Pubertatea precoce a copiilor: cauze si factori de risc

Pubertatea precoce a copiilor: cauze si factori de risc

Pubertatea precoce a copiilor: cauze si factori de risc

Poate ca ni se pare ca in aceste zile copiii cresc mai repede. Pubertatea precoce este o conditie care se intampla atunci cand corpul copilului se maturizeaza mai repede - poate cu ani mai devreme – decat in mod normal.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cauze ale pubertatii precoce
Simptome ale pubertatii precoce
Obtinerea unui diagnostic
Intrebari pentru doctorul tau
Tratamentul pubertatii precoce
Ingrijirea copilului tau
La ce sa te astepti?
Obtinerea de sprijin

Cand incepe de fapt pubertatea?

Pubertatea incepe de obicei in jurul varstei de 8 ani si jumatate la fete si 10 ani la baieti. La unii copii, ca acei ce sunt afro-americani sau hispanici, pubertatea normala poata sa apara chiar si la varsta de 7 ani la fete si 8 ani la baieti. Insa in cazul conditiei PPC, semne ale pubertatii, ca rotunjirea sanilor si cresterea parului pe corp, apar mult mai devreme decat ar putea anticipa parintii. Aceasta este o conditie mult mai comuna in randul fetelor.

Cand apare la baieti, exista sansa ca acolo sa fie subliniata o potentiala grava cauza medicala ce trebuie sa fie tratata. Nu tot la fel este de obicei in cazul fetelor.

Pubertatea este o mare schimbare, chiar si atunci cand se intampla conform programului. Pubertatea timpurie poate provoca probleme si cu cresterea oaselor. Discuta cu medicul copilului tau despre ceea ce se intampla. Daca este prea devreme, poti incetini sau chiar inversa schimbarile din corpul lor.

Cauze ale pubertatii precoce

Creierul elibereaza un hormon numit hormon de eliberare a gonadotropinei. Doctorul vostru va numi aceasta GnRH. Creierul spune glandei pituitare sa elibereze hormoni numiti gonadotropine. Acestia spun organelor sexuale sa produca alti hormoni ce incep dezvoltarea sexuala.

In cazul pubertatii precoce, creierul elibereaza GnRH la o varsta mai mica decat cea normala si incepe procesul. De cele mai multe ori, medicii nu pot identifica o cauza exacta pentru fete, insa cercetatorii au legat obezitatea din copilarie cu aparitia devreme a menstruatiei.

Baietii sunt mai susceptibili de a avea un declansator specific.

Printre alte cauze se includ:

 O istorie de pubertate precoce in familie
 O problema rara a genelor
 O tumoare necanceroasa la nivelul creierului sau al glandei pituitare
 O leziune a creierului
 O infectie la nivelul creierului, precum meningita
 Radiatiile sau chimioterapia pentru tratarea cancerului

Simptome ale pubertatii precoce

Semnele de pubertate precoce sunt schimbarile pe care te-ai astepta sa le vezi la maturizarea unui preadolescent sau a unui adolescent:
 Par pe axile si in zonele intime
 Acnee
 Mirosul adult al corpului
 Dezvoltare sexuala ca inmugurirea sanilor sau cresterea testiculelor
 Schimbari emotionale
 Modificari ale dispozitiei

Uneori, copiii pot avea aparut parul in zona intima si sub brat, insa aceasta nu inseamna ca se afla in adevarata pubertate.

Obtinerea unui diagnostic

Cel mai probabil, medicul copilului tau iti va adresa cateva intrebari inainte de a-l examina sau de a efectua teste:

 Ce schimbari fizice ai observat la copilul tau?
 Comportamentul sau s-a schimbat recent?
 Cand ai observat prima data acest lucru? De cat timp exista aceasta schimbare?
 Exista in familia ta o istorie de pubertate timpurie?

Daca simptomele nu sunt severe, este greu de spus daca este vorba de pubertate precoce sau nu. Doctorul tau ar putea dori ca al tau copil sa fie vazut de un medic ce se ocupa de cresterea si hormonii copiilor, adica de un medic pediatru endocrinolog. El va cauta semnele pubertatii, dar ar putea verifica si:

 Nivelurile hormonilor
 Varsta oaselor
 Testele de sange verifica nivelul de hormoni.
 Razele – X ajuta sa se afle daca oasele copilului se maturizeaza prea devreme.
 Scanarile RMN sau CT pot exclude o tumoare. Aceste teste scaneaza si fac fotografii in interiorul corpului si al creierului.
Pentru un copil mai mare, dezvoltarea timpurie ar putea fi normala.

Intrebari pentru doctorul tau:

 Ce a provocat simptomele copilului meu?
 Exista o modalitate de a-i incetini dezvoltarea?
 Trebuie sa tratam aceasta conditie a copilului?
 Ar putea tratarea sa provoace alte probleme?
 Ce se intampla dupa ce se opreste tratamentul?
 Ce se intampla daca nu facem nimic?
 Care este cea mai buna cale de a-mi explica pubertatea precoce la copilul meu?
 Copilul meu va fi bine?

Tratamentul pubertatii precoce

Daca medicul tau poate gasi o cauza specifica, o va trata. In unele cazuri, doctorii pot folosi un medicament pentru a bloca hormonii sexuali si pentru a preveni continuarea dezvoltarii. O versiune de GnRH opreste glanda pituitara de la trimiterea gonadotropinelor.

Medicul ii poate face copilului o injectie pe luna sau una o data la trei luni, sau ar putea sa ii puna copilului un implant mic sub piele, in bratul superior, iar acest implant functioneaza timp de un an. Atat injectia, cat si implantul ar putea sa doara un pic, sau pielea s-ar putea irita putin in jurul acelui loc, insa nu exista niciun efect secundar pe termen lung.

Probabil vei dori sa continui tratamentul pana cand copilul tau ajunge la varsta potrivita pentru a lasa pubertatea sa continue – in jurul varstei de 11 ani la fete si 12 ani la baieti.

Majoritatea medicilor trateaza un copil sub 7 ani. Cand te gandesti daca sa tratezi pubertatea precoce la un copil mai mare, vei dori sa te gandesti la:

 Varsta copilului tau
 Cat de incet sau repede se dezvolta
 Cum a reactionat copilul tau la aceasta conditie
 Sansa unei menstruatii timpurii
 Preocupari legate de inaltimea copilului ca adult

Inainte de a lua orice decizie, discuta aceste lucruri cu medicul copilului tau.

Ingrijirea copilului tau

Cei mai multi copii doresc sa fie ca ai lor colegi. Dezvoltarea timpurie ti-ar putea face copilul sa se simta sfios. Alti oameni s-ar putea astepta la mai multa maturitate din partea sa deoarece considera ca al tau copil este mai mare decat este de fapt.

Copilul trebuie sa se descurce atat cu aceste provocari, cat si cu schimbarile emotionale de la hormonii in plus, ceea ce inseamna destul de mult pentru el. Discuta cu profesorii si consilierii de la scoala, si pastreaza un ochi atintit asupra notelor copilului. Acorda atentie interesului lor pentru anumite lucruri si a interesului de a fi in preajma prietenilor si a colegilor de clasa.

Cum poti ajuta?

Explica-i copilului in termeni simpli ceea ce se intampla. Pastreaza deschise liniile de comunicare. Incurajeaza-ti copilul sa vorbeasca deschis despre sentimentele sale si trateaza-l corespunzator varstei sale. Fii atent la tachinari si fa ce poti pentru a-i stimula stima de sine. Incearca sa-ti concentrezi laudele pe rezultatele academice si pe activitati, mai degraba decat pe aspectul fizic.

La ce sa astepti

Mai intai, cresterea timpurie iti poate face copilul mai inalt decat prietenii sai, insa oasele sale se pot opri mai devreme din crestere. Fara tratament, copilul tau ar putea sfarsi mai scund decat ar fi putut fi.

Cu tratament, acesti copii au mai multe sanse sa-si atinga inaltimea maxima de adult. Intr-un an, cresterea lor ar trebui sa incetineasca, ajungand la normal. Dezvoltarea lor sexuala se va bloca, ba chiar s-ar putea inversa. De exemplu, sanii unei fete si penisul, testiculele unui baiat ar putea deveni mai mici. Copilul tau ar trebui sa inceapa sa se comporte ca alti copii de varsta sa.

Studiile arata ca acei copii ce sunt tratati cu GnRH au o densitate normala a oaselor. Tratamentul nu ar trebui sa le afecteze calitatea de a face copii mai tarziu in viata.

Obtinerea de sprijin

Poti lua legatura cu alte familii ce au de-a face cu PPC sau discuta cu medicul.

Pubertatea copiilor nostri - sa o intelegem

Ca parinte, nici nu iti vine sa crezi ce a trecut timpul. Dar, observi cu ochi plini de iubire ca sanii fiicei dumneavoastra inmuguresc pe sub ceea ce altadata parea a fi o bluza inocenta. Sau ca fiul dumneavoastra vine de la antrenamentul de fotbal mirosind ca de parca a sapat toata ziua in cadrul unei echipe de drumari. Pfffff - puiii nostri au ajuns deja la pubertate? Ce se intampla aici?

 Iata sfatul de la Desprecopii.com

Despre pubertatea copiilor nostri, merita citit si:

Primele intalniri ale adolescentului: de la ce varsta le permitem si de ce
Mami, vreau sa ma machiez! – cand, cum, cat iti lasi fiica sa se machieze?
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la  sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

 autor: Desprecopii.com 2018
referinte medicale: Societatea de Pediatrie Olanda 
nvk.nl

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII