Creste un copil puternic mental. 5 reguli de aur care il vor face mai puternic.
A creste un copil in ziua de azi inseamna sa il pregatesti pentru viitor. Iar lumea care il astepta pe copilul tau - in afara cuibului cald al copilariei, necesita o pregatire mentală. De aceea, este important sa ne creștem copiii pentru a fi mental puternici si echipati psihic corespunzator pentru a infrunta incercarile care pot sta in calea lor.
Iar pentru asta, va trebui ca tu, ca părinte - să iti privesti cu calm copilul in momente in care se chinuie, isi incearcă limitele si impinge mai departe limita fricii. Pentru că acest gen de experiente stau la baza cresterii un unui copil puternic mental. Iată cinci reguli de aur pentru creșterea copiilor puternici din punct de vedere mental:
- veți citi:
1. Transformă în prioritate familială grija pentru mintea voastră
2. Discutați despre sentimente
3. Învaţă-ţi copilul să gândească realist
4. Învaţă copilul cum să acţioneze pozitiv
5. Angajează copiii activ în rezolvarea problemelor
Construiți puterea mentală ca familie
Care parinte responsabil nu isi doreste sa creasca un copil puternic din punct de vedere mental?
1. Transformă în prioritate familială grija pentru mintea voastră
Majoritatea părinților le vorbesc copiilor despre importanța îngrijirii corpului. Ei le spun să-și spele dinții și le vorbesc despre mâncarea sănătoasă și despre exercițiile fizice. Dar puțini părinți vorbesc despre importanța îngrijirii minții lor.
Fă o prioritate şi din construirea musculaturii mentale. Efectuați împreună ca familie exerciții pentru putere mentală și discutați despre beneficiile devenirii mai puternici din punct de vedere mental.
De asemenea, clarifică faptul că uneori este posibil să aveți nevoie de ajutor de la un profesionist. La fel cum vizitați un medic dentist pentru a avea grijă de dinți, este posibil să aveți nevoie să vedeți un terapeut pentru a vă ajuta să aveți grijă de mintea voastră.
2. Discutați despre sentimente
Studiile arată că 60% dintre studenți spun că au fost pregătiți academic pentru colegiu, dar nu pregătiți emoțional. Marea majoritate a acestor adulți tineri spun că își doreau ca părinții lor să fi investit mai mult timp în a-i învăța cum să se descurce cu sentimentele neplăcute, precum dezamăgirea, anxietatea și singurătatea.
În afară de a spune "supărat" sau "încântat", majoritatea părinților menționează rar alte sentimente. În consecință, copiii nu învață să-și identifice sentimentele și nu câștigă abilitățile necesare de care au nevoie pentru a face față acestor sentimente.
Include cuvinte care denumesc sentimente în conversațiile voastre de zi cu zi. Recunoaște modul în care te simți și ajută-ţi copiii să identifice modul în care se simt ei. Discutați despre modul în care acele emoții vă afectează deciziile și învaţă-i în mod proactiv cum să gestioneze acele emoții într-un mod sănătos.
3. Învaţă-ţi copilul să gândească realist
Când copilul tău spune "Nu voi înțelege niciodată matematica", poate fi tentant să spui: "Bineînțeles că o vei înțelege, dragă". Dar oferirea cuvintelor de liniştire fără a-l învăţa pe copil să se liniștească singur nu este de ajutor.
Când copilul tău exprimă îndoială de sine, învinuire excesivă, predicții catastrofale sau gânduri exagerat de negative, învaţă-l cum să gândească diferit. Arată-i cum să recunoască gândurile nefolositoare și cum să le privească într-un mod mai realist.
Explică-i copilului că gândurile sale nu sunt întotdeauna adevărate și că uneori este important să-i dovedească creierului că greşeşte. Împărtăşeşte-i copilului cum gândeşti şi tu uneori și arată-i că tu nu îţi asculţi întotdeauna creierul. Spune ceva de genul: "Mă tot gândesc că va fi un dezastru când voi preda acea prezentare la serviciu. Apoi, îmi amintesc că sunt pregătit și dacă muncesc din greu, pot face o treabă bună".
4. Învaţă copilul cum să acţioneze pozitiv
Copiii trebuie să știe că se pot comporta contrar sentimentelor lor. De fapt, comportamentul lor le poate schimba sentimentele.
Dacă copilul tău a avut o zi proastă la școală, atunci când ajunge acasă, poate alege să facă ceva ce o va ajuta să se simtă mai bine. Sau, dacă e supărată că a fost eliminată din echipă, poate alege să practice mai mult, astfel încât să îşi îmbunătăţească abilităţile.
Fii un model bun și arată-i copilului că uneori şi tu te comporți contrar sentimentelor tale. Spune lucruri de genul: "Mă simt destul de obosită acum, dar știu că este o alegere bună să merg să pregătesc cina pentru noi, mai degrabă decât să stau aici și să mă uit la televizor".
5. Angajează copiii activ în rezolvarea problemelor
Poate fi tentant să intervii și să rezolvi problemele copiilor în locul lor. Dar ei au nevoie de oportunități pentru a-și exersa abilitățile de rezolvare a problemelor.
Rezistă nevoii de a-ţi elibera copilul de povară atunci când întâmpină o problemă. În schimb, încurajează-l să-și dezvolte propria soluție. Lasă-l să facă greșeli uneori. Consecințele naturale pot fi unii dintre cei mai mari profesori ai vieții.
Desigur, rezolvaţi problemle şi împreună. Indiferent dacă copilul tău se confruntă cu o problemă specifică de comportament sau dacă are probleme în a se întâlni cu copiii în vacanță, gândiți-vă, ca echipă, la cel puțin cinci soluții. Apoi, ajut-o să aleagă o soluție pe care să o încerce.
Construiți puterea mentală ca familie
Fă clar faptul că toată lumea are nevoie de putere mentală în viață - nu doar copiii. Vorbeşte despre strategii pentru a deveni mai puternici din punct de vedere mental și transformă greșelile și problemele în momente de învăţare.
Asigură-te doar că ai tăi copii nu confundă a fi puternici cu acționarea dură. Negarea durerii sau refuzul exprimării emoţiilor nu reprezintă putere.
Forța mentală presupune a deveni cel mai bun sine, şi cu toţii avem loc pentru îmbunătățire. Arată-le copiilor tăi că dezvoltarea de sine este o prioritate în viața ta și astfel o vei face o prioritate și în viața lor.
Modalități de reglare emoțională la copii - sfatul psihologului
Într-un articol recent (link aici), povesteam ce este reglarea emoțională și de ce este ea importantă. Voi continua această temă, detaliind câteva modalități concrete prin care copiii pot învăța să-și gestioneze sănătos emoțiile dificile (susținuți și ghidați, desigur, într-o primă etapă, de către părinți).
Ne dorim să avem copii sănătoși, atât fizic, cât și emoțional. Așa cum învață, treptat, să aibă grijă singuri de corpul lor, tot așa, copiii au nevoie să învețe modalități concrete și potrivite pentru a-și gestiona singuri frustrarea, furia, stresul, anxietatea. E important ca noi, părinții, să ținem cont de următoarele aspecte - citeste in continuare sfatul psihologului despre cum ne putem ajuta copilul sa isi regleze sentimentele aici.
Despre emotiile copilului, va recomandam sa cititi
Invata-ti copilul sa isi exprime sentimentele
Cand baietii plang - sfatul psihologului
Inteligenta emotionala si sociala la copii – cum le dezvoltam?
10 complimente de care are nevoie copilul tau
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
sursa: Amy Morin - 13 Things Mentally Strong People Don’t Do
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII