Uscăciunea vaginală postpartum: cauze, hormoni și soluții

Uscaciunea vaginala postpartum: cauze, hormoni si solutii

Uscăciunea vaginală postpartum: cauze, hormoni și soluții

Aproape toate tinerele mamici sufera de uscaciune vaginala - dupa nasterea bebelusului - in asa zisa perioada postpartum.  Care sunt cauzele si ce putem face?

E bine sa intelegi ca in timpul sarcinii, corpul unei femei trece prin perioade de schimbari masive. Acum cand copilul s-a nascut, vei continua sa experimentezi lucruri ce pot fi noi sau diferite. Sexul este unul dintre aceste lucruri...

in acest articol veti citi mai multe despre:
Probleme sexuale dupa nastere
Hormonii si uscaciunea vaginala
Sexul dupa nastere: 7 motive pentru care sexul doare
Tiroidita postpartum
Ce fac toate acestea vaginului tau?
Ce poti face daca suferi de uscaciune vaginala postpartum?
Cand sa mergi la medic?
Dez-gravidizarea sau revenind la cea de odinioara

Probleme sexuale dupa nastere

Intr-un studiu publicat in Jurnalul Britanic de Obstetrica si Ginecologie, 83% dintre femei au experimentat probleme sexuale in primele trei luni dupa prima lor nastere. Potrivit studiului, numai 15% din femeile care au avut probleme sexuale dupa nasterea copilului au apelat la un profesionist din domeniul sanatatii.

Uscaciunea vaginala postpartum

Uscaciunea vaginala postpartum este o conditie comuna si naturala. Multe femi descopera ca aceasta uscaciune face sexul sa fie inconfortabil sau chiar dureros. Daca prezinti aceasta afectiune, exista pasi pe care ii poti urma pentru a usura disconfortul provocat de uscaciunea vaginala.

Hormonii si uscaciunea vaginala

Estrogenul si progesteronul sunt produse in principal in ovare. Ei declanseaza pubertatea, inclusiv cresterea sanilor si menstruatia. De asemenea, ei determina acumularea unei captuseli in uter in timpul ciclului menstrual. Daca un ovul fertilizat nu este implantat in aceasta captusire, nivelul estrogenului si al progesteronului scade, iar mucoasa uterina este eliminata ca perioada.

Nivelurile de estrogen si progesteron cresc in timp ce esti insarcinata. In loc sa fie eliminata, captuseala uterina se dezvolta intr-o placenta. Placenta incepe, de asemenea, sa produca estrogen si progesteron. Acesti hormoni sunt esentiali pentru sanatatea si progresia sarcinii si a copilului.

Cei 6 hormoni care influenteaza viata unei femei

Sase hormoni orchestreaza functiile sistemului tau reproducator. Acesti sunt:

- estrogenul
- progestronul
- testosteronul
- hormonul de eliberare a gonadotropinei
- hormonul folicul-stimulator
- hormonul luteinizant

Nivelurile de estrogen si progesteron scad dramatic dupa ce ai nascut. De fapt, nivelurile hormonale revin la cum erau inainte de sarcina in decurs de 24 de ore dupa nastere. Corpul tau reduce nivelul de estrogen in timpul alaptarii deoarece acesta poate interfera cu productia de lapte.

Estrogenul este important pentru excitarea sexuala deoarece stimuleaza fluxul de sange catre organele genitale si mareste lubrifierea vaginala. Lipsa de estrogen este responsabila pentru multe dintre simptomele pe care le au femeile in timpul menopauzei, inclusiv bufeurile, transpiratiile de noapte si uscaciunea vaginala.

Unele femei iau un supliment de estrogen pentru a contracara acest lucru. Altele nu vor sa ia unul deoarece suplimentul de estrogen mareste riscul aparitiei cancerului si a altor probleme de sanatate.

Sexul dupa nastere: 7 motive pentru care sexul doare

De ce doare actul sexual dupa nastere? Iata 7 motive care pot explica acest lucru dar si niste sfaturi utile. Nu uita ca una din problemele majore este uscaciunea vaginala. Acest lucru face ca activitatea sexuala sa fie inconfortabila si chiar dureroasa citeste in continuare aici >

Viata de cuplu dupa nastere – ghid de supravietuire 

Viata de cuplu dupa nastere – ghid de supravietuire

Cine are deja copii, stie cu siguranta ce inseamna schimbarea pe care o aduce cu sine marirea numarului de membri ai familiei in viata de cuplu. Nasterea unui bebelus, dincolo de fericirea enorma pe care o aduce cu sine este, de cele mai multe ori, un uragan in interiorul cuplului din punctual de vedere al intimitatii. 
 

Tiroidita postpartum

Uscaciunea vaginala postpartum poate fi cauzata si de tiroidita postpartum, o inflamatie a glandei tiroide. Tiroida ta produce hormoni ce sunt vitali pentru diferite functii ale corpului, inclusiv pentru metabolism. Atunci cand este inflamata, tiroida poate produce prea multi sau insuficienti hormoni. Tiroidita postpartum afecteaza 5-10% din femei, potrivit Asociatiei Americane de Tiroida.

Simptomele tiroiditei postpartum pot include:

- tremurat
- palpitatii
- iritabilitate
- dificultati la somn
- crestere in greutate
- oboseala
- sensibilitate la frig
- depresie
- piele uscata
- uscaciune vaginala

Tipul de tiroidita postpartum pe care il ai va determina tratamentul. Beta-blocantele pot ajuta la reducerea simptomelor, daca tiroida ta este supra-productiva de hormoni. Daca tiroida nu produce suficienti hormoni, medicul tau ti-ar putea recomanda o terapie de substitutie hormonala pentru tiroida. Functia tiroidiana revine la normal in interval de 12-18 luni la 80% dintre femei.

Ce fac toate acestea vaginului tau?

Tesutul vaginului tau poate deveni, de asemenea, mai subtire, mai putin elastic si mai predispus la raniri. Vaginul poate deveni inflamat, ceea ce poate provoca arsuri si mancarimi. Relatiile sexuale pot fi dureroase si pot provoca sangerari din vagin.

Aceste simptome ar trebui sa dispara atunci cand te opresti din alaptat si nivelurile tale de estrogen revin la normal.

Ce poti face daca suferi de uscaciune vaginala postpartum?

Poti avea o viata sexuala placuta, in ciuda uscaciunii vaginale postpartum. Urmatoarele randuri sunt sfaturi ce vor ajuta la imbunatatirea experientei tale:

- Foloseste un lubrifiant cand faci sex. Daca partenerul tau foloseste un prezervativ, evita lubrifiantul pe baza de petrol, caci acesta poate deteriora prezervativele.
- Discuta cu medicul tau despre utilizarea unei creme vaginale estrogenice, precum estrogenii conjugati (Premarin) sau estradiol (Estrace).
- De asemenea, ai putea dori sa incerci un hidratant vaginal, care se aplica la fiecare cateva zile.
- Bea apa. Pastreaza-ti corpul bine hidratat.
- Evita dusurile si sprayurile de igiena intima, care pot irita sensibilele tesuturi vaginale.
- Discuta cu partenerul tau despre ingrijorarile tale.
- Mareste preludiul si incearca diferite tehnici si pozitii.

Cand sa mergi la medic?

Discuta cu medicul daca simptomele persista, daca durerea este intolerabila sau daca esti, in vreun fel, ingrijorata. Alte conditii precum infectiile, diabetul si vaginismul (contractiile involuntare) pot provoca, de asemenea, raporturi sexuale dureroase. 

Dez-gravidizarea sau revenind la cea de odinioara

Te uiti in oglinda incercand sa descoperi imaginea ta - fara griji - dinainte sarcinii si nasterii. Unde e cea de odinioara?

Revenirea la starea dinainte de sarcina sau "dez-gravidizarea" este un subiect nu prea discutat si care este in general trecut sub tacere. Dar poate citind randurile aceste vei regasi si tu printre ele cateva dintre plangerile tale - ocazie ca sa nu mai  ai impresia ca esti singura persoana de pe planeta care sufera de simptome ciudate dupa nastere.

autor: Desprecopii.com, Redactor: Milena Sadova,
Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com

Toate drepturile rezervate (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII