Infecția cu oxiuri la copii - simptome și tratament

Infectia cu oxiuri la copii - simptome si tratament

Infecția cu oxiuri la copii - simptome și tratament

Infecția cu oxiuri este foarte comună la copii.  Ea afectează in cea mai mare parte prescolarii si copiii de varstă scolară, dar si pe cei care trăiesc in internate sau cei care au grijă de cineva infectat cu viermi. De fapt, enterobioza este extrem de contagioasă, astfel incat, dacă un membru al familiei are oxiuri, se poate raspandi cu usurința la alte persoane, dacă nu se iau măsuri pentru a impiedica acest lucru.

→ Iată cum poti afla dacă al tău copilaș are oxiuri, cum se poate trata și ce măsuri de igienă trebuiesc luate in familie.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cum se raspandeste Enterobius vermicularis (oxiurii)?
Simptome si complicatii ale oxiuriozei
Cum aflu daca copilul meu are oxiuri?
Tratamentul si prevenirea oxiurilor

Infectia cu oxiuri este cea mai comuna infectie intestinala din lume

Infectia cu oxiuri este cea mai comuna infectie intestinala din lume, conform Centrulor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA.  Ea afecteaza in cea mai mare parte prescolarii si copiii de varsta scolara, dar si pe cei care traiesc in institutii sau cei care au grija de cineva infectat cu viermi. De fapt, enterobioza este extrem de contagioasa, astfel incat, daca un membru al familiei are oxiuri, se poate raspandi cu usurinta la alte persoane, daca nu se iau masuri pentru a impiedica acest lucru.

Enterobius vermicularis sau oxiurii, sunt nematode parazitare mici si subtiri. Nematodele sau viermii cilindrici reprezinta o increngatura de viermi pseudocelomati. Oxiurilor le place sa traiasca in colon si in rectul oamenilor, provocand mancarimi anale care sunt deosebit de suparatoare pe timp de noapte, ceea ce face somnul foarte dificil. Desi neplacut, infectia cu oxiuri nu reprezinta o amenintare grava la adresa sanatatii si poate fi usor tratata.

Cum se raspandeste Enterobius vermicularis (oxiurii)?

O persoana devine infectata cu viermi prin ingerare oualor microscopice. Acest lucru se intampla de obicei dupa ce un individ atinge un obiect care este contaminat cu ouale si apoi isi apropie mainile de gura, nas sau transfera ouale in mancare sau bautura. Ouale pot trai oriunde - lenjerie de pat, prosoape, imbracaminte, jucarii, nisip, ustensile de bucatarie, masa, etc. Cu toate acestea, ele nu traiesc pe animale, astfel incat nu puteti lua viermi de la caine sau pisica (sau sa transmiteti parazitul unui animal de companie daca sunteti infectat).

Odata ce ouale se afla in interiorul corpului, acestea calatoresc catre intestinul subtire pentru a ecloza; larvele care rezulta se deplaseaza spre intestinul gros unde locuiesc ca paraziti, in timp ce se maturizeaza. Dupa o luna sau doua, viermii adulti de sex feminin incep o alta calatorie, de data aceasta in zona din jurul rectului, pentru a depune oua si mai apoi sa moara. Durata totala de viata a unui vierme este de aproximativ 13 saptamani.

In ciuda faptului ca sunt prea mici pentru a fi vazute, ouale declanseaza o mancarime extraordinare in zona perianala. Un copil care se scarpina la fundulet poate cu usurinta sa ramana cu oua sub unghii. Daca-si aduce degetele la gura, el poate sa ingereze ouale, declansand un nou ciclu de viata. De asemenea, el ar putea sa transmita ouale si altei persoane, prin contact direct sau cu o suprafata pe care altcineva, mai tarziu, o va atinge. Retineti ca ouale de viermi pot trai pe suprafetele din afara corpului pentru doua pana la trei saptamani.

Simptome si complicatii ale oxiuriozei

Simptomul clasic al infectiei cu oxiuri este mancarime rectala. Este, de obicei, mai puternica pe timp de noapte si adesea intrerupe somnul, lasand copiii obositi si iritabili.

La fetitele mici, viermii pot provoca mancarime vaginala si chiar scurgeri. S-au raportat cazuri de viermi in tractul reproductiv feminin care au condus la complicatii cum ar fi infectii ale tractului urinar, vaginita si chiar endometrioza.

Copiii de ambele sexe pot dezvolta o eruptie cutanata in zona genitala.

Daca un copil are intr-adevar mancarime si are zgarieturi profunde, ar putea dezvolta o infectie bacteriana.

Retineti, totusi, ca exista alte cauze potentiale ale mancarii rectale si vaginale. Igiena intima precara este una. Alta este o boala numita celulita perianala, care este cauzata de bacteriile streptococice. Daca copilul este diagnosticat cu oxiuri, dar nu raspunde la tratament, medicul va dori sa il testati pentru streptococ. Celulita perianala este tratata cu antibiotice.

Udarea patului noaptea este un alt simptom posibil, daca viermii reusesc sa irite uretra - canalul prin care urina paraseste vezica urinara.

Poate sa apara si pierderea in greutate daca viermii nu sunt detectati sau netratati pentru o perioada lunga de timp. Oxiurii sunt paraziti, ceea ce inseamna ca sug nutrienti esentiali din organism. Uneori, pot provoaca simptome digestive, cum ar fi dureri abdominale sau greata.

Cum aflu daca copilul meu are oxiuri?

Daca banuiti ca copilul dvs. are viermi, puteti sa va confirmati suspiciunile, uitandu-va in scaunul sau. De asemenea, puteti verifica funduletul sau lenjeria de corp pe timp de noapte; asteptati cateva ore dupa ce mergeti la culcare si utilizati o lanterna. Cautati viermi mici, de culoare alba, de jumatate de centimetru, care seamana cu bucatele de ata. Fiti rabdatori:eEste posibil sa dureze mai multe seri pana sa vedeti unul.

O alta modalitate de a verifica daca este vorba de oxiuri este cu un test banda. Medicul dumneavoastra va poate furniza materialele pentru acesta sau un kit special care le contine. Iata pasii:

Dimineata, inainte ca copilasul sa mearga la baie, apasati partea lipicioasa a unei bucati lungi de banda adeziva (scotch transparent) pe zona anala. Tineti-o acolo cateva secunde pentru a da viermilor timp sa adere ferm la banda. Lipiti apoi banda pe un diapozitiv de sticla, o lamela, apoi puneti-o intr-o punga curata. Sigilati-o si spalati-va mainile. Puteti sa repetati testul in trei zile diferite pentru a va asigura ca "prindeti" viermii existenti. Cand va simtiti increzatori ca ati capturat viermii, duceti probele la un laborator.

Tratamentul si prevenirea oxiurilor

Oxiurioza este tratata cu medicamente care ucid viermii. Exista mai multe medicamente pe baza de prescriptie medicala pentru tratarea infectiilor cu oxiuri, cum ar fi mebendazol si albendazol - dar NUMAI la recomandarea medicului!

In plus fata de utilizarea medicamentelor, exista masuri pe care ar trebui sa le luati pentru a preveni raspandirea. Acestea includ:

Taierea unghiilor copilului foarte scurt, astfel incat sa nu se zgarie daca se scarpina.

Spalati-va frecvent mainile cu apa calda si sapun.

Spalati cu apa fierbinte toate imbracamintea, lenjeria de pat si prosoapele care ar fi putut sa intre in contact cu viermii. Nu scuturati aceste articole inainte de a fi spalate!

Stergerea si dezinfectarea oricarei suprafete sau obiect, cum ar fi jucariile, care ar putea contine oua.

Aspirarea tuturor covoarelor.

Pastrarea camerelor bine luminate in timpul zilei, deoarece ouale de oxiuri sunt sensibile la lumina.

Faceti baie copiiilor separat si zilnic.

Spalati pijamalele la fiecare cateva zile si, desigur, schimbati-le zilnic lenjeria intima.

Este posibil sa dureze putin timp si efort, dar urmand aceste strategii, ar trebui sa scapati de oxiuri in mai putin de cateva saptamani. 

Viermi si paraziti: cum ne luptam cu ei

Desi sunt mici - viermisorii si parazitii intestinali creeaza conflicte mari. Durerea de cap, slabiciunea, respiratia suieratoare, greturile, icterul - sunt doar citeva dintre manifestarile prin care se face simtita prezenta "atacatorilor". Parazitozele intestinale faca inca victime in unele parti ale globului. Bineinteles, copiii - sunt cei mai expusi acestui razboi si cei mai vulnerabili..

Iata modul in care au rezistat viermii si parazitii intestinali in fata medicinii moderne si cum putem castiga lupta cu viermii si parazitii.   

Toate drepturile Desprecopii.com 2021
Material realizat cu sfaturile specialistilor de la Synevo

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Nistorescu Alina
    Nistorescu Alinatrimis la 6/4/2022

    Buna ziua ne confruntam de ceva timp cu oua de oxiuri am luat verimgal am scapat de ei şi acum au reaparut.Nu ştiu ce am putea sa l om sa numai avem

    Raspunde la acest comentariu
  2. Lora
    Loratrimis la 22/3/2019

    Cea mai buna cale de a afla daca copilul are sau nu oxiuri este amprenta anala (sau testul banda denumit in articol - cu scotch transparent). Nu faceti coproculturi in acest caz, fiindca rareori vor iesi in rezultate.

    Raspunde la acest comentariu
    • Sevi
      Sevitrimis la 20/3/2022

      Buna ziua,de unde pot procura astfel de teste!?🙏

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII