Cum adormim copiii creativi, curiosi si imaginativi?

Cum adormim copiii creativi si plin de imaginatie

Cum adormim copiii creativi, curiosi si imaginativi?

Exista foarte multi copilasi pentru care ora de somn coincide cu inceputul programul de lucru al monstrilor din casa. Fie ca sunt sub pat, sub dulap, in noptiera sau dupa dulap ... aceste produse ale imaginatiei lor perturba grav progamul de somn al copilului creativ si plin de imaginatie. Iata cate sfaturi si practici pe care sa le utilizezi arunci cand lumea este prea interesanta sau prea infricosatoare!

 

in acest articol veti citi mai multe despre:
Nevoile de somn ale copiilor variaza
Mediul propice somnului
Legatura emotionala
Exercitiul fizic si timpul petrecut in aer liber
Un stomac plin, insa nu umplut foarte curand
Inchiderea tuturor dispozitivelor electronice
O rutina de culcare
Un jurnal de noapte buna
Un prieten de imbratisat
Scanarea recunoscatoare a corpului
Numararea binecuvantarilor tale
Intentie pentru dimineata
Respiratie constanta

Cand ora de culcare a copilului e momentul in care monstrii isi incep acitivitatea :)

Copiii pot avea parte de un moment dificil atunci cand trebuie sa apese butonul de “pauza” al creierului lor activ, la ora de culcare. Ei se intreaba ce face restul casei, se ingrijoreaza pentru monstrii si alte creaturi infricosatoare ce le invadeaza casa, si se gandesc la toate lucrurile pe care ar prefera sa le faca in locul dormitului.

Nevoile de somn ale copiilor variaza

Ca si in cazul adultilor, nevoile de somn ale copiilor variaza, insa expertii sunt de acord ca cei mici au nevoie de muuuult somn pentru a functiona la cea mai buna capacitate a lor, fizic, emotional si intelectual. Bebelusii se simt perfect atunci cand obtin 14-15 ore de somn pe zi, intr-un ciclu zi-noapte. De la prima lor zi de nastere pana la aproximativ trei ani, copiii mici ar trebui sa doarma intre 12-14 ore pe zi. De la varsta de 3 ani pana la 6 ani, 10-12 ore de somn sunt perfecte; dupa aceasta, pana la varsta de aproximativ 11 ani, copiii inca au nevoie de mult somn, 10 sau 11 ore de somn pe noapte.

Aici este o lista cu 12 puncte ce-ti pot ajuta copilul rezistent la somn sa isi gaseasca somnul pasnic si regenerativ de care are nevoie:

Mediul propice somnului

O camera potrivita pentru dormit este linistita, sigura si intunecata. Este pastrata la o temperatura confortabila si nu contine un televizor, telefon sau orice alt dispozitiv electronic. Cel mai bine este atunci cand copilul tau isi asociaza camera cu momentele linistite.

Legatura emotionala

Ora de culcare este un moment de separare, lucru de care se ingrijoreaza multi copii. Cand se apropie ora de culcare, fii deosebit de atent sa te asiguri ca al tau copil se simte in siguranta, ascultat si sigur pe dragostea ta.

Exercitiul fizic si timpul petrecut in aer liber

Copiii dorm mai bine atunci cand corpurile lor sunt la fel de obosite ca mintile lor si atunci cand au petrecut suficient timp in aer liber in acea zi.

Un stomac plin, insa nu umplut foarte curand

Foamea poate interfera cu somnul, la fel cum poate interfera si o masa prea copioasa in apropierea orei de culcare.

Inchiderea tuturor dispozitivelor electronice

Cu aproximativ o ora inainte de culcare, inchide toate dispozitivele electronice – telefoane, televizor si alte ecrane. Pe masura ce va indreptati spre ora de culcare, micsoreaza luminile din camera copilului tau, lasand aprinsa doar o veioza sau o lumina ambientala in interiorul sau in exteriorul camerei.

O rutina de culcare

Obiceiurile bune de somn necesita o consistenta rutina de somn, sapte zile pe saptamana. Aceasta ar putea include mersul la toaleta, urmat de spalarea dintilor, spalarea fetei, doua cantecele, o povestioara si scanarea recunoscatoare a corpului, sau orice alta combinatie de activitati pregatitoare pentru somn care functioneaza pentru tine si copilul tau. Fii linistit, calm, iubitor si sistematic. Daca incerci sa treci in fuga prin toate activitatile, iti vei sabota incercarea de a-ti pune copilul in pat si de a-l adormi cat mai repede posibil.

Un jurnal de noapte buna

Scrierea sau desenatul intamplarilor din ziua respectiva poate ajuta un copil sa lucreze cu ajutorul gandurilor sale, sa isi curete creierul si sa isi calmeze corpul.

Un prieten de imbratisat

Un animal de plus preferat, o papusa sau o paturica poate ajuta un copil sa se linisteasca atunci cand merge la somn, deoarece reprezinta un inlocuitor al caldurii si confortului parintilor.

Scanarea recunoscatoare a corpului

Stand alaturi de copilul tau, roaga-l sa isi inchida ochii si sa isi imagineze impreuna cu tine ceea ce spui, atunci cand incepi sa te adresezi picioarelor si intregului corp: “Noapte buna, picioarelor. Sunteti fericite sa stati in pat, in sfarsit odihnindu-va. Ati lucrat din greu astazi, alergand, mergand, sarind si facand alpinism. Noapte buna, picioarelor. Va simtiti atat de grele, incat sunteti fericite ca va odihniti. Va multumesc ca mi-ati permis sa fiu rapid toata ziua. Noapte buna, stomac si piept, si toate organele interne. Va multumesc pentru mancarea sanatoasa si aerul pe care le transformati pentru mine in energie si ma ajutati sa cresc. Noapte buna, bratelor. Ati fost ocupate astazi, ridicand, imbratisand si ajutandu-ma sa fac diverse lucruri. Noapte buna, mainilor. Va multumesc ca m-ati ajutat sa desenez, sa pictez si sa scriu, sa tin lucruri si sa ma joc. Noapte buna, cap. Te simti atat de greu, incat te odihnesti adanc in perna. Multumesc pentru gandirea, gustul, mirarea, mirosul, si auzul de astazi. Trimit cate un zambet tuturor partilor corpului meu in timp ce adorm usor.”

Numararea binecuvantarilor tale

Impreuna cu al tau copil, fa o lista mentala a tuturor lucrurilor bune care s-au intamplat astazi, o lista a fiecarui cuvant bland sau fapta, a fiecarei surse de fericire pe care ti-a oferit-o ziua de astazi. Exista multe modalitati de a face aceasta, inclusiv cantatul care este ca un cantec de leagan pentru copil.

Intentie pentru dimineata

Sugereaza-i copilului tau sa isi stabileasca o intentie. De exemplu, “Dimineata ma voi trezi odihnit si gata pentru o noua zi.”

Respiratie constanta

Invata-ti copilul sa acorde atentie respiratiei sale, sa numere pana la cinci in timp ce inspira, si apoi din nou pana la cinci in timp ce expira. Spune-i sa faca aceasta de cinci ori, iar apoi de alte cinci ori, daca inca este treaz

Invata copilul sa doarma in patutul lui: 6 sfaturi esentiale

Este ora somnului si Adelina refuza sa doarma in patutul ei. Ii propuneti atunci sa adoarma in patul vostru la fel cum face in fiecare seara. Odata adormita, o trasportati in patutul ei. De abia aveti timp sa adormiti si dvs. ca o simtiti pe micuta Adelina venind si strecurandu-se usor in patul dvs. Iar?

Cand doarme copilul singur? Ce este de facut, va sfatuieste Desprecopii :)

 

  Citeste neaparat si: Spray-ul impotriva monstrilor, in sfarsit avem reteta

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

 Forum dedicat psihologiei copilului

 
Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.

 

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII