Parintii au o influenta directa asupra popularitatii copilului

Parintii au o influenta directa asupra popularitatii copilului

Parintii au o influenta directa asupra popularitatii copilului

Daca ai fost popular in copilarie sau adolescenta - e posibil ca si copilul tau sa se bucure de acest statut. Daca nu ai fost o persoana populara ci mai degraba singuratica - sunt sanse ca asa sa fie si copilul tau. Parintii sunt cei care influenteaza popularitatea copilului inca de cand este bebelus – iata cum sa transformi acest lucru in ceva bun!


O echipa de psihologi olandezi au studiat modul in care popularitatea din copilarie influenteaza maniera in care ne dezvoltam ca adulti. Ei a udescoperit ca parintii au o influenta directa asupra popularitatii copilului lor inca din vremea prunciei.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Exista doua tipuri de popularitate
Cum influenteaza parintii popularitatea copilului lor si ce da randamente
Parintii isi invata inconstient copiii cum sa gestioneze emotiile
Cealalta latura a popularitatii in scoala

Parintii sunt cei care influenteaza popularitatea copilului inca de cand este bebelus

Parintii sunt cei care influenteaza popularitatea copilului inca de cand este bebelus – iata cum sa transformi acest lucru in ceva bun!

O echipa de psihologi olandezi au studiat modul in care popularitatea din copilarie influenteaza maniera in care ne dezvoltam ca adulti. Ei a udescoperit ca parintii au o influenta directa asupra popularitatii copilului lor inca din vremea prunciei. O parte din aceasta influenta este genetica sau neintentionata, insa o alta parte a sa poate fi deliberata si utila.

Nici un parinte nu isi doreste sa-si vada copilul agresat, sau in pozitia opusa, cea de agresor. Ceea ce ei nu isi dau seama este ca, chiar daca ei nu incearca sa faca acest lucru, ei influenteaza popularitatea copilului lor.

Si aceasta nu este o faza adolescenta fara sens. Popularitatea noastra si modul in care o percepem este esentiala pentru dezvoltarea noastra personala si profesionala.

Exista doua tipuri de popularitate

In primul rand, psihologii fac distinctia intre doua tipuri de popularitate: reputatia sociala (statutul) si preferinta sociala („fidelitate”). Primul tip este mult mai vizibil (cine este „cool” si cine nu este), insa cel din urma (care poate dezvolta relatii de insemnatate) este semnificativ mai valoros pe masura ce un copil se maturizeaza intr-un adult.

Iata cum influenteaza parintii popularitatea copilului lor si ce da randamente

Experienta proprie cu popularitatea dicteaza ce isi invata ei copiii despre interactiunile sociale. Studiile au constatat ca mamele care isi amintesc copilaria ca fiind marcata de fericire tind sa aiba copii populari, cele care isi amintesc propria copilarie ca fiind marcata de ostilitate tind sa aiba copii nepopulari, iar cele care isi amintesc copilaria ca fiind marcata de singuratate sau anxietate tind sa aiba copii de poluaritate medie sau superioara. Motivul este ca parintilor din prima si ultima grupa le pasa de interactiunile sociale ale copiilor lor si intervin atunci cand este necesar, in timp ce acele persoane care au crescut cu ostilitate nu apreciaza atat de mult relatiile copiilor lor.

Le transmit prin genetica. Oricat de nefericit ar putea fi, copiii care arata bine fizic si sunt atractivi in mod natural o duc mai bine la scoala decat cei care nu sunt – iar aceasta incepe inca de la o varsta frageda, indicand ca cel putin unele aspecte ale acestor prejudecati sunt inradacinate in creier, indiciile sociale umpland restul. Genetica parintilor poate determina, de asemenea „nivelul nostru general de confort atunci cand interactionam cu altii”, fenomen cunoscut sub numele de „inhibitie comportamentala”, iar copiii care se simt in mod natural mai confortabil in situatiile sociale tind sa devina mai populari.

Nivelul lor de agresiune este adesea mimat, iar copiii agresivi sunt, de obicei, cel mai putin placuti. Parintii care au tendinta de a introduce agresivitatea chiar si in interactiuni minore normalizeaza aceasta trasatura in copiii lor. Copiii si adolescentii agresivi pot folosi aceasta trasatura pentru a-si creste statutul, dar, aproape garantat, ei se afla printre cei mai putin placuti din scoala lor. Iar cei care sunt atat agresivi cat si cu statut scazut de popularitate sunt in straturile sociale cele mai scazute din scoli si tind sa o duca cel mai rau la maturitate.

Siguranta legaturii lor cu copiii lor mici influenteaza modul in care copiii devin autosuficienti. Atasamentul parinte-copil este fie sigur, fie nesigur. Sugarii sau prescolarii cu atasament nesigur fie nu se simt confortabil cu parintii lor, fie sunt apatici in legatura cu ei sau sunt atat de strans legati incat chiar si cea mai scurta separare ii face sa inceapa sa planga; cei aflati in atasamente sigure sunt apropiati de parinti, dar se simt confortabil si pe cont propriu. Pe masura ce acesti copii se maturizeaza, tiparele care au inceput in vremea copilariei persista, iar cei care sunt mai putin confortabili cu independenta tind sa fie mai putin populari.

Parintii isi invata inconstient copiii cum sa gestioneze emotiile

Copiii populari au mai mult control asupra emotiilor decat colegii lor mai putin populari si invata reglementarea emotionala la o varsta frageda. Parintii care se joaca cu copiii mici au ocazia de a-i invata despre cum sa se ocupe de castiguri si pierderi si cum sa-si calmeze o stare de entuziasm. in mod similar, atunci cand copiii mici se ranesc in timp ce se joaca, ei cauta la parinti indicii despre cum sa reactioneze – daca un parinte raspunde cu ingrijorare si anxietate frenetica la o rana mica dupa o cadere, probabil ca cel mic va incepe sa planga exagerat, insa parintii care isi ajuta copilul in timp ce raman calmi ii demonstreaza acestuia cum sa se comporte intr-o situatie dificila.

Nivelul de implicare a parintilor in viata sociala a copilului poate fi benefic sau nu

Nivelul de implicare a parintilor in viata sociala a copilului poate fi benefic sau nu, in functie de varsta acestuia. „Parintii elicopter” superprotectivi, asa cum sunt cunoscuti in mod colocvial, pot afecta popularitatea copilului lor daca fac lucruri precum incercarea influentarii persoanelor cu care iese adolescentul lor si monotorizarea lor de aproape, insa aceasta nu inseamna ca orice interventie din partea parintilor este negativa. Interventia sau sfatuirea din partea parintilor este benefica atunci cand ajuta un copil, sau chiar un adolescent, sa promoveze relatii sociale sanatoase, fara ca acestia sa se implice prea mult.

De asemenea, trebuie remarcat faptul ca, factorii care influenteaza popularitatea noastra nu dispar in contexte noi, motiv pentru care cercetarea a constatat ca atunci cand un copil agresat este mutat intr-o scoala noua, el ajunge, cel mai adesea, sa aiba un set nou de agresori, daca nu se fac alte schimbari in afara de schimbarea scolii. Citeste Cum ajutam un copil timid sa isi faca prieteni?

A fi popular versus a fi apreciat pentru fapte

Psihologii sunt de parer ca cel mai bun lucru pe care il pot face parintii pentru copiii lor este sa ii invete diferenta dintre statututul de popularitate si  "a fi placut de cineva " (sa fie placuti) si sa le explice de ce este mai important sa fie placuti pentr faptele lor decat populari pentru ca asta ii va ajuta sa fie mai fericiti si mai pozitivi atat in copilarie, cat si la maturitate.

Cealalta latura a popularitatii in scoala

Poate ca un parinte se simte eliberat atunci cand copilul este popular printre colegii de clasa. Dar popularitatea nu este totul. Un studiu stiintific nou arata ca si pentru copiii populari exista riscul de a fi intimidati in timpul scolii citeste in continuare aici care este latura negativa a popularitatii in scoala...

Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional

Parentingul pozitiv este un concept modern de educatiea care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica. Expertii in educatia moderna a copilului sunt de parere ca aceasta abordare este pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii sale. De fapt, acest gen de educatie deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine.

Succesul si popularitatea acestei noi abordari in educatie este de altfel strans legat cu cerintele societati actuale - care pune accent pe rezultate, independenta  si performanta in societate.

Este esential sa laudam si sa incurajam performantele reale copilului. Dar, multi parinti alimenteaza la maxim nevoia de aprecieri a copilului nerealizand ca de fapt afecteaza structura ego-ului copilului. In loc sa progreseze, acest copii devin dependenti de aprecieri si atentie.  - spune  Susan Carey, psiholog specializat in psihologia copilului - de la Universitatea Harvard, SUA -  citeste in continuare aici.

6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.

Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2018

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII