Cum si de ce e bine sa invatam copiii sa se spele pe maini corect?

Cum si de ce e bine sa invatam copiii sa se spele pe maini corect?

Cum si de ce e bine sa invatam copiii sa se spele pe maini corect?

Spalarea mainilor este importanta, chiar si copiii invata asta de la o varsta frageda.

 

 

 Doar de ce, cand si mai ales cum sa va spalati mainile in mod corespunzator, multi copii - si chiar adultii - nu stiu inca. Poate fi cu spalarea mainilor un mod simplu de prevenire a unor boli1?

De ce sa ne spalam mainile?

Motivele pentru care trebuie sa ne spalam in mod regulat mainile sunt evidente: ori de cate ori oamenii se intalnesc si folosesc aceleasi obiecte, vor exista milioane de germeni. Acest lucru nu se intampla numai in gradinite sau scoli, ci si in tramvaie, in supermarkete si mai ales in toaletele publice.

Germenii gastrointestinali, virusii de raceli sau gripa se afla pe suprafete si se transmit de la o persoana la alta foarte usor, prin atingere. De fapt, o fiinta umana isi atinge involuntar fata de cateva sute de ori pe zi. Daca mainile nu sunt spalate, germenii intra in gura si nas prin intermediul membranelor mucoase. Numai spalarea corecta a mainilor poate intrerupe aceasta cale de infectie si poate impiedica raspandirea germenilor.

Care este cel mai bun mod de spalare a mainilor?

Invatati copiii - sau mai bine - dati-le un exemplu si spalati-va de mai multe ori pe zi mainile impreuna, apoi explicati-le de ce este acest obicei atat de important:

 Umeziti-va mainile cu apa curata, curgatoare (calda sau rece). Asigurati-va ca apa nu este prea fierbinte pentru cei mici.
 Utilizati sapun si spalati-va mainile timp de aproximativ 20 de secunde. Sapunul antibacterian nu este o necesitate!
 Asigurati-va ca va spalati intre degete, pe dosul mainilor si sub unghii, unde germenii prefera sa stea. Si nu uitati incheieturile!
 Clatiti si uscati-va bine mainile cu un prosop curat.

La dm se gasiti o gama ampla de produse speciale pentru copilasi - eu imi fac mereu priviziile de acolo!

dm

Cand trebuie sa ne spalam pe maini?

Nu trebuie sa ne spalam pe maini tot timpul. Acest lucru ar face ca pielea de pe maini sa se usuce si sa se crape. Mai degraba, un copil trebuie educat si invatat sa distinga momentele in care spalarea mainilor este importanta. Parintii ar trebui, bineinteles, sa fie un model. Evenimentele care necesita spalarea mainilor sunt:

 inainte de prepararea alimentelor
 inainte de masa
 dupa toaleta
 dupa curatarea nazala, stranut sau tuse
 dupa mangaierea animalelor
 cand venim acasa
 inainte de culcare

Copiii sunt de multe ori de parere ca putina apa pe maini este suficienta. Cu apa calduta, murdaria si grasimea pot fi indepartate mult mai bine. Dar numai in combinatie cu sapunul vor disparea germenii.

Multi copii iubesc sapunurile colorate, cu miros fructat sau in forme de animalute. Cu toate acestea, sapunurile mici pot usor aluneca din manutele lor. Iar acolo unde se aduna multi oameni, un dozator de sapun este mai igienic decat un sapun obisnuit pe care se pot acumula si mai multi germeni.

Daca spalarea mainilor nu este posibila

Servetelele umede pentru copii sunt ideale pentru curatarea mainilor cand nu sunteti acasa cu cei mici. Bineinteles, mainile copiilor nu trebuie curatate la 5 minute, dar cel putin inainte de fiecare gustare. Puteti alege servetele umede simple sau desinfectante - ambele disponibile la dm.

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII