Iată de ce nu ar trebui să iți faci griji pentru copilul tău super-sensibil

Iata de ce nu ar trebui sa iti faci griji pentru copilul tau super-sensibil

Iată de ce nu ar trebui să iți faci griji pentru copilul tău super-sensibil

Un copil sensibil pare vulnerabil insă, conform psihologilor, copiii sensibil pot deveni, de fapt, cei mai fericiți și de succes.

Copiii sensibil - numiti si copii orhidee au răspunsuri mai creative decât copiii păpădie atât la condiții negative, cât și la condiţii pozitive. Copiii care sunt cel mai probabil să sufere și să se ofilească atunci când sunt supuși unor medii proaste sunt neobișnuit de vitali, creativi și de succes în cadrul unor condiții care îi fac să crească. Aceasta este o veste super buna pentru părinții cu copii sensibili, nu-i asa?

- veţi citi:
Copiii rezistenți și copiii sensibili - suflete diferite
Diferența dintre copiii păpădie și copiii orhidee
Copiii au nevoie de atenția și îngrijirea părinților lor
Nu voi uita niciodată un asemenea moment cu fiul meu
Copilul păpădie și copilul orhidee - iată de ce sunt asa de diferiți. Tu ce fel de copil ai?
Cum îl ințeleg mai bine pe copilul meu foarte sensibil?

Copiii rezistenți și copiii sensibili - suflete diferite

Adesea vorbim despre copii ca fiind „rezistenți” sau „vulnerabili”, dar ei diferă pur și simplu în modul în care răspund la mediul înconjurător.

Copiii "rezistenti" sunt cei care par sa nu aiba probleme si par a fericiti în aproape orice situație sunt ca păpădia - flori care cresc oriunde aterizează seminţele lor, de la pajiști până la crăpăturile trotuarelor. Alți copii sunt ca sensibili orhideele, care sunt deosebit de sensibile la mediul lor și fie înfloresc, fie se ofilesc, în funcție de modul în care le îngrijim. Tocmai de aceea, psihologii in denumesc  - copilul papadie si copilul orhidee. Citeste pe larg despre aceste doua tipologii Copilul papadie si copilul orhidee - iata de ce sunt asa de diferiti. Tu ce fel de copil ai?

Diferența dintre copiii păpădie și copiii orhidee

Pentru așa-numiţii copii orhidee, lumea poate fi un loc înfricoșător și copleșitor - iar studiile au arătat că ei produc mai mult cortizol - hormon de stres - ca răspuns la provocări decât copiii păpădii. Ei au o receptivitate încorporată biologic care îi face extrem de conștienți de senzațiile fizice, cum ar fi pipăitul, auzul și gustul, și de experiențele interpersonale, precum căldura, răutatea și indiferența.

Cu toate acestea, copiii orhidee au răspunsuri mai puternice decât cei păpădie atât la condiții negative, cât și la condiţii pozitive. Copiii care sunt cel mai probabil să sufere și să se ofilească atunci când sunt supuși unor medii proaste sunt neobișnuit de vitali, creativi și de succes în cadrul unor condiții care îi fac să crească. Aceasta este o veste magnifică pentru părinții, profesorii și prietenii lor! Copiii pentru care ne îngrijorăm cel mai mult sunt, de asemenea, cei mai receptivi și au cel mai mult de câștigat din sprijinul și încurajarea noastră.

Copiii au nevoie de atenția și îngrijirea părinților lor

Poate că ai un copil care se luptă la școală sau în viață, în ciuda intuiției tale că el sau ea este un tânăr remarcabil și promițător. Nu există o formulă de abordare a modului de parenting a unui copil sensibil, dar copiii orhidee înfloresc atunci când le oferi acceptarea și afirmarea sinelui lor adevărat din inima lor. Toți copiii au nevoie de atenția și îngrijirea părinților lor, dar copiii orhidee beneficiază în special de omniprezenţa dragostei părinților. Poate proveni în mare parte de la un părinte sau de la ambii, sau de la un bunic, un naș sau un îngrijitor. Un singur adult care îl sprijină poate avea o influență transformatoare asupra unui copil.

Copiii orhidee au nevoie de noi pentru a le încuraja interesele și pentru a iubi necondiționat ceea ce sunt ei. Datorită activității vieții, simțim deseori că trebuie să creăm „timp de calitate” cu copiii noștri - timp special, organizat, pentru a ne angaja în conversații și activități semnificative împreună. Cu toate acestea, timpul de calitate este un mit. Oricât am încerca să le orchestrăm, cele mai prețuite momente vin atunci când ne așteptăm cel mai puțin - în timpul călătoriei cu mașina, la un meci de fotbal de sâmbătă, în mijlocul îmbăierii unui copil mic sau în timp ce ne maimuţărim pentru a primi micul dejun repede. Comunicarea și intimitatea extraordinare apar în timpul fluxului obișnuit al vieții de zi cu zi.

Nu voi uita niciodată un asemenea moment cu fiul meu

Într-o călătorie cu rucsacul în spate, Darius, copilul meu care avea atunci vreo 8 ani, împreună cu mine mergeam pe o potecă. Cerul de deasupra începuse să se coloreze pe măsură ce se apropia apusul de soare, iar ceaţă anterioară se limpezise. Frumusețea apusului de soare l-a determinat pe Darius să facă o pauză și să mă introduca în lumea lui interioară.

- “Știi, mama, îmi place foarte mult să desenez și să pictez. Chiar îmi place să fac artă si asta ma atrage cel mai mult”

A fost o dezvăluire sensibilă, dar neprevăzută - o interpunere momentană într-o perioadă de patru sau cinci ore - în care Darius ar fi putut anticipa sau încerca să prevadă direcția vieții sale viitoare sau a carierei. I-am spus că știu că are un talent real pentru artă și că vocațiile pentru artă pe tot parcursul vieții erau în întregime posibile.

Apoi, observând că cupola portocalie a cerului se transforma într-un portocaliu strălucitor, translucid, m-a surprins.

- „Da”, a spus el. „Portocaliul este cea mai neînțeleasă culoare.”

Ce revelație! Aici era un copil (fiul meu!) care se gândea la culori precum majoritatea dintre noi ne gândim la oameni. Sincer, nu mi se păruse niciodată că portocaliul poate fi înţeles greșit sau că... chiar poate fi înţeles.

Darius este acum un om de arta. A absolvit o Facultate de Teatru si acum este un scenarist premiat și profesor de teatru la o universitate importantă.

Am văzut atât de mulți alți copii sensibili devenind adulți remarcabili. Unii dintre pacienții mei, care erau cele mai originale orhidei dintre orhidei, sunt acum mămici și tătici magnifici; medici și asistente care îngrijesc copii bolnavi și traumatizați în secțiile spitalelor locale; profesori înzestrați care influenţează puternic viețile copiilor cărora le predau; și prieteni și vecini care au devenit conștiințele comunităților lor.

Copiii orhidee sunt „canarii noștri în arborele minier”. Sunt, într-adevăr, cei mai probabili să se poticnească în nenorocire, dar sunt, de asemenea, foarte probabili să prospere din bunătatea și bunăvoința mondială.

Cum îl ințeleg mai bine pe copilul meu foarte sensibil?

Unii copii sunt născuți mai sensibili. Cum ii putem ajuta sa isi gestioneze emotiile si cum ii intelegem cat mai bine: Ajută-ți copilul să nu ia totul atât de personal, fie că este vorba de sentimente rănite sau de genunchi juliți. Iata sfaturile psihologului.

Copilul păpădie și copilul orhidee - iată de ce sunt asa de diferiți. Tu ce fel de copil ai?

Copiii „orhidee” sunt hipersensibili, în timp ce copiii „păpădie” prospera în majoritatea mediilor

... deci tu ce fel de copil ai?

Citeste mai departe AICI

autor: redactor Desprecopii - toate drepturile rezervate (c) 2024
≈ Am consemnat din notele dlui W.Thomas Boyce, MD. El este seful departamentul de medicina experimentala la Universitatea California, din San Francisco, facultatea de Medicina si a cercetat cum stresul sever creioneaza viata si sanatatea copiilor hipersensibili, cunoscuti precum copii „orhidee”.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Parenting

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII