Ce este intarzierea clamparii cordonului ombilical si de ce se face?

Ce este intarzierea clamparii cordonului ombilical si de ce se face?

Ce este intarzierea clamparii cordonului ombilical si de ce se face?

Intarzierea clamparii cordonului ombilical este atunci cand moasa sau medicul asteapta cateva minute dupa ce copilul se naste sa taie cordonul ombilical. Acest lucru permite copilului sa primeasca sange suplimentar oxigenat din placenta, care are beneficii importante pentru sanatate.

Expertii recomanda sa se intarzie clamparea cordonului pentru cel putin un minut dupa nastere, daca este posibil.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Care sunt sfaturile cele mai recente?
Stadiul 3 - natural (fiziologic)
Gestionarea etapei a treia
Exista vreun dezavantaj al intarzierii clamparii cordonului ombilical?
Ce ar trebui sa fac acum?

In comparatie cu bebelusii carora li s-au clampat cordonul ombilical imediat dupa nastre, cei care au avut parte de aceasta intarziere, au beneficiat de:

O crestere a volumului sanguin de aproximativ 30%
 Niveluri mai mari de celule rosii in sange pentru primele 2 zile
 Niveluri imbunatatite de fier de pana la sase luni, care sporesc dezvoltarea fizica si mentala

Care sunt sfaturile cele mai recente?

Intarzierea clamparii cordonului ombilical obisnuia sa fie o practica obisnuita pentru moase. Se credea ca aceasta procedura previne sangerarea mamei dupa nastere. Totusi, acum stim ca intarzierea clamparii cordonului nu creste, de fapt, riscul de sangerare masiva dupa o nastere simpla.

Orientarile actuale de la Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (RCOG), Institutul National pentru Sanatate si Excelenta in ingrijire (NICE) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda ca gravidutele sanatoase cu bebelusi la termen, sa beneficieze de o intarziere a clamparii cordonului intre 1 si 3 minute dupa nastere.

De asemenea, este posibil sa beneficiati de aceasta intarziere indiferent daca aveti o cezariana programata, una de urgenta si chiar daca aveti gemeni. Informati echipa medicala si spuneti-i ce va doriti.

Intarzierea clamaparii cordonului ombiical este, de asemenea, recomandata bebelusilor nascuti prematur, deoarece reduce riscul de infectie si necesitatea transfuziilor de sange.

Exact atunci cand cordonul bebelusului este clampat, poate depinde de etapa travaliului:

Stadiul 3 - natural (fiziologic)

Stadiul 3 este atunci cand placenta se detaseaza in mod natural si este livrata, iar uterul continua sa se contracteze dupa nasterea bebelusului. Moasa/medicul va intarzia clamparea, permitand cat mai mult sange posibil sa fie transferat de la placenta la copil (transfuzie).

Expertii recomanda ca, cordonul sa fie clampat la cinci minute dupa nastere. Cu toate acestea, daca preferati sa asteptati pana cand cordonul s-a oprit din a pulsa, ceea ce dureaza aproximativ 10 minute, moasa/medicul ar trebui sa va sustina.

Cordonul este, de obicei, suficient de lung pentru a va permite sa tineti bebelusul in brate si sa va bucurati de primele momente impreuna, piele-pe-piele, in timp ce acest proces are loc. Cu bebelusul pe piept, puteti ajuta astfel la transfuzia mai rapida a sangelui, deoarece nu mai exista problema gravitatiei.

nou nascut

Gestionarea etapei a treia

Daca optati pentru etapa a treia gestionata, moasa/medicul va va da o injectie cu hormoni la scurt timp dupa nasterea bebelusului, pentru a va ajuta la contractarea uterului si pentru a incuraja desprinderea placentei. Daca aveti gemeni sau daca nasteti prin cezariana, hormonii pot fi administrati intravenos. Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de sangerare severa dupa nastere (hemoragie postpartum).

Chiar si in aceasta etapa, puteti solicita intarzierea clamparii. Injectarea stimuleaza contractiile mai rapide, dar ar putea dura chiar si 5 sau 10 minute pana ca placenta sa se detaseze. Un minut sau doua, este probabil suficient timp pentru ca majoritatea sangelui sa fie transmis bebelusului. Unele mame prefera aceasta optiune, astfel ca totul se termina mai rapid si se pot concentra pe legatura cu nou-nascutul.

Exista vreun dezavantaj al intarzierii clamparii cordonului ombilical?

Cercetarile sugereaza ca intarzierea clamparii cordonului poate creste riscul ca bebelusul sa faca icter, care necesita tratament usor (fototerapie). Cu toate acestea, majoritatea expertilor sunt de acord ca beneficiile intarzierii clamparii cordonului depasesc riscurile pentru copiii sanatosi care au avut o nastere normala.

In anumite circumstante, este mai sigur sa se clampeze imediat cordonul. Intarzierea clamparii poate sa nu fie potrivita pentru dvs. daca:

 Exista o problema cu placenta, cum ar fi placenta praevia sau abruptia placentara
 Moasa/medicul este ingrijorat cu privire la bataile inimii bebelusului
 Cordonul ombilical sangereaza sau exista alte problem

Ce ar trebui sa fac acum?

Discutati cu moasa/medicul despre practica curenta la spital sau in centrul de nastere unde veti naste sau despre posibilitatea de intarziere a clamparii cordonului. Daca partenerul dvs. ar dori sa taie cordonul ombilical, informati-va moasa/medicul si adaugati-l in planul de nastere.

Nasterea Lotus - intre mit, trend si realitate

Cu cativa ani in urma, cand auzeam pentru prima data despre pastilele fabricate din placenta, credeam o grozavie mai mare decat asta nu exista.

Se pare insa ca nasterea, dincolo de faptul ca este un adevarat miracol al naturii, continua sa le dea amatorilor de naturalete 100% idei care socheaza tocmai prin... naturalete citeste mai departe aici.

Ai multe intrebari si neclaritati despre nastere? Citeste neaparat: 8 intrebari pe care trebuie sa le pui medicului cu care vei naste  

Despre nastere merita citit si:

Ameliorarea durerilor la nastere
11 informatii despre epiziotomie
Anestezia epidurala
Nasterea de urgenta acasa
Nasterea prin cezariana
Semne prevestitoare nasterii
Travaliul prematur
Nasterea vaginala (naturala) dupa o operatie cezariana
Fiti barbate fetelor!
O zi de neuitat: ziua in care nasti
Nasterea pas cu pas
Revenirea la normalitate dupa o nastere
Travaliul de la A la Z
Refacerea dupa o nastere prin cezariana
Cezariana si legatura cu copilul

Forum despre nasteri

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE

 autor: Dr. Ileana Zotta, Medic Desprecopii.com si Dr. Daniela ter Horst ,
Material realizat cu sfaturile si recomandarile dnei medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, 
Toate drepturile rezervate (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII