De ce parintii trebuie sa evite consumul de alcool in fata copiilor

De ce parintii trebuie sa evite consumul de alcool in fata copiilor

De ce parintii trebuie sa evite consumul de alcool in fata copiilor

Există diverse situatii in care noi, părintii - uităm ca fiecare gest pe care il facem este un exemplu pentru copiii nostri. Oare de cate ori, la anumite evenimente de familie, nu ne-a văzut copilul cu un pahar de vin sau bere in mană?

Credeti ca paharul nu a fost observat de copilul nostru? Ba da. Un studiu recent confirma faptul ca cei mici sunt constienti de consumul de alcool al parintilor lor – si ca acest lucru ar putea avea un imapct asupra relatiei lor viitoare cu alcoolul.


Deci, ar trebui să evitam consumul de alcool față de copil si de ce? Iată cateva sfaturi utile...

 

in acest articol veti citi mai multe despre:

Cand si cat ar trebui sa bea un adolescent?
Copiii pot face diferenta in nivelurile de ebrietate
Nu normaliza consumul de alcool
Trateaza parentingul precum condusul – nu depasi limita!
Alcoolul si adolescentii: ce trebuie sa stie parintii

Dacă totusi ...

Daca totusi se intampla, psihologii ne sfatuiesc sa fim precauti... pentru ca ochisorii cei mici ne privesc si invata. Deci, cel putin, sa n aratam ca ne face placere – fiindca gestul tau poate incuraja adolescentii sa bea, potrivit unui raport al Institutului American de Studii cu privire la alcool.

Poate consuma alcool un adolescent?

Consumul de alcool este strict interzis in cazul minorilor din cauza efectelor alcoolului asupra sanatatii fizice si psihice a acestora. Spre deosebire de adulti, minorii sunt mai vulnerabili si nu tolereaza la fel de bine alcoolul, dat fiind ca atat organismul lor, cat si psihicul sunt in dezvoltare.

Consumul de alcool ocazional sau mai rau, cel excesiv, pot avea consecinte grave pe termen scurt si lung asupra minorilor. Mai mult, diverse studii au aratat ca, in cazul minorilor, consumul de alcool, chiar si in cantitati mici, creste riscul de dependenta. Daca varsta de consum initial este 14 ani, riscul sa se dezvolte o dependenta  de alcool este de 4-5 ori mai mare, decat daca varsta de consum initial este 19 ani.

In Romania, consumul de alcool in randul minorilor este foarte ridicat. Potrivit datelor UNICEF din 2013, 42% dintre minorii romani cu varste cuprinse intre 14-18 ani au consumat alcool cel putin o data, procentul fiind mai mare in randul baietilor si in randul minorilor din mediul urban. In plus, varsta de consum initial este 14 ani in cazul a 35% dintre minorii intervievati in cadrul unui studiu al Agentiei Romane Antidrog si intre 14 si 19 ani  in cazul a 40% dintre cei intervievati.

Pana la varsta adolescentei copilul tau ar trebui sa stie care sunt implicatiile consumului de alcool si care sunt opiniile tale, ca si parinte, pe acest subiect. Este momentul sa-i reamintesti lucrurile deja stiute si sa te concentrezi pe mentinerea cailor de comunicare deschise. Adolescentii sunt mai predispusi sa aiba comportamente riscante si nevoia lor crescuta de independenta ii poate face sa sfideze sfaturile parintilor. Dar daca se simt respectati si acceptati ca indivizi, cresc sansele sa fie deschisi fata de tine. Copiii doresc sa fie placuti si acceptati de colegi si au nevoie de un anumit grad de intimitate si incredere din partea parintilor. E bine sa te abtii din a-l ameninta sau a-i repeta aceleasi sfaturi. Poti, in schimb, sa pui accentul pe afectiune si grija.

Copiii pot face diferenta in nivelurile de ebrietate

Acest ultim raport s-a focusat asupra parintilor care beau in timp ce au grija de copii. Parintii presupun adeseori ca cei mici nu observa ca beau, dar, din pacate, o fac. Raportul, care a inclus o varietate de metode de studiu, precum sondaje, grupuri-focus si o ancheta publica, a scos la iveala faptul ca jumatate dintre parinti au fost ametiti in fata copiilor, in timp ce aproape o treime au spus ca au fost beti.

Copiii pot face diferenta in nivelurile de ebrietate (diferenta dintre veselie si veselie neexplicata), si unul din cinci copii a spus ca a fost rusinat de acest obicei al parintilor sai, iar ceilalti au spus ca parintii le-au uitat ora de somn ori s-au contrazis cu ei mai mult decat de obicei.

Nu normaliza consumul de alcool

Daca ai un stil de parenting cald, cu asteptari clare de la comportamentul copiilor tai, iti poti proteja copilul de la a bea inainte de varsta potrivita, chiar daca tu, ocazional, mai depasesti limita bauturii. Raportul contine indrumari clare pentru parinti: nu normaliza consumul de alcool, discuta despre riscurile sale si nu povesti despre mahmurelile tale, fiindca ai tai copii vor crede ca este normal sa sara calul si sa aiba dureri de cap dupa ce au baut.

Trateaza parentingul precum condusul – nu depasi limita!

Insa, potrivit Prof. Ingeborg Rossow de la Institutul Norvegian de Cercetare in domeniul Alcoolului si Medicamentelor, care a fost autorul principal al unei revizuiri sistematice despre consumul de alcool in urma cu patru ani, dovezile nu sunt suficient de puternice pentru orice tip de recomandari: „In ciuda numeroaselor publicatii de cercetare pe acest subiect, cunoastem prea putin despre efectele cauzale ale obiceiurilor de baut ale parintilor si ale comportamentelor lor asupra consumului de alcool al copiilor.” Si acesta este adevarulul – este o asociere, nu o dovada. Marketingul bauturilor alcoolice, presiunea colegilor si genele, influenteaza, de asemenea, si ele cat de mult bei. Dar, chiar si asa, parintii care beau in fata copiilor si isi pierd controlul, i-ar putea face pe copiii lor cei mai mici sa nu se simta in siguranta, iar pe cei mai mari mortificati. Asa ca, trateaza parentingul precum condusul – nu depasi limita!.

Alcoolul si adolescentii: ce trebuie sa stie parintii

Departe de a fi o noutate a prezentului, consumul de alcool in randul adolescentilor este una dintre problemele cu care generatii de-a randul s-au confruntat, problema in sine a consumului de alcool in randul tinerilor si a efectelor dezastruoase pe care acesta le are fiind, de altfel, o problema sociala, care ii preocupa nu doar pe parinti, ci si pe educatori, pe psihologi, pe medici.

Pericolele care ii pandesc la tot pasul pe copii si mai ales pe adolescenti sunt si au fost intotdeauna un motiv de ingrijorare pentru parinti si, nu de putine ori, un ingredient negativ al consolidarii unei relatii armonioase intre parinti si copii. Departe de a fi o noutate a prezentului, consumul de alcool in randul adolescentilor este una dintre problemele cu care generatii de-a randul s-au confruntat, problema in sine a consumului de alcool in randul tinerilor si a efectelor dezastruoase pe care acesta le are fiind, de altfel, o problema sociala, care ii preocupa nu doar pe parinti, ci si pe educatori, pe psihologi, pe medici. Iata cum ar trebui sa actionam noi, parintii si ce trebuie sa stim de la inceput...

6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII