Psihologia copilului tau: 13 sfaturi esentiale

Psihologia copilului tau: 13 sfaturi esentiale

Psihologia copilului tau: 13 sfaturi esentiale

Potrivit celebrului psiholog Sigmund Freud, bebelusii sunt condusi initial de nevoi urgente si egoiste, insa treptat adopta o abordare mai realista prin preluarea valorilor si regulilor parintilor lor. Acestea joaca un rol in dezvoltarea constiintei copilului.


Unul dintre cele mai importante lucruri la care tu, ca parinte, ar trebui sa lucrezi  - este intelegerea psihologiei copilului tau. Ceea ce ar trebui sa faci este sa afli care sunt lucrurile simple ce iti transmit ce ii place sau nu ii place copilului tau, ce il face sa rada sau sa planga si ce il motiveaza sau descurajeaza.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce este psihologia copilului?
Nevoia intelegerii psihologiei copilului
Sfaturi pentru a intelege mai bine psihologia copilului
Tulburari psihice in copilarie

Aici, DespreCopii explica despre psihologia copilului si ofera sfaturi pentru a intelege ce se intampla in mintea copilului tau.

Ce este psihologia copilului?

Psihologia copilului, o parte esentiala a psihologiei dezvoltarii, este vasta si unul dintre subiectele cel mai frecvent studiate. Aceasta ramura specializata se concentreaza asupra proceselor psihologice ale copiilor de la nastere la adolescenta. Observa schimbarile psihologice care apar de la nastere.

Domeniul studiului include abilitatile motorii, dezvoltarea cognitiva, abilitatile lingvistice, schimbarile sociale, dezvoltarea emotionala, etc.

Nevoia intelegerii psihologiei copilului

Parintii au propria lor modalitate de interpretare a abilitatilor si talentelor copiilor lor sau a lipsei acestora. Cand nu iti intelegi copilul, ai putea interpreta eronat sau sa il judeci gresit. Uneori aceste interpretari gresite pot fi inofensive, dar de cele mai multe ori nu sunt. Rolul parintilor este esential in dezvoltarea psihologica a copilului. Lipsa constientizarii cu privire la dezvoltarea copilului poate conduce deseori la o judecata slaba a copiilor, care, la randul sau, conduce la decizii parintesti neproductive.

Un studiu realizat de Dr. Brenda Volling, director si profesor de cercetare, de la Universitatea din Michigan, a aratat ca copiii sunt afectati direct de cantitatea de timp pe care parintii o investesc in dezvoltarea lor. Prin urmare, este important ca parintii sa se educe cu privire la diferitele aspecte ale psihologiei si dezvoltarii copilului, astfel incat sa poata contribui semnificativ la cresterea emotionala si mentala a copilului.

Sfaturi pentru a intelege mai bine psihologia copilului

Binecunoscutul psiholog Jean Piaget spune, „Din punct de vedere moral, cat si intelectual, copilul nu se naste nici bun, nici rau, ci stapanul destinului sau.”

Parentingul inseamna mai mult decat oferirea de confort propriilor copii. inseamna sa fii acolo pentru dezvoltarea emotionala a copilului si sa ii oferi sentimentul de securitate.

Iata cateva sfaturi de baza despre psihologia copilului care te vor ajuta sa il intelegi mai bine:

1. Observarea este esentiala

Una dintre cele mai simple, si totusi cea mai eficienta modalitate de a invata despre psihologia copilului este observarea. Arata interes fata de ceea ce fac sau spun copiii tai. Observa-le actiunile, expresiile si temperamentul atunci cand mananca, dorm sau se joaca. Nu uita ca al tau copil este unic si poate avea o personalitate care iese in evidenta, chiar si pe masura ce creste. Asadar, evita compararea sa cu alti copii, caci aceasta nu numai ca streseaza in plus parentingul, ci face si copilul sa se simta inferior.

Adreseaza-ti cateva intrebari care te pot ajuta sa intelegi psihologia copiilor.

• Ce ii place copilului sa faca cel mai mult?
• Cum reactioneaza atunci cand are de facut ceva ce nu ii place, precum mancatul legumelor, dormitul devreme sau efectuarea temelor?
• Cat de social este? Este dispus sa imparta sau sa incerce lucruri noi?
• Cat timp ii ia copilului sa se familiarizeze cu imprejurimile? Este capabil sa se adapteze schimbarilor mediului?

In timp ce raspunzi la aceste intrebari, aminteste-ti sa nu judeci copilul. Doar observa pentru a fi constient de aceste lucruri.

2. Petrece timp de calitate cu copiii

Parintii de astazi sunt ocupati cu jonglarea timpului intre serviciu si casa. Multi-functionali, asa cum se numesc, pot face mai multe lucruri in acelasi timp, unul dintre „lucruri” fiind copilul. Daca ai petrecut timp cu copilul tau in acest mod, este timpul pentru o schimbare. Daca doresti sa-ti intelegi copiii, trebuie sa-ti faci timp pentru ei.

Timpul pe care il petreci cu copiii tai la masa sau conducandu-i la scoala, nu este suficient. Va trebui sa le dedici timp pentru a vorbi cu ei si pentru a te juca cu ei, si sa petreceti impreuna ore de calitate care iti permit sa le intelegi psihologia.
• Conversatiile cu ai tai copii te ajuta sa stii ce se intampla in vietile lor la scoala si acasa, care este muzica lor favorita sau ce emisiune TV le place si ce ii incanta sau nu.
Timpul de calitate nu implica intotdeauna discutiile sau efectuarea unei activitati impreuna. Uneori, puteti doar sa stati impreuna si sa ii observi in tacere pentru a aduna informatii despre personalitatea lor.

3. Copiii au nevoie de atentia ta intreaga

Cand intentionezi sa petreci timp cu copiii tai, planuieste sa faci doar acest lucru si nimic altceva. Copiii tai merita atentia ta nedivizata. Daca incerci sa vorbesti cu copilul tau in timp ce gatesti, conduci sau faci altceva, sunt sanse sa pierzi cele mai importante informatii pe care ti le-ar putea transmite copilul despre el insusi.

Planifica-ti cel putin o activitate care iti permite sa petreci timp exclusiv cu copilul tau. Cand ii oferi intreaga ta atentie, copilul se simte in siguranta si validat si este posibil sa se deschida mai mult catre tine.

4. Acorda atentie mediului copilului tau

Cercetarile au demonstrat ca atitudinile si comportamentul unui copil sunt modelate in mare masura de catre mediul in care este crescut. Pentru a cunoaste mai bine copilul, ar trebui sa acorzi atentie mediului in care se afla.

Cercetarile demonstraza, de asemenea, ca mediul poate afecta dezvoltarea creierului copilului, care, la randul sau, afecteaza dezvoltarea abilitatilor lingvistice si cognitive. Legatura mentioneaza in mod specific mediul de acasa in comparatie cu oricare altul.

Comportamentul copilului tau depinde in mare masura de tipul de oameni care se afla in jurul lui si de modul in care acestia interactioneaza cu el. Ia-ti timp sa meditezi asupra tipului de mediu care i-a fost creat acasa si la scoala. De exemplu, daca al tau copil este agresiv sau se retrage de la socializare, vei dori sa stii ce sau cine a influentat copilul sa se comporte astfel.

5. Intelege cum functioneaza creierul unui copil

Parintii pot cunoaste adesea fiziologia propriului copil, insa nu si modul in care functioneaza creierul copilului. Creierul este modelat de experientele pe care le are copilul; experiente in functie de care creierul raspunde la diferite situatii.
intelegerea modului in care funtioneaza creierul copilului te poate ajuta sa afli despre comportamentul copilului, despre capacitatea sa de a lua decizii si despre abilitatile sale sociale, logice si cognitive.

Experientele gresite pot duce la impresii negative in mintea copilului tau, avand un efect negativ asupra dezvoltarii sale generale.

Cunoasterea modului in care lucreaza creierul sau te va ajuta sa transformi experientele negative sau esecurile in experiente pozitive sau oportunitati.

Potrivit lui Daniel J. Siegel, autor al The Whole-Brain Child: 12 Revolutionary Strategies to Nurture Your Child’s Developing Mind, tu iti poti ajuta copilul sa-si construiasca o baza solida pentru o viata sociala si emotionala sanatoasa, si il poti ajuta sa faca fata situatiilor dificile cu usurinta prin intelegerea functiilor creierului.

6. Asculta – permite-le copiilor sa-ti spuna povestile lor

Discutia este buna, insa ascultarea este importanta atunci cand ai o conversatie cu copilul tau. Initiaza o conversatie pentru a-ti face copilul sa vorbeasca, iar apoi asculta ceea ce incearca sa-ti transmita. Copiii s-ar putea sa nu se poata exprima in mod clar, motiv pentru care ar trebui sa fii atent la cuvintele pe care le folosesc, dar si la indicii non-verbali.

Concentreaza-te pe:

Ton: modul in care subliniaza un cuvant sau o expresie.
Expresii: care iti transmit cum se simte copilul. incearca sa le masori emotiile atunci cand vorbesc despre ceva, pentru a intelege daca le place, le este teama sau sunt stresati de acel lucru.
Limbajul corpului: fii atent la contactul ochilor, cum isi folosesc mainile si postura corpului.

Nu trebuie doar sa asculti, ci si sa iti faci copilul sa stie ca este ascultat si luat in serios. Ia la cunostinta ceea ce ei spun si raspunde-le pentru ca ei sa stie ca intelegi ceea ce spun ei. Daca nu intelegi, pune intrebari pentru a clarifica. Dar ai grija sa nu vorbesti prea mult sau sa pui prea multe intrebari, deoarece aceste lucruri pot inchide avantul de comunicare al copilului.

7. Copiii se exprima in moduri diferite

Copiii tai se pot exprima in mai mult de un singur mod. Pe langa vorbire, copiii isi exprima sentimentele prin activitati.

Daca copiii tai iubesc sa deseneze, sa scrie sau sa interpreteze, incurajeaza-i sa faca acest lucru mai des. Inscrie-i la cursuri de arta sau pictura si ajuta-i sa se exprime mai bine. De asemenea, le poti da diferite teme pentru desen, insa fara a le restrictiona imaginatia.
• De asemenea, iti poti ruga copiii sa tina un jurnal in care pot scrie despre ce au facut intr-o anumita zi si cum s-au simtit. Cu cat copilul tau scrie sau deseneaza mai mult, cu atat devine mai bun in a se exprima pe sine insusi.
Ia-ti timp pentru munca lor artistica, pentru a obtine o idee despre ceea ce se intampla in mintea lor. Nu citi prea mult din ceea ce au scris, deoarece ai putea sa-ti interpretezi propriile emotii ca fiind ale lor si astfel sa le judeci gresit sentimentele.
Lasa-i pe ei sa explice ce scriu sau deseneaza si cum se simt in legatura cu aceasta.

Timp petrecut in familie

Copiii tai se pot exprima in mai mult de un singur mod - fa-ti timp pentru munca lor artistica

8. Pune intrebarile corecte

Daca iti doresti ca al tau copil sa vorbeasca, este important sa adresezi tipul corect de intrebari. Initiaza conversatii prin adresarea intrebarilor cu raspuns deschis, fapt ce ar incuraja copilul sa impartaseasca detalii.

• In loc sa intrebi „Iti place acest cantec?”, care garanteaza fie un „da”, fie un „nu”, intreaba mai degraba „Ce parere ai despre acest cantec?”, pentru ca astfel ii vei permite copilului sa spuna mai multe.
• In loc sa intrebi cu cine s-au jucat, intreaba-i ce jocuri au facut. Lasa-i sa-ti explice in detaliu, si nu ii intrerupe.
• De asemenea, nu te eschiva niciodata intrebarilor pe care copilul tau le pune. Daca nu ai un raspuns pentru intrebarea copilului tau, informeaza-te si revino mai tarziu cu un raspuns. Evitarea si etichetarea intrebarii unui copil ca fiind prosteasca il poate descuraja de la adresarea oricaror intrebari in viitor.

9. Educa-te cu privire la dezvoltarea copilului

Fii proactiv in intelegerea diferitelor etape ale dezvoltarii copilului, pentru a sti cat de bine se dezvolta copilul tau. Ia-ti timp pentru a citi carti, jurnale online si discuta cu un specialist care te poate ajuta oferidu-ti informatii despre dezvoltarea si psihologia copilului. Cand nu stii la ce sa te astepti, orice si totul poate parea ok si vice-versa. Nu fa presupuneri oarbe.

10. Observa alti copii

Uneori, observarea altor copii de aceeasi varsta cu ai tai te poate ajuta sa-ti intelegi copilul mai bine. In acest mod poti intelege cum se comporta copilul tau intr-un cadru social si sa ii identifici punctele forte si punctele slabe care ii determina personalitatea. Acest lucru nu inseamna ca iti compari copilul cu fiecare copil de varsta lui si determini care este mai bun.

Parintii tind sa verifice abilitatile de performanta ale copiilor lor prin compararea cu alti copii. Pe termen lung, acest lucru poate avea un impact negativ asupra copilului. In timp ce comparatia nu este intotdeauna rea, poate fi periculoasa atunci cand se exagereaza.

11. Empatizeaza – paseste in pantofii copilului tau

Uneori trebuie sa gandesti ca un copil si chiar sa te comporti ca unul pentru a ajunge la ei. Empatia este o calitate importanta pe care parintii ar trebui sa o dezvolte daca doresc sa-si inteleaga mai bine copiii. S-ar putea sa stii prin ce trec copiii tai, atunci cand iti spun ei asta. insa nici macar nu te poti apropia de intelegerea a ceea ce ei experimenteaza, daca nu poti empatiza. Mai jos sunt cateva moduri simple de a empatiza:

Asculta-le sentimentele; incearca sa masori prin ce trec ei.
Foloseste limbajul lor pentru a-i ajuta pe ei sa te inteleaga mai bine. Intreaba-te urmatorul lucru, daca tu ai fi fost copil, ai fi inteles vorbirea adulta, cu expresii si cuvinte complicate?
Cand nu intelegi comportamentul copilului tau, intreaba-te, cum te-ai fi comportat sau ai fi reactionat tu, daca ai fi fost in locul copilului tau?

12. Care este coeficientul emotional al copilului tau?

Ce contrast dureros exista intre inteligenta radianta a copilului si mentalitatea slaba a adultului mediu.” Sigmund Freud

O lunga perioada de timp copiii nu au fost considerati la fel de importanti ca adultii. Emotiile si sentimentele lor erau luate ca de la sine, deoarece se considera ca ei vor uita totul atunci cand vor creste.

Acum stim ca acest lucru nu este adevarat – experientele prin care un copil trece in copilarie au un impact semnificativ asupra felului de persoana in care se dezvolta. Ca parinte, nu ar trebui sa subestimezi niciodata emotiile copilului tau, sau capacitatea sa de a le gestiona.

Inteligenta emotionala sau coeficientul emotional reprezinta abilitatea unei persoane de a-si identifica, exprima si controla emotiile. Copiii se nasc cu un temperament unic. Unele pot fi deschise si proactive, in timp ce altele pot fi timide sau mai putin proactive.

Ca parinte, este responsabilitatea ta sa intelegi coeficientul emotional al copilului tau si sa faci ce este necesar pentru a-l ajuta sa devina un adult sanatos din punctul de vedere al inteligentei emotionale.

13. Nu presupune

Nu presupune ca stii ce vrea copilul tau sau cum se simte la orice moment dat. Daca copilul tau nu se plange, ai putea presupune ca este fericit. Presupui ca esti un parinte minunat, deoarece copilul tau se comporta bine in public si nu are crize in care arunca lucruri.

Cand presupui, iti inchizi posibilitatea de a-ti intelege cu exactitate copiii, facand astfel alegeri proaste pentru ei. Intrebarea lor ar trebui sa te ajute la eliminarea oricarui dubiu si vei sti sigur care este problema.

Tulburari psihice in copilarie

Copiii dobandesc anumite comportamente, influentate de parintii lor, de membrii familiei si de societate. Majoritatea copiilor au minore probleme de comportament, cum ar fi, de exemplu, a fi incapatanati si nepoliticosi sau lipsiti de atentie. Daca aceste probleme se complica, ele devin tulburari.

Aici sunt cateva tulburari psihice comune la copii:

1. Tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD): Copiii cu ADHD afiseaza trei caracteristici principale: lipsa de atentie, impulsivitatea si hiperactivitatea. Ei pot fi si nervosi, agresivi si excitabili.

2. Depresia si tulburarea bipolara: Copiii cu tulburare bipolara tind sa aiba schimbari bruste de dispozitie, perioade lungi de hiperactivitate urmate de letargie, crize de temperament, frustrare si comportament sfidator.

3. Tulburare de anxietate: Copiii cu tulburare de anxietate generala tind sa se preocupe excesiv pentru orice. Chiar si cele mai triviale probleme tind sa le ofere nopti nedormite.

4. Sindromul Asperger: Acesta este o forma usoara de autism. Simptomele includ lipsa abilitatilor sociale, neplacere pentru schimbarile din rutina si mediul familiar, lipsa contactului vizual, gesturi si expresii faciale neobisnuite, lipsa empatiei si abilitati motrice ciudatele.

5. Deficiente in invatare: Aceasta este o tulburare psihologica care face invatarea sa fie o provocare. Simptomele includ incapacitatea de a fi atent, memorie slaba, coordonare slaba, incapacitatea de a urma instructiuni sau indicatii si lipsa organizarii.

6. Tulburarea comportamentului perturbator: Copiii cu aceasta tulburare pot avea tendinta de a-i intimida pe ceilalti, de a se izola de situatiile sociale, de a distruge proprietati sau de a rani in mod intentionat animale, de a minti sau chiar de a fura lucruri.

7. Tulburari de alimentatie: Copiii cu tulburari de alimentatie, precum anorexia sau bulimia, tind sa aiba anormale obiceiuri alimentare. Aceste tulburari sunt, de obicei, rezultatul gandirii obsesive asupra cresterii in greutate si a aspectului fizic. Simptomele includ incapacitatea de a manca orice, varsaturile si lipsa chefului de a manca.

8. Schizofrenia: Schizofrenia nu este atat de frecventa in randul copiilor, ca in cazul adultilor. Simptomele acestei tulburari psihologice includ retragerea din mediul social, insomnie, lipsa motivatiei, scaderea performantelor scolare, depresia, uitarea si comportamentul ciudat.

Daca crezi ca al tau copil prezinta oricare dintre simptomele mentionare mai sus, adreseaza-te imediat medicului.

Psihologii pentru copii lucreaza pe doua teorii primare

• Dezvoltarea la copii este interna, schimbarea este innascuta (natura)
• Dezvoltarea copiilor depinde de mediul lor extern (cultivarea)

Expertii studiaza dezvoltarea copiilor in contexte diferite, care includ:

Contextul social: modul in care relationeaza cu parintii, fratii, prietenii, profesorii si alte persoane importante afecteaza dezvoltarea unui copil.
Contextul cultural: modul in care factorii culturali, precum traditiile, valorile presetate si liniile directoare ale vietii, afecteaza cresterea si dezvoltarea copilului.
Contextul socio-economic: modul in care statutul social al copilului, clasa sociala, stilul de viata si disponibilitatea resurselor financiare pot afecta dezvoltarea copilului.

Accepta provocarea

Intelegerea psihologiei copiilor poate fi provocatoare. Daca ai mai mult de un singur copil, vei vedea ca psihologia primului copil poate fi diferita de cea a celui mijlociu, care poate fi diferita de cea a celor mai mici.

Considerand ca toti copiii sunt la fel si utilizand un stil unic de parenting ce se potriveste tuturor ai putea face o mare greseala. Ar putea fi obositoare si consumatoare de timp, insa intelegerea psihologiei unui copil este cel mai important lucru pe care il poti face pentru a-l forma un adult sanatos..

Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional

Parentingul pozitiv este un concept modern de educatiea care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica. Expertii in educatia moderna a copilului sunt de parere ca aceasta abordare este pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii sale. De fapt, acest gen de educatie deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine.

Succesul si popularitatea acestei noi abordari in educatie este de altfel strans legat cu cerintele societati actuale - care pune accent pe rezultate, independenta  si performanta in societate.

Este esential sa laudam si sa incurajam performantele reale copilului. Dar, multi parinti alimenteaza la maxim nevoia de aprecieri a copilului nerealizand ca de fapt afecteaza structura ego-ului copilului. In loc sa progreseze, acest copii devin dependenti de aprecieri si atentie.  - spune  Susan Carey, psiholog specializat in psihologia copilului - de la Universitatea Harvard, SUA -  citeste in continuare aici.

6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

referinte: theconversation.com, psychologytoday.com - 2018
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2018

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII