Parentingul spiritual: 5 sfaturi pentru a-ți ajuta copilul să crească cu conștiința sufletului
Ce este parentingul spiritual? În primul rând, termenul ne duce catre o alta directie a educatiei. La fel cum vorbim despre parentingul pozitiv, despre parentingul neconditionat, despre parentingul atasat, asa ne putem indrepta catre latura sprirituala a educatiei.
Altfel spus si suficient de poetic, parentingul spiritual inseamna ca cresti un copil ce are un suflet ...
in acest articol veti citi mai multe despre:
1. Axeaza-te pe povestiri
2. Invata-i sa intrebe
3. Ajuta copiii sa-si exploreze propriile intrebari
4. Fa acte de caritate
5. Roaga-te in felul tau
Ce este parentingul spiritual?
Ce este parentingul spiritual? La fel cum vorbim despre parentingul pozitiv, despre parentingul necontidionat, despre parentingul atasat, asa ne putem indrepta catre latura sprirituala a educatiei. Altfel spus si suficient de poetic, parentingul spiritual inseamna ca cresti un copil ce are un suflet.
A fi spiritual poate insemna ceva diferit pentru fiecare persoana. Insa parentingul spiritual nu inseamna ceva dogmatic si este despre cum ne invatam copiii sa se puna pe ei in mijlocul universului, sa fie ei insisi si sa sa ii ajutam sa creada ca puterea lor incepe si se termina cu ei. Ca totul sta in puterea lor de a interpreta lumea.
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face pentru copiii nostri este sa ii invatam sa isi gaseasca busola interioara.
- Positive-parenting-ally.com
Chiar au nevoie copiii de reguli și credințe pentru a se simți în siguranță?
Parenting spiritual? Ei bine, acest timp de parenting poate parea idealist sau chiar naiv pentru mulți oameni. Chiar au nevoie copiii de reguli și credințe pentru a se simți în siguranță?
Cine știe cel mai mult ce inseamna bucuria: adultul sau copilul? Ca adulți avem tendința să credem ca stim mai mult despre viata decat copiii. Dar este adevarat acest lucru? Sigur, noi am experimentat mai mult, dar stim oare mai mult despre ce înseamnă viața decat copiii nostri?
Da, copiii au nevoie de răspunsuri, dar întrebarea este de unde să luam acele informații cu care sa le raspundem celor mai importante intrebari. Le oferim raspunsuri pregatite de altii sau încurajăm răspunsurile generate de introspectie?
Nu exista raspunsuri definitive insa incurajand discutiile si auto-cunoasterea, ne putem ajuta copiii sa descopere mai usor cine sunt si ce anume ii face mai fericiti. DIn punctul meu de vedere, parentingul spiriuial este despre cum ne ajutam copilul sa isi iubeasca sufletul, invatandul puterea pozitiva a auto-cunoasterii.
Iata 5 sugesti pentru un parenting spiritual:
1. Invata-l sa descopere morala povestirilor biblice
Cine mai citeste in ziua de azi Biblia? Pentru copii, Biblia este cu adevarat mult prea dificila insa exista carti pentru copii cu povestiri din Biblie, speciale pentru copii. Astfel, pui bazele unei gandiri spirituale copilului si ii oferi posibilitatea de a incepe propria calatorie a credintei.
2. Invata-i sa intrebe
In loc sa adresezi copiilor intrebari menite sa ii conduca la un raspuns corect, invata-i sa adreseze intrebari si intreaba la randul tau: „ma intreb daca...” „Ma intreb ce crezi despre ...” „Ma intreb care este partea ta favorita...” „Ma intreb ce ne invata aceasta povestire despre Dumnezeu...”
Pentru un parinte deconstructivist, aceasta tehnica este o gura de aer proaspat. Copilul nu se asteapta ca tu sa ai toate raspunsurile. In schimb, ocupi rolul unui ghid spiritual, mai degraba decat pe cel al unei autoritati spirituale.
3. Ajuta copiii sa-si exploreze propriile intrebari
Poate ca unul dintre cele mai grele elemente ale parentingului este ca nu mai avem toate raspunsurile la intrebarile copiilor nostri. „De ce a murit Iisus?” „Iisus chiar a mers pe apa?” „Ce e moartea?”. In mijlocul intrebarilor serioase si sincere, este greu pentru inima unui parinte sa spuna continu „nu stiu.” In timp ce nu este nimic in neregula in mod special cu acest raspuns, repetarea devine descurajatoare.
Cand copiii incep sa puna intrebarile cele mai dificile ne dam seama ca nu vam toate raspunsurile si ca parentingul era mult mai simplu inainte. Vestea buna este ca aceste intrebari sunt o alta oportunitate de a ne ghida copiii in propria lor gandire. In loc de a te simti vinovat pentru ca nu ai toate raspunsurile, imbratiseaza oportunitatea de a ajuta copiii sa exploreze. Incearca sa raspunzi cu „Interesanta intrebare! Ma intreb ce crezi tu despre asta.” Copiii sunt de multe ori mai doritori sa se angajeze intr-un dialog decat am putea crede. Uneori, ceea ce pare a fi o simpla intrebare cu da sau nu, este de fapt, invitatia de a ne alatura lor in explorare.
Invata din fericirea cu care copiii descopera viata. Iata mai jos un exemplu perfect: un copilas care vrea sa se bucure de bucuria de a fi liber cu un catel si o balta. Se bucura de toate aceste placeri.
4. Fa acte de caritate
Majoritatea traditiilor religioase, plus filosofiile umaniste si multe culturi, valorifica actele de caritate. Uneori, cand propria credinta nu are sens in mintea noastra, are sens in inimile noastre. Deci, in timp ce cred ca este intotdeauna important sa ne oferim din timpul nostru pentru a-i ajuta pe ceilalti, acest lucru devine deosebit de important atunci cand suntem in mijlocul unei crize de credinta. Simplul act de a ajuta pe cineva poate fi un balsam pentru un suflet obosit. De asemenea, este o baza esentiala ce trebuie stabilita in copii. Intocmai ca angajarea in povestirile biblice, angajarea in acte de caritate este o modalitate de a mentine credinta chiar daca nu stii cum arata „credinta” pentru tine.
5. Roaga-te in felul tau
Comunicarea spirituala necesita atat un efort spiritual, cat si unul intelectual. Atunci cand punem sub semnul intrebarii tot ceea ce credeam ca stim despre Dumnezeu, putem experimenta doua lucruri foarte puternice:
• Deconectare spirituala
• Confuzie profunda
Dar poate ca acum este timpul si pentru tine, ca parinte sa gasesti niste raspunsuri la intrebari ce au sens si pentru viata ta.
Parentingul spititual poate fi o provocare.
Presiunea dorintei de a „descoperi totul” pentru a ghida copiii din familiile noastre poate fi intensa. In timp ce nu exista nici o modalitate de a trece mai repede sau mai usor printr-o etapa de interogari spirituale, trebuie sa fim pregatti sa oferim indrumare sprituala copiilor nostri...
De ce ar trebui sa fie parenting-ul un sport olimpic
Ok stim: deocamdata, parenting-ul nu este considerat un sport olimpic oficial, inca. Dar, oare nu ar putea fi? Este un efort fizic riguros ce necesita rezistenta si reflexe rapide. Orice mamica are timp record la anuminte probe :)
Iata de ce parenting-ul ar putea fi inclus pe lista de sporturi olimpice si la care probe anume
Despre meseria de mama merita citit si
Parentingul atasat: mai multa presiune pentru mame
Da, sunt o mama elicopter!
Cel mai greu job din lume: meseria de mama
Copiii si limbile straine: atitudine si necesitate actuala
Dincolo de iubire intr-o alta dimensiune
Dorintele unei mame de 1 iunie
Ceea ce nu am anticipat inainte de a deveni mama unui baiat
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
redactor: Luana Ungureanu-vanDijk, Psiholog, Utrecht Olanda - in exclusivitate pentru Desprecopii.com
referinte;
Toate drepturile rezervate 2021
referinte: www.positive-parenting-ally.com
iparentnow.com
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII