Cum ii invatam pe copii despre poluare, de mici?

Cum ii invatam pe copii despre poluare, de mici?

Cum ii invatam pe copii despre poluare, de mici?

Deoarece sanatatea si bunastarea noastra dar si a copiilor nostri este direct legata de starea mediului inconjurator, este important sa ii invatam pe cei mici despre poluare si efectele sale asupra lumii din jurul lor.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Parintii au datoria de a informa copiii
Plantati un copacacel!
Cum ii putem invata pe copii sa aiba grija de natura?
Poluarea dauneaza oamenilor si animalelor

Parintii au datoria de a informa copiii

In ultimii o suta de ani, lumea s-a schimbat in multe feluri, datorita noilor tehnologii si industrializarii. In timp ce aceste schimbari au imbunatatit calitatea vietii pentru multi, alte schimbari au afectat sanatatea oamenilor intr-un mod negativ. Copiii trebuie sa fie capabili sa identifice tipurile de poluare, sursele de poluare dar si modul in care pot proteja mediul inconjurator de alti poluanti. Iar acest lucru putem doar noi, parintii, sa il insuflam copiilor.

Cresterea CO2 in atmosfera duce la smog. Datorita unei cresteri a smogului, cantitatea de lumina solara care atinge pamantul este restransa, ceea ce provoaca o intrerupere a procesului de fotosinteza in plante. Emisiile de gaze cu efect de sera, cum ar fi Co2, conduc la incalzirea globala, ceea ce determina topirea ghetii polare. Alte gaze, precum dioxidul de sulf si oxizii de azot provoaca ploi acide. Chimicalele, cum ar fi clorofluorocarburile, eliberate in atmosfera contribuie la epuizarea stratului de ozon. Ca urmare a cresterii substantelor chimice si a gazelor, solul poate deveni infertil. Acest lucru, impreuna cu o scadere a luminii solare, face ca plantele sa nu creasca in mod corespunzator.

Avand un copil mic, ma gandesc deseori cum sa il invat sa aiba grija de natura, iar cel mai bun mod prin care o pot face este prin exemplul propriu si prin a-i insufla si lui dragostea de natura, de curat, de libertate.

Incerc pe cat posibil sa il scot in aer liber. De micut am facut asta si ii place. Adora sa se plimbe prin paduri, sa culeaga conuri de brad si imediat ma atentioneaza cand vede un pet aruncat sau o hartie.

De ce sa nu avem grija cu totii de natura? O facem pentru viitorul copiilor nostri pana la urma. Ca ei sa traiasca intr-un mediu curat si sanatos, sa poata musca dintr-un mar fara pesticide, sa sparga o nuca adevarata, nu doar cea cumparata din magazin, sa se plimbe pe carari ca din povesti respirand aer curat, sa vada berzele sau ariciul de aproape si multe altele.

Ca viitor al omenirii, este important sa se planteze seminte de informatii despre poluare cat timp copiii sunt inca mici. Unii... cine stie... poate vor crea urmatorul dispozitiv sau sistem nou ecologic... poate chiar al vostru copilas :)

Plantati un copacel!

Plantarea unui copac poate permite copiilor sa inteleaga nu numai cum cresc plantele, dar puteti si sa luati acest lucru ca o sansa de a le explica cum produc copacii oxigen si de ce avem nevoie de el. Ii va invata multe si despre responsabilitate. Alegeti impreuna copacelul, locul in care il veti planta, apoi explicati-i de ce are nevoie acel copacel pentru a creste si a rodi.

Dar cum ii putem invata pe copii sa aiba grija de natura:

 Puneti mizeria la gunoi si reciclati (oricand, oriunde)
 Opriti luminile si electronicele nefolosite
 Utilizati produse eficiente energetic
 Plimbati-va in natura pe jos sau cu bicicleta
 Utilizati produse ecologice
 Folositi compost pentru gradina
 Nu utilizati apa in exces
 Plantati cel putin 1 copacel
 Reduceti, reutilizati si reciclati
 Mergeti cu cortul sau la plaja
 Cresteti ceva in gradina sau intr-un ghiveci - ORICE - flori, legume, fructe
 Mergeti la cules de fructe si legume (vara sau toamna)
 Petreceti cat mai mult timp afara

Acestea sunt doar cateva moduri in care toata lumea poate ajuta. Prin a fi un bun model ii putem invata pe copii cum pot contribui la o lume mai buna, pentru ei, pentru viitorul lor. Haideti sa le dam sansa sa vada cerul albastru cat mai mult timp!

Poluarea dauneaza oamenilor si animalelor

Poluarea este in aerul pe care il respiram. Un exemplu bun de poluare pe care il putem da copiilor sunt camioanele, autoturismele si autobuzele.

Apa devine poluata cu substante de curatare, vopsele si substante chimice. Pentru un exemplu vizual, puneti in 2 borcane apa curata, iar in unul adaugati putina vopsea. Astfel copiii vor intelege mai bine ce inseamna poluarea.

Depozitarea substantelor chimice in ocean poate afecta creaturile marine. Acest lucru afecteaza si fiintele umane. Oamenii se pot imbolnavi atunci cand mananca peste otravit.

Reciclarea gunoiului este inca o problema majora la noi. Atunci cand gunoiul nu este reciclat, oamenii si animalele sunt expuse la lucruri care le-ar putea rani si deseori imbolnavi. 

Depinde doar de noi!

Ce poti face tu ca parinte pentru a-ti proteja copilul de toxine?

In primul rand, fii un parinte informat. Urmareste stirile de la Desprecopii. Implicata-te in discutiile noastre de pe forum. Suntem preocupati sa va oferim cat mai multe informatii si vom reveni cu alte lucruri pe care trebuie sa le stie un parinte informat.

 9 alimente care contin ingrediente toxice si trebuie evitate

In rafturile magazinelor exista multe alimente care contin otravuri pentru sanatatea copiilor si adultilor. Ai grija ce cumperi pentru ca de asta depinde sanatatea familiei tale. Schimba alimentele comerciale ce contin ingrediente de groaza, legate de riscurile grave de sanatate, cu produse gustoase, sanatoase si fara aditivi. Iata 10 sfaturi despre 9 alimente pe care trebuie sa le eviti.

Daca te intereseaza un stil de viata sanatos mai citeste:

7 Alimente pe care inima ta le uraste
10 aditivi alimentari care trebuie evitati
5 alimente pe care nu ar trebui sa le consumi niciodata inainte de a merge la culcare
Substantele cancerigene descoperite in plastic cauzeaza obezitatea!
20 dintre cele mai nesanatoase mancaruri din lume

E-urile din alimente - Lista neagra a substantelor chimice care otravesc alimentele

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII