De ce nu e bine să ii lasam pe copii să-și aleagă ora de culcare - despre importanta somnului la copil
Ora de culcare a copilului nu se stabilește de copil ci de părinti. Permiterea copiilor să-si aleagă singuri ora de somn este un lucru daunator atât lor, cat si vouă, dragi părinti.
• Copiii pot merge la culcare tarziu, daca se trezesc tarziu. Insa, copiii scolari au nevoie de 10-12 ore de somn pe noapte. In caz contrar, ei sunt privati de somn, iar lipsa somnului suficient le afecteaza dezvoltarea intelectuală.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce se intampla atunci cand copiii nu dorm suficient?
Situatia devine chiar mai rea!
Hei, toata adolescenta mea am stat treaz pana dupa miezul noptii si sunt bine!
Copiii se lupta cu ora de culcare
Normalul este variabil
Ora de culcare a copiilor
Permiterea copiilor sa-si aleaga singuri ora de somn este un lucru daunator atat lor, cat si tie, draga mami sau tati care ne citesti.
Pentru ca somnul este esential pentru cresterea copilului - ar trebui sa iti pui copilul la culcare la ora potrivita, in functie de varsta sa si de momentul de trezire. In fiecare seara. Cat mai consecvent pe cat este uman posibil. Iata o diagrama a orei de culcare, propunsa de un psiholog olandez.
Si, normal este sa facem acest lucru in cea mai mare parte a vietii lor de copil. Pe langa a citi copilului tau povesti si a-i spune glume inainte de culcare - a treia cea mai importanta sarcina a unui parinte este sa pui copilul la culcare la o ora decenta. Pentru sanatatea ta. Pentru sanatatea lor. SI e important sa dai importanta acestui aspect.
Iar daca ai citit cine ce informatie pe net cum are declara ca ora de culcare ca este o constructie sociala si ca fiecare copil doarme intr-un mod unic si ca, probabil, este bine sa-i lasi sa mearga mai tarziu la somn, daca asa doresc ei... ei bine aceasta este genul de informatie complet gresita.
Unde duce lipsa somnului sau ce se intampla atunci cand copiii nu dorm suficient?
In loc sa explicam motivul pentru care somnul devreme si regulat este atat de bun si sanatos pentru copii , sa ne concentram asupra a ceea ce se intampla atunci cand copiii nu dorm suficient. Un studiu recent efectuat de Colegiul Universitar din Londra, a studiat obiceiurile de dormit a 10.000 de copii. Cercetatorii au verificat obiceiurile de dormit ale copiilor la varsta de 3, 5 si 7 ani, monitorizand orele de culcare si comportamentele copiilor. Nu in mod surprinzator, era mai greu de trait impreuna cu copiii care nu au dormit regulat si devreme, ei fiind si mai putin populari. Si tot ei avand probleme de concentrare...
„Copiii cu ore tarzii de culcare si fara un program de somn bine stabilit sunt mai predispusi sa aiba dificultati de comportament” este concluzia studiului. Iar dificultati de comportament sunt precum cele legate de hiperactivitate si conduita. Adica, lovirea oamenilor si crizele de furie si isterie, incapacitatea de a-si face prieteni si probleme emotionale.
Un alt studiu a constatat ca prescolarii care au mers la culcare la ora 8 p.m. sau mai devreme au de doua ori mai putine sanse sa fie obezi ca adulti – numai 10% dintre ei au fost obezi mai tarziu in viata, comparativ cu 43% dintre prescolarii care au pus capul pe perna dupa ora 9 p.m.
Situatia devine chiar mai rea!
Se considera ca somnul neregulat al copiilor perturba si ceasul corpului, care, la randul sau, perturba dezvoltarea creierului si plasticitatea sa, facand mai dificila retinerea si sintetizarea de informatii – cu alte cuvinte, ingreunand invatarea de baza. Insa statul treaz pana tarziu nu creeaza doar un copil prost dispus si agresiv, ci promoveaza si alte obiceiuri rele care vin la pachet cu statul pana tarziu, obiceiuri precum gustarile la ore tarzii si mai mult timp petrecut in fata televizorului.
Iata cum este treaba: Obtinerea unui somn bun noaptea a ajutat la contracarearea timpului indelungat in fata ecranului si a micului dejun necorespunzator. Chiar si copiii care au facut acele lucruri au fost ok daca au obtinut un somn bun. Somnul inconsistent a avut cel mai mare impact negativ asupra vietii unui copil, determinand cercetatorii sa concluzioneze ca somnul rau la ore necorepunzatoare echivaleaza cu intarzierea de dezvoltare la copii. (De asemenea, exista dovezi ca acest lucru afecteaza mai mult fetele, decat baietii.)
Copiii cu ore tarzii de culcare si fara un program de somn bine stabilit sunt mai predispusi sa aiba dificultati de comportament.
Hei, toata adolescenta mea am stat treaz pana dupa miezul noptii si sunt bine!
Poate ca te gandesti: Hei, toata adolescenta mea am stat treaz pana dupa miezul noptii si sunt bine! Probabil ca nu esti bine deloc, dar mai important, copiii NU sunt adulti; ei NU sunt nici macar adolescenti.
Un alt cercetator de somn englez este de parere ca motivul pentru care copiii au nevoie de un somn consistent si de o ora devreme pentru culcare este ca nivelurile lor de melatonina cresc seara mai devreme, fata de cazul adolescentilor si al adultilor. Acest lucru se intampla in mod normal in jurul orei 7 sau 8 seara. Iar Academia Americana de Pediatrie spune ca micutii cu varste cuprinse intre 3 si 12 ani au nevoie sa doarma intre 9 si 13 ore de somn in fiecare noapte. Este o matematica simpla.
„Cu aproximatie, sugarii ar trebui sa adoarma pe la 7 p.m., prescolarii pe la 7:30 p.m., copiii mici pe la 8 p.m, iar preadolescentii intre 9 si 10:30 p.m.” a declarat pentru CNN intr-o emisiune despre cele mai bune ore de culcare pentru copii Harriet Hiscock - profesor asociat la Institutul de Cercetare pentru Copii, din Australia.
Asadar, care este motivul pentru care acel articol argumenteaza ca este bine daca ai tai copii nu merg devreme la culcare, sau cand vrei tu ca ei sa se culce, ori cand cineva spune ca ei ar trebui sa faca aceasta?
Copiii se lupta cu ora de culcare
Unul dintre motive este ca cercetarea arata ca celor mici chiar nu le place ora de culcare si ca, pe masura ce cresc, ii rezista acesteia din ce in ce mai mult. Iar cand parintii inceteaza sa se mai lupte, toata lumea este mai putin frustrata. Uraa! Nimic mai adevarat, insa acesta nu este un motiv convingator pentru a da curs cererilor lor si pentru a-i lasa sa-si aleaga singuri ora de somn. Copiii se lupta si cu spalatul dintilor, mancatul alimentelor ce nu arata bine si cu impartirea, insa noi mergem inainte incercand sa ii transformam in non-sociopati acceptabili.
Ora de culcare a copiilor: normalul este variabil
In al doilea rand, ei sustin ca da, copiii au nevoie de mai mult somn decat adultii, dar ceea ce „au nevoie” este „variabil” in sfera „sanatatii”, iar biologia determina acest lucru mai mult decat orice altceva. Deci, adaca ai un copil care are nevoie doar de 9 ore de somn, insa insisti ca el sa doarma 12 ore, nu faci decar sa pierzi timpul tuturor. Problema este, cum iti dai seama de ce au ei „nevoie”?
De fapt, unii experti spun ca ora la care copiii merg la somn nu conteaza la fel de mult ca obtinerea cantitatii potrivite de somn. Deci, daca vrei sa-ti pui copilul la culcare la ora 10 p.m., acest lucru ar putea sa ii aduca cantitatea de somn de care are nevoie, atat timp cat nu trebuie sa se trezeasca devreme. (Dar, uh, cum facem daca are „nevoie” de 16 ore de somn?)
Ora de trezire trebuie sa dicteze ora de culcare
„Ora de trezire trebuie sa dicteze ora de culcare” a spus pentru Time expertul de somn Rebecca Michi. „Copiii pot merge la culcare tarziu, daca se trezesc tarziu. Copiii de clasa intaia au nevoie de 10-12 ore de somn pe noapte. In caz contrar, ei sunt privati de somn, si cu totii actionam ca micutii de 2 ani atunci cand suntem privati de somn.”
Dar chiar daca orele de culcare tarzii au loc atunci cand copilul se poate si trezi tarziu, exista inca multe cercetari care complica situatia calculand pierderile si castigurile somnului copilului tau. Alte studii arata ca este mai greu sa adormi cu cat incerci acest lucru mai tarziu, ceea ce inseamna ca un start tarziu garanteaza ca nu vei obtine cantitatea necesara din ceea ce iti doresti, indiferent de ce ar fi vorba. Expertii te indeamna sa observi modul in care se comporta copilul tau intre orele 4 si 7 p.m. pentru a vedea daca inca se mai afla in alerta si anagajat in activitate sau are ochi de zombi si este iritat.Si chiar daca esti de parere ca al tau copil are nevoie de mai putin somn, acest lucru nu este usor de pronuntat. O multime de copii se trezesc la 6 dimineata, indiferent de cat somn au obtinut, si par bine, insa tot se lupta cu sarcinile mentale si cu iritabilitate mai tarziu in timpul zilei.
Ideea principala aici este ca majoritatea dintre noi, parintii, ar trebui sa obtinem somnul optim pentru copiii nostri, si nu un somn bunisor. Iar stabilirea unei ore de culcare devreme pune baza pentru obtinerea somnului optim. Nu doar somnul este cel care conteaza, ci si toate celelalte lucruri: insulflarea obiceiurilor bune inainte de culcare, cititul, tragerea draperiilor (inchiderea televizotului si a surselor de lumina), conectarea cu copilul tau intr-un mod placut si mediul bun ce promoveaza somnul profund – indiferent de cat de mult ar insemna aceasta – pentru ca micutul sa se trezeasca suficient de devreme pentru a face ziua sa mearga bine.
In plus, chiar daca copiii se culca mai tarziu si se trezesc mai tarziu, lumea nu o face. Locurile de munca, scolile si restul lumii se agita deja inainte ca tu sa fi incalzit micul dejun.
Si daca toate acestea nu ajung pentru a te convinge ca orele de culcare devreme si regulate sunt mine de aur, ia in considerare rezultatul egoist de a-i oferi copilului tau cel mai bun inceput in viata: Obtii un copil mai bun si mai angajat si, astfel, mai mult timp pentru tine seara pentru a te vedea un film sau a citi ceva pe net. Intr-adevar, nimic nu se mai aseamana cu viata pe care ai avut-o inainte de a avea prima data copii, insa este mult mai bine decat sa te contrazici cu un copil instabil emotional asupra unui pahar de apa.
► de citit si Semne ca puiul tau nu doarme suficient - iar unele te vor surprinde
Cat trebuie sa doarma un copil scolar: diagrama orei de culcare
Odata cu inceperea scolii, parintii incearca (sau ar trebui) sa impuna un nou program de somn copilului.
O diagrama lipita pe frigider ce spune cu exactitate care sunt orele de somn este benefica pentru copii deoarece isi vor cunoaste singuri programul ce il au de urmat.
Asadar, cand ar trebui sa mearga scolarul la somn? Iata o diagrama a orei de culcare, propunsa de un psiholog olandez.
Despre somnul copilului si ora de culcare mai puteti citi:
Cum imi invat baiatul sa doarma singur?
10 lucruri de stiut despre somnul copilului tau
Cosmarurile copiilor - ce sunt si ce e de facut?
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate (c) 2023
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII