Comportamentul nepotrivit al unui copil inseamna ca esti un parinte rau?

Comportamentul nepotrivit al unui copil inseamna ca esti un parinte rau?

Comportamentul nepotrivit al unui copil inseamna ca esti un parinte rau?

Ce stii despre meseria de parenting si intreg labirintul de probleme ale unui parinte - daca nu ai copii? Probabil ca zero.

Dar, comportamentul nepotrivit al unui copil inseamna ca esti un parinte rau? Ei bine, un lucru e cert: Parentingul bun nu ofera nici o garantie ca ai tai copii vor face alegeri bune.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Alegerile proaste ale copiilor tai inseamna ca ai esuat ca parinte?
Invata-i de mici
Ajuta-i sa apese butonul de resetare
Ofera iertarea
Tu nu esti alegerea copilului tau

Ce stii despre parenting inainte de a deveni parinte? Aproape NIMIC

Inainte de a avea copii, aveam in minte o ecuatie dogma: Ecuatia arata astfel: copilul plange = mama rea.

Dar, inainte de a deveni mama, acesta nu era singura ecuatie dogma pe care o aveam ascunsa in creier. Existau acolo si alte scenarii pe care le-am presupus a avea legatura cu parentingul rau: un copil mic care avariaza o figura roiala amplasata in public. Un copil de scoala elementara care impinge un alt copil pe terenul de joaca.

Un copil preadolescent care isi da ochii peste cap si declara „In fine...” Un adolescent care a incalcat regulile... sau, mai rau, a incalcat legea. Am simtit ca aceste lucruri ar putea fi legate direct de faptul ca un copil avea un parinte prost-pregatit pentru rolul sau.

Ei bine, pana acum, cel putin unul dintre copiii mei a facut toate lucrurile de mai sus. Cred ca aceasta ma arata a fi „Cea mai rea mama a anului.” Sau poate chiar a deceniului. Sau nu?

Alegerile proaste ale copiilor tai inseamna ca ai esuat ca parinte?

Presupunerea mea era ca cineva poate trasa o linie dreapta de la comportamentul unui copil la capacitatea si competenta unei mame. insa trebuie sa ne intrebam: Alegerile proaste ale copiilor tai inseamna ca ai esuat ca parinte?

Jill Savage si Dr. Kathy Koch abordeaza aceasta problema in cartea lor intitulata No More Perfect Kids:

Parentingul bun nu ofera nici o garantie ca ai tai copii vor face alegeri bune. Acest lucru este valabil atat atunci cand copilul tau mic face o scena la zoo, cat si atunci cand fiul tau devine tata la varsta de 16 ani. Nici tu, nici copilul tau nu reprezentati un esec daca vreunul dintre aceste lucruri se intampla.”

Acum ca ai mei copii sunt in invatamantul post-liceal, am reusit sa reflectez asupra acestui concept – mitul potrivit caruia alegerile proaste ale copilului tau arata ca esti un parinte rau, si, de asemenea, ideea ce arata ca un parinte bun garanteaza descendenti care iau decizii intelepte.

Invata-i de mici

Unul dintre adolescentii mei cei mai mici a crezut ca ar fi amuzant sa isi insoteasca niste prieteni in timp ce acestia arunca cu oua crude intr-o casa. Stia ca ceea ce fac este gresit, insa nu avea nici o idee ca este ilegal. A realizat aceasta atunci cand proprietarul casei a dorit ca tinerii sa fie taxati.

Uneori, copilul tau se inseala fiindca tu ai esuat sa il inveti intr-un domeniu sa diferentieze ce este bine de ce este rau, precum copiii mici ce mananca crutoanele de la un bar de salate. Cand se intampla acest lucru, trebuie sa iti asumi raspunderea si sa ii indrumi catre o cale prin care pot indrepta situatia: sa plateasca pentru mancarea consumata. Prin aceasta, ii inveti ce este legal, si, de asemenea, ce este corect din punct de vedere spiritual si moral.

Pe masura ce copiii tai cresc, vor incepe sa isi asume mai mult responsabilitatea pentru alegerile lor, precum si sa isi asume vina atunci cand se comporta necorespunzator. Aceasta schimbare poate fi dificila pentru parinti. In timp ce ti-ar placea daca ai tai copii ar urma fiecare directiva pe care le-ai dat-o, fara a gresi, ei nu vor invata lectii importante care vin din repetarea aceleiasi alegeri gresite – marturisirea, scuzele, compensarea celor nedreptatiti.

Tu trebuie sa ii inveti, sa te rogi, iar apoi sa faci un pas in spate in timp ce ei invata sa ia deciziile corecte. 

Invata copilul sa ia decizii corecte...

Ajuta-i sa apese butonul de resetare

Cand conduita copilului tau este mai putin decat stralucitoare, cum este aruncarea oualor, sa iti cunosti rolul ca parinte. Responsabilitatea ta nu este sa reactionezi exagerat, ingrijorandu-te cu privire la cei ce ar putea gandi negativ despre abilitatile tale de parinte. Rolul tau este sa-ti ajuti copilul sa faca schimbari, sa invete si sa mearga mai departe.

in timp ce natura ta umana ar putea dori sa strige, „Ce gandeai?!”, iar tu te-ai putea intreba ce vor crede altii, trebuie sa iti amintesti ca ei, probabil, nu se gandeau la asta, cel putin, nu asa cum iti imaginezi tu. De fapt, partea creierului responsabila cu luarea deciziilor nu este dezvoltata complet pana la varsta de 25 de ani.

Ne asteptam ca copiii sa ia decizii asa cum noi am face-o. Insa uneori nu o fac. In acele dati, mi s-a parut util sa fiu ferma, sa privesc din nou la reguli si sa ii ajut sa remedieze situatia. In acest sens, ii ajut pe copii sa isi asume atat responsabilitatea, cat si actiunile necesare pentru compensarea situatiei. In acele momente, nu este nevoie sa preiei in mod inutil vina lor. Copilul tau a ales gresit. Nu tu. Este o diferenta.

Acest lucru nu inseamna ca vei inchide ochii la greselile lor. inseamna ca te lupti cu nevoia de a arunca, de a intra in pamant de rusine, de a-i condamna sau respinge. Asa cum mi-a spus odata un prieten intelept, „Cand ii doresti cel mai putin, este momentul in care ei au nevoie de tine cel mai mult.” Lupta impotriva nevoii de a lasa rusinea sa te tina departe de monitorizarea a ceea ce se intampla ca urmare a alegerilor lor gresite.

Ofera iertarea

Cand au loc alegeri gresite, ofera iertarea – mai intai copilului tau, iar apoi tie. (De asemenea, aminteste-ti sa oferi iertare confratilor parinti care au de-a face cu repercusiunile alegerilor propriilor lor copii.) Aceasta iertare provine de la Dumnezeu, desigur, dar este sustinuta de adevarul ca al tau copil are o vointa proprie, si nu este o prelungire a ta.

In timpul accidentului cu aruncatul oualor, l-am sustinut pe fiul meu in timp ce facea ceea ce trebuia facut – discutia cu ofiterul la sectia de politie, efectuarea despagubirilor pentru proprietarul casei si conversatia despre modul cel mai bun de a trata viitoarele idei „suna amuzant, dar ar putea fi ilegal”. Desi am vrut sa dau consecinte in plus, eu si sotul meu am decis ca pedeapsa data de lege a fost suficienta. Rolul nostru era sa oferim iertare.

Tu nu esti alegerea copilului tau

Tu esti profesorul sau, consilierul sau si persoana ce ofera iertarea atunci cand el greseste. Treaba ta este sa ii ajuti pe copii sa traiasca si sa invete prin experientele proprii, la fel cum faci si tu.

Apoi, uita acele ecuatii „parinte rau.” Pur si simplu nu-si au locul.

Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional

Parentingul pozitiv este un concept modern de educatiea care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica. Expertii in educatia moderna a copilului sunt de parere ca aceasta abordare este pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii sale. De fapt, acest gen de educatie deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine.

Succesul si popularitatea acestei noi abordari in educatie este de altfel strans legat cu cerintele societati actuale - care pune accent pe rezultate, independenta  si performanta in societate.

Este esential sa laudam si sa incurajam performantele reale copilului. Dar, multi parinti alimenteaza la maxim nevoia de aprecieri a copilului nerealizand ca de fapt afecteaza structura ego-ului copilului. In loc sa progreseze, acest copii devin dependenti de aprecieri si atentie.  - spune  Susan Carey, psiholog specializat in psihologia copilului - de la Universitatea Harvard, SUA -  citeste in continuare aici.

6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
referinte: Jill Savage si Dr. Kathy Koch abordeaza aceasta problema in cartea lor intitulata No More Perfect Kids

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII