Iată cum ne putem motiva copilul pentru școală și rezultate mai bune - 10 sfaturi pentru părinți

Iata cum ne putem motiva copilul pentru scoala si rezultate mai bune - 10 sfaturi pentru parinti

Iată cum ne putem motiva copilul pentru școală și rezultate mai bune - 10 sfaturi pentru părinți

Ai un copil care se întoarce acasă cu note mici si știi că ar putea avea rezultate mai bune? Probabil ca te gandesti ca pe baza inteligentei sale, ar trebui să aibă note mai bune la scoala. Ii lipseste cumva o anume motivatie? Adevarul este ca majoritatea copiilor sunt motivați, dar nu și de ceea ce credem NOI că ar trebui să îi motiveze.

Iată cum ne putem motiva copilul pentru școală si rezultate mai bune  - 10 sfaturi pentru părinti.

- veți citi:
Ai un copil care se întoarce acasă cu note mici si stii că ar putea obține mai mult?
De ce nu este motivat copilul meu?
1. Păstrează cu ai tăi copii o relaţie deschisă, respectuoasă și pozitivă
2. Încorporează regula "Când tu..."
3. Eşti acolo pentru a-l ajuta
4. Adresează-te profesorului
5. Identifică un punct de studiu
6. Sparge gheaţa
7. Fii blând, dar ferm
8. Lipsa motivării? Sau anxietate?
9. Învaţă balanța vieții
10. Nu fă preziceri
11 Lucruri pe care părintii copiilor de succes le au in comun
Este posibil sa transformi un copil obisnuit în unul excepțional?

Ai un copil care se întoarce acasă cu note mici si stii că ar putea obține mai mult?

- Fiul meu este un copil inteligent, dar nu muncește din greu la școală. Acum, profesorul a spus că este în pericol să-l pice la majoritatea obiectelor.

- Fiica mea nu face decât să treacă, în loc să încerce să dea tot ce ar avea mai bun. Când vorbesc cu ea despre cât de important este să dobândești note bune în liceu, ea își dă ochii peste cap, spune că nu-i pasă și că la şcoală este plictisitor. E suficient să facă să mi se ridice părul...

Ai un copil care se întoarce acasă cu note mici când știi că ar putea obține mai mult? Probabil ca te gandesti ca pe baza inteligentei sale, ar trebui să aibă mai mult succes în școală. Stii cat de important este că el să aibă rezultate bune astfel încât să între la facultate într-o zi. Sau chiar şi numai pentru a termină liceul...

Da, sunt multi parinti care se ingrijoreaza de viitorul copiilor lor atunci cand realizeaza ca notele pe care le ia nu sunt cele dorite. Si de multe ori, noi parintii nu intelegm pur si simplu de ce copilul e atât de neinteresat în a obţine rezultate bune, așa că incercam tot ce ne trece prin cap pentru a-l motiva. Dar după oricât de mult ai încerca, situația nu se îmbunătățește - de fapt, se agravează. Hmmm - ce e de facut?

De ce nu este motivat copilul meu?

Că părinți, investim în viața scolara a copilului, deoarece știm cât de important este acest lucru pentru viitorul lor. Copiii noștri ar trebui să fie motivați să ia rezultate bune. La urma urmei, este în interesul lor să aiba rezultate bune la scoala. Cu toate acestea, de foarte multe ori, copilul investeste mai mult in prietenii sau social media, ignorand scoala.

Adevărul este că majoritatea copiilor sunt motivați, dar nu și de ceea ce credem NOI că ar trebui să îi motiveze. Priveşte lucrurile în felul acesta: copilul tău este probabil foarte motivat și deloc leneș când vine vorba de lucruri care-l provoacă, cum ar fi jocuri video, muzică și ce blugi noi să ii cumperi. Un lucru este sigur: dacă presezi copilul pentru a-l motiva, asta va face lucrurile să se înrăutățească.

Înțelege că, copiii trebuie să înveţe valoarea lucrului bine făcut. Gândeşte-te la acest lucru în termenii propriei vieţi - chiar și ca adult, poate știi că este mai bine să mănânci sănătos și să faci exerciții fizice, însă punerea în practică a acestor cunoştinţe este o cu totul altă poveste. Exact la fel este şi în cazul copiilor noştri. Într-un fel, copilul tău trebuie să înveţe singur importanța de a se descurca bine.

Unii copii par a fi motivați, au o atitudine bună și par să se descurce bine fără prea mult efort. Pare că acest lucru vine în mod natural la ei. Dar pentru majoritatea dintre noi, calea către motivaţie şi succes este mult mai dificilă şi accidentată.

10 moduri de a-ți motiva copilul să se descurce mai bine la școală

1. Păstrează cu ai tăi copii o relaţie deschisă, respectuoasă și pozitivă

Rămâi în echipa copiilor tăi, nu juca împotriva lor. Acest lucru îţi va permite să fii cel mai influent cu ei, influenţa fiind cel mai important instrument pentru părinți.

Pedepsirea, predicile interminabile, amenințarea și manipularea nu te vor duce nicăieri și vor fi în detrimentul relației tale și al motivației lor finale. Sentimentele tale de anxietate, frustrare și teamă sunt normale și de înțeles. Dar reacția copiilor tăi la aceste emoții va fi ineficientă.

Aminteşte-ţi, copiii tăi nu se comportă în acest fel cu scopul de a-ţi face viața mizerabilă sau pentru că sunt leneși. Când simți că eşti epuizat, încearcă să-ţi spui: "Copilul meu nu a ajuns încă la etapa care trebuie."

Aminteşte-ţi, treaba ta este să îi ajuți să învețe cum să fie responsabili. Dacă devii negativ și faci din aceasta o problemă morală, atunci copilul tău ar putea deveni sfidător, reacționând la acţiunile tale, în loc să se gândească el însuşi la anumite lucruri.

2. Încorporează regula "Când ..."

Una dintre lecțiile vieții este că primim o răsplată după ce ne facem treaba. Când practici baschet în fiecare zi, începi să bagi mai multe mingi în coş. Eşti plătit după ce lucrezi. Așa că începe să spui lucruri precum: "Când termini de învăţat, ai voie să mergi acasă la Ioana." Sau: "Când ai terminat temele, putem discuta despre vizionarea filmului pe care doreşți să îl vezi pe Netflix".

Aplică această regulă și respect-o. Dacă copilul tău nu are încă capacitatea de a planifica, iniția și persevera, prin faptul că se conformează acestei reguli, îl ajuți să învețe cum să facă ceea ce creierul lui nu este încă pregătit să facă, și anume să creeze structura pentru el.

3. Eşti acolo pentru a-l ajuta

Dacă copilul tău nu studiază și notele sale scad, eşti invitată să intervii fie că el doreşte sau nu să o faci. Din nou, eşti acolo pentru a-l ajuta să configueze o structură pe care nu o poate crea singur pentru sine.

Structura ar putea include timpii de studiu programați, având calculatorul aflat într-un loc public în casă și spunând: "Nu ai voie la jocuri video sau TV până când nu termini temele." S-ar putea să decizi că trebuie să petreacă o anumită sumă de ore dedicată timpului de studiu. În acest timp, nu sunt permise electronicele sau alte obiecte de distragere a atenției.

Înțelege că nu este o pedeapsă; mai degrabă, acest lucru îi ajută pe copii să dezvolte o etică profesională bună și să se concentreze asupra materiilor școlare. Unii copii au un randament mai mare ascultând muzică în timp ce studiază, dar nu se recomandă nicio altă tehnologie electronică sau multi-tasking.

4. Adresează-te profesorului

Dacă notele și obiceiurile de lucru ale copilului tău nu se ridică la aşteptările dorite, poţi stabili un plan împreună cu el și cu profesorii săi. Probabil va fi nevoie să verifice împreună cu ei dacă are totul la el înainte de a părăsi școala și apoi să verifice împreună cu tine înainte de a merge din nou la școală pentru a se asigura că toate lucrurile îi sunt în ghiozdan.

Odată ce copilul devine mai bun la a-și gestiona timpul, la completarea temelor și la revizuirea cursurilor înainte de teste, atunci este timpul să te retragi.

Citeste si 4 greseli mari pe care parintii le fac in relatia cu profesorii copiilor lor

5. Identifică un punct de studiu

Este posibil să trebuiască să stai împreună cu copilul în timp ce își face temele sau cel puțin să fii în apropiere pentru a-l ajuta să rămână pe drumul cel bun. Ar putea avea nevoie de un loc liniștit, departe de frați și surori sau poate că s-ar descurca mai bine într-o cameră în apropiere de ceilalţi. Dar, odată ce descoperi ce funcționează cel mai bine, ține-o în acea direcţie.

Nu fă temele pentru el, însă este indicat să revizuieşti ceea ce a lucrat şi să-l întrebi dacă înţelege un anumit paragraf, de exemplu.

note la scoala

6. Sparge gheaţa

Decideți împreună dacă va fi de folos copilului tău ca tu să-l ajuţi să descompună în bucăţi mici misiunile pe care le are și să organizați pe un calendar ce ar trebui să facă în fiecare zi. Poți face un calendar de perete mare sau o tablă albă. Poţi obține, de asemenea, ajutor suplimentar de la profesorul său, ori cheamă un meditator. Citeste si Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare

7. Fii blând, dar ferm

Încearcă să fii un părinte care este bun, util, consistent și ferm, multi-funcțional și în control. Pentru fiecare interacțiune negativă cu copilul tău, încearcă să creezi zece pozitive. Încearcă să pui accentul pe sprijinirea și încurajarea lui, în loc de îngrijorare și piedici. Când începi să crezi că notele sale sunt o reflectare a ta sau a metodei tale de educare și că eşti responsabilă pentru rezultatele sale, te pui pe tine în locul copilului – iar acest lucru va fi dăunător și ineficient.

8. Lipsa motivării? Sau anxietate?

Recunoaște că atât de mult din lipsa de motivație a copilului tău (sau ceea ce pare a fi iresponsabilitate) ar putea fi anxietatea sau rușinea lui față de cadrele şi sarcinile școlare. Majoritatea oamenilor au neliniște în a face anumite lucruri şi le evită ca pe o ciumă. Copiii ar putea să nu îţi poată explica toate acestea pentru că nu este întotdeauna la un nivel conștient pentru el.

Iată un scenariu tipic. Să presupunem că al tău copil îți spune că nu are teme atunci când de fapt are. Acest lucru îţi va agita anxietatea. Când reacționezi prin a striga sau a critica, copilul tău își va gestiona anxietatea, distanțându-se mai mult de ea - și de tine.

În timp ce o mică anxietate poate motiva, prea multă blochează capacitatea copilului de a gândi și de a avea acces la partea creierului care îl ajută cu motivația. Păstrează-ţi emoțiile sub control, recunoscând că este vorba de anxietatea copilului tău în joc, mai degrabă decât de lenea lui. Treaba ta (și cum îi vei fi de mare ajutor) este de a nu reacționa la anxietatea sa ori la a ta.

Recunoaște că uneori sentimentele de rușine, inferioritate sau anxietate ale copilului tău pot fi interpretate greșit ca o atitudine proastă, lipsă de motivație și iresponsabilitate. Adesea, ascunderea acestor emoții vulnerabile poate lua formă de a acționa, de a închide, de a evita și de a sfida. Aminteşte-ţi că ceea ce se întâmplă acum poate arăta foarte diferit pe măsură ce copilul se maturizează și se dezvoltă.

Între timp, într-o relație pozitivă, împrumută-i creierul tău, ajutându-l cu structura și obiceiurile pe care nu le poate forma singur. Și liniștește-te prin înțelegerea imaginii mai mari a ceea ce se întâmplă acum.

9. Învaţă balanța vieții

Amintieşte-ţi întotdeauna să ții cont de imaginea de ansamblu. Mai degrabă decât să te laşi înnebunită de notele copilului tău, ajută-l să-și echilibreze viața cu prietenii, cu alte activități, cu activități de voluntariat și cu activități de familie. Implică-te în activităţile școlare atunci când poţi și interesează-te de proiectele sale școlare.

10. Nu fă preziceri

Când vedem că al nostru copil nu pare interesat de viața sa, este ușor să proiectăm prezentul asupra viitorului. Când se comportă ca și cum nu-i pasă de nimic, cu excepția jocurilor video și a prietenilor săi, ne îngrijorăm că nu va avea succes pe cont propriu. Acest lucru ne ridică nivelul de anxietate și teamă.

Dar iată care este adevărul: niciunul dintre noi nu are un glob de cristal sau nu poate să vadă cu adevărat în viitor. Concentrându-te pe lucrurile negative pe care copilul le face, nu vei face decât să aşezi asupra sa lumina reflectoarelor, lucru care vă poate conduce la o luptă pentru putere. În schimb, concentrează-te asupra trăsăturilor pozitive ale copilului tău și ajută-l să lucreze la ele în prezent.

Îi place să iasă prin oraş, este un sprijin sau bun cu animalele? Concentrează-te pe toate lucrurile care formează o persoană dezvoltată și de succes, nu doar pe cele şcolare şi pe note, şi ajută-ţi copilul să se dezvolte în moduri sociale, creative și emoționale.

Părinții sunt adesea atât de îngrijorați de căderea copiilor lor, care are ca rezultat o lupta pentru putere între părinţi şi copii, însă acest lucru nu îmbunătăţeşte cu nimic faptele. Ei se învârt în acelaşi cerc luptând cu notele şi sarcinile lor. Dar dacă tu, ca părinte, te poţi linișți și poţi înţelege că aceasta nu este doar o atitudine proastă și un copil nemotivat - și că nu îi poţi forța să fie motivați - atunci poţi într-adevăr să te întâlneşti cu copilul la nivelul la care este el şi să îl ajuţi acolo unde are nevoie de ajutor. Citeste in continuare Cum poti contribui la succesul scolar al copilului tau

11 Lucruri pe care părintii copiilor de succes le au in comun

Este adevarat ca in spatele fiecarui copil cu succes stau parintii? In cea mai mare parte ... DA.  Cercetarile in psihologie au sublinit mai multi factori care prezic succesul. Iata 11 Lucruri pe care parintii copiilor de succes le au in comun.

Este posibil sa transformi un copil obisnuit în unul excepțional?

Dar este oare devarat ceva din toate acestea? Este posibil sa transformi un copil obisnuit in unul exceptional? Chiar daca este posibil, merita incercat? Este mai bine sa ghidam copiii cu blandete prin perioada copilariei, permitandu-le sa faca greseli si sa-si juleasca ghenunchii, acceptand ideea ca nu toti sunt destinati a fi exceptionali?

Sau este mai bine sa luptam pentru o familie de copii-minune, care isi exploateaza la maxim potetialul, daca nu cumva isi epuizeaza si tineretea? Evident, multi parinti sunt prinsi in aceasta lupta, desi isi ascund in tacere indoielile asupra meritelor abordarii mentionate. “In mare masura, parintii si-au pierdut increderea in ei insisi si in bunul lor rationament”, spune Peter Gorski, membru al comitetului Academiei americane de pediatrie iata detalii aici.

Forum de Parenting modern

Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Milena este psiholog specializat in Psihologia Copilului
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2020

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII