Introducerea cerealelor in alimentatia bebelusului: cand, cum si ce fel de variante

Introducerea cerealelor in alimentatia bebelusului: cand, cum si ce fel de variante

Introducerea cerealelor in alimentatia bebelusului: cand, cum si ce fel de variante

Cerealele sunt printre primele alimente care se introduc bebelușului în cadrul procesului de diversificare. 🥄👶 Cerealele sunt încărcate cu carbohidrați, proteine, vitamine și minerale, fiind o alegere sănătoasă ca prim aliment pentru bebelușul dumneavoastră. Cerealele sunt ușor digerabile și bine tolerate de bebeluși. Începeți prin introducerea cerealelor fără gluten, cum ar fi cerealele de orez. 🍚 Cerealele de orez sunt cele mai puțin alergenice și au un gust foarte apropiat de laptele matern, deci sunt ușor de acceptat de bebeluși.

Dar ce fel de cereale putem oferi bebelușului și mai ales când exact i le putem oferi pentru a nu-i irita stomăcelul?

Iată multe informații despre cereale în alimentația bebelușului și un infografic util al introducerii cerealelor în alimentația bebelușului:

in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce sunt pseudocerealele?
De ce nu se introduc cerealele care contin gluten la 6 luni?
Exemple de pseudocereale
Infografic al introducerii cerealelor in alimentatia bebelusului
Retete cu cereale pentru bebelusi

Cerealele in alimentatia bebelusului

Cerealele sunt printre primele alimente care se introduc bebelusului, in cadrul procesului de diversificare. Cerealele sunt incarcate cu carbohidrați, proteine, vitamine și minerale fiind o alegere sănătoasă ca prim aliment pentru bebelușul dumneavoastră. Cerealele sunt ușor digerabile și bine tolerate de bebelusi. Începeți prin introducerea cerealelor fără gluten, cum ar fi cerealele de orez. Cerealele de orez sunt cel mai puțin alergenice, plus gustul său este foarte apropiat de laptele matern, deci este ușor acceptat de bebeluș.

Cand ne gandim la primul aliment solid al copilului - din randul cerealelor - na gandim automat la orez. Daca acest lucru suna plictisitor, cliseu, de moda veche, aveti noroc! Exista pseudocerealele! Este foarte probabil sa fi auzit deja de quinoa - extrem de nutritiva, usor accesibila, usor de preparat, delicioasa si cu o textura moale... nu?

Ce sunt pseudocerealele?

Pseudocerealele sunt plante care produc fructe sau seminte ce sunt apoi utilizate si consumate ca boabe, desi botanic pseudocerealele nu sunt nici ierburi, nici boabe de cereale adevarate. Acestea sunt de obicei bogate in proteine ​​si alte elemente nutritive, nu contin gluten, si sunt considerate cereale integrale.

Cerealele se impart in doua categorii: ce contin gluten ca graul, secara, ovz si orz, si cereale fara gluten ca porumbul, orezul si meiul. Pseudocerealele in schimb nu contin nici ele gluten.

De ce nu se introduc cerealele care contin gluten la 6 luni?

Indicarea este ca cerealele ce contin gluten sa se introduca incepand de la 8 luni, deoarece pot declansa simptome de boala celiaca. De aceea, recomandarea este ca orezul sa fie introdus de la 6 luni, apoi pseudocerealele (care pot fi oferite si celor cu intoleranta la gluten) si cerealele cu gluten.

Exemple de pseudocereale includ:

Quinoa: Pronuntata "keen-wah", este tratata ca un bob atunci cand vine vorba de gatit. Este singura "cereala", care este o proteina completa. Este bogata in fier, potasiu, magneziu si fibre.

Amaranth: Pronuntat "am-uh-ranth", acest bob este din Mexic si este similar cu orezul sau porumbul si este bogata in proteine, fier si fibre.

Hrisca: Aceasta samanta provine dintr-o planta care este inrudita cu rubarba sau macrisul. Este disponibil sub forma de faina sau in forma sa pura. Hrisca este bogata in magneziu, cupru si mangan, si are un continut ridicat de fibre, care se spune ca reduce nivelul de zahar din sange dupa mese.

Chia: Provenind dintr-o planta din familia mentei, semintele de chia sunt bogate in fibre, calciu, fosfor si acizi grasi omega-3 si omega-6. 

Infografic al introducerii cerealelor in alimentatia bebelusului

cereale bebelusi

Retete cu cereale pentru bebelusi

10 retete cu fulgi de ovaz, pentru bebelusi 

 

Introducerea fructelor in alimentatia bebelusului: ghid practic pe luni

In timpul diversificariii e bine sa ai la indemana acest ghid de introducere a fructelor in alimentatia bebelusului.

La inceputul diversificarii, stim ca toate mamicile au aceleasi intrebari, cand, ce introducem in alimentatia bebelusului? De la ce varsta are voie si alte alimente? Haideti sa o luam treptat si sa vedem in primul rand cu ce fructe putem incepe diversificarea, si ce introducem dupa cateva sapamani, luni, ce are si ce nu are voie pana la o anumita varsta. Spor in diversificare :)

Citeste mai departe <<AICI>>

Introducerea legumelor in alimentatia bebelusului: ghid practic pe luni

Diversificarea bebelusului este un moment emotionant pentru parinti. Este un mare pas inainte pentru copilul vostru, intr-o lume noua, plina de gusturi si texturi. Primele alimente oferite bebelusului trebuie sa fie usor de digerat si sa nu provoace alergii. Nu fiti tentati sa adaugati sare sau zahar in mancarea bebelusului! Nu are nevoie! Putin ulei este suficient. Sarea poate afecta rinichii iar zaharul este cu atat mai nesanatos, provocand si dependenta de dulce - vezi GHIDUL introducerii legumelor in alimentatia BEBELUSULUI aici.

Introducerea lactatelor in alimentatia bebelusului: ghid practic pe luni

Multe mamici se intreaba cand pot oferi produse lactate bebelusilor, cum ar fi iaurtul si branza. Cele mai frecvente intrebari sunt: ​​"Ar trebui sa dau copilului produse cu un continut mare de grasime?" si "Pot folosi lapte in preparatele bebelusului?" Cititi in continuare articolul si veti afla raspunsul la aceste intrebari dar si alte informatii foarte utile despre introducerea lactatelor in alimentatia bebelusului. Iata sfatul de la Desprecopii >>AICI 

Alergiile la bebelusi

Cum pot spune daca bebelusul meu are o alergie sau doar o raceala?

Ar putea fi dificil sa se faca diferenta intre o raceala si alergii la bebelusi dar exista totusi citeva semne de diferentiere. Daca se pare ca bebelusul dvs este racit aproape tot timpul, atunci exista posibilitatea ca el sa aiba de fapt o alergie nazala (cunoscuta si sub numele de rinita alergica). Racelile trec de obicei in perioade cuprinse intre o saptamina si 10 zile citeste in continuare aici.

Citeste si: Reactii la alergiile alimentare

Autodiversificarea: alimente pentru bebelusii fara dintisori

Multii parinti practica autodiversificarea cu bebelusul lor, fara macar sa stie ca asa se numeste. Citeste mai jos despre autodiversificare si alimentele care pot fi oferite mancaciosilor fara dinti.

Citeste mai departe ... AICI

Diversificarea Alimentatiei Bebelușului cu ajutorul unei aplicatii mobile

Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)

Functionalitati ale aplicatiei: ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului. (4,99 euro pentru accesul intregului continut)

► Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.

► Aici poti descarca aplicatia pentru IOS (Iphone)

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Diversificarea alimentatiei bebelusului - pas cu pas. Retete pentu bebelusi, sfaturi, alergii, diagrame.


autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023
referinte si documentare: Academia Americana de Pediatrie 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII