Ce animal de companie ar trebui să adopte familia ta? Iată 9 animăluțe, cu avantaje și dezavantaje
De multe ori, părinții adoptă un animal de casă, de companie, luând o decizie bazată pe un val de emoții. Copilul se îndrăgostește brusc de el... Însă, înainte de a adopta un animaluț, trebuie să ne gândim ce fel de viață îi putem oferi în familia noastră.
Iată 9 animale de companie pentru familii și ponturi despre ce animal ar fi potrivit pentru familia ta...
in acest articol veti citi mai multe despre:
Vera a crescut in greutate la 47 kg!
Ce sa iei in considerare cand adopti un animal de companie
Animale de companie mici ce locuiesc in custi sau boluri
Caine vs. pisica: o decizie pe termen lung
Animale pe care nu le-ai luat in considerare
Animale de companie simpatie si imbratisabile
Ne-am mutat la casa si am adoptat un catel
Cand am schimbat apartamentul nostru mic din Berceni pentru o casa in Mogosoaia ne-am gandit ca un caine era cea mai buna decizie buna pentru casa. In timpul unei vizite la centrul de adoptie, un catel de marime medie si frumos cu un ochi albastru si celalalt caprui a aparut din senin. Fusese salvat si inainte sa cautam cu atentie, fiul meu era cu ochii tinta spre catei. Asa am adoptat un caine de 17 kg, de rasa necunoscuta. E femela. Am numit-o Vera.
Vera a crescut in greutate la 47 kg!
Dar, timpul a trecut si Vera a crescut. Trebuie sa va spun ca terorizeaza vecinii cand o plimb – sare la ei si ii latra – si se cearta tare de tot cu cainii mai mici in parc si mereu plecam din parc. Am angajat un specialist de la Planeta Ham Ham pentru a ne da sfaturi si si ne ajuta sa o dresam pe Vera dar chiar si el nu ne-a putut ajuta.
Trebuie insa sa recunosc ca Vera a fost ca un prieten devotat si protector pentru fiul meu, si ramane un membru iubit al familiei noastre, 11 ani mai tarziu.
Ce sa iei in considerare cand adopti un animal de companie
Animalele de companie sunt o inlargire minunata a familiei, dar este bine sa stii ca nu e bine sa iei decizii bazate pe emotie. “Cred ca este foarte important pentru familii sa isi analizeze critic stilul lor de viata,”spune medicul veterinar Leon Lehaci din Suceava. Unele familii sunt foarte active, intotdeauna sunt afara la activitati, fie cu bicicleta in drumetii sau orice alte activitati. Unele familii calatoresc foarte mult, si altele stau acasa foarte mult.
Orice lucru despre un animal de companie trebuie luat in considerare in avans, spune el. Vorbind cu cei avizati in domeniu mi-au sugerat sa ma gandesc la urmatoarele lucruri:
Aria de desfasurare si spatiul valabil pentru un animal
Daca locuiesti in centrul orasului sau in suburbie, si daca iti schimbi domiciliul
Daca cineva sta in casa sau toti sunt plecati la serviciu sau la scoala toata ziua
Varsta si temperamental copiilor in casa
Speranta de viata si devotamentul tau de a-l creste
Costurile anuale ale animalului de companie – incluzand custi, mancare, vizite la veterinar, etc.
Daca au copiii alergii sau astm sau oricine altcineva din casa
Orice boala cunoscuta pe care ar avea-o animalul de companie.
Trecand acestea in revista, aici sunt cateva sfaturi despre ce fel de animal de companie este potrivit pentru familia ta:
Animale de companie mici ce locuiesc in custi sau boluri
Pestele Betta
Acesti pesti se intretin usor, si copiii le adora culoarea vie si gratia cu care se misca. Ei respira sub apa si cateodata sar din apa la suprafata pentru a raspunde salutului dat de mainile prietenoase – si la mancare, bineinteles.
In mare parte, traiesc solitari. Masculii sunt agresivi si s-ar bate intre ei daca ar fi in acelasi bol. Poti pune multe femele pesti impreuna, dar frumusetea pestelui betta este sa traiasca solitar intr-un bol mic. Nu se eschiveaza daca uiti sa ii hranesti si ei nu necesita pompe speciale pentru a avea oxigen, dar trebuie sa le mentii apa curata, cu o temperatura peste cea a camerei, si tratata pentru inlaturarea clorului. Acesti pesti traiesc cu mult mai mult decat pestisorii aurii si ar putea pastra viu mult timp interesul copilului tau pentru ei
Speranta de viata: de la 2 la 5 ani, dar unii pesti pot trai mai mult.
Hamsterii si gerbilii
Chiar daca hamsterii si gerbilii, adesea, sunt confundati, gerbilii au un avantaj la capitolul intretinere. Hamsterii au nevoie de mai mult spatiu si curatare frecventa. Gerbilii sunt animale din desert si nevoile lor fiziologice sunt mai reduse, asadar mediul in care vor trai nu va trebui curatat atat de des. In timp ce hamsterilor le place sa alerge pe roata si sa faca exercitii noaptea, gerbilii sunt activi ziua si linistiti seara, asa ca ei pot sta in camera copilului si sa aiba amandoi acelasi program zilnic de somn. Copiii le pot face un loc de joaca si sa se uite la ei cum alearga de jur imprejur. Este de preferat ca gerbilii sa fie pereche pentru ca impreuna se pot juca, imprieteni si sa se faca comozi cand e timpul de somn. The Humane Society spune ca gerbilii se agita repede (pot si musca daca sunt provocati), si pot fi periculosi daca sunt scapati jos sau daca sunt apucati de coada, asa ca nu sunt recomandati copiilor sub 8 ani.
Speranta de viata: 3 sau 4 ani.
Canarii
Canarii sunt printre pasarile care se descurca singure. Daca nu au fost crescuti ca sa interactioneze sau sa zboare de jur imprejur, ei sunt fericiti sa stea in custile lor si sa cante. Copiii mici vor fi fascinati vazandu-i si auzindu-i. Copiii mai mari se vor bucura de canarii care canta des. De retinut ca masculii sunt cei care canta, si e o idee buna sa auzi cantecul unui canar tanar inainte de a-l adoptat, pentru ca e foarte probabil sa mai locuiasca cu tine atunci cand copiii vor pleca la facultate. Canarii, totodata, au nevoie de o cusca mai mare decat au nevoie celelalte pasari.
Speranta de viata: 10 la 15 ani.
Caine vs. pisica: o decizie pe termen lung
Cainii
Cateii sunt animalele pe care copiii le vor cu ardoare si ei pot creste pentru a fi o companie loiala, frumoasa si iubitoare. Dar ei au nevoie de tot atat timp si ingrijire ca un copil. Cainii au nevoie de ingrijire constanta si nu pot fi lasati singuri pe o perioada foarte lunga – nu e sanatos pentru ei pentru ca au nevoie de pauze de baie, hranire si afectiune. “Pentru a adopta un caine trebuie sa te gandesti in avans,” spune Sarah Hodgson, mama, consultant de animale de companie, si autoare a cartii Puppies for Dummies precum si a altor carti. “Oricat de mult isi doresc adultii ca cei mici sa aiba grija de catel, putini copii o vor face intr-adevar. Daca veti lua un animal, este responsabilitatea voastra de a-l ingriji, plimba, hrani, etc. in fiecare zi.”
Speranta de viata: de la 10 la 13 ani.
Pisici
In timp ce pisicile sunt cunoscute ca avand nevoie de o ingrijire nu atat de mare ca a cainilor, asta nu inseamna ca este exclusa. “Unul din multele lucruri ce au pisicile si le place oamenilor la pisici este independenta lor,” spune Judah Battista, co-fondator la Best Friends Animal Society, cu sediul in New York. “Este usor sa le ingrijesti fara sa iti perturbi agenda zilnica.” El spune ca o familie nu trebuie sa se grabeasca acasa pentru a se ingriji de o pisica – doar trebuie sa te asiguri ca au mancare, apa si o lada cu nisip curata. De asemenea, poti inchide pisicile peste noapte, pentru a fi in siguranta, daca este nevoie. “Acestea fiind spuse, pisicilor nu le este suficienta auto-ingrijirea– ele au nevoie de ingrijire si atentie pentru a se simti bine.” In timp ce pot fi timide si la distanta cateodata, ele pot fi si o companie buna, jucause si foarte afectuoase. In timp ce habitatul lor natural este mediul din afara casei, Battista recomanda ca ele sa fie tinute ca animale de companie in casa.
Speranta de viata: pana in 15 ani.
Animale pe care nu le-ai luat in considerare
Soparle dragon “cu barba”
In cazul in care copiii sunt fani ai reptilelor si amfibienilor, asta puteti sa le luati. “Aceste soparle sunt considerate ca fiind cainii lumii herpetologice,” spune Hodgson. “Foarte calme, si daca sunt crescute de mici, ele pot interactiona foarte bine cu oamenii.” Ea spune ca hranitul din mana creaza o legatura stransa. Ea a aratat fiului ei cum se hraneste soparla si cum ea va raspunde cand aude vocea fiului ei. Aceste soparle au nevoie de proteine si le plac ouale. Ele locuiesc intr-un recipient mare cu un ecosistem – cu crengute de copaci, scoarta de copac si lumina UV.
Speranta de viata: de la 7 la 10 ani.
Sobolanii
Poate ca ne gandim la ei ca fiind murdari, locuiesc prin canale, si sunt niste rozatoare ce aduc in culcusul lor chiar si pizza. Dar apoi ganditi-va din nou – sunt destul de inteligenti pentru a aduce o pizza acasa. “Sobolanii sunt foarte inteligenti,” spune Deborah LoSardo, sustinatoare a drepturilor animalelor si mama a gemene, un caine si un sobolan. “Pe langa faptul ca ii poti invata anumite trucuri, ei te “cunosc”. Sobolanii domestici se pot strecura prin orase sau suburbia pentru ca nu necesita asa mult spatiu. “In timp ce au nevoie de o cusca mare si timp pentru joaca, vorbim de un spatiu de dimensiuni mici pentru joaca, si ingradit,” spune LoSardo. Sunt afectuosi, si sobolanii albino par sa fie cei mai calmi si cei mai simplu de intretinut, adauga Denise Petryk, DVM, MBA, medic veterinar la domiciliu la Trupanion, agentie de asigurari pentru animale de companie.
Speranta de viata: 1 la 2 ani.
Animale de companie simpatice, ce pot fi imbratisate
Porcusori de Guineea
Au nevoie de custi mai mari decat rozatoarele mai mici, dar ei pot trai in mediul urban – doar sa fie tinuti in afara caldurii excesive. “Porcusorii de Guineea sunt animale de companie grozave,” spune Dr. Petryk. “Ei se nasc gata ca sa alerge si sa fie amuzanti.” In timp ce sunt interactivi si se inteleg cu oamenii, nu sunt la fel de drenabili precum, sa zicem, sobolanii. Dar cum sunt foarte socialibi, e de preferat ca sa fie pereche. Copiii ii pot tine in mana si ii pot strange in brate.
Speranta de viata: 4 la 5 ani.
Iepurii
Aceste animale blanoase sunt o buna alegere pentru ca se adapteaza foarte usor. “Iepurii sunt foarte socialibi, pot fi drenati sa foloseasca cutia cu nisip, sa invete trucuri si sunt foarte afectuosi,” spune Hodgson. “Ei se sperie usor daca nu sunt crescuti cu grija. Cu atentie, fara sa fie stransi sau alergati. Daca aveti copii mici, puteti lua in considerare un iepure calm de la adapostul de animale local.” Ei au nevoie de un ambient ingradit cu foarte mult spatiu si le place sa stea si in brate.
Speranta de viata: 7 la 10 ani, sau putin peste 10 ani.
Odata ce v-ati hotarat la animalul de companie, trebuie sa aveti un plan pus la punct pentru ingrijirea lor. “Copiii pot fi invatati, si ar trebui invatati cum sa se comporte langa un animal,” spune Dr. Truitt. “Acesta este un aspect esential pentru cand doriti sa introduceti un animal de companie in familie. Copiii au nevoie de instructiuni despre cum sa interactioneze cu animalul. Daca copilul nu este inca destul de matur pentru a asculta si a respecta indicatiile, atunci poate e mai bine sa asteptati pentru introducearea animalului in sanul familiei.”
Animalele de companie ii protejeaza pe copii de bolile respiratorii
Decizia de a-i darui copilului un animal de casa nu este intotdeauna usor de luat. Chiar daca va simtiti coplesiti de dorinta micutului de a avea grija de un animalut si vi se pare draguta ideea de a-l vedea zi de zi fericit, jucandu-se cu un animal de casa, nu puteti sa nu va ganditi si la consecintele mai pragmatice.
Un animal in casa inseamna, deopotriva, responsabilitati in plus, cheltuieli suplimentare si, de multe ori, o grija deosebita in ceea ce priveste curatenia citeste mai departe aici >
Despre animalutele de casa, va recomandam sa mai cititi :
Animalele de companie ii protejeaza pe copii de bolile respiratorii
Alegerea unui animal de casa
Terapia asistata cu animale
Copiii si animalele de companie
Proprietarii de caini traiesc mai mult
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: redactor Milena Sadova, Senior Redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII