Toxiinfectia alimentară la copii in timpul verii: cum ne protejăm copiii - sfatul medicului

Toxiinfectia alimentara la copii in timpul verii -  cum ne protejam copiii - sfatul medicului

Toxiinfectia alimentară la copii in timpul verii: cum ne protejăm copiii - sfatul medicului

Toxiinfecția (Intoxicația) alimentară apare la copil când bacteriile, virușii, ciupercile sau paraziții sunt prezenti în alimente sau băuturile pe care le consuma. În general, nu putem sa observam aceste microorganisme  cu ochiul liber, astfel încât sa putem impiedica apariția intoxicațiilor la copii - cu toate acestea, putem lua anumite masuri de precautie.

→ Iată care sunt simptomele toxiinfecției alimentare la copii, ce semnale sunt periculoase și cum îi îngrijim. Iată și cum ne protejăm copiii și intreaga familie de toxiinfecțiile alimentare în timpul verii  - sfatul medicului.

- veti citi:
Toxiinfecția alimentară - pericol major în timpul verii pentru copii
Care este cauza toxiinfecției alimentare?
Cum se manifestă toxiinfecția alimentară la copil?
Simptome ingrijorătoare in cazul unei toxiinfecții alimentare:
Cum să prevenim intoxicația cu alimente a copiilor în timpul verii
Toxiinfecția alimentară: 6 lucruri importante de știut
6 semne de alarmă când copilul vomită
Despre toxiinfecțiile alimentare

Toxiinfecția alimentară - pericol major în timpul verii pentru copii

Vara este anotimpul cand mancam mai des anumite alimente care ... in anumite locuri - pot fi riscante...Din cauza caldurii, anumite alimente pot fi mai repede contaminate de agenti patogeni.

Toxiinfectia (Intoxicația) alimentară apare când bacteriile, virușii, ciupercile sau paraziții sunt prezenti în alimente sau băuturi. În general, nu putem sa observam aceste microorganisme  cu ochiul liber, astfel încât sa putem impiedica apariția intoxicațiilor la copii - cu toate acestea, putem lua anumite masuri de precautie.

Care este cauza toxiinfecției alimentare?

Toxiinfectia (Intoxicația) alimentară apare când bacteriile, virușii, ciupercile sau paraziții sunt prezente în alimente sau băuturi.
Cu toate acestea, putem lua anumite măsuri de precauție pentru a preveni contaminarea hranei și putem face simțurile toxiinfecțiunii copiilor noștri mai suportabili. Acesta este modul în care ar trebui să acționați în fața otrăvirii alimentare la copii în timpul verii.

Cum se manifestă toxiinfecția alimentară la copil?

După consumul de alimente contaminate, copilul poate avea simptome bruște și grave, cum ar fi vărsăturile și diareea. Dar, aceste simptome pot acestea apărea si după câteva ore. În general, nu este nevoie de un tratament medical, dar este util să urmați aceste sfaturi pentru a preveni agravarea simptomelor. Cel mai important este sa va asigurati că copilul bea lichide deoarece atât vărsăturile, cât și diareea determină organismul să piarda cantități mari de apă.

In plus, copilul poate transpira brusc si de aceea, agravand deshidratarea, este imperativ să bea apă. Daca aveți la indemana o bautura cu electroliti, e si mai bine pentru ca în plus față de apă, bauturile cu electroliti înlocuiesc electroliții, pe care organismul le pierde.

Evitati sa dati copilului băuturi răcoritoare și băuturi zaharoase (cum ar fi sucurile), deoarece zahărul favorizează creșterea microorganismelor in intestine. De asemenea, se recomandă evitarea laptelui, deoarece lactoza este unul dintre principalele substraturi pentru creșterea agenților patogeni cum ar fi Salmonella, care provoacă multe din infecțiile cu toxine din copilărie.

Se recomandă limitarea conținutului de grăsime, evitând, de asemenea, metodele de gătit care contribuie cu grăsime la alimente, cum ar fi prăjirea.

Simptome ingrijorătoare in cazul unei toxiinfecții alimentare:

diaree severă si apoasă cu firisoare de sânge

vedere incetosată

durere de cap

ameteli

slăbiciune musculară

frisoane

Atentie, dupa ce toxiinfectia este invinsa, poate apare o problemă de constipație...

Cum să prevenim intoxicația cu alimente a copiilor în timpul verii

Cele mai importante precauții preventive, cu o atenție deosebită la temperaturile de vară, sunt:

- Spălați-vă mâinile înainte de a mânca, și bineînțeles înainte de gătit. De asemenea, înainte și după atingerea alimentelor

- Spălați fructele și legumele care vor fi consumate crude.

- Asigurați-vă că nu utilizați aceleași ustensile pentru alimentele crude și gătite și evitați contactul dintre ele. Atentie, intotdeuna folositi tocatoare separate in bucatarie. Pentru carne si pentru legume. Acestea trebuiesc regulat schimbate cu unele noi.

- Refrigerați alimentele gătite imediat, deoarece temperaturile ridicate favorizează creșterea microbiană.

- Gatiti carnea si pestele bine - asigurandu-va ca acestea sa ajunga intre 65 si 75C in functie de originea piesei. Gatiti ouale până când gălbenușul este ferm.

- Păstrați alimentele refrigerate în frigider și înghețate în congelator până la utilizare. Nu dezghețați niciodată alimentele la temperatura camerei.
nota - Refrigerarea constă în răcirea produselor alimentare până la temperaturi apropiate de punctul de congelare, ceea ce înseamnă o răcire fără formare de gheaţă în produs.

- O notă speciala - daca mancati la restaurante - aveti grija ce mancaruri comandati copilului.  Verificati ca pestele sau carnea sunt bine făcute si nu sunt incă crude.

Toxiinfecția alimentară: 6 lucruri importante de știut

Toxiinfectia alimentara e unul din riscurile cu care si copiii si adultii se confrunta vara in special. Vara, nici adultii si nici copii nu pot uneori rezista in fata unor alimente care par si mai gustoase: ingheţată, hamsii apetisante, calamari deliciosi, miros de porumb copt, grătare în aer liber...Iata 6 lucruri importante de stiut despre toxiinfectia alimentara.

6 semne de alarmă când copilul vomită

Cand copilul vomita poate fi o indigestie trecatoare sau poate fi semnalul unor situatii care necesita parerea medicului de urgenta. Copilul vomita si este palid, absent, nu raspunde la stimulii obisnuti, este ametit, are momente de pierdere a cunostintei, sau dimpotriva, este  agitat, plange sau tipa fara sa se poata opri si are dureri intense.

Iata mai multe detalii despre situatia cand copilul vomita - ce poate fi si ce trebuie sa stii. Iata 6 semne de alarma cand copilul vomita.

Despre toxiinfecțiile alimentare mai citiți

Gastroenterita bacteriana: cum apare, ce analize se fac si cum se trateaza

Pastrarea si folosirea corecta a alimentelor pentru bebelusi si copilasi

 autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII