10 Principii de parenting neconditionat
Parentingul neconditionat inseamna a arata copilului ca il iubim indiferent de situatie. Atunci cand ne tratam copiii ca si cum dragostea noastra ar fi conditionata, insemnand ca ei trebuie sa faca ceva pentru a o primi, ne abandonam responsabilitatea parinteasca de a ne iubi copiii indiferent de situatie.
Conform lui Alfie Kohn, scriitor si speaker in domeniul problemelor legate de comportamentul uman, educatie si parenting, ceea ce copiii necesita cel mai mult de la noi ca parinti este un singur lucru: Dragoste Neconditionata.
- veti citi
Parenting Neconditionat
Ce este parentingul neconditionat?
Despre parentingul pozitiv
10 Principii de Parenting Neconditionat
Traim intr-o societate conditionata, si multi parinti nu isi dau seama de natura periculoasa a tratarii copilului in acest mod. Atunci cand ne tratam copiii ca si cum dragostea noastra ar fi conditionata, insemnand ca ei trebuie sa faca ceva pentru a o primi, ne abandonam responsabilitatea parinteasca de a ne iubi copiii indiferent de situatie. Conform lui Alfie Kohn, scriitor si speaker in domeniul problemelor legate de comportamentul uman, educatie si parenting, ceea ce copiii necesita cel mai mult de la noi ca parinti este un singur lucru: Dragoste Neconditionata.
Ce este parentingul neconditionat?
Parentingul neconditionat nu incepe cu copilul sau cu atitudinea lui. Parentingul neconditionat incepe cu parintele.
Parentingul neconditionat incepe cu parintele care face o decizie constienta de a-si arata si demonstra dragostea si suportul fata de copil - indiferent de comportamentul copilului. Esenta parenting-ului neconditionat este de oferi dragoste si suport copilul 100% - indiferent de imprejurari.
Cele Zece Principii ale parentingului neconditionat:
Ia-ti in considerare solicitarile
Poate ca motivul pentru care copilul nu iti raspunde favorabil cand ii ceri ceva se afla in ceea ce/cum soliciti. Poate ca trebuie sa regandesti cum si de ce o ce faci. Esti sigur ca vrei sa-ti pacalesti copilul sa faca ceea ce iti doresti?
Pune relatia voastra pe primul loc
A avea dreptate/ a fi drept nu este neaparat ceea ce conteaza. Conteaza foarte putin atunci cand copiii tai incremenesc la intrarea ta in camera. Ceea ce conteaza este legatura si respectual mutual. Din perspectiva practica, relatia conteaza atunci cand copilul se simte suficient de sigur pentru a explica de ce a facut ceva gresit; atunci cand pui piciorul in prag. Merita sa va stricati relatia?
Dragostea trebuie sa fie neconditionata
Copiii au nevoie de o dragoste ce radiaza permanent; au nevoie de afectiune iar aceasta dragoste nu trebuie sa fie castigata. Dragostea parintilor trebuie sa fie neconditionata. “Indiferent de ceea ce faci, nu voi inceta niciodata sa te iubesc.”
Cand ii laudam ei vor cauta sa fie laudati. Cu cat sunt laudati mai mult, cu atat devin mai nesiguri si mai dependenti de aprobarea noastra. Ei trebuie sa stie ca sunt iubiti chiar si atunci cand gresesc. Ei trebuie sa stie ca sunt iubiti pentru ceea ce sunt, nu pentru ceea ce fac.
Imagineaza-ti cum vad copiii lucrurile
Priveste lumea din perspectiva lor! Cu cat faci asta mai mult, cu atat tinzi sa fii un parinte mai bun. Cand spun “X”, cum se simte ea? Imagineza-ti cum i se par copilului prietenii tai (sau rudele). Din punctul de vedere al unui tanar copilas, noi interferam cu ceea ce pare distractiv.
Fii Autentic
Nu-ti uita umanitatea. Nu pretinde ca esti mai competent decat esti, cere-ti scuze de la copilul tau atat de des pe cat gasesti un motiv.
Vorbeste mai putin, intreaba mai mult
Asculta, raspunde, educa, imagineaza-ti perspectiva copilului – acestea te fac un partener mai bun, dar si un mai bun manager, coleg. Care este perspectiva ta? Parentingul bun include ascultarea.
Presupune ce e mai Bun
Un tribut acordat copiilor este increderea ca binele aduce bine. De ce presupui ca cel mic incearca sa te faca nefericit? Copiii de o anumita varsta nu pot intelege asteptarile de la ei si nu pot sta linistiti pentru o lunga cina in familie (de pilda). Nu presupune ceea ce este mai rau. Nu stim intotdeauna de ce fac copiii anumite lucruri. Copiii nu reactioneaza bine la asteptarile noastre negative. Presupune ceea ce este mai bine. Fii pozitiv.
Incearca sa spui DA, atunci cand se poate
Nu spune NU constant. Uneori trebuie sa spui NU. Copiii nu se descurca bine la ascunderea frustrarii daca au fost facuti nefericiti in mod deliberat. Daca spui DA de doua ori mai des decat o faci acum, copiilor tot le vor ramane o multime de oportunitati pentru frustrare. Alege-ti bataliile. Aceasta nu presupune sa spui DA din lene. Ofera sfaturi si sprijin copiilor. Fa parentingul constient. Spune DA oricat de des poti.
Nu fi Rigid
Renunta la reguli rigide. Fii flexibil. Raspunde diferit la cereridiferiti si in situatii diferite, intelegand contextul. Predictabilitatea este buna, insa nu fa o obsesie din aceasta. Frontul comun intre parinti este necinstit – pentru copii este mult mai folositor sa vada ca parintii nu sunt intotdeauna de acord si ca pot vorbi despre punctele de vedere diferite.
Lasa copiii sa decida ori de cate ori este posibil
Sprijina-le independenta, permite-le sa participe la luarea deciziilor. Copiii se vor simti mai bine daca sunt consultati. Modalitatea prin care copiii iau decizii bune este chiar luarea deciziilor. Cu exceptia cazului in care exista un motiv intemeiat pentru care sa nu o faca, lasa-i pe ei sa decida.
Despre parentingul pozitiv, mai citeste:
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional
Nu mai tipa! Fii o mamica ZEN!
Replici pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copilului tau
6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:
Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
referinte: positive-parenting-ally.com, psychologytoday.com - 2017
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2017
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII