Fumatul pasiv afectează arterele copiilor

Fumatul pasiv afecteaza arterele copiilor

Fumatul pasiv afectează arterele copiilor

Fumatul pasiv provoacă leziuni de durată arterelor copiilor, imbătrânindu-le prematur vasele de sânge cu mai mult de trei ani. 

Deteriorarea, adică ingroșarea vaselor de sânge – crește riscul apariției atacurilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale mai târziu in viață. Iată ce nu știai despre fumatul pasiv.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Daune ascunse ale fumatului pasiv
Toti copiii ar trebui sa fie protejati de fumatul pasiv
Ce nu stiai despre fumatul pasiv
Fumatul pasiv al copilului: cum ii afecteaza sanatatea

Copiii sunt victimele fumatului pasiv

Un studiu publicat recent in European Heart Journal concluzioeaza ca fumatul pasiv provoaca leziuni de durata arterelor copiilor, imbatranindu-le prematur vasele de sange cu mai mult de trei ani. Iar deteriorarea – ingrosarea vaselor de sange – creste riscul aparitiei atacurilor de inima si a accidentelor vascular cerebrale mai tarziu in viata.

In studiul lor, ce a cuprins mai multe de 20000 de copii cu varste cuprinse intre 3-18 ani, acest rau s-a produs copiilor daca ambii parinti au fumat. Expertii spun ca nu exista niciun nivel „sigur” de expunere la fumul de mana a doua (fumatul pasiv).

Cercetarea, efectuata in Australia si Finlanda, pare sa dezvaluie efectele fizice ale cresterii intr-o casa plina de fum – desi este imposibil sa excludem in totalitate alti factori potential contribuitori.

Daune ascunse ale fumatului pasiv

Ecografiile cu ultrasunete au aratat modul in care copiii ai caror amandoi parinti au fumat au dezvoltat modificari in peretele unei artere principale care se ridica de la nivelul gatului pana la cap.

In timp ce diferentele in grosimea carotidei intima-media au fost modeste, ele au fost semnificative si detectabile aproximativ 20 de ani mai tarziu, cand copiii au ajuns la maturitate, spun anchetatorii.

Autorul studiului, Dr. Seanna Gall, de la Universitatea din Tasmania, a spus: „Studiul nostru arata ca expunerea la fumat pasiv in copilarie cauzeaza o deteriorare directa si ireversibila structurii arterelor. Parintii, sau chiar si cei care se gandesc sa devina parinti, ar trebui sa renunte la fumat. Acest lucru nu numai ca le va restabili propria sanatate, ci, in viitor, va proteja si sanatatea copiilor lor.”

Rezultatele au tinut seama si de alti factori care ar putea explica altfel asocierea, cum ar fi daca copiii au inceput sa fie fumatori ei insisi, dar rezultatele au ramas neschimbate.

Cu toate acestea, daca numai un parinte a fumat, efectul nu a fost vazut – posibil deoarece expunerea nu a fost la fel de mare.

Dr. Gall a spus: „Putem specula ca comportamentul de fumat pasiv al cuiva aflat in casa cu un singur adult care fumeaza este diferit. De exemplu, parintele care fumeaza ar putea face asta in afara familiei, reducand astfel nivelul de fumat pasiv. Totusi, deoarece nu avem acest tip de date, aceasta este numai o ipoteza.”

Indiferent de aceasta, expertii spun ca toti copiii ar trebui sa fie protejati de fumatul pasiv

Doireann Maddock, asistent medical cardiac superior la British Heart Foundation, a declarat: „Efectele negative ale fumatului pasiv asupra sanatatii sunt bine cunoscute, insa acest studiu merge un pas mai departe si arata ca fumatul pasiv poate provoca daune potential ireversibile arterelor copiilor, marindu-le riscul de probleme cardiace in viata ulterioara.”

Ce nu stiai despre fumatul pasiv

• Fumul poate ramane in aer pana la doua ore si jumatate, chiar si cu o fereastra deschisa.
• Fumul poate fi acolo, chiar si daca nu il poti vedea sau mirosi.
• Fumul rezultat de tigara contine peste 4000 de substante chimice, dintre care unele sunt cunoscute ca provocatoare de cancer.
• Copiii care inhaleaza fum de tigara prezinta un risc crescut de a dezvolta astm, tuse si raceli, precum si meningita si infectie a urechilor.

„Daca esti un fumator, modul cel mai eficient de reducere a expunerii copilului tau la fumatul pasiv este ca tu sa renunti la asta. Daca acest lucru nu este posibil, sa ai o casa si o masina neatinse de fum este cea mai buna alternativa pentru a ajuta la protejarea copilului tau de efectele daunatoare ale fumatului pasiv.”

Medicii australieni sunt de parere ca deteriorarea arterelor ar putea fi cauzata si de o serie de alti  factori, ce includ si o alimentatie nesanatoasa si alte forme de poluare a aerului.

Fumatul pasiv al copilului: cum ii afecteaza sănătatea

In Romania sunt foarte multi parinti inconstienti care isi expun copilul/copiii la fumat pasiv. Inconstienta? Egoism? Indiferenta fata de sanatatea copilului? Prostie? Probabil ca din toate acestea cate ceva... citeste mai departe AICI

 Comunitatea Desprecopii - Hai pe forumul parintilor

Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII