Legătura dintre mamă și copil - iată de ce este atat de specială

Legatura dintre mama si copil - iata de ce este atat de speciala

Legătura dintre mamă și copil - iată de ce este atat de specială

Daca tu mămico ai impresia că ai o legatura speciala cu copilul tau, ei bine sa stii că asa e. Stiința dovedește că mamele chiar pot simți sentimentele copiilor lor


„Nu vei intelege cat de mult te iubesc pana cand nu vei avea un copil al tau” este un lucru obisnuit pe care mamele il spun copiilor lor. Un nou studiu publicat in revista Social Cognitive and Affective Neuroscience incearca sa explice de ce legatura dintre mama si copil este atat de speciala.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cercetatorii au testat caile neuronale de empatie ale adolescentilor si ale mamelor
Mamele au abilitatea de a simti o empatie profunda pentru copiii lor
Baietii au nevoie de o relatie apropiata cu mamele lor
Dragostea mamei influențează dimensiunile creierului copilului
Numai mamele pot intelege: 6 Lucruri pe care nu vreau sa le uit niciodata
Despre meseria de mama, merita citit si...

Cercetatorii au testat caile neuronale de empatie ale adolescentilor si ale mamelor

Folosind imagistica creierului, cercetatorii au testat caile neuronale de empatie ale adolescentilor si ale mamelor lor. Participantilor li s-a cerut sa se imagineze intr-o situatie dificila si apoi sa-si imagineze un membru al familiei in aceeasi situatie. Ei au descoperit ca adolescentii experimenteaza empatie fata de mamele lor in functie de calitatea relatiilor lor. Relatiile materne mai puternice conduc la o capacitate mai mare de empatie in adolescenta.

Mamele au abilitatea de a simti o empatie profunda pentru copiii lor

Reversul, totusi, era diferit. Mamele au prezentat o "suprapunere marita a sinelui cu copilul", ceea ce inseamna ca in creierul lor s-au observat reactii la stres care erau aproape identice, indiferent daca se imaginau pe sine intr-o situatie dificila sau pe descendentii lor. Intotdeauna am stiut ca mamele au puteri supraomenesti, dar abilitatea de a simti o empatie profunda pentru copiii lor - atat de profunda ca simt de fapt sentimentele copiilor lor – este deja nivelul urmator.

Baietii au nevoie de o relatie apropiata cu mamele lor

Lipsa unei relatii calde si apropiate mama-copil este o problema care va afecta universul emotional al copilului dar si al viitorului adult. Pentru a deveni un om matur perfect echilibrat, copilul are nevoie de dragoste neconditionata, protectie si ingrijire.  Sunt insa in aceesi masura afectati copii de lipsa dragostei parintesti?

Baietii sunt o mai mare provocare pentru parinti decat fetele, impingand limitele, ceea ce face ca stilul de parenting sa joace un rol mai mare in educatia unui baiat. Iata de ce baietii au nevoie de o relatie apropiata cu mamele lor.

Dragostea mamei influențează dimensiunile creierului copilului

Ii alintam, ii iubim, ii mangaiem, ii sarutam, le spunem cuvinte frumoase si le acordam tot sprijinul si toata protectia de care au nevoie pentru a creste mari si frumosi. Se stie ca dragostea parintilor si in mod special a mamei are un impact determinant asupra vietii emotionale a copiilor si a felului in care acestia se vor transforma in adulti mai tarziu. Iată ce efect minunat are dragostea mamei asupra creierului copilașului său și rolul extrem de important al educației timpurii...

Numai mamele pot intelege: 6 Lucruri pe care nu vreau sa le uit niciodata

Se spune ca uitarea este binecuvantare. Si cred ca asa este, probabil mama natura a randuit uitarea in mintea oamenilor pentru a-i ajuta sa treaca peste experiente dureroase, pentru a le regenera spiritul si a le face loc pentru noi amintiri. Insa exista lucruri pe care nu vreau sa le uit, indiferent de anii pe care-i voi mai aduna...

Motivul pentru care amintirile acestea mi s-au lipit de cele mai intime structuri ale memoriei mele, de unde n-ar putea fi vreodată înlăturate fără daune ireversibile, ține de mai mulți factori. Pe de o parte, sunt amintiri pe care nu le pot uita la modul obiectiv, așa cum n-ai putea vreodată uita să te trezești dimineața. Sunt momente de viață care mi-au fundamentat noua identitate de mamă, care au format, într-o țesătură complicată și nebănuită, big-bangul care a dus la nașterea universului meu matern.

Dar poate ca numai mamele pot intelege asta. Citeste 6 Lucruri pe care nu vreau sa le uit niciodata... 

Despre meseria de mama, merita citit si:

Copiii si limbile straine: atitudine si necesitate actuala 
Ce citeste copilul tau? Sugestii pentru lecturile copilariei
Unde au disparut idolii muzicali?
Curatenia de Pasti si Saptamana Patimilor
Dincolo de iubire intr-o alta dimensiune
Dorintele unei mame de 1 iunie 
Ceea ce nu am anticipat inainte de a deveni mama unui baiat 
O vara retro pentru copilul meu: cum ar putea fi
Impresii de pe insula in care nimeni nu m-a vazut plangand 

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Milena Sadova - redactor Desprecopii - toate drepturile rezervate 2019
referinte: Harvard University Research Paper 32229 2018

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII