Copilul Orhidee - ințelegănd copilul hiper-sensibil

Copilul Orhidee - intelegand copilul hiper-sensibil

Copilul Orhidee - ințelegănd copilul hiper-sensibil

Copilul Orhidee este un termen care isi doreste sa descrie un copil a carui performanta poate fi exceptionala sau catastrofala - in functie de educatia si mediul in care creste. Copilul „orhidee” este foarte sensibil, probabil datorita incrucisarii variatiilor genetice si experientelor ambientale timpurii. Cand este sub stres, sistemul de combatere a stresului are un raspuns exagerat si indelungat.

Deci ce fel de educatie si mediu sunt potrivite unui copil orhidee? si cum stii daca tu ai un copil „orhidee”? Afla in continuare ...

 -veti citi:
Copilul Orhidee
Cine sunt copiii „orhidee”, si de ce sunt ei asa afectati de stres?
Care este educatia si mediul potrivit pentru un copil „orhidee”?
Cum stii daca tu ai un copil „orhidee”?
Vedem copii „orhidee” in toate categoriile sociale?
Experientele negative din copilarie au impact asupra genelor
Despre copilul timid: semne si particularitati
Tot despre timiditate si incredere
Forum si consiliere psihologica

Copilul Orhidee

Copilul Orihidee este un termen care isi doreste sa descrie un copil a carui performanta poate fi exceptionala sau catastrofala - in functie de educatia si mediul in care creste. 

Cine sunt copiii „orhidee”, si de ce sunt ei asa afectati de stres?

Copiii „orhidee” – in jur de 15-20% dintre toti copiii – sunt foarte sensibili, probabil datorita incrucisarii variatiilor genetice si experientelor ambientale timpurii. Cand sunt sub stres, sistemul de combatere a stresului are un raspuns exagerat si indelungat. Nivelul de cortizol creste si ramane ridicat, si sistemul nervos autonom este activat pe o perioada cronica, punandu-le sanatatea in pericol. De asemenea, ei se imbolnavesc mai repede din cauza stresului si au mai multe probleme psihiatrice.

Orice copil poate fi stresat de anumite experiente, cum ar fi inceperea scolii sau mutarea locuintei. Dar majoritatea copiilor se adapteaza. Sistemul de combatere a stresului poate creste secretia de cortizol pentru cateva zile in timp ce ei se adapteaza, dar in cele din urma nivelul hormonal va reveni la normal. Asemenea unei papadii, ele se adapteaza si evolueaza oriunde le plantezi.

Copilul orhidee este mai sensibil sensibil dar in acelasi timp este receptiv la suport pozitiv incurajatoare. Copiii „orhidee”, se pare ca, au o capacitate neobisnuita pentru dezvoltarea pozitiva. Avand circumstante potrivite, ei sunt mai sanatosi si mai de succes decat restul copiilor. Dar in circumstante stresante, ei sunt cei mai afectati. Precum orhideea, ei pot avea o noblete si influenta exceptionala, dar ele sunt extrem de sensibile in mediul in care cresc.

Care este educatia si mediul potrivit pentru un copil „orhidee”?

Deci ce fel de educatie si mediu unt potrivite unui copil orhidee? Mediul ideal este mediul unei familii echilibrate si iubitoare. Unde nu exista abuz, unde exista o anumita posibilitate de predictabilitate, unde exista rutina, pentru ca sa existe o coerenta in experienta lor sociala. Precum orhideea, acesti copii infloresc cand sunt tratati corespunzator si cu multa dragoste si grija.

Cum stii daca tu ai un copil „orhidee”?

Caracteristica definitorie a unui copil orhidee este un test de laborator; acesti copii au un raspuns neurobiologic mai mare la stresul standard. Dar noi nu putem supune copiii la teste, asa ca un parinte cum isi poate da seama? Parintii, in cele din urma, stiu doar urmarind copilul in timp ce el creste. Devine clar ca un copil are o sensibilitate aparte la experiente. Un parinte cu 4 copii va merge la medicul pediatru si va spune, „copiii mei sunt normali, mai putin acesta.”

Totodata, un anumit comportament predispozant este asociat cu acest tipar. Copiii „orhidee”, de regula, sunt timizi si introvertiti, comparativ cu alti copii (desi, nu tot timpul). Ei pot avea si hipersensibilitate, aversiuni gustative sau auditive, de exemplu. Ei pot fi deranjati mai usor. De exemplu, baiatul meu este un copil orhidee - el nu suporta ca franjurile de la covor sa nu fie perfect intinse.

Vedem copii „orhidee” in toate categoriile sociale?

Mai intai, parintii trebuie sa stie ca nu e ca si cum ar exista doua categorii – una pentru copiii „orhidee” si alta pentru copiii „papadie” – si fiecare copil e dintr-o categorie sau alta. Este un proces continuu. La capatul unei parti al spectrului sunt acesti copii pe care ii numim copii „orhidee”.
Dar interesant este ca prevalenta acestor copii hipersensibili este mai mare la cele doua capete a majoritatii scarilor sociale si economice. Cand ne uitam la ambientele care sunt cu nivel ridicat de stres vs. nivel scazut de stres, sau saracie vs. bogatie, este o distributie cu intersectie comuna. Vedem mai multi copii „orhidee” la ambele capete a scarilor.

De ce se intampla asta?

Cercetatorii sunt de parere ca toate caracteristicile unui copil „orhidee” nu vin doar din gene. Ele vin datorita incrucisarii variatiilor genetice si experientelor ambientale timpurii. Acesti copii sunt extrem de sensibili la amenintari. Intr-un mediu ostil, caracteristicile unui copil „orhidee” pot intui cand exista o amenintare. Asta ar explica de ce vedem mai multi copii „orhidee” traind la un nivel ridicat de stres la un capat a scarii socio-economice.

La celalalt capat a scarii socio-economice, probabil exista o prevalenta crescuta deoarece acesti copii sunt mai receptivi la lucrurile pozitive, bune ce pot surveni unui mediu placut. Copiii „orhidee” sunt mai sanatosi si mai de succes decat ceilalti copii atunci cand sunt intr-un mediu pozitiv.
Noi credem ca toti copiii simt din timp caracterul ambientului si ei isi schimba comportamentul caracteristic precum si temperamentul – fenotipul – in timp ce cresc si devin mai mult ca o orhidee sau o papadie.

Desigur, ca numai mediul socio-economic influenteaza acesti copii. Poti sa cresti sa fii sarac avand o familie bogata care te protejeaza, asa cum poti creste sa fii bogat cu parinti care te-au neglijat. Parintii si caminul sunt, de fapt, cheile. Din pacate, copiii care cresc in saracie, mult mai probabil, au de-a face cu violenta in familie sau in comunitate sau orice alt factor din mediul care ii inconjoara.

Experientele negative din copilarie au impact asupra genelor

De multi ani este foarte clar pentru psihologi faptul ca experientele din primii ai ai copilariei au un impact major asupra dezvoltarii ulterioare a unui copil in adult. Abuzul in copilarie – poate avea influenta asupra unei gene schimbandu-i frecventa si intensitatea in care ea e decodata. Precum un intrerupator, efectele chimice pot porni decodarea genei sau o pot opri. Credem ca experientele timpurii pot dauna ADN-ului, chiar si sute de gene sufera modificari la copii devenind fie mai bolnavi sau sanatosi, fizic si psihic.
Cu cat intelegem nevoile si predispozitiile copiilor „orhidee” si „papadie”, cu atat mai bine putem ajuta acesti copii sa traiasca sanatos si sa aiba succes in viata.

Despre copilul timid: semne si particularitati

Copilul timid este incarcat de anxietate, el manifestand mai evident temerile copilariei.

Copilul timid are nevoie de o grija si o abordare speciala din partea parintilor. Sunt sanse destul de ridicate ca sa-si manifeste timiditatea si ca adult, dar cu o educatie potrivita personalitatii sale comportamentul lui poate fi influentat si poate reusi o adaptare sociala mai buna, chiar daca timiditatea ramane undeva ascunsa citeste in continuare aici >

Tot despre timiditate si incredere, mai cititi:

Timiditatea: cum sa ii ajutam?
Copilul timid la scoala
8 moduri de a ajuta un copil timid
Cum ajutam un copil timid?

Mai multe despre Psihologia Copilului

Ce trebuie sa stie mamele despre baieti? 
Cind vine celalalt pe lume 
Disciplina copilului, un subiect controversat... 
Copii avantajati la scoala si in viata 
A negocia cu copiii 
Copiii si internetul... 
Auto-indentificarea: Cine sunt eu? 
Pregatirea copilului pentru societate 
Cand copilul nu are încredere în el... 
Despre copilul timid 
Crizele de isterie ale copilului 
Cand copilul nu vorbeste 
Agresivitatea copilului 
Comunicarea cu adolescentii - 5 sfaturi pentru a o imbunatati

Mai multe despre psihologia copilului aici >

 Forum si consiliere psihologica

Cabinetul Psi - Psihologie
Forum specializat de psihologie. Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta.

autor: Milena Sadova, redactor Desprecopii - toate drepturile rezervate 2019
≈ Am consemnat din notele dlui W.Thomas Boyce, MD. El este seful departamentul de medicina experimentala la Universitatea California, din San Francisco, facultatea de Medicina si a cercetat cum stresul sever creioneaza viata si sanatatea copiilor hipersensibili, cunoscuti precum copii „orhidee”.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Parenting

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII