Ce inseamnă să iți iubești copilul necondiționat: 5 beneficii pentru copil - despre dragostea FĂRĂ limite si FĂRĂ condiții

Ce inseamna sa iti iubesti copilul neconditionat -  5 beneficii pentru copil - despre dragostea fara limite si fara conditii

Ce inseamnă să iți iubești copilul necondiționat: 5 beneficii pentru copil - despre dragostea FĂRĂ limite si FĂRĂ condiții

Dragostea necondiționată a părinților îi face pe copii mai fericiți din punct de vedere emoțional și mai lipsiti de stres.

Într-o lume atât de competitivă, noi părinții trebuie să ne reamintim că prea multa concentrare asupra realizărilor poate afecta modul în care tinerii se dezvoltă și poate slăbi legătura dintre părinte și copil. Să-ți iubești copilul necondiționat înseamnă să-l iubești fără nicio condiție sau limită. Este un tip de iubire profundă și autentică în care nu există așteptări sau cerințe pentru a primi iubirea ta. Iubirea necondiționată înseamnă să fii alături de copilul tău în orice situație, să-l accepți așa cum este, cu bune și cu rele, și să-l sprijini în dezvoltarea sa.

Iată de ce dragostea necondiționată pe care o acordăm copilului are cel puțin 5 beneficii esențiale pentru el.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Dragostea neconditionata ajuta la bunastarea mentala a copilului
Iubirea neconditionata face copiii sa fie mai sanatosi din punct de vedere fizic
Dragostea neconditionata stimuleaza dezvoltarea creierului si memoria copilului
Iubirea neconditionata creeaza o legatura mai puternica intre parinte si copil
Dragostea neconditionata inlatura teama copilului

Despre dragostea neconditionata si cum ne crestem copiii

Ziaristul David Brooks, de la ziarul New York Times a scris intr-un articol recent ca unii parinti petrec prea mult timp impingandu-si copiii sa aiba succes, fie ca este vorba de note, cultivant un talent artistic, pe terenul de fotbal sau intr-o cariera.

Si de aici a aparut dezbaterea despre dragostea neconditionata pe care trebuie sa o acordam copiilor nostri. El sugereaza ca parintii trebuie sa isi creasca copiii cu dragoste neconditionata, caci prea multa concentrare asupra realizarilor dauneaza modului in care tinerii se dezvolta si slabeste legatura dintre parinte si copil.

Să-ți iubești copilul necondiționat înseamnă să-l iubești fără nicio condiție sau limită. Este un tip de iubire profundă și autentică în care nu există așteptări sau cerințe pentru a primi iubirea ta. Iubirea necondiționată înseamnă să fii alături de copilul tău în orice situație, să-l accepți așa cum este, cu bune și cu rele, și să-l sprijini în dezvoltarea sa.

Este important de subliniat că iubirea necondiționată nu înseamnă că ignori comportamentele nedorite sau că nu stabilești limite și reguli. În schimb, înseamnă să îți exprimi iubirea într-un mod care încurajează dezvoltarea emoțională și socială sănătoasă a copilului tău. Iubirea necondiționată este o bază solidă pentru construirea unei relații de încredere și legătură profundă cu copilul tău pe tot parcursul vieții.

Dragoste parinteasca nu tine cont de realizarile copilului

"Parintii isi doresc cu disperare fericirea pentru copiii lor si, in mod natural, vor sa-i indrume spre succes in orice fel pot", spune autorul. “Dar presiunile meritocratiei pot pune uneori aceasta dragoste pe o baza falsa. Meritocratia se bazeaza pe succesul obtinut. Se bazeaza pe talent si realizari. Dar dragostea parinteasca ar trebui sa nu tina seama de realizari. Este menita sa fie un sprijin neconditionat - un dar care nu poate fi cumparat si nu poate fi castigat".

Stiluri de parenting - tu pe care il abordezi?

 Parintii tigru, care sunt vazuti ca impingandu-si copiii sa reuseasca in conformitate cu idealurile parintilor.
 Parintii elicopter, care controleaza fiecare aspect din viata copilului.
 Parintii plug-de-zapada, care indeparteaza obstacolele pentru a face mai usoara viata copilului lor.
 Parintii permisivi, care permit copiilor o mare libertate.
 Parintii afectuosi sau blanzi, care sunt relaxati, insa stabilesc limite in conformitate cu nevoile si caracterul copilului.

Sugestia lui Brooks nu este departe de ceea ce expertii si cercetatorii au descoperit ca ajuta copiii sa creasca fizic, mental si emotional. Iata cinci modalitati prin care iubirea si afectiunea neconditionata pot ajuta copiii sa reuseasca.

Dragostea neconditionata ajuta la bunastarea mentala a copilului

Afectiunea si dragostea neconditionata pot face copiii mai fericiti din punct de vedere emotional si liberi de stres, potrivit unui studiu realizat de UCLA.

Studiul a aratat ca lipsa caldurii parintesti poate face copiii mai stresati, deoarece parintii exercita o presiune prea mare asupra lor in procesul de indrumare catre success, fara a echilibra aceasta cu afectiune. Acest lucru creeaza apoi riscuri asupra sanatatii copiilor, cum ar fi nivelurile ridicate de colesterol, probleme cardiovasculare si hipertensiune arteriala. Dar copiii sunt mai putin susceptibili sa prezinte aceste riscuri asupra sanatatii atunci cand exista iubire si afectiune neconditionata de la un parinte, a aratat studiul.

"Daca copiii au parte de dragoste din partea parintilor, ei pot fi mai protejati de impactul abuzului asupra riscului adultului biologic, asupra problemelor de sanatate decat cei care nu au acel adult iubitor in viata lor", a declarat Judieth E. Carroll, autor conducator al studiului, intr-un comunicat de presa.

Christopher Bergland de la Psihologie Astazi a scris ca acest studiu arata mai mult decat evident ca cei mici trebuie sa fie in medii calde care ii fac sa se simta in siguranta si nu sub presiuni sau chinuri din partea parintilor.

Iubirea neconditionata face copiii sa fie mai sanatosi din punct de vedere fizic

Afectiunea parentala poate contribui, de asemenea, la bunastarea fizica a unui copil. Un studiu realizat de Universitatea McGill din Montreal a descoperit ca copiii care au parinti autoritari - parinti care se concentreaza prea mult pe realizari si rareori pe afectiune - au fost mai predispuşi sa fie obezi decat copiii ai caror parinti aratau adesea afectiune, a raportat LiveScience.

Acest lucru a fost diferit pe categorii de varsta. Copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 5 ani cu parinti exigenti au avut 30% mai multe sanse de a fi obezi, iar copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 11 ani, cu astfel de parinti, aveau 37% mai multe sanse de a fi obezi. Cercetatorii spun ca acest lucru se datoreaza faptului ca autoritarii vor spune copiilor ca ei consuma alimente gresite, dar nu explica de ce.

Intre timp, parintii autoritari - care isi disciplineaza copiii in timp ce le arata dragoste si afectiune neconditionata - vor explica copiilor de ce consuma alimentele gresite si ii invata direct din greseli; abordare care va face mai putin probabil sa se ajunga din nou la gustari nesanatoase, a aratat studiul.

"Stilul parental inca poate sa faca o diferenta", a declarat Lisa Kakinami, autorul studiului, pentru LiveScience.

Dragostea neconditionata stimuleaza dezvoltarea creierului si memoria copilului

Copiii ai caror parinti i-au tratat cu afectiune si ingrijire de la o varsta frageda au adesea o dezvoltare a creierului mai buna, potrivit unui studiu de la Universitatea Washington din St. Louis.

Studiul a aratat ca, copiii cu mame afectuoase au un hipocampus mai mare, acesta este acea parte a creierului care controleaza memoria, capacitatile de invatare si raspunsurile la stres.

Pentru a masura acest lucru, cercetatorii le-au dat parintilor de indeplinit o sarcina, in timp ce copiii lor aşteptau sa deschida un cadou atractiv, potrivit studiului. Parintii trebuiau sa-si pastreze copilul langa ei inainte de deschiderea cadoului, pentru ca parintii sa-si termine propria sarcina. Acest lucru s-a efectuat pentru a simula luptele yilnice ale parentingului.

Studiul a efectuat scanari ale creierului copiilor si a constatat ca cei care au fost bine ingrijiti de parintii lor aveau un hipocamp mai mare.

Acest studiu valideaza ceva care pare a fi intuitiv, importanta ingrijirii adecvate a parintilor in a crea fiinte umane adaptative, a declarat Joan L. Luby, autorul studiului intr-un comunicat de presa. "Cred ca implicatiile asupra sanatatii publice sugereaza ca ar trebui sa acordam mai multa atentie cultivarii parintilor si ar trebui sa facem ceea ce putem ca societate pentru promovarea acestor abilitati, deoarece cultivarea clara are un impact foarte mare asupra dezvoltarii ulterioare".

Iubirea neconditionata creeaza o legatura mai puternica intre parinte si copil

Un studiu realizat de Universitatea din Missouri-Columbia din 2013 a constatat ca mamele si copiii au avut o legatura puternica atunci cand ele au aratat mai multa afectiune.

Studiul a masurat frecventa mamei de a prelua controlul asupra jucariilor copilului ei si şi de a-si instrui copilul despre cum sa se joace cu jucariile in timpul jocului. Copiii ai caror parinti au petrecut prea mult timp directionand jocul, au avut "sentimente mai negative" fata de mamele lor, potrivit studiului.

Dar copiii au prezentat emotii pozitive atunci cand mamele lor au aratat afectiune si nu au dictat modul in care s-au jucat, a spus studiul. Copiii se bucurau atunci cand mama lor le oferea sfaturi si sugestii cu o incarcatura pozitiva.

"Stim ca copiii, indiferent de cultura, trebuie sa se simta iubiti", a spus Jean Ispa, autorul principal al studiului, intr-un comunicat de presa al ScienceDaily. Copiii iau in inteles ceea ce incearca sa faca mamele lor, asa ca daca mama este foarte directiva si este, in general, o persoana foarte calda, cred ca copilul simte: "Mama mea face asta pentru ca are grija de mine si ea incearca sa faca ce e mai bine pentru mine. Daca aceasta caldura lipseste, atunci copilul ar putea simti: "Mama mea incearca sa ma controleze si nu-mi place".

Dragostea neconditionata inlatura teama copilului

Parentingul bazati pe merit face adesea copiii sa se simta nesiguri in mediul lor, deoarece au o teama de esec, a scris Brooks.

Copiii cu teama de esec sunt mai putin motivati sa invete la scoala si mai putin interesati de educatie in general, potrivit unui studiu publicat de The British Psychological Society. De fapt, aceasta teama ii face pe acesti copii sa se concentreze asupra hobby-urilor pe care le-au stapanit, mai degraba decat asupra hobby-urilor care le-ar face mai bine si care au mai multe sanse de a esua.

Dr. Aikaterini Michou, care a ajutat la efectuarea studiului, a spus ca copiii ai caror parinti au standarde ridicate si niveluri ridicate de critica sunt de multe ori speriati de eşec. Frica de esec face mai putin probabil ca acesti copii sa invete noi abilitati care i-ar putea ajuta sa se dezvolte, a spus Michou.

De aceea, Michou si echipa sa de cercetare sugereaza parintilor sa-si incurajeze copiii sa dobandeasca noi abilitati, fiind mai afectuosi si mai sensibili fata de problemele copilului lor.

"Profesorii si parintii trebuie sa fie mai sensibili la rationalitatea pe care le-o ofera copiilor atunci cand adopta un scop sau se angajeazi intr-o activitate", a spus Michou intr-un comunicat de presa. "Sugerarea copiilor sa-si imbunatateasca abilitatile pentru propria lor bucurie si dezvoltare este mult mai benefica decat sugestia de a-si imbunatati abilitatile pentru a-si dovedi lor insisi cat sunt de buni". 

Asa cum scrie intr-un minunat articol de la Desprecopii Fii părintele copilului pe care îl ai, nu al celui pe care îţi doreşti să-l fi avut.

Despre stilurile de parenting mai poti citi:

Cand cei doi parinti au metode diferite de parenting
8 tipuri de tatici: tu de care ai acasa?
Parentingul permisiv: perceptii si greseli de educatie care afecteaza universul emotional al copilului
Parentingul improvizat: sau cum a descoperit un tatic secretul educatiei
Cand esti inconjurat doar de 'experti' in parenting: ganduri si morala

autor: Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda. 
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2023

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII