Varicela la copil: 11 intrebări și răspunsuri de la medic
Varicela (sau varsatul de vant) este cauzata de un virus care provoaca pete, vezicule si cruste pe tot corpul. Vinovatul este virusul varicelo-zosterian, din familia virusului herpesului.
Copilul tau are pete rosii pe corp care se transforma in vezicule pline cu lichid intr-un timp scurt? Si nu sunt doar pe spate sau fata, ci pe intregul corp? Cel mai probabil este vorba de varicela (sau varsat de vant).
→ Iata 11 dintre cele mai frecvente intrebari despre aceasta boala clasica din copilarie - cu raspunsul medicului.
in acest articol veti citi mai multe despre:
1. Ce este varicela?
2. Cum se transmite varicela?
3. Este varicela contagioasa?
4. Care sunt simptomele varicelei?
5. Cum se trateaza varicela?
6. Ce ajuta impotriva mancarii?
7. Este varicela periculoasa?
8. Sarcina si varicela: la ce ar trebui sa fiu atenta?
9. Baia si varicela: da sau nu?
10. Poate copilul meu sa mearga la gradinita sau la scoala cu varicela?
11. Cat dureaza pana cand copilul meu se vindeca?
1. Ce este varicela?
Varicela este cauzata de un virus care provoaca pete, vezicule si cruste pe tot corpul. Vinovatul este virusul varicelo-zosterian, din familia virusului herpesului. Aproape fiecare persoana contracteaza varicela, iar boala este cea mai frecventa in timpul iernii si inceputul primaverii. Copiii fac adesea varicela atunci cand au varste cuprinse intre 2 si 8 ani.
2. Cum se transmite varicela?
Virusul este transmis in aer, prin picaturi, sau prin fluidul din vezicule. Dupa ce ati avut varicela o data, sunteti protejati impotriva bolii. Este foarte rar sa contractati boala pentru a doua oara.
3. Este varicela contagioasa?
Da, foarte contagioasa! Timpul de incubatie, perioada dintre contaminare si momentul in care primele simptome devin vizibile, este de 10 pana la 21 de zile. Un copil care face varicela este deja contagios vizavi de alti copii, inainte de a avea simptome. Deci, daca un copil are varicela in zona dumneavoastra, este aproape sigur ca si copilul dumneavoastra sa se imbolnaveasca. Virusul poate fi contractat cu doua zile inainte ca petele sa fie vizibile.
4. Care sunt simptomele varicelei?
Adesea, boala incepe cu un sentiment de slabiciune, raceala, si uneori o usoara febra. Apoi, pe tot corpul apar pete rosii, mancarime. De obicei, primele pete apar pe trunchi, dar pot aparea peste tot, inclusiv in gura, pe pleoape si organele genitale. In cazul in care un copil este acoperit din cap pana in picioare, celalalt copil dezvolta pete doar in cateva locuri. In interval de 6 pana la 12 ore, petele se transforma in vezicule umplute cu lichid clar. Ulterior, veziculele se usuca si se formeaza cruste care pot fi usor indepartate. De fiecare data apar pete noi si vezicule. Acest lucru poate fi repetat pana la sapte ori.
5. Cum se trateaza varicela?
Boala se vindeca fara medicamente. Exista insa medicamente care atenueaza mancarimea. In plus, este important sa nu zgariati/scarpinati veziculele. Acest lucru poate provoca rani inflamate si cicatrici (permanente). Mentineti unghiile copilului curate si scurte. Contactati medicul daca copilul dumneavoastra este mai mic de trei luni, se simte rau sau are febra mare. Complicatiile apar numai in cazuri foarte rare.
6. Ce ajuta impotriva mancarii?
Indiferent daca copilul dumneavoastra are mai multe sau mai putine vezicule: ele provoaca mancarime aproape intotdeauna, una foarte intensa. In acest fel, puteti usura mancarimea folosind:
- Faina de ovaz usureaza mancarimea si usuca mai rapid veziculele. Puneti niste fulgi de ovaz intr-un prosop si legati cu o banda elastica. Asezati prosopul ca un fel de saculet de ceai intr-o baie cu apa calduta, si asezati copilul timp de cincisprezece minute.
- Copilul dumneavoastra poarta scutece? Schimbati-le in mod regulat, astfel incat veziculele sa nu cedeze si sa se aprinda.
- Imbracati copilul cu haine de bumbac si nu prea gros.
- Inghetata se poate dovedi utila in racorirea gurii.
- Exista spray-uri speciale. In plus, acestea previn infectiile bacteriene, trateaza ranile si ajuta la prevenirea cicatricilor. Cu spray-ul la indemana nu mai trebuie sa atingeti petele, provocand mancarimea mai tare.
7. Este varicela periculoasa?
Nu, de obicei este o boala banala. Insa cu bebelusii nou-nascuti trebuie sa fiti in alerta permanenta. Ca mama, sunteti sursa de anticorpi pentru copil. Prin alaptare, el va beneficia inca luni de zile de sistemul dvs imunitar, prin urmare, va face doar o forma usoara de varicela. Dar daca nu ati avut niciodata varicela, si nu ati fost vaccinata pentru asta? Atunci copilul dumneavoastra nu are anticorpi. Intotdeauna contactati medicul!
8. Sarcina si varicela: la ce ar trebui sa fiu atenta?
Sunteti insarcinata si ati avut contact cu cineva care are varicela? Verificati daca ati avut vreodata varicela, sau ati fost vaccinata pentru aceasta. Majoritatea persoanelor din tara noastra au avut varicela in copilarie (95%). Nu este cazul dvs? Atunci contactati medicul. Daca sunteti infectata la sfarsitul sarcinii, bebelusul poate fi, de asemenea, infectat cu virusul variolei si se poate imbolnavi imediat dupa nastere.
9. Baia si varicela: da sau nu?
Da: dusul sau baia nu dauneaza. Asigurati-va doar ca apa nu este prea fierbinte, ceea ce face ca mancarimea sa fie mai puternica. Uscati-va copilul cu grija dupa baie, astfel incat sa nu provocati deschiderea vezicilor - doar tamponati usor pielea, cu ajutorul unui prosop moale. Mersul la piscina nu este recomandat pana cand veziculele nu s-au uscat. Apa calda din bazinul de inot poate face ca mancarimea sa fie mai puternica. Ranile varicelei pot incepe sa se inflameze dupa inot.
10. Poate copilul meu sa mearga la gradinita sau la scoala cu varicela?
Copilul dumneavoastra se simte bine? Atunci poate merge la gradinita sau la scoala. Varicela este deja contagioasa inainte ca copilul sa aiba simptome. A ramane acasa, prin urmare, nu ajuta la impiedicarea altora sa se imbolnaveasca. Are copilul varicela? Atunci anuntati dirigintelui sau educatorului. Ei ii pot informa pe ceilalti parinti. Parintii pot apoi sa acorde atentie simptomelor varicelei la copilul lor.
11. Cat dureaza pana cand copilul meu se vindeca?
De obicei, copilul dumneavoastra este vindecat in termen de 10 zile. Apoi este protejat de boala. Virusul poate sa ramana in organism si sa provoace o eruptie cutanata ani mai tarziu. Veziculele uscate poate provoca in continuare mancarime si, in unele cazuri, cicatrici mici.
Varicela (varsatul de vant) la copil: simptome, complicatii, tratament
Varicela sau varsatul de vant, este o infectie cauzata de virusul varicelo - zosterian care face parte din familia virusurilor herpetice. Acest virus se gaseste in secretia nazala eliminata si in fluidul din vezicule. Varsatul de vant este foarte contagios, 90% din persoanele care nu au imunitate la boala si care sunt expusi o vor face. Epidemia de varicela apare cu precadere intre lunile februarie - aprilie la copiii cu varste cuprinse intre 5 si 9 ani. Iata totul despre varicela la copil AICI
Despre varicela, mai cititi:
Tratamentul varicelei la copil
Vaccinul impotriva varicelei si sarcina
Bebelusul meu a facut varsat de vant - povestea Cristinei
Efectele varicelei asupra fatului si viitoarei mame
Varicela in timpul sarcinii: riscuri si imunizare
Despre bolile copilariei merita stiut:
Bolile contagioase ale copilariei, ghid complet cu video
10 Intrebari si raspunsuri despre bolile copilariei
Copilul frecvent bolnav: ghid de simptome
Viroza respiratorie la copil
Pneumonia la copil
Meningita la copil
Tusea convulsiva
Scarlatina la copil
Boala mainii, piciorului si gurii
Pojarul (rujeola) la copil: simptome, cauze,tratament si prevenire
La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com
Toate bolile copilului aici >>
Comunitatea parintilor informati: forum medical
Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.
autor: Desprecopii.com, articol reviziut de Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase, Toate drepturile rezervate (c) 2022
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Eu cred că dacă copilul are varicela este necesar sa stea in casă. Dumneavoastră susțineti că poate să meargă la școală deoarece era deja purtătorul bolii de 2 zile. Dar cu cât nu merge in comunitate cu atât comunitatea e mai protejată. Daca pe drumul spre/dinspre școală da de femei însărcinate? Îmi pare rău , dar răspunsul la întrebarea 10 contravine cu problema mămicilor însărcinate. Am rugămintea să îl reconsiderați, nu este un răspuns civic corect. Trebuie mereu sa ne gândim la cei de langa noi și să îi respectăm.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII