Cum il ințeleg mai bine pe copilul meu foarte sensibil? Iată ce spune psihologul despre reglarea emoțională.
Unii copii sunt născuți mai sensibili. Cum ii putem ajuta sa isi gestioneze emotiile si cum ii intelegem cat mai bine:
Ajută-ți copilul să nu ia totul atât de personal, fie că este vorba de sentimente rănite sau de genunchi juliți. Iata sfaturile psihologului.
- veți citi:
Arată o anumită empatie
Găsește cuvintele potrivite
Armați-l cu fapte
Oferă ajutor în rezolvarea problemelor
Modalități de reglare emoțională la copii - sfatul psihologului
Baiatul meu, în vârstă de 5 ani, este o fire foarte sensibilă
Baiatul meu, în vârstă de 5 ani, este o fire foarte sensibilă. Izbucnește în lacrimi când cineva îl tachienază, când se lovește ușor sau când îi spun “Nu”. Dar apoi am vorbit cu un expert și am aflat că nu exagera.
Baiatul meu are ceea ce mulți experți numesc sensibilitate emoțională. „Este o trăsătură comună, care îi face pe unii copii să simtă durerea fizică și emoțională mai profund decât alții”, explică Jeremy Schneider, terapeut de familie din New York.
Copiii sunt născuți sensibil emoționali, dar comportamentul lor poate să nu pară ieșit din comun până la vârsta de 5 sau 6 ani, când colegii lor se julesc la genunchi. Deși copiii nu vor depăși aceste sentimente, ei pot învăța să-și controleze reacțiile. Asta s-a întâmplat cu baiatul meu.
Urmați acești pași pentru a vă ajută copilul să-și gestioneze emoțiile:
Arată o anumită empatie
Când copilul tău se dezlănțuie după o cazatura mica sau un genunchi deabia julit, primul tău instinct poate fi să-i spui să ii spui ca o sa ii treaca si sa nu mai dea importanta aceslui mic incident. Experții spun că asta înrăutățește lucrurile, mai ales dacă aude furia sau frustrarea în vocea ta. „Când încerci să-i vorbeșți copilului despre ceea ce simte, îl determină să devină și mai supărat”, spune Elinor Bashe, psy.D., psiholog pentru copii din New Jersey. „Este important să asculți și să accepți emoțiile copilului tău, chiar dacă nu par logice.” Deși nu ar trebui să întăriți plânsul acordând prea multă atenție, puteți spune ceva de genul: „Știu că doare”. Apoi ajută-ți copilul să-și concentreze energia pe rezolvarea problemelor: “Crezi că ar trebui să te spălăm sau să punem gheață? Sau vrei să te odihnești?”
Găsește cuvintele potrivite
Copiii sensibili tind să izbucnească în lacrimi de fiecare dată când se confruntă cu o emoție puternică, indiferent că este vorba de jenă sau frustrare. De exemplu, dacă îi spui fiului tău că prietenul său nu poate sta la cină, el poate izbucni brusc în plâns. În schimb, alege-ți cuvintele: „Iubitule, știu că ești supărat că prietenul tău nu poate rămâne”. Chiar dacă nu funcționează pe moment, puteți vorbi cu el despre alte modalități de a face față sentimentelor sale, cum ar fi respirația adâncă si distragerea cu alte activitați interesante.
Armați-l cu fapte
Copiii de 5 și 6 ani adoră să știe totul, așa că folosiți asta în avantajul vostru. Dacă copilul tău este o ca pisică speriată cand trebuie să meargă la medic, de exemplu, vorbește cu el înainte de efectuarea controlului anual. Explicați-i modul în care va primi o injecție și cum va decurge întreg controlul. După ce ați ajuns la cabinetul medicului, întrebați-l dacă dorește vaccinul în brațul stâng sau în cel drept, apoi lăsați-l să aleagă tipul de plasture pe care îl poate avea ulterior. „Oferind alegeri și informații copiilor, îi poate face mai curajoși”, spune consilierul părinților Jenn Berman, Psy.D., autor al Ghidului A to Z pentru Raising Happy, Confident Kids.
Un alt mod de a-l ajuta să se simtă în control: asigurați-vă că are așteptări realiste înainte de a încerca ceva nou, cum ar fi un puzzle de 300 de piese („Acest puzzle este mai greu decât celelalte, deci probabil va dura câteva zile”).
Oferă ajutor în rezolvarea problemelor
Să presupunem că, copilul tău plânge pentru că nu-și poate lega șireturile la pantofii. Calmează-l spunând ceva de genul: „Mi-e greu să te înțeleg când ești supărat. Când ai terminat de plâns, hai să vorbim, ca să te pot ajuta”. Odată ce se relaxează, găsiți modalități de a remedia problema, fie că este nevoie de ajutor (de exemplu, ar putea să exerseze) sau să facă o pauză și să încerce din nou mai târziu. “Un copil sensibil tinde să fie supt de problemă și să se blocheze acolo”, spune dr. Berman. “Încercați să-i reamintiți că există întotdeauna o soluție și că nu ar trebui să se simtă rușinat să ceară idei sau ajutor."
Modalități de reglare emoțională la copii - sfatul psihologului
Într-un articol recent (link aici), povesteam ce este reglarea emoțională și de ce este ea importantă. Voi continua această temă, detaliind câteva modalități concrete prin care copiii pot învăța să-și gestioneze sănătos emoțiile dificile (susținuți și ghidați, desigur, într-o primă etapă, de către părinți).
Ne dorim să avem copii sănătoși, atât fizic, cât și emoțional. Așa cum învață, treptat, să aibă grijă singuri de corpul lor, tot așa, copiii au nevoie să învețe modalități concrete și potrivite pentru a-și gestiona singuri frustrarea, furia, stresul, anxietatea. E important ca noi, părinții, să ținem cont de următoarele aspecte - citeste in continuare sfatul psihologului despre cum ne putem ajuta copilul sa isi regleze sentimentele aici.
Despre emotiile copilului, va recomandam sa cititi
Invata-ti copilul sa isi exprime sentimentele
Cand baietii plang - sfatul psihologului
Inteligenta emotionala si sociala la copii – cum le dezvoltam?
10 complimente de care are nevoie copilul tau
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Redactor Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate, desprecopii.com (c) 2020
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII