Primele semne și simptome ale autismului la copil - iată de parintii trebuie să le cunoască
Primele posibile simptome ale autismului la un copil pot apare inca din primul an de viata. Dar cand anume ar trebui parintii unui copil sa se ingrioreze daca suspecteaza un comportament ciudat la copil? Specialistii sunt de pare ca foarte devreme.
Faptul că un copil nu isi priveşte în ochi mama care vine spre el să-l prindă în braţe, o 'şterge' cu privirea, cum zicem noi, nu răspunde cu acea faţă luminoasă când o vede, în momentul când mama îl strigă (la vârsta de şapte - nouă luni) copilul nu reacţionează la nume. Primele semne si simptome ale autismului pot apare insa din perioada bebelusiei. Este important pentru noi, parintii - sa le identificam, pentru a putea comunica cat mai eficient cu copilul si pentru a cauta un tratament cat mai devreme posibil.
veti citi:
Primele semne și simptome ale autismului la copil
Când ar trebui să se îngrijoreze parintii unui copil?
Cum sa reactionam cand copilul este diagnosticat cu autism?
Despre autism si semnele autismului la copil mai puteti citi:
Exista parinti care refuza sa accepte ideea ca al lor copil are semne si simptome de autism. Aceasta abordare nu este insa in beneficiul copilului. Pentru ca a refuza un diagnostic inseamna sa refuzi un tratament sau terapie care iti poate ajuta copilul - iar in cazul autismului, interventiile timpurii sunt cele mai eficiente.
Primele semne și simptome ale autismului la copil
Iata o lista cu posibile simptome ale autismului, despre care medicul pediatru te va intreba in cazul in care ai suspiciuni in legatura cu comportamentul bebelusului tau. Nu uita totusi ca este vorba de niste semne relative, care pot fi alarme false, asa ca nu intra in panica, ci mai degraba incearca sa vezi toate aspectele problemei.
2 - 3 luni - nu are un contact vizual frecvent cu persoanele din jur
3 luni - nu zambeste cand te vede sau cand te aude
6 luni - nu rade si nu are expresii faciale care sa exprime bucuria - citeste Iata cum privirea bebelusului poate semnaliza autismul
8 luni - nu intoarce capul in directia in care il intorci tu atunci cand te uiti dupa altceva in timp ce vorbesti cu el.
9 luni - nu silabiseste cuvinte.
1 an - nu isi intoarce privirea spre tine atunci cand il strigi pe nume
1 an - desi nu silabiseste, este iritat de sunetele din jur
1 an - nu leaga deloc asa-zise conversatii cu vocale si consoane cu tine
1 an - nu spune inca ”pa”
1 an - nu este capabil sa se uite intr-un punct anume pe care i-l arati
16 luni - nu rosteste constient niciun cuvant
18 luni - nu arata cu degetul lucruri care il intereseaza
24 luni - nu rosteste nicio propozitie din 2 cuvinte - citeste Tipuri de intarzieri in comunicare si tulburari de vorbire la copii
Vezi infograficul cu toate simptomele autismului la copii aici.
Când ar trebui să se îngrijoreze parintii unui copil?
Deci cand ar trebui parintii unui copil sa se ingrioreze daca suspecteaza un comportament ciudat la copil? Specialistii sunt de pare ca foarte devreme, când încă nu a împlinit un an copilul. Faptul că nu priveşte în ochi mama care vine spre el să-l prindă în braţe, o 'şterge' cu privirea, cum zicem noi, nu răspunde cu acea faţă luminoasă când o vede, în momentul când mama îl strigă (la vârsta de şapte - nouă luni) copilul nu reacţionează la nume.
De obicei, când se aude strigat, copilul întoarce capul stânga - dreapta. Apoi, se vede mai bine la un an - un an şi un pic, când copiii rămân în jocul lor şi nu reacţionează. Stau singurei într-un colţ de cameră, iar pe părinţi nu-i deranjează că sunt singuri. Au jocuri stereotipe, numai într-un anumit fel se joacă.
Cum sa reactionam cand copilul este diagnosticat cu autism?
Nu este usor sa auzi ca al tau copil are autism și să iti dai seama că viața voastră va fi cu totul diferită decât vă așteptați să fie. Viața de zi cu zi cu un copil cu nevoi speciale prezintă multe provocări unice.
Cum te impaci cu faptul că copilul tău are autism? Cum faci față odată ce treceți peste șocul inițial? Adevarul crunt este ca nu ești niciodată pregătit pentru un diagnostic de autism. Este probabil să experimentați o serie de emoții.
Este dureros să iti iubești atât de mult copilul , să îți dorești ceva atât de mult și să nu obții destul de mult. Îți dorești ca copilul tău să se îmbunătățească atât de mult încât s-ar putea să simți unele dintre etapele asociate în mod frecvent cu durerea.
Despre autism si semnele autismului la copil mai puteti citi:
Autismul copilului: semne precoce de recunoastere
Semne ale autismului - infografic
Sarcina si paracetamolul: riscul de autism al copilului
Este autismul supra-diagnosticat?
Copiii cu autism au mai multe metale toxice in sange
Forumul special despre Autism
Despre autism. Informatii si grupuri de suport ale parintilor cu copii afectati de autism.
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2021
referinte: New York Times ttps://well.blogs.nytimes.com
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII