Bebelușul este obosit și ca atare trebuie să știi cum să procedezi: sfaturi practice

Bebelusul este obosit si ca atare trebuie sa stii cum sa procedezi: sfaturi practice

Bebelușul este obosit și ca atare trebuie să știi cum să procedezi: sfaturi practice

Cand bebelusul este foarte obosit si smiorcait nici macar somnul nu il mai tenteaza. Adica bebe este asa de obosit incat nu poate decat sa fie un pic isteric, nelinistit si nefericit. Si chiar daca nu pare deloc interesat de un somnic bun, iata cum trebuie procedat cand bebelusul pare sa aiba alte planuri ... orice in afara de somn. Pentru ca totusi, somnul e ceea ce ii trebuie :) desi pare sa nu fie de acord cu asta.

Deci - aceasta e situația: bebelușul este obosit și ca atare trebuie sa știi cum să procedezi: sfaturi practice.

in acest articol veti citi mai multe despre:
bebe e smiorcait
Suna ca un cosmar, nu-i asa?
Ce este epuizarea si de ce devine bebelusul tau super-obosit/epuizat?
Semne ale unui copil foarte oboist
Cum sa-ti pui la somn copilul foarte obosit
Cum sa previi oboseala exgerata a copilului?
Cum ai facut fata oboselii excesive a bebelusului tau?
Cat doarme bebelusul: diagrama somnului bebelusului, in ore de zi si de noapte
Cand bebelusul este agitat si vrea sa suga constant sau despre cluster feeding

Bebe e smiorcait

Bebelusul e uneori super obosit. Super-obosit. Daca esti parinte, acesta oboseala este, fara indoiala, un cuvant de care ai ajuns sa te temi! Un copil bebe -obosit este unul care este prea obosit pentru a dormi, care va face tam-tam si va plange. Iar cand in sfarsit ajunge somnul, este posibil  sa se trezeasca prea devreme, adormind foarte greu inapoi.

Suna ca un cosmar, nu-i asa?

De aceea este important sa intelegi ce reprezinta epuizarea copilului, sa intelegi semnele sale si sa fii proactiv pentru a preveni ca al tau copil sa devina super-obosit. Pentru a cunoaste semnele pe care ti le da bebelusul - citeste despre Limbajul Dunstan, acolo vei identifica cum iti spune bebelusul - cu cuvintele lui, ca este obosit: Cele 5 sunete universale ale bebelusilor - iata cum le poti descifra

Ce este epuizarea si de ce devine copilul tau super-obosit/epuizat?

Cand copilul tau este super-obosit, inseamna, pur si simplu, ca trupul lui este trecut de punctul de a fi gata de somn. Cand copilul tau este super-obosit, este atat de obosit fizic, incat este activat sistemul trupului de raspuns la stres. Odata ce copilul tau este epuizat, hormonii de stres, precum cortizolul si adrenalina, inunda fluxul sanguin al copilului tau, ingreunand procesul de relaxare si calmare a copilului. Acest lucru tinde sa fie un model ciclic; cu cat copilul devine mai obosit, cu atat ii este mai greu sa se relaxeze si sa adoarma, ceea ce face oboseala in exces chiar si mai rea, etc. etc.

Copilul tau devine super-obosit atunci cand ramane treaz mai mult decat ar trebui intre puiurile de somn, sau inainte de culcare. Evident, copiii mai marisori se pot descurca cu perioade mai lungi de veghe, insa nou-nascutii nu pot sta treji foarte mult timp; multi nou-nascuti nu pot petrece treji mai mult de 45 de minute, fara a avea nevoie de un alt somn. (Acesta este un motiv pentru care este usor sa iti lasi nou-nascutul sau sugarul sa devina super-obosit!)

bebelus obosit

Semne ale unui bebelus foarte obosit

In general, copiii care sunt foarte obositi prezinta unele dintre urmatoarele semne:

 Copilul isi va freca ochii sau fata.
 Copilul isi va indeparta privirea de la lucrurile stimulatoare.
 Copilul va casca, sughita sau stranuta des.
 Copilul va face tam-tam si va scanci; in cele din urma, agitarea s-ar putea transforma intr-un plans puternic neconsolat.
 Copilul va deveni lipicios cu mama, tata sau cu insotitorul, facand imposibila punerea sa la somn.
 Copilul va creste din ce in ce mai activ fizic in perioadele de veghe

Semnele de epuizare ale copilului tau vor fi la fel de unice ca el, deci cel mai bine este sa iti observi copilul indeaproape si sa “inveti” care sunt semnele sale de oboseala.

Cum sa-ti pui la somn bebelusul foarte obosit

Principalul lucru pe care trebuie sa ti-l amintesti este ca atunci cand copilul tau este obosit, in primul rand trebuie sa il calmezi. Odata ce copilul tau este calm, poti inccepe sa lucrezi la somnolenta, care (speram) va conduce la somn.

Foloseste aceste strategii pentru a calma copilul sau sugarul si pentru a ajuta la inducerea somnolentei:

 Infasa copilul
 Tine copilul in brate
 Hraneste copilul pana cand este calm si somnolent
 Leagana copilul
 Pune pe fundal un zgomot alb in timp ce calmezi copilul
 Fa intuneric in camera copilului tau
 Canta-i un cantecel de noapte buna in timp ce il legeni

 Pentru copii mai mari si sugari: citeste cateva povesti de culcare in camera intunecoasa a copilului.

 Pentru sugari si prescolari: ofera un timp de liniste in care copilul sa poata citi carti sau sa se joace cu jucariile in zona sa de dormit.

Cum sa previi oboseala exgerata a bebelusului?

Chiar mai bine decat sa ai de-a face cu oboseala excesiva atunci cand apare este sa previi, inca de la inceput, ca aceasta sa aiba loc. Previne foarte simplu oboseala excesiva prin asezarea copilului in pozitia de culcare inainte de a i se incheia timpul starii de veghe. Foloseste-te de urmatoarele pentru a te orienta:

 Un nou-nascut nu se poate descurca cu mai mult de 45 de minute, o ora de timp de veghe.
 Un copil de sase luni se poate descurca cu aproximativ doua ore de timp treaz.
 Un sugar poate sta treaz 4-5 ore.

Practic, alungi oboseala excesiva atunci cand esti foarte grijuliu cu programul de somn si hranire a copilului tau, si te asiguri ca atipirile au loc la timpul potrivit, pentru a te incredinta ca sugarul sau copilul tau nu sta treaz prea mult timp.

Cum ai facut fata oboselii excesive a bebelusului tau?

Stii vreun truc pentru a ajuta un copil super-obosit sa doarma? Ai intrebari despre simptomele sau prevenirea oboselii? Suntem aici pentru a ajuta!!

Citeste si 7 secrete despre somnul bebelusului aflate de la un expert in somnul bebelusilor

Cand bebelusul este agitat si vrea sa suga constant sau despre cluster feeding

Este foarte frecvent ca bebelusii sa fie agitati si sa suga din ce in ce mai des seara, in special in primele luni. Vorbim asadar despre alaptarea succesiva in serile cu bebe smiorcait...sau despre asa numitul cluster feeding citeste detaliile aici.

► Citeste si Expert in somnul bebelusilor: De multe ori, bebelusul nu doarme din cauza parintilor si a acestor 4 mituri care trebuie clarificate

Cat doarme bebelusul: diagrama somnului bebelusului, in ore de zi si de noapte

Asadar, cat de mult doarme un bebelus dupa nastere? Ei bine, imediat dupa nastere, bebelusul e pentru scurta vreme treaz, apoi cade intr-un somn de cateva ore bune, caci experienta nasterii a fost si pentru el foarte obositoare.

In primele zile el e treaz cam o ora pe zi, aceasta perioada crescand la trei ore pana la sfarsitul plinei luni de viata. De asemenea, incepand de la o luna copilul va reusi sa doarma mai mult timp fara pauza.
Iata diagrama somnului unui bebelus de la nastere pana la 36 de luni.


Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII