Dezvoltarea socială a copilului: Ghid practic pentru a sprijini dezvoltarea socială și emoțională a bebelușului tău. Cele 5 crize ale copilăriei și adolescenței - sfatul psihologului

Dezvoltarea sociala a copilului -  ghid practic pentru a sprijini dezvoltarea sociala si emotionala a bebelușului tau. Cele 5 crize ale copilariei si adolescentei - sfatul psihologului

Dezvoltarea socială a copilului: Ghid practic pentru a sprijini dezvoltarea socială și emoțională a bebelușului tău. Cele 5 crize ale copilăriei și adolescenței - sfatul psihologului

Conform renumitului psiholog Erick Erickson, simtul de identitate a unei persoane depinde de modul de desfasurare si aplanare a 5 crize sau conflicte majore ale copilariei. Daca o persoana nu rezolva cu succes un anume conflict, emotia acelui conflict nerezolvat il urmareste de-a lungul intregii vieti adulte.

În funcție de modul în care sunt tratați de către părinți, bebelușii pot dezvolta încredere în ei înșiși și în alții, sau pot dezvolta neîncredere și anxietate față de lumea înconjurătoare.

Dezvoltarea sociala si emotionala a bebelusului: Ghid practic pentru a sprijini dezvoltarea socială și emoțională a bebelușului tău prin cele 5 crize ale copilăriei și adolescenței - sfatul psihologului

- veti citi:
Dezvoltarea sociala si emotionala: cum se pun bazele inca din bebelusie
8 crize si conflicte ale copilariei
Odiseea emotiilor unui bebelus: cum incepe cladirea inteligentei emotionale
Dezvoltarea sociala si emotionala - stadii
Dragostea mamei influenteaza dimensiunile creierului copilului

Dezvoltarea sociala si emotionala: cum se pun bazele inca din bebelusie

Psihologul  Erick Erickson, unul dinre cel mai influenti psihologi ai secolului 20, continua sa influenteze felul in care percepem dezvoltarea sociala si emotionala in ziua de azi.

Erik Erikson a dezvoltat teoria dezvoltării psihosociale, care afirmă că dezvoltarea noastră este influențată de experiențele și interacțiunile noastre sociale. În ceea ce privește bebelușii, Erickson a descris o primă etapă a dezvoltării numită "conflictul de încredere vs. neîncredere". În această etapă, care durează aproximativ până la vârsta de 18 luni, bebelușii încearcă să înțeleagă dacă pot avea încredere în oamenii din jurul lor și în lumea înconjurătoare. În funcție de modul în care sunt tratați de către părinți sau îngrijitori, bebelușii pot dezvolta încredere în ei înșiși și în alții, sau pot dezvolta neîncredere și anxietate față de lumea înconjurătoare.

Teoria sa are la baza ideea ca dezvoltarea personalitatii e fundamentata de evenimentele din diverse stadii ale vietii noastre.

8 crize si 5 conflicte ale copilariei

Simtul de indentitate a unei persoane depinde de desfasurarea si aplanarea a 8 crize sau conflicte ale vietii. Daca o persoana nu rezolva cu succes un anume conflict, emotia acelui conflict nerezolvat il urmareste de-a lungul intregii vieti adulte.

Cele 8 crize ale dezvoltării psihosociale au fost identificate și descrise de psihologul Erik Erikson în teoria sa a dezvoltării psihosociale. Fiecare criză este caracterizată de un conflict sau tensiune între nevoile și dorințele individului și cerințele societății și ale mediului înconjurător, iar modul în care individul gestionează acest conflict poate avea un impact semnificativ asupra dezvoltării lor ulterioare.

Cele 8 crize ale vietii sunt:

♦ Conflictul de încredere vs. neîncredere (vârsta 0-1 ani)

♦ Conflictul de autonomie vs. rușine și îndoială (vârsta 1-3 ani)

♦ Conflictul de inițiativă vs. vinovăție (vârsta 3-6 ani)

♦ Conflictul de muncă și activitate vs. inferioritate (vârsta 6-12 ani)

♦ Conflictul de identitate vs. confuzie de roluri (vârsta 12-18 ani)

♦ Conflictul de intimitate vs. izolare (vârsta 18-40 ani)

♦ Conflictul de generativitate vs. stagnare (vârsta 40-65 ani)

♦ Conflictul de integritate vs. disperare (vârsta 65+ ani)

Oamenii au desigur si perioade de regres emotional in timpul unor perioade de stres (de aceea, de pilda, un copil de 4 ani poate reveni la crizele de la 2 ani cand apare un nou copil in familie)

Odiseea emotiilor unui bebelus: cum incepe cladirea inteligentei emotionale

Emoțiile sunt de fapt reacții chimice care se produc la nivelul creierului. Ele ne motivează si conving de fapt creierul sa pastreze anuminte amintiri in sertarul sau cu amintiri.  Reacțiile chimice ale emotiilor funcționează și ca liant intre oameni, creând o legătură între ei- dacă nu există emoție, nu există nici o relație și fără relații, nimeni nu se poate dezvolta la potențialul său maxim.

Cum incepe bebelusul sa perceapa emotiile?

Din momentul conceperii, copilul începe să influențeze mediul înconjurător, iar mama "răspunde" prin senzație de greață, are arsuri la stomac sau pur și simplu straluveste cu acea stralucire a sarcinii. Răspunsul mamei la sarcină creează un mediu chimic ce are impact asupra copilului, formând modelul de bază pentru toate dezvoltările viitoare. Să ne imaginăm primul an de viață prin mintea și inima unui copil ...citeste despre emotiile bebelusului aici:

Dezvoltarea sociala si emotionala - stadii

Increderea versus ne-increderea: de la nastere pana la 18 luni

Bebelusul invata increderea in mami si tati intelegand ca nevoile lui sunt indeplinite. Bebelusii care nu sunt ingrijiti cu suficienta dragoste, dezvolta un sentiment acut de ne-incredere.

Autonomia versus nesiguranta: de la nastere la 3 ani

Bebelusii dezvolta treptat dorinta de independenta si dupa varsta de 12 luni putem observa cum copilul incearca sa isi mareasca limitele inpingand granita prin plansete, crise de furie, tipete ... Este foarte normala aceasta tendinta de a-si capata autonomia. Fara acest sentiment de independeta si autonomie, copilul va incepe sa aiba dubii si nesiguranta in propriile sale puteri.

Initiativa versus vina: de la 3 - 6 ani

Copilul are nevoie de a-si stabili increderea prin luarea deciziilor si prin obtinerea unor mici victorii. Parintii trebuie sa incurajeze aceste activitati - altfel copilul simte vina pentru dorinta lui de a fi independent.

Superioritate versus inferioritate

Copilul invata de la an la an sa aiba incredere in ablitatile sale si sa isi doreste sa invete tot mai multe despre puterile lui. Odata cu primele esecuri, corelate cu lipsa de sustinere din partea parintilor, copilul incepe sa se simta inferior altora.

Identitate versus confuzie (12 - 18 ani)

La varsta adolescentei, in mod normal copilul stie cine este si ce ar vrea sa fie - sau , dimpotriva este in punctul sensibil in care este dominat inca de confuzie si depinde prea mult de cei din jurul sau.

Dragostea mamei influenteaza dimensiunile creierului copilului

Ii alintam, ii iubim, ii mangaiem, ii sarutam, le spunem cuvinte frumoase si le acordam tot sprijinul si toata protectia de care au nevoie pentru a creste mari si frumosi. Se stie ca dragostea parintilor si in mod special a mamei are un impact determinant asupra vietii emotionale a copiilor si a felului in care acestia se vor transforma in adulti mai tarziu. Iata ce efect minunat are dragostea mamei asupra creierului copilasului sau.

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată. Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici

Forum de Parenting modern

FORUM de PARENTIG MODERN: Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 2023
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.

referinte:

Erikson, E. H. (1969). Gandhi’s truth: On the origins of militant nonviolence. New York, NY: Norton.
Harwood, R., Miller, S. A., & Vasta, R. (2008). Child psychology: Development in a changing society. Hoboken, NJ: John Wiley & Sons.

referinte - carti ale psihologului Erik Erikson
"Childhood and Society" (1950)
"Identity: Youth and Crisis" (1968)
"The Life Cycle Completed" (1982)

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII