Despartirea de dimineata: 5 sfaturi impotriva lacrimilor
Știți acele lacrimi mari de crocodil de pe obrazul copilului când te pregătești să-l lași la școală sau grădiniță, dimineața? 😢 Da, despărțirea de mami sau de tati poate fi grea pentru un copilaș care se trezește în mijlocul unor străini... 👪
🌞 Dar iată 5 sfaturi care ar putea să fie eficiente împotriva dramei de dimineață... 🤗🎒
in acest articol veti citi mai multe despre:
Pasul 1. Vorbeste-i pozitiv despre scoala/gradinita
Pasul 2. Pregatiti un ritual de ramas bun in fiecare dimineata
Pasul 3. Recunoaste-i sentimentele
Pasul 4. Introduceti-l profesorului/educatoarei
Pasul 5. Ritualul trebuie sa se repete zilnic
Despartirea de dimineata: cand lacrimile curg pe obraz ...
Pemtru multi copii mici, despartirea de dimineata este prilejul unei mici drame. Le este uneori dificil sa-si ia ramas bun de la tata sau mama, dimineata cand pleaca la scoala sau la gradinita...Dar chiar e nevoie de lacrimi la despartirea de parinti, in fiecare dimineata? Iata cateva sfaturi despre cum sa facem din despartirea de dimineata un lucru cat mai usor posibil. (si fara lacrimi)
Pasul 1. Vorbeste-i pozitiv despre scoala/gradinita
Dati un exemplul bun, ca parinte. Vorbind pozitiv despre scoala, oferim copilului un sentiment ca aceasta este un loc distractiv si sigur. Copiii preiau preocuparile si dispozitiile parintilor. Nu este bine sa va faceti griji in legatura cu scoala/gradinita, in prezenta copilului, pentru ca acesta va prelua si amplifica temerile dvs. De exemplu, daca copilul este foarte timid, nu evidentiati acest lucru in prezenta sa.
Pasul 2. Pregatiti un ritual de ramas bun in fiecare dimineata
Un ritual le ofera copiilor un sentiment de securitate. Discutati acest ritual in prealabil cu copilul, astfel incat acesta sa stie la ce sa se astepte. Incercati sa faceti totul in aceeasi ordine, cat mai mult posibil. La scoala, mai intai agatam hainuta pe cuier, apoi geanta in banca. Il asezati pe scaunul sau, ii dati un sarut si o imbratisare. Atunci ii spuneti ceva dulce, si, ca incheiere, o apasare pe nasuc. Pentru un copil, acest ritual poate insemna mult. De asemenea, il puteti imbratisa. Pentru multi copii, scoala, (cu multi copii mai mari in apropiere) este foarte interesanta. Au insa de asemenea, nevoie de securitate suplimentara.
Pasul 3. Recunoaste-i sentimentele
Incearca sa il intelegi daca nu se simte recunoscut si nu este inteles. Spune doar ce vezi. "Vad ca esti suparat" sau "vad ca ai probleme". Faptul ca tatal sau mama ii recunoaste problemele, il linisteste de obicei.
Pasul 4. Introduceti-l profesorului/educatoarei
Invatatorii/educatorii sunt in general oameni care si-au ales adesea meseria din vocatie. Cei mai multi profeseaza in fata clasei toata viata. Ei inteleg copiii mici si sunt adesea inspirati in a adresa problemele acestora. Nu este o idee rea sa-l "predati" pe moment in grija educatoarei/invatatoarei. In prezenta acesteia, copilul se simte din nou in siguranta. Si tot ea poate sa-i dea uneori acel mic impuls de care are uneori nevoie.
Pasul 5. Ritualul trebuie sa se repete zilnic
Luarea de ramas bun pana la terminarea orelor trebuie oricum sa se intample, deci trebuie sa plecati chiar daca copilul plange. De obicei plansul dureaza pana ce iesiti din clasa. Invatatoarea poate sa va confirme!
Acest lucru trebuie sa se intample, asa ca, in cele din urma, ii vei spune copilului tau "Sa ai o zi buna! Ne vedem curand!", chiar daca el plange. Nu sta prea mult. De obicei nu va mai plange de indata ce nu mai esti in clasa. Doar intrebati profesorul!.
Citeste si Prima zi de gradinita: nelinisti si sfaturi
Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
Toti parintii vor sa fie mandri de inteligenta copiilor lor, dar exista mai multe moduri in care un copil isi poate arata inteligenta. Din nefericire, nu fiecare tip de inteligenta este la fel de usor de recunoscut, si nu fiecare tip de inteligenta este la fel de rasplatit.
Aflarea stilului unic de invatare al copilului tau te poate ajuta sa-i dai recunoasterea de care are nevoie si sa te asiguri ca va profita la maxim de scoala si de viata.
Forum de Parenting modern
Va recomandam sa mai cititi:
Incepe scoala: 11 sfaturi de organizare pentru parinti
Importanta familiei in procesul de invatare
10 metode de a creste un copil rasfatat - si cum va puteti schimba abordarea asupra disciplinei copilului
Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
Cum sa construiesc un meniu sanatos pentru copilul meu?
Copiii au nevoie de disciplina
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII