8 semne ca ai intoleranta la gluten

8 semne ca ai intoleranta la gluten

8 semne ca ai intoleranta la gluten

Sensibilitatea sau intoleranta la gluten este o conditie ce provoaca o persoana sa reactioneze in urma ingerarii glutenului, o proteina care se gaseste in grau, orz si secara. Simptomele variaza foarte mult si pot include probleme gastro-intestinale, impreuna cu durere, oboseala si depresie.

Afla care sunt 8 semne ca ai putea avea intoleranta la gluten.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce este boala celiaca?
Incetosarea creierului
Castigarea neasteptata in greutate
Functii imune anormale
Probleme dentare
Dureri de cap si/sau migrene
Probleme de piele
Dureri musculare si articulare
Oboseala si epuizare

Este destul de obisnuit ca oamenii sa experimenteze probleme digestive sau probleme de sanatate in urma consumarii graului sau a glutenului. Gasit in mod principal in grau, orz si secara, intoleranta la gluten poate rezulta intr-un numar de simptome diferite.

Graul este un tip de cereale care se gaseste de obicei in produse de panificatie, cereale si paste. Printre sursele mai putin frecvente se numara condimentele, in salate si supe. Orzul este o alta varietate abundenta de cereale, folosit adeseori pentru fabricarea berii si pentru produsele alimentare care se depoziteaza. Secara este ultimul tip de cereale care contine gluten. Secara este cel mai adesea gasita in cereale, bere si paine. Consumarea acestor tipuri de alimente si bauturi este, de cele mai multe ori, modul in care se descopera intoleranta la gluten.

Ce este boala celiaca?

Boala celiaca este o forma grava de intoleranta la gluten. Clasificata ca boala autoimuna, boala celiaca provoaca leziuni la nivelul intestinului subtire. Cand acei cu aceasta boala consuma gluten, se initiaza un raspuns imun anormal care ataca in mod direct intestinele. In cele din urma, leziunile provocate intestinelor reduc in mod semnificativ capacitatea organismului de a absorbi adecvat nutrientii. Daca nu este tratata corespunzator, boala celiaca poate rezulta in complicatii de sanatate pe termen lung. Se estimeaza ca 1 din 100 de persoane sufera de aceasta boala.

Persoanele sensibile la gluten afla, de cele mai multe ori, cum s-au manifestat simptomele dupa ce produsul este eliminat din dieta lor. Acestea fiind spuse, exista anumite simptome care ii pot provoca unui individ intoleranta la gluten.

8 semne ale intolerantei la gluten:

Incetosarea creierului

Unul dintre cele mai surprinzatoare simptome ale intolerantei la gluten, incetosarea creierului, se poate regasi in mod subtil in organism. Incetosarea creierului poate fi unul dintre cele mai enigmatice simptome, fiindca poate fi provocata de mai multe lucruri. Totusi, este un simptom amintit frecvent de oamenii care sufera de intoleranta la gluten si/sau boala celiaca.

Intr-un articol intitulat Sensibilitatea la gluten ca boala neurologica, publicat in Jurnalul de Neurologie, Neurochirurgie si Psihiatrie, cercetatorii au descoperit o reactivitate anormala la gluten la o clasa de anticorpi cunoscuti sub numele de imunoglobuline (lgG). Se considera ca aceasta reactie contribuie la performantele cognitive diminuate.

Castigarea neasteptata in greutate

Luarea in greutate subita si inexplicabila este uimitoare pentru multe persoane cu intoleranta la gluten. In general, castigarea in greutate de la intoleranta la gluten rezulta din doua lucruri: (1) malabsorbtie si instinctul de permeabilitate – doua efecte secundare ale intolerantei la gluten, si (2) inflamatia sistemica, declansata de gluten. Indivizii cu intoleranta la gluten care elimina glutenul din dieta lor au adesea posibilitatea de a reveni la un nivel sanatos al greutatii.

Functii imune anormale

Anticorpii lgA, atunci cand un individ este sensibil sau intolerant la gluten, au un efect de contracarare asupra sistemului imunitar. Gasiti in mod principal in tractul gastro-intestinal si in saliva, anticorpii lgA sunt aparatorii de baza ai organismului impotriva racelilor, gripelor si a altor boli. In mod evident, cand acesti anticorpi contracareaza sistemul nostru imunitar, suntem mult mai predispusi la a contracta astfel de boli.

Probleme dentare

Intr-un studiu publicat in Gastroenterologie BMS, s-a descoperit o legatura intre sensibilitatea la gluten si “stomatita aftoasa” – o conditie asociata deseori cu recurentele ulcere de la nivelul gurii si cu ranile stomatitei granuloase. In plus, din cauza malabsorbtiei, indivizii sensibili la gluten au frecvent niveluri foarte scazute de calciu, o substanta extrem de importanta pentru sanatatea dintilor.

Dureri de cap si/sau migrene

Migrenele sunt adesea dureri de cap extrem de intense, ce pot fi chiar si debilitante. Straniu, dar migrenele sunt mult mai frecvente la persoanele cu intoleranta la gluten, decat la populatia generala. Intr-un studiu efectuat pe un grup de persoane sensibile la gluten, 56% au prezentat dureri cronice de cap sau migrene. Prin comparatie, numai 14% din grupul de control au raportat dureri cronice de cap sau migrene.

Probleme de piele

Proprietatile de malabsorbtie ale intolerantei la gluten afecteaza diferite zone ale corpului, inclusiv cel mai mare organ al nostru. Glutenul a fost legat de acnee, psoriazis, eczema si dermatita herpetiforma (DH). Simptomele pielii care rezulta din intoleranta la gluten includ adesea arsuri, roseata, eruptii cutante, senzatia de mancarime a pielii si chiar vezicule. DH reprezinta o conditie deosebit de daunatoare, definita de Gluten Intolerance Group ca “o boala cronica a pielii, marcata de grupuri apoase de vezicule pruriginoase, care seamana cosurilor sau veziculilor.”

Dureri musculare si articulare

Efectele inflamatorii stimulate de intoleranta la gluten sunt motivul de baza pentru durerile articulare si musculare. In conformitate cu WebMd, durerile articulare si inflamatiile sunt simptome comune ale sensibilitatii la gluten. Iar cercetarile arata conexiuni intre aceste doua boli. The Arthritis Foundation a publicat, de asemenea, descoperiri care leaga artrita si durerile articulare de sensibilitatea la gluten.

Oboseala si epuizare

Acest semn este similar cu incetosarea creierului in aceea ca mecanismele exacte reprezinta un mister. Au fost realizate putine cercetari stiintifice pentru examinarea presupusei corelatii dintre oboseala/epuizare si intoleranta la gluten. Cu toate acestea, profesionistii din domeniul medical cred ca intoleranta la gluten este analoga oboselii prin inflamatie si prin de-alocarea de rezerve de energie din organism.

Alergia la gluten – 5 forme diferite?

Alergia la gluten este un sintagma pe care o auzim frecvent in jurul nostru, in magazine, in restaurante sau in orice alte locuri in care sunt prezente alimentele. Foarte multe persoane evita glutenul in alimentatia proprie sau in alimentatia copiilor, pe motiv ca sunt alergice la aceasta substanta. Adevarul este ca, din punct de vedere medical, nu exista o alergie propriu-zisa la gluten, ci mai degraba niste reactii alergice ale sistemului imunitar, care implica anumite simptome cauzate de prezenta glutenului in organism. Citeste mai departe...

 

Boala celiaca: simptome, tratament si grupuri de suport

Boala celiaca este provocata de intoleranta la gluten. Ati mancat vreodata gluten? Daca ati mancat vreodata o felie de paine, o felie de pizza, sau un castron cu cereale, sunt sanse sa fi mancat gluten. Glutenul este o proteina care se gaseste in grau, secara, si ovaz – cereale care se gasesc in multe alimente de zi cu zi. Cei mai multi oameni care mananca alimente cu gluten fara sa aiba probleme. Insa pentru unii copii sau adulti, faptul ca mananca gluten poate provoca o reactie adversa a organismului. Reactiile sunt provocate de boala celiaca. Iata totul despre boala celiaca si sfatul de la Desprecopii

autor: D. S. - Redactor Desprecopii.com, Referinte: WebMD, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2017

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII