitati distractive precum serile familiale de jocuri (adu in prim plan jocurile clasice, nu numai Xbox-urile sau alte gadgeturi) si petrece cateva minute in plus cu el in fiecare seara, la culcarea copilului tau nu foarte mic, ( dar nici foarte mare, inca) pentru a putea discuta ingrijorarile sau problemele pe care acesta le-ar putea simti. Te poti pregati pentru provocarile din anii adolescentii prin asezarea unei baze solide pentru comunicare si prin setarea limitelor rezonabile , ACUM.
 

5 sfaturi pentru a invinge atitudinea negativa a copilului adolescent

Adolescenţa vine o serie de atitudini pe care nu le cunosteai la copilul tau. Este posibil ca odata cu intrarea in adolescenţa, fata ta care se comporta bine in mod normal, sa inceapa sa prezinte probleme de atitudine ale adolescenţei. Nu conteaza cat de mult incerci sa fii calm si sa ii asculti plangerile ... si sa te ocupi de fiecare situatie, este posibil ca fata sa-ti raspunda ursuz, sa iti dea comentarii sarcastice, sa aiba o atitudine indiferenta si mai rau decat orice, ea ar putea sa te scoata total din viata ei, fiind necomunicativa si secretoasa....

Iata 5 sfaturi pentru a invinge atitudinea negativa a copilului adolescent.

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024
referinte:
Raising Kids With Character (Cresterea Copiilor cu Caracter)  - Elizabeth Berger
Talking to Tweens: Getting It Right Before It Gets Rocky With Your 8- to 12-Year-Old - Elizabeth Hartley-Brewer

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII