Ce picături de nas se pot folosi in timpul sarcinii? - sfatul farmacistului

Ce picaturi de nas se pot folosi in timpul sarcinii? - sfatul farmacistului

Ce picături de nas se pot folosi in timpul sarcinii? - sfatul farmacistului

Esti insarcinata si vrei sa sti ce picaturi de nas se pot folosi in timpul sarcinii? Iata ce ingredente ar putea afecta sanatatea bebelusului din burtica ta.

E bine de stiut ca unele medicamente (picaturi) pentru congestia nazală pot fi folosite în siguranță în timpul sarcinii, în timp ce altele pot fi periculoase pentru făt. De exemplu, picăturile nazale cu vasoconstrictor, care conțin ingrediente precum fenilefrină sau oximetazolină, pot fi folosite cu precauție în timpul sarcinii, dar numai sub supravegherea medicului.

Picăturile nazale care conțin corticosteroizi, cum ar fi fluticazonă sau beclometazonă, pot fi, de asemenea, folosite în siguranță în timpul sarcinii, dar numai dacă beneficiile lor depășesc riscurile. În general, medicul vă poate recomanda un tratament adecvat pentru congestia nazală în timpul sarcinii.

Iata ce trebuie sa stii despre decongestionantele nazale, daca esti insarcinata si ai probleme cu nasul infundat.

- veti citi:
Ce picaturi de nas se pot folosi in timpul sarcinii
Decongestionantele dau dependenta
Ce alte variante se pot folosi?
Atentie sa nu fie sinuzita
Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii: medicamente sigure si medicamente cu risc
Factori de risc in sarcina

Ce picaturi de nas se pot folosi in timpul sarcinii?

Va rog sa imi dati un sfat - am mereu senzatia de nas infundat si nu pot dormi noaptea. Sunt insarcinata in 4 luni si nu stiu ce picaturi de nas sunt permise sau interzize in timpul sarcinii. Ma puteti ajuta cu un sfat? - iata o intrebare de la sectiunea de Panica la Desprecopii.

Sfatul farmacistului

Iata ce ne spune dna Adriana Steenwijk - farmacist de origine romana din Haga, Olanda.

Dintre toate medicamentele eventual  necesare unei femei in timpul sarcinii, sunt de parere ca decongestionantele prezinta un risc minim pentru femeile insarcinate. Insa exista niste lucruri care trebuiesc precizate:

Ingredientele active din aceste produse - efedrina, epinefrina, napazolina, oxymetazolina, phenylephrina, pseudoephedrina, tetrahydrozolina si xylometazolina  - sunt substante de risc minor.

Cu o atentionare: e bine sa evitati pseudoephedrina in primul trimestru de sarcina - din cauza unor studii care au legat aceasta substanta cu posibile defecte din nastere. Studiul este inca incert insa pentru mai multa siguranta, e bine de luat in considerare.

Decongestionantele dau dependenta

Pe de alta parte, folosirea decongentionantelor poate crea dependenta si e bine sa evitati folosirea lor pe termen lung. Astfel dupa ce veti folosi un astfel de produs in mod regulat pentru 2 sau 3 zile, vei incepe sa ai nasul si mai infundat daca nu vei folosi acest produs. Si va fi si mai rau ca inainte...

Deci pentru a evita acest efect, incearca sa limitezi folosirea spray-urilor decongestionante doar pe timpul noptii - pentru a reusi sa dormi in caz ca nasul infundat iti afecteaza somnul.

Ce alte variante se pot folosi?

Ei bine, o varianta mult mai sanatoasa este sa folosesti un spray cu apa salina (de mare) sau sa ungi narile cu vaselina camforata.

Daca nasul infundat iti face viata mizarabila, discuta cu medicu tau si cere-i sfatul. De fapt, in timpul sarcinii e indicat sa ceri parerea medicului despre toate medicamentele pe care le folosesti pentru a fi sigura ca nu ajung la bebelus sa ii afecteze dezvoltarea.

Atentie sa nu fie sinuzita

Daca ai o infectie a sinusurilor - o sinuzita - cu febra si mucus nazal de culoare verzuie sau galbuie - poate fi cazul unei infectii bacteriene. O infectie bacteriana poate produce toxine in sangele tau - ceea ce poate fi periculos pentru bebelus. In acest caz ar putea nevoie de un tratament cu antibiotice. 

► Citeste pe larg Medicamente interzise in sarcină

Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii: medicamente sigure si medicamente cu risc

Atentie, aproape orice medicament luat in timpul sarcinii trece prin placenta putand influenta copilul. Daca femeia este insarcinata sau intentioneaza sa ramana gravida se recomanda sa nu ia nici un medicament decat daca este aprobat special de medic pentru sarcina.

Perioada cea mai periculoasa de a lua medicamenet este in primele 3 luni de sarcina cand fatul este cel mai vulnerabil la leziuni.Iata lista cu medicamente sigure, nesigure sau periculoase in timpul sarcinii si sfatul de la Desprecopii

Factori de risc in sarcina

Malformatiile congenitale in sarcina: cum reducem riscul lor
Gripa in sarcina: ce trebuie sa stie orice graviduta
Virusul Zika: intrebari si raspunsuri importante pentru sarcina si sanatatea bebelusului
Lacul de unghii: risc in timpul sarcinii
Sarcina si paracetamolul: riscul de autism al copilului
Sarcina si sapunurile antibacteriene - ATENTIE!
Nivelul scazut al seleniului si riscul de preeclampsie in sarcina
Substantele chimice din alimente pot dubla riscul de avort spontan
Infectiile urinare in timpul sarcinii
7 consecinte ale fumatului in timpul sarcinii

CITESTE PE LARG DESPRE FACTORII DE RISC IN TIMPUL SARCINII

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.

Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intoarce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2024)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

citeste cum poti primi si tu Geanta BebelusuluiGeanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Milena Sadova - redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2023
documentare: webMD

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII