7 abilitati pe care educatorii le doresc la copilasii care incep gradinita

7 abilitati pe care educatorii le doresc la copilasii care incep gradinita

7 abilitati pe care educatorii le doresc la copilasii care incep gradinita

Cand vine vremea gradinitei - copilul trebuie sa aiba o anume autonomie si putere de atentie pentru a se adapta programului de gradinita. Aceste abilitati ii sunt necesare pentru a se putea integra usor in mediul educational, social si de invatare al gradinitei.

Dar care sunt acele abilitati pe care trebuie sa le aiba un copil - gata de gradinita? Iata sfaturile unui doamne educatoare, mamica redactor la Desprecopii.

 - veti citi:
Gradinita - inceputul autonomiei copilului
Entuziasmul fata de invatare
Aptitudini oral-lingvistice
Abilitatea de a asculta
Dorinta de a fi independent
Capacitatea de a se juca frumos cu ceilalti
Abilitati motorii fine
Recunoasterea numerelor si literelor
Despre gradinita, mai citeste

Gradinita - inceputul autonomiei copilului

Cand vine vremea gradinitei - copilul trebuie sa aiba o anume autonomie si putere de atentie pentru a se adapta programului de gradinita. Aceste abilitati ii sunt necesare pentru a se putea integra usor in mediul educational, social si de invatare al gradinitei.

Dar care sunt acele abilitati pe care trebuie sa le aiba un copil - gata de gradinita? Iata sfaturile unui doamne educatoare, Annemarie van der Dulk - educator de gradinita (Den Haag, Olanda).

Iata o lista cu abilitati ale copilului pe care educatorii le recomanda la inceperea gradinitei. Desigur, e o lista optionala care s-ar putea sa va surprinda. Nu este vorba doar despre a sti primele litere sau a cunoaste ceva din tainele cifrelor.  Ceea ce urmeaza sunt primele abilitati de invatare pe care educatorii le doresc la copilasii de gradinita:

Entuziasmul fata de invatare

Entuziasmul pentru a invata lucruri noi este una din principalele calitati ale unui viitor scolar de succes. Acesta se cladeste inca de pe bancile gradinitei. Este copilul entuziasmat cand vine vorba de a invata lucruri noi? Este dornic de a explora si de a descoperi? Pune intrebari, ia initiativa, si persista atunci cand sarcinile sunt dificile?

Parintii isi pot rezerva zilnic putin timp pentru a investiga lumea cu prescolarul lor si a le raspunde la intrebari. In timp ce conduceti masina sau mergeti la plimbare in parc, subliniati imprejurimile copilului - diferiti copaci sau pasari. Demonstrati-i cum functioneaza lucrurile. Astfel va veti ajuta copilul sa-si dezvolte abilitatile de stiinta. Copiii vor deveni tot mai curiosi si dornici de cunoastere.

Aptitudini oral-lingvistice

Un copil gata de gradinita trebuie sa aiba primele cunostinte generale despre lumea inconjuratoare si cuvintele care o insotesc. Educatorii vor sa poata comunica cu el despre mica lume a universului sau si despre ce se poate spune despre acel loc. Casa - familie. Copulul trebuie sa fie apt de a povesti unde a fost si sa poata vorbi despre acel loc.

Puteti ajuta la construirea competentelor lingvistice pur si simplu prin vizitarea unei gradini zoologice, de exemplu. Priviti impreuna tigrul. Observati si discutati cu copilul ca are dungi si arata diferit de un leu. Aceste experiente au un impact enorm asupra dezvoltarii cognitive a copilului. Daca cititi o carte despre animalele din gradinile zoologice si se spune «Uita-te la tigru» dar nu se poate observa diferenta intre un leu si un tigru, atunci nu va avea cunostinte de baza pentru a-l ajuta sa abordeze cuvantul/cuvintele.

Cercetarile arata ca unul dintre cei mai buni predictori al unui copil caruia ii va placea sa citeasca este un vocabular oral bine dezvoltat la gradinita. Copiii invata cinci pana la sase cuvinte pe zi. Este uimitor modul in care acestia isi vor invata cuvinte, daca le folosesc de mai multe ori in context si conversatie.

Abilitatea de a asculta

Cartile si povestile pentru copii sunt o resursa bogata pentru extinderea limbajului. Educatorii se asteapta ca parintii sa le citeasca zilnic copiilor cate ceva. Ei isi pot da seama cu usurinta care copii au fost lipiti de televizor/calculator timp de ore in sir. De exemplu, cand educatorii le citesc o poveste si le cer copiilor sa le spuna in propriile lor cuvinte ce le place sau ce au retinut, cei care nu sunt stimulati acasa - sunt in imposibilitatea de a face acest lucru.

Pe langa promovarea vocabularului si intelegere, lectura dezvolta abilitatile de atentie necesare intr-o sala de clasa, de gradinita. Ascultarea este o parte esentiala a comportamentului de gradinita si mai tarziu - in scoala. Copiii trebuie sa fie in masura sa se concentreze asupra a ceea ce spune educatoare sa asculte cu atentie indrumarile.

Cu cat este mai animata cartea citita, cu atat copilul va fi mai concentrat si atent asupra povestii. Utilizati voci diferite pentru personaje. Promovati gandirea critica, punand intrebari de genul „De ce crezi ca s-a intamplat asa?“ si „Cum te-ai simti daca ai pati si tu asta?“ si „Ce crezi ca se va intampla in continuare?“ Incurajati copiii invatandu-i sa bata din palme atunci cand aud rime. Cartile cu rima si refrene repetitive ajuta copiii sa prezica ce urmeaza si sa detecteze consoane la inceputul si la sfarsitul cuvintelor. De asemenea, cantatul favorizeaza abilitatile de pre-lectura.

Dorinta de a fi independent

Incurajarea abilitatilor autonomiei este un pas important in pregatirea copilului pentru gradinita. Este uimitor cat de multi copii vin la gradinita si nu stiu cum se inchide o jacheta. Ar putea fi mai rapid pentru noi sa o facem in locul lor, dar independenta este critica pentru a ajuta copilul sa se adapteze la scoala.

Educatorii de gradinita si-ar dori ca un copilas pregatit de gradinita:

► sa imbrace singur o geaca, sa o dea jos si sa o puna in cuier
► sa urmeze instructiuni simple in doua etape, cum ar fi „scoate cizmele si incalta-te cu adidasii"
► sa mearga la baie si sa se spele pe maini
► sa isi sufle nasul si sa isi acopere gura cand tusesc/stranuta
► sa inchida/deschida nasturi sau capse
► sa manance frumos si sa isi puna apa intr-o ceasca

Unii copii sunt atat de dependenti de parintii lor, incat se asteapta ca educatorul sa faca aceste lucruri pentru ei. Dar cand ai peste 20 de copii intr-o clasa, este greu sa iti faci griji de un copilas care nu reuseste sa isi stearga singur nasucul. Cu toate acestea, legarea pantofilor este o abilitate de dezvoltare, care de multe ori nu apare pana in clasa intai. In cazul in care copiii nu se pot lega la pantofi fara ajutor, o idee buna pentru parinti este sa le aleaga adidasi cu scai sau ceva simplu si usor de incaltat.

Capacitatea de a se juca frumos cu ceilalti

Copilul pregatit pentru gradinita va avea primele experiente de rafinare a abilitatilor sociale esentiale, cum ar fi impartirea jucariilor, ajungerea la un compromic, asumarea si rezolvarea problemelor. Copiii sunt in mod natural egocentrici la aceasta varsta, si educatorii nu se asteapta ca ei sa fie in masura sa imparta totul. Dar, in momentul in care ajunge la gradinita, acesta ar trebui sa poata sa-si exprime sentimentele in cuvinte si sa inteleaga ca doua persoane pot folosi acelasi lucru, in acelasi timp.

Daca de exemplu va jucati cu copilul si construiti un bloc din Duplo, iar el se intinde dupa un bloc pe care voi il folositi, ideal este sa il invatati sa ceara: „Pot sa ma joc cu acel bloc?“ Apoi, ii raspundeti ceva de genul: „Sunt bucuros sa impartasesc blocul meu cu tine.“ Cand observati ca a invatat sa imparta din lucruri cu alte persoane, sarbatoriti: „Sunt atat de mandru de tine. Este foarte greu sa imparti cu cineva papusa /masina ta preferata, dar ai reusit sa o faci. Ai facut un lucru de admirat!“

La intalnirile de joaca si iesirile parc, stati in raza auditiva astfel incat sa va puteti ajuta copilul sa isi rezolve problemele atunci cand are loc un conflict. Daca incep sa traga doi copii de o jucarie, interveniti astfel: „Se pare ca avem o problema aici. Ce putem face?“ incurajati-l sa vina cu solutii posibile, oferind propriile sugestii, daca este necesar.

Abilitati motorii fine

Mainile copilului trebuie sa fie suficient de puternice pentru a stapani un creion de colorat - abilitati motorii fine pe care copiii le folosesc in fiecare zi la gradinita. In cazul in care copiii nu pot tine in mod corect creionul, ei vor ramane in urma.

Pentru a tine creionul in mod corect, copiii au nevoie sa isi dezvolte muschii mici din palme si degete. Pentru exercitii oferiti copilului o ata mai groasa si niste cereale Cheerios (sau ceva similar) pentru a face bratari. Sau cere prescolarului sa pulverizeze apa pe frunzele plantelor, o activitate care stimuleaza atat scrisul cat si taiatul cu foarfeca.

Oferiti copilului ustensile de scris intr-o varietate mare de dimensiuni si forme. Unii cred ca, creioanele groase sunt mai usor de tinut, dar acest lucru nu este intotdeauna adevarat. Pentru un copil cu mainile slabe, un creion mai scurt, mai subtire, ar putea fi mai usor de gestionat.

Recunoasterea numerelor si literelor

Educatorii cred ca este responsabilitatea lor de a preda copiilor, de a-i invata sa scrie si sa recunoasca litere/numere, dar ei spera ca unii elevii pot recunoaste cele mai multe litere. De asemenea, ei spera ca cei mici pot sa numare pana la 10  si sa identifice numerele de la 1 la 5, forme si culori.

Lectiile cu parintii trebuie sa se desfasoare in mod natural prin jocuri distractive si haioase. Numarati papusile, recunoasteti culorile hainutelor in care sunt imbracate, construiti forme colorate din Duplo, folositi magnetii de frigider in forma de litere/cifre, etc.

Cel mai important: pastrati intotdeauan accentul pe distractie. Bucurati-va si relaxati-va alaturi de copii, vizitati locuri si explicati-le mereu tot ce vedeti si tot ce faceti! 

autor: Annemarie van der Dulk - educator de gradinita (Den Haag, Olanda) si redactor Desprecopii.

In exclusivitate pentru Desprecopii - © toate drepturile rezervate Desprecopii.com (2021) 

Annemarie este psihoterapeut si are o experienta de peste 20 de ani cu copiii de gradinita.
 

Despre gradinita, mai citeste:

Gradinita: este copilul pregatit?
Prima zi de gradinita: nelinisti si sfaturi
3 ani: Varsta mersului la gradinita 
Timiditatea: cum sa ii ajutam?
3 ani: ramas bun pruncie, bine ai venit copilarie! 
Mersul la gradinita reduce riscul de cancer la copii 
Buna dimineata draga gradinita
Gradinita pentru copiii cu sindromul Down 
Copiii, obligatoriu la gradinita.

Forumul de GRADINITE

Pentru multe intrebari, studii critice ale gradinitelor si experientele sincere ale parintilor cu aproape toate gradinitele din Bucuresti si multe orase ale tarii, studiati cu atentie forumul Desprecopii.com la - sectiunea GRADINITE.

Acolo veti gasi cele mai complete informatii independente despre gradinitele din Romania - cu detalii despre educatoare, mancare, educatie si conditii de igiena.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Gradinita

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII