Parentingul autoritar: intre asteptari, prea multe reguli si anxietate

Parentingul autoritar -  intre asteptari, prea multe reguli si anxietate

Parentingul autoritar: intre asteptari, prea multe reguli si anxietate

Parentingul echilibrat implica dragoste, calm si o doza perfecta de autoritate. Dar ce se intampla cand acea doza este prea mare? Parentingul se transforma in parenting autoritar.

Trebuie sa fii dur in anumite momente si sa gasesti puterea de a fi calm. Gasirea balantei intre fermitate si iubire in stilul tau de parenting necesita multe incercari si esecuri. Poate ai sentimentul ca tendintele tale stricte iti umbresc partea mai blanda, insa nu stii sigur cum sa afli daca stilul tau de parenting este prea dur. Desi este nevoie de timp pentru a vedea cum mediul strict de acasa ii afecteaza pe copii, exista unele indicii care arata acest lucru.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Parentingul: intre dragoste, calm si autoritate cand e nevoie
Esti cumva un parinte prea dur?
Adoptarea unui stil parental dur
Dorinta de a-si multumi parintii
Cand regulile si asteptarile sunt prea extreme
Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional
Stilurile de parenting

Parentingul: intre dragoste, calm si autoritate cand e nevoie

Cresterea copiilor nu este pentru persoanele fragile :) In rol de parinte, trebuie sa fii dur in anumite momente si sa gasesti puterea de a fi calm. Gasirea balantei intre fermitate si iubire in stilul tau de parenting necesita multe incercari si esecuri. Dar cum gasim balanta perfecta pentru a nu cadea in pacatul parentingului permisiv sau, dimpotriva in capcana parentingului autoritar?

Dar esti cumva un parinte prea dur?

Cineva spunea odata, cu cat copilul creste, problemele devin mai mari. Si, in special la inceputul adolescentei putem avea impresia ca suntem prea duri cu copiii nostri. De aici vine si momentul in care ne putem intreba daca daca stilul nostru de parenting este sau nu prea dur. Desi este nevoie de timp pentru a vedea cum mediul strict de acasa ii afecteaza pe copii, exista unele indicii care arata acest lucru.

Stil de parenting autoritar

Adoptarea unui stil de parenting dur - autoritar,  poate da copilului sentimentul ca nu are  mult spatiu pentru a face greseli, ceea ce ii poate provoca probleme atat in prezent, cat si in viitor. Citeste ca sa intelegi: De ce trebuie sa ne lasam copilul sa faca si greseli

Conform site-ului psychologytoday.com, cand vine vorba de parentingul autoritar, „Acesti parinti au asteptari inalte si deseori isi coplesesc copiii cu reguli si regulamente stricte.” Fara a realiza aceasta, parintii ar putea crede ca le fac copiilor lor o favoare crescandu-i in acest mediu, dar cand lucurile sunt prea unilaterale, vei incepe sa observi semne de avertizare in comportamentul copilului tau.

Dorinta de a-si multumi parintii produce anxietate copilului

Unul dintre cele mai predominante comportamente pe care copiii le afiseaza atunci cand parintii sunt prea duri este reprezentat de semnele de anxietate. Dorinta de a-si multumi parintii si ingrijorarea de a face greseli ce i-ar putea dezamagi pe parinti pot schimba modul in care functioneaza creierul unui copil. Asa cum a raportat revista americana Scientific, partea creierului care ajuta la prevenirea repetarii greselilor este slabita de prea multe critici. Cand copiii se tem de faptul ca ar putea incurca lucrurile si se lupta cu efectuarea acelorasi greseli, poti spune ca este timpul sa faci un pas inapoi de pe natura stricta a parentingului tau.

Cand regulile si asteptarile sunt prea extreme

Pe langa sentimentele de anxietate, copiii pot prezenta si simptome de depresie cand regulile si asteptarile sunt prea extreme. Dupa cum spune si Laura Markham, un psiholog clinic „fiind prea strict, poti cauza depresia si singuratatea la copii deoarece un copil s-ar putea simti nedorit. Un copil poate deveni nesigur, din moment ce se poate simti nevrednic de acceptare si afectiune.” Daca observi la copilul tau oricare dintre aceste sentimente, acestea ar putea fi legate de duritatea din stilul tau de parenting.

Atunci cand analizezi cum modul strict de parenting afecteaza copiii, este crucial sa observi cum se comporta ei in mediul scolar. Conform CNN, studiile arata ca acei copii ce proveneau din camine in care parintii erau prea duri aveau tendinta de a fi mai agresivi, de a lua decizii riscante si erau mai predispusi abandonului liceului. intreband profesorul copilului tau despre comportamentul sau la scoala, iti poti face o idee despre cum stilul tau de parenting il afecteaza pe copil.

Dupa realizarea modului in care parentingul aspru iti poate afecta copilul, este posibil sa doresti sa-ti schimbi abordarea. Vestea buna este ca nu e niciodata prea tarziu sa iti echilibrezi metoda de parenting. Schimbarea metodei parentale dure va necesita timp, dar daca perseverezi, beneficiile vor inflori atat pentru tine, cat si pentru copilul tau. Citeste si Parentingul sub presiunea realizarilor versus caracter, valori morale si fericire - o dilema a educatiei


Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional

Parentingul pozitiv este un concept modern de educatiea care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica. Expertii in educatia moderna a copilului sunt de parere ca aceasta abordare este pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii sale. De fapt, acest gen de educatie deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine.

Succesul si popularitatea acestei noi abordari in educatie este de altfel strans legat cu cerintele societati actuale - care pune accent pe rezultate, independenta  si performanta in societate.

Este esential sa laudam si sa incurajam performantele reale copilului. Dar, multi parinti alimenteaza la maxim nevoia de aprecieri a copilului nerealizand ca de fapt afecteaza structura ego-ului copilului. In loc sa progreseze, acest copii devin dependenti de aprecieri si atentie.  - spune  Susan Carey, psiholog specializat in psihologia copilului - de la Universitatea Harvard, SUA -  citeste in continuare aici. 

Despre stilurile de parenting mai poti citi:

Cand cei doi parinti au metode diferite de parenting
8 tipuri de tatici: tu de care ai acasa?
Parentingul permisiv: perceptii si greseli de educatie care afecteaza universul emotional al copilului
Parentingul improvizat: sau cum a descoperit un tatic secretul educatiei
Cand esti inconjurat doar de 'experti' in parenting: ganduri si morala

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
referinte: theconversation.com, psychologytoday.com - 2018

Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2018

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Parenting

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII