Culori si forme: Abilitati fundamentale pentru copii mici

Culori si forme: Abilitati fundamentale pentru copii mici

Culori si forme: Abilitati fundamentale pentru copii mici

Lumea din jurul copiilor nostri este literalmente alcatuită din culori și forme - de aceea, incă de când sunt mici trebuie să ii invățăm despre magia culorilor, a formelor, a animalelor și culorilor care o alcătuiesc.


O casă are o forma diferită de un copac, care are o forma diferită de o persoană sau de o banana. La fel si masinile, animalele,  florile si semnele de circulatie din jurul nostru vin in multe culori diferite. Insă procesul de invățare este mult mai frumos si interesant când il putem combina cu o inghețată gustoasă și niște lingurite care iși schimbă culoarea...


 

- veti citi:
Forme și culoare - o lecție de imbogățire a vocabularului copilului
Sortare și clasificare
Invățarea culorilor
Invățarea formelor

Forme și culoare - o lecție de imbogățire a vocabularului copilului

Culorile si formele sunt o modalitate cheie prin care descriem si clasificam lumea. Copiii vor observa ca o floare rosie este diferita de cea galbena si ca o paine tip bagheta are o forma diferita de o felie de paine rotunda.

A-i invata pe copii despre culori si forme este o modalitate foarte buna de a le imbogati vocabularul, pentru a descrie lumea din jurul lor. Astfel, deschideti cai noi si interesante pentru comunicarea verbala.

Sortare și clasificare

Pe masura ce copiii invata sa identifice culorile si formele, pot sorta si clasifica obiectele din jurul lor pe baza acestor atribute.

Iată o idee de activitate super dragută (si delicioasă) pe care o puteti face impreună cu copilul:  Faceti branzica inghetata cu noile lingurite, termosenzitive, de la Danonino, care isi schimbă culoarea la rece. In plus, pentru a continua descoperirea, pe ambalaje veti gasi informatii educationale despre animalele care isi schimba culoarea.

Invățarea culorilor

Majoritatea copiilor nu sunt in masura sa faca diferenta intre culori diferite pana la cel putin 18 luni, ceea ce inseamna, de asemenea, ca incep sa observe diferente si asemanari intre texturi, dimensiuni si forme. Cu toate acestea, in timp ce copiii pot incepe sa diferentieze culorile in jurul varstei de 18 luni, poate dura pana la varsta de 3 ani inainte ca ei sa inteleaga pe deplin diferenta dintre culori si sa le numeasca.

Desi numirea culorilor este a doua natura pentru majoritatea adultilor, este de fapt o sarcina cognitiv complexa pentru copiii mici.

Invatarea culorilor se realizeaza cel mai bine prin experientele din viata de zi cu zi. Atunci cand sunt pregatiti, multi copii invata cu usurinta culorile, in timp ce parintii si ingrijitorii indica atribute obiectelor colorate din mediul inconjurator (de exemplu, "Arunca-mi mingea verde" sau "Vrei camasa rosie sau cea galbena?").

De asemenea, puteti ruga copiii sa aseze obiectele in functie de culoare. Sau cand faceti lucrari de arta, rostiti culorile pe care copilul le-a ales sa le foloseasca sau cereti-i sa le numeasca chiar el in desen.

De asemenea, puteti merge la biblioteca si imprumuta carti despre culori pentru a le citi copilului.

Invățarea formelor

De cele mai multe ori, copiilor mici le ia cateva luni sa inteleaga conceptul de forme. Cu toate acestea, pana la varsta de 3 ani, majoritatea dezvolta o intelegere a formei si pot numi mai multe dintre cele mai comune forme geometrice (de exemplu, cerc, patrat, triunghi).

Atunci cand ii invatati forme, incepeti cu cele mai comune (patrat, triunghi, cerc si dreptunghi) inainte de a-i introduce altele mai complicate (cum ar fi diamant / romb, hexagon).

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII