10 reguli de aur ale OPERAȚIUNII OLIȚA - fără de care nu poți avea succes

10 reguli de aur ale Operatiunii Olita - fara de care nu poti avea succes

10 reguli de aur ale OPERAȚIUNII OLIȚA - fără de care nu poți avea succes

OPERAȚIUNEA OLIȚA necesită niște reguli clare iar unele sunt chiar esențiale pentru reușita operațiunii. 

SI nu uita, in primul rand, odată incepută Operatiunea ... nu mai poți da inapoi, și in al doilea rând: trebuie să te inarmezi cu muuuuultă răbdare si ... MITĂ! Da da! Iată unde se poate da MITĂ fără să se supere DNA-ul :)

in acest articol veti citi mai multe despre:
1. Apelam la mita
2. Sa nu crezi ca doar tu treci printr-o perioada grea
3. Recompensa da roade
4. Nu te descuraja
5. Nu forta procesul
6. Nu pedepsi copilul daca face pipi in pantaloni (sau ceva mai mirositor!)
7. Nu privi cu groaza acest antrenament
8. Trebuie sa ramai consecvent
9. Trebuie sa ai mereu haine de schimb
10. Pastreaza-ti umorul

Toti parintii trec prin Operatiunea Olita (la fel si bebelusul insa noi conducem operatiunea)

Toti trecem prin aceasta perioada cand suntem mici, insa atunci cand ne vine randul sa conducem aceasta operatiune ... sa recunoastem, nu mai pare atat de simplu! Cand ne hotaram intr-un final sa ne invatam copilul sa faca la olita, trebuie sa urmam niste reguli!

In primul rand: NU mai poti da inapoi, si in al doilea rand: trebuie sa te inarmezi cu muuuuulta rabdare si ... MITA! Da da!

Iata 10 reguli de aur pentru Operatiunea Olita:

1. Apelam la mita

Oh, ce-i asta, te gandesti? Ca tot auzim in ficare zi de DNA. Ce o sa spuna Codruta?

Ideea de a mitui copilul ti se pare incomoda? Nici o problema. In loc de a-ti marturisi ca mi-am mituit cu mandrie fiecare copil cu bomboane, chips-uri de ciocolata, Tic-Tac, TV, jocuri pe tableta si desene, pentru a-l invata sa faca la olita, iti voi spune pur si simplu ca am folosit cateva instrumente motivationale pentru a consolida un comportament pozitiv. Nu-i asa ca suna mai bine decat mita!?

Aaaaaa, uitasem sa mentionez: a functionat!

2. Sa nu crezi ca doar tu treci printr-o perioada grea

Cand vine vorba de antrenamentul pentru olita, fiecare copil este diferit. Atentie la indiciile pe care copilul ti le ofera si incearca sa nu transformi antrenamentul pentru olita intr-o competitie cu alti parinti.

3. Recompensa da roade

Incearca sa faci un tabel frumos colorant cu stickere haioase primite la fiecare pipi sau caca rezultat in olita.

4. Nu te descuraja

Stiiiiiu, e atat de usor de spus. Si crede-ma, am trecut prin asta, inca trec! Si aici ma refer la momentul in care copilul regreseaza si isi uda pantalonii in mod regulat - si as minti daca ti-as spune ca nu am fost descurajata. Antrenamanetul pentru olita se poate simti ca un exercitiu de inutilitate, si uneori jur ca o face intentionat :) Dar adevarul este ca, exista o legatura intre creier si vezica urinara, insa uneori, din pacate, acel mesaj se pierde...

Ideea? Copilul invata si tu nu te lasi batuta.

operatiunea olita

5. Nu forta procesul

Unul dintre cele mai mari regrete ca parinte este ca am fortat un pic procesul invatarii la olita cu primul copil. In cele din urma a invatat, desigur, dar nu fara stres si chin. Parca cineva mi-a luat mintile atunci, am crezut ca "ar trebui" sa faca la olita cat mai devreme si am fortat cu siguranta procesul. De abia la al doilea copil am invatat sa descifrez indiciile prin care copilul imi arata ca este pregatit pentru olita si nu plange de fiecare data cand vreau sa il asez pe ea.

6. Nu pedepsi copilul daca face pipi in pantaloni (sau ceva mai mirositor!)

Rusinea nu face parte din antrenamentul pentru olita. Accidentele sunt 100% parte din proces, dar am invatat (prin calea cea mai grea) ca micutii nu sunt in mod deliberat sfidatori atunci cand au loc aceste accidente. Deci, nu il fa de rusine si nu il pedepsi, deoarece poti starni ceva mai profund. De exemplu, va incerca sa se tina cat mai mult, sa nu mai accepte olita sau chiar sa prelungesti cu mult procesul antrenementului.

7. Nu privi cu groaza acest antrenament

Cand am fost insarcinata cu al patrulea copil, am jurat in sus si in jos, ca nu am de gand sa incep antrenamentul pentru olita cu baietelul in varsta de doi ani, inainte de a naste. Deci, va puteti imagina ce surpriza am avut cand am ajuns acasa cu un nou-nascut, iar sotul meu incepuse antrenamentul pentru olita - si am reusit in doar o saptamana! Atat de simplu... Copiii te pot surprinde cand te astepti mai putin.

8. Trebuie sa ramai consecvent

Consecventa este cheia succesului atunci cand vine vorba de antrenamentul pentru olita. Se numeste "antrenament" pentru un motiv, nu? Il asezi pe olita dimineata, inainte de un pui de somn, dupa ce se trezeste, dupa ce mananca si inainte de culcare. Daca iti doresti sa invete cat mai usor si rapid trebuie sa ramai consecvent. Si inca ceva: o data ce ai renuntat la scutece, ai renuntat!

9. Trebuie sa ai mereu haine de schimb

In ciuda celor mai bune intentii, chiar si cei mai instruiti copii la olita pot avea accidente. Deci, sa ai mereu un schimb de haine curate la indemana, servetele umede si multa rabdare!

10. Pastreaza-ti umorul

Uneori, pare ca nu exista nici o modalitate usoara de a duce la bun sfarsit antrenamentul pentru olita. Dar un parinte intelept m-a asigurat o data ca cei mai multi copii fac in cele din urma la olita, si chiar la wc :)

Succes dragi parinti incepatori (sau nu) in procesul antrenamentului pentru olita!

9 idei fixe despre olita, la care trebuie sa renunti imediat!

Dupa alaptat, olita este subiectul care devine, in foarte multe cazuri, o adevarata obsesie a mamicilor.

Presiunea sfaturilor din jur, a opiniilor specialistilor de tot felul, dar si dorinta de a trece mai repede peste aceasta misiune, provoaca adesea un stres inutil care nu face decat sa incetineasca procesul natural prin care bebelusul ajunge sa foloseasca olita.

Iata cateva idei fixe pe care multe mamici le au in momentul in care devin stresate de faptul ca nu reusesc sa introduca olita in viata bebelusilor lor… idei negative, la care ar trebui sa renuntati imediat, daca vreti ca sansele de reusita sa creasca.

 

Metode distractive pentru renuntarea la scutece

Olita este cuvantul magic care da batai de cap celor mai multi dintre parinti, incepand din momentul in care acestia considera ca bebelusul lor este gata sa renunte la scutece.

Cazurile miraculoase in care renuntarea la scutec se produce in cateva zile sunt, desigur, incurajatoare. Insa pentru majoritatea parintilor, acest proces firesc in dezvoltarea copilului este, de cele mai multe ori, o corvoada.

Citeste ca merita: Metode distractive pentru renuntarea la scutece 

Folosirea olitei de catre fete si baieti – diferente si asemanari

Obisnuirea bebelusului cu olita si renuntarea la scutece este, pentru majoritatea parintilor, o misiune dificila, care genereaza adesea stres. Ducerea ei la bun sfarsit depinde deopotriva de determinarea parintilor si de felul in care stiu sa faca fata provocarii, dar si de ritmul natural al copilului, care nu poate fi impus de nimeni. 

Citeste mai departe despre: Folosirea olitei de catre fete si baieti – diferente si asemanari 

Tot despre olite, mai cititi:

Prima oara la olita: ce crede copilul si cum procedam
Olita: cand e timpul potrivit pentru a scapa de scutece
Cat de devreme poate incepe copilul antrenamentul pentru olita: semnale si sfaturi
Cand scapam de scutecul de noapte: despre rabdare, calm si eventual Enurezis
iPotty, olita cu tableta incorporata
Folosirea olitei de catre fete si baieti – diferente si asemanari

 Forum dedicat psihologiei copilului

 Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori. 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Olita

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII