FIV, donare de ovocite și mamă surogat - tot ce trebuie să știi de la specialiștii de la BIOTEXCOM

FIV, donare de ovocite si mama surogat - tot ce trebuie sa stii de la specialistii de la BIOTEXCOM

FIV, donare de ovocite și mamă surogat - tot ce trebuie să știi de la specialiștii de la BIOTEXCOM

Problema infertilității care afectează cuplurile este tot mai frecventă în România si exista un interes crescând pentru informații specializate despre procedee ca fertilizare in vitro cu donare de ovocite și surogatul gestațional (mamă surogat). Iar pentru ca sunt atat de multe intrebari ce au nevoie de un raspuns, ne bucuram ca am reusit sa luam in interviu in exclusivitate managerilor de la clinica BIOTEXCOM din Ucraina. 

Vă oferim in continuare multe informații prețioase despre procedeul de fertilizare in vitro cu donare de ovocite și despre surogatul gestațional. Ne bucurăm ca multe familii din Romania (si din intreaga lume) au reușit să iși indeplinească visul de a deveni părinti. BIOTEXCOM are un slogan: Infertilitate absolută nu există! O soluție sigur se găsește.

- in continuare, veti citi
Cine este BIOTEXCOM
Unul din serviciile dvs este FIV (fertilizare in vitro) cu donarea de ovocite. Ce presupune acest lucru. Cine sunt donatoarele de ovocite?
Un alt serviciu pe care il oferiti este programul de surogat gestational. Ne puteti explica ce inseamna surogatul gestional si cum decurge? Cum sunt selectate femeile care vor purta sarcina?
Se poate hotărî sexul copilului?
Din punct de vedere legal, cum decurge procedeul de surogat? Aveți servicii de înregistrare a copilului pe numele cuplului care apeleaza la surogat?
Cuplul mai trebuie să treacă pe la ambasada României în Ucraina?
Cum se aliniaza aceste documente din Ucraina cu legislatia actuala din Romania?
Ce șanse de reușită aveți la programele voastre de FIV?
Oferiți și spații de cazare cuplurilor din România?
Aveți povești de succes? Ne place să auzim povești cu final fericit!
Ați avut și o conferință 3 noiembrie, în București. Ce au aflat cuplurile acolo?
De cât timp lucrează Biotexcom cu cuplurile din România?
Ințelegem că înafară de România mai vin si pacienți din alte părți ale lumii. Ne puteți spune despre aceasta ceva mai mult?
Cu ce probleme se confruntă pacienții voștri cel mai des?

Specialistii de la clinica BIOTEXCOM din Ucraina ne raspund intrebarilor despre FIV, donare de ovocite si optiunea de mama surogat

Oleg, manager de top Biotexcom, Ucraina și Olga, managerul departamentului din România au acceptat să ne vorbească despre procedee ca fertilizare in vitro, donare de ovocite și mamă surogat pentru ca cititorii Desprecopii.com să afle care sunt opțiunile lor atunci când există dificultăți la a concepe un copil pe cale naturală. Iata-i pe Oleg si pe Olga, raspunzand intrebarilor redactorului nostru, Magda Aldea.

fiv BIOTEXCOM 

Reporter Desprecopii: Am aflat de clinica Biotexcom de pe forumul de fertilitate de la Desprecopii. Ne puteți explica cu cuvintele dumneavoastră, cine este Biotexcom și de ce sunteți acum prezenți in Romania?

Oleg: Biotexcom cu sediul în Kiev, Ucraina, este o companie mare de reproducere umană, cu peste 400 de angajați, cu o vechime de peste zece ani de zile care colaborează cu foarte multe țări precum Italia, România, Franța, Germania, SUA, Marea Britanie și altele.

Olga:  Există clinici și laboratoare în Belgia și Italia cu medici care colaborează cu Biotexcom, acum opt ani de zile am început să lucrăm și cu primele cupluri din România. Din păcate, românii sunt destul de sceptici când vine vorba de mamă surogat pentru că nu există o legislație clară care să permită sau să interzică acest proces.

Oleg: Am început timid, cu o clinică mică și ne-am dezvoltat pe parcursul anilor, în prezent, Biotexcom fiind o companie în sensul larg al cuvântului, cu logistică proprie, clinici, spații de cazare și autoturisme. Asigurăm tot ce este necesar pacienților care ni se adresează, din momentul în care îi preluăm și până în clipa în care, cuplurile pleacă acasă cu copilul la care au visat.

Deasemenea, compania este și un promotor al sănătății pentru că sponsorizăm echipe ucraieniene de jiu jitsu, de baseball, ajutându-le să obțină performanțe în sport.

Puteți găsi foarte multe informații pe site-ul nostru dar și pe internet. Jurnaliștii de la Euronews au fost în clinica noastră cu o cameră ascunsă și au filmat un material, îl puteți căuta pe youtube. Spania ne numește Uterul Europei. Pe anumite forumuri sunt scrise și experiențele unor cupluri care nu au putut să aibă copii și au găsit soluția la noi în clinică. 

Reporter Desprecopii: Unul din serviciile dvs este FIV (fertilizare in vitro) cu donarea de ovocite. Ce presupune acest lucru. Cine sunt donatoarele de ovocite?

Oleg: Majoritatea cuplurilor care vin la noi la clinică au peste 40 de ani. În acest context, șansele de a concepe un copil pe cale naturală, sunt destul de mici din cauza ovulelor îmbătrânite. Noi avem o bază mare de donatoare de ovule (ovocite), peste 700 de femei care sunt testate și evaluate la noi în centru ca să îndeplinească toate criteriile de sănătate impuse. În cazul în care avem donare de ovocite, cuplul alege mai multe donatoare, printre care una principală și restul de rezervă. Donatoarele sunt stimulate ovarian (supuse unui tratament hormonal care le face să ovuleze 15-20 de ovule).

Olga: Compatibilitatea donatoarei cu nevoile cuplului se face și pe baza unor aspecte medicale, cum ar fi grupa sanguină. Totul se face fresh, în 30-40 de minute, perioadă în care se face și transferul către mama cu probleme de fertilitate care primește sperma de la partener pentru fecundare. Nu criogenam ovulele, pentru că scad șansele de fecundare. Este important să menționăm că se acționează după recomandarea medicului. Stimularea ovariană se face numai după norme medicale.

biotexcom 

► Reporter Desprecopii: Un alt serviciu pe care il oferiti este programul de surogat gestational. Ne puteti explica ce inseamna surogatul gestional si cum decurge? Cum sunt selectate femeile care vor purta sarcina?

Oleg: În cazul în care s-a încercat fertilizarea in vitro clasică, fertilizarea in vitro cu donare de ovocite se trece la următoarea opțiune, cea de surogat gestațional. Una din condițiile pe care cuplul trebuie să le îndeplinească este să fie format din bărbat și femeie, căsătorit. O altă condiție este să aibă un certificat medical care să ateste faptul că nu pot concepe pe cale naturală. Important de știut este că și donatoarea și mama surogat trebuie să aibă deja un copil ca să fie acceptate în program.

Olga: Noi procedăm conform legislației din Ucraina. Două încercări sunt acelea în care se procedează la Fiv clasic, apoi cu donare de ovocite și în final se recurge la opțiunea de mamă surogat. Mamele surogat au cel puțin un copil acasă, obiceiuri de viață sănătoase, un istoric medical sănătos și sunt examinate și expertizate la noi la clinică ca să îndeplinească cererile pentru implantarea unui embrion rezultat din ovulul donat, fecundat în laborator cu sperma cuplului.

Oleg: Cuplurile pot face cunoștință cu mama surogat, abia după ce suntem siguri că sarcina este bine prinsă. Apoi, ei pot fi prezenți la monitorizarea sarcinii mamei surogat, la ecografii, fac cunoștință cu ea și sunt ținuți la curent cu parcursul acesteia.

Olga: Știu că în România este o modă cu cezariană, la noi se merge pe naștere naturală și cezariană doar dacă medicul recomandă acest lucru.

Oleg: Avem pe pagina site-ului un filmuleț despre cum își petrec timpul mamele surogat la noi la clinică. Puteți afla multe lucruri de acolo.

Olga: Sunt cupluri care își doresc un copil, alții vor gemeni, poate există vreo preferință pentru un anumit sex, masculin, sau feminin.

Reporter Desprecopii: Uau, se poate hotărî sexul copilului?

Oleg: Da, se poate face și acest lucru. La gemeni, nu se pot obține dizigoți, adică fată și băiat pentru că procedura cere implantare de trei embrioni, același sex și se pot implanta toți trei, sau doi sau unul. Deși cererile sunt 90% băieți, fetele au cea mai mare rată de succes.

Reporter Desprecopii: Din punct de vedere legal, cum decurge procedeul de surogat? Aveți servicii de înregistrare a copilului pe numele cuplului care apeleaza la surogat?

Oleg: În actele de înregistrare a copilului, cuplul este singurul înscris acolo. Mama surogat nu are niciun amestec în acest sens.

Olga:  Conform legislației din Ucraina și din România, unul dintre părinți trebuie să aibă o legătură genetică cu copilul. Cuplul aflându-se oficial în căsătorie, în certificatul de naștere ucrainean (pentru că este născut pe teritoriul țării unde se află clinica) ei sunt înscriși ca părinți, indiferent de cetățenia lor. La rândul ei, mama surogat încă de la prima vizită și înainte să facă parte din program, semnează la notariat un act prin care renunță la drepturile asupra copilului. În cazul în care este căsătorită, soțul semnează și el, ambii recunoscând copilul ca fiind al cuplului și nu al lor, neavând nicio pretenție asupra nou născutului. La externare, mama surogat semnează un act prin care specifică că renunță la copil, benevol, în favoarea cuplului, părinții copilului.

Oleg: Apoi, părinții primesc certificatiul de naștere și poate pleca acasă, în România, împreună cu copilul lor, cetățean român.

Reporter Desprecopii: Cuplul mai trebuie să treacă pe la ambasada României în Ucraina?

Olga: Noi ne ocupăm de toate actele. Se merge la starea civilă, acolo se traduc toate actele și tot acolo se înregistrează copilul obținându-se certificatul copilului. Apoi se înscrie în online la ambasadă.

Oleg: Și obligatoriu se face testul ADN, pentru a fi în legalitate cu normele impuse, test pe care îl primește și cuplul la rândul lui.

mama surogat

Reporter despre copii: Cum se aliniaza aceste documente din Ucraina cu legislatia actuala din Romania?  Copiii sunt recunoscuti ca fiind legal ai acelei familii din Romania sau mai trebuiesc indeplinite alte procedure juridice?

Oleg: Așa cum v-am povestit, atâta timp cât procedura se întâmplă pe teritoriul Ucrainei, trebuie îndeplinite criteriile din legislația țării noastre. Actele sunt traduse si intarite la notariat din limba ucraineana in romana. Legal, încă de la naștere, copilul este recunoscut ca fiind al cuplului si cetatean al Romaniei, iar Biotexcom se ocupă de toată actele necesare și de traducerea lor.

Reporter Desprecopii: Așadar BIOTEXCOM este o șansă pentru cuplurile care își doresc un copil iar barza nu știe adresa. Ce șanse de reușită aveți la programele voastre de FIV?

Oleg: Acum o statistică anuală pe care o contorizăm. De exemplu, în 2019, din ianuarie până în septembrie, am avut un procent de 74 de reușită din prima încercare, cu ovule donate. Cu ovule proprii avem un procent mai mic de 65.

Olga: Legat de FIV clasic, se fac una două încercări. Dacă se merge pe procedura de ovocite donate, numărul de încercări este nelimitat, până în momentul în care se obține o sarcină.

Oleg: Trebuie spus faptul că în cadrul pachetului care se poate achita în mai multe rate, este inclus număr nelimitat de proceduri cu ovocite donate, pentru că scopul clinicii noastre este ca cuplul sa plece cu unul sau doi copii sanatosi acasa. Reporter despre copii: Sunteți localizați la Kiev. Deci cuplurile care doresc să foloseasca serviciile voastre trebuie să vină la Kiev? Exista translatori pentru clienții din România?

Oleg: Da, totul se întâmplă la Kiev. Avem multe departamente, de asemeena si departamentul care lucreaza pacientii din Romania . Clienții din România beneficiază de tot sprijinul companiei noastre, inclusiv, îi preluăm de la aeroport, îi cazăm în spațiile special destinate lor, urmează investigațiile medicale, și toate procedurile care se fac în acest sens.

Reporter Desprecopii: Deci oferiți și spații de cazare cuplurilor din România?

Oleg: Absolut. Cuplurile sunt cazate în apartamente de minim 50 de metri pătrați, restaurant. Li se oferă pediatru pentru copil, spațiu de joacă pentru cei mici, inclusiv Babyroom, unde cel mic poate fi lăsat câteva ore.

Reporter Desprecopii: Aveți povești de succes? Ne place să auzim povești cu final fericit!

Oleg: Uite, aș putea să vă povestesc despre o româncă care a avut 15 încercări de fertilizare in vitro cu ovocite donate în România, Grecia, Spania. De fiecare dată sarcina se pierdea în jurul vârstei gestaționale de șapte săptămâni, plus minus câteva zile. Au venit la noi pentru maternitatea surogat, iar medicul nostru le-a recomandat să mai facă încă o încercare. A fost stimulată, i s-au transferat trei embrioni, însă cu câteva zile înainte de Anul Nou, mi-a telefonat spunându-mi că pierduse din nou, sarcina. Mi-a părut rău, însă din păcate, știam că există și acest risc. A fost înscrisă în programul pentru maternitate surogat și peste o săptămână, mi-a telefonat din nou, anunțîndu-mă că e iar însărcinată. Din cei trei embrioni, unul ieșise afară cu un cheag de sânge, dar mai rămăseseă doi. Astăzi, Dana o mămică care locuiește în București, are două fetițe sănătoase de 7-8 ani, made in Ucraina. (zâmbește)

Olga: Sunt multe cupluri descumpănite, care nu mai cred ca au vreo șansă, care au explorat multe alte opțiuni. Este important să aibă încredere în noi și în sfatul medicilor și în final, o să reușească. Semnăm contractul doar dacă cuplul înțelege pentru ce dorește copilul și își asumă pe deplin procedura și timpul de așteptare.

Oleg: Din septemprie pana in luna noiembrie, am oprit înscrierile în program pentru că avem o cerere foarte mare! Cuplurile se înscriu pentru 2020, deja.

ovocite donate

Reporter Desprecopii: Ați avut și o conferință 3 noiembrie, în București. Ce au aflat cuplurile acolo?

Olga: Conferința a fost una informativă și s-a adresat cuplurilor care nu au reușit să ajungă la clinica noastră din Kiev. Am răspuns la întrebări precum: Care sunt pașii?, Ce îi așteaptă?, Cum se procedează? sau Care este lista de așteptare.

Oleg: Pentru noi a fost important să ne întâlnim cu cuplurile din România pentru că nu avem o reprezentanță aici. Au fost peste 70 de cupluri, prezente în sală și chiar dacă suntem la o aruncătură de băț de România, a fost important pentru noi și pentru ei să ne vedem față în față.

Reporter Desprecopii: De cât timp lucrează Biotexcom cu cuplurile din România?

Oleg: Aproximativ opt ani de zile. În jur de 1000 de cupluri, cetățeni ai României, care locuiesc sau nu în țara voastră, au apelat la maternitate surogat și peste 2500 la programul FIV.

Reporter Desprecopii: Intrând pe site-ul oficial al clinicii voastre înțelegem că înafară de România mai vin si pacienți din alte părți ale lumii. Ne puteți spune despre aceasta ceva mai mult?

Oleg râde: Chinezii vin cu autobuzele. Ei sunt pacienți noștri fideli și majoritatea vor să aibă băieți. Avem pacienți din toate colțurile lumii. Canada, Statele Unite, China, India, Spania, Germania, Australia, Japonia, Portugalia, Algeria.

Olga: Din toată lumea. Argentina, Brazilia.

Oleg: Eu cred că au auzit de noi din recomandările celor care s-au întors acasă cu un copil. Apoi, au existat informări despre Biotex în media, pe diferite site-uri, în ziare sau reportaje video ale unor posturi celebre de televiziune.

Reporter Desprecopii: Cu ce probleme se confruntă pacienții voștri cel mai des?

Olga: Nu se prinde sarcina din prima sau sarcina se oprește din evoluție.

Oleg: Multe cupluri nu înțeleg exact, ce presupune procedura. Se grăbesc, vor rezultate rapide, imediat. Trebuie explicat că dacă vor reușită, merită să aștepte și să aibă răbdare și înțelegere. Avem foarte multe cereri și o listă mare de așteptare.

Reporter Desprecopii: Eu vă mulțumesc mult pentru timpul acordat și, în încheiere, aș vrea să le transmiteți ceva acelor cupluri care își doresc să apeleze la serviciile Biotexcom.

Olga: Să fie calmi. Dacă sunt agitați nu pot nici măcar să răspundă la chestionar.

Oleg: Să fie calmi, să aibă încredere. Noi avem un slogan, că infertilitate absolută nu există! O soluție sigur se găsește.

Mai multe informatii despre clinica BIOTEXCOM  si despre programele sale, cu informatii pentru cuplurile din Romania, puteti gasi aici.

autor - interviu realizat de Magda Aldea, redactor Desprecopii.com, noiembrie 2019 - Bucuresti
Toate drepturile rezervate © Desprecopii.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Monica7383
    Monica7383trimis la 14/4/2021

    Aceasta clinica este minunata!! Recomand cu mare drag, la toti cei ce au pierdut speranta si doresc sa devina parinti!! Clinica Biotexcom te ajuta cu orice detaliu necesar, sunt foarte buni in ceea ce fac!

    Raspunde la acest comentariu
  2. Dana Gidea
    Dana Gideatrimis la 9/5/2020

    Buna ziua, m-ar ajuta foarte mult cateva informatii despre pasii de urmat din momentul in care ajungi in tara cu copilul. Ma refer la procedura de la autoritatile noatre: inregistrare, durata transcriere, daca poti benefiicia de Concediu crestere copil. Orice experienta m-ar ajuta foarte mult. Multumesc, Dana

    Raspunde la acest comentariu
    • Ramina
      Raminatrimis la 4/12/2020

      Buna ziua, Dana. Biotexcom a facut tot ce era necesar de la ei şi am rezolvat cu uşurinţa toate documentele. Concediu de cresterea copilului am benficiat fara probleme:)

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII