Fertilitatea unei femei: varsta ideală, fereastra fertilă, mituri și trucuri pentru conceperea unui copil 🌼
Despre fertilitate se spun multe mituri și adevăruri amestecate cu neadevăruri. Există însă o fereastră a fertilității? Am văzut în filme și probabil în viața reală, cupluri stabilind un program strict pentru sex în funcție de ciclurile de ovulație, care evită anumite tipuri de activități și care chiar consumă alimente specifice - toate în efortul de a concepe - dar care ar fi ultimul cuvânt în materie de îmbunătățire naturală a fertilității?
🌺 Fereasra fertilității: Un concept real sau o simplă idee? 🔎 Există o fereastră a fertilității?
🕵️♀️ Se spune multe despre fertilitate, dar cât este adevăr și cât mit? Experții au demontat multe neadevăruri și au oferit informații prețioase despre acest subiect important. Există o fereastră a fertilității? Poți îmbunătăți șansele de concepție în mod natural? Hai să aflăm mai multe!
- despre fertilitate, varsta, fereastra fertila si mituri despre sex, veti citi:
Momentul x in conceperea unui copil
Fertilitatea si varsta - cat de tarziu e prea tarziu?
Ce este infertilitatea?
Cand sa se faca sex
Ce este "fereastra fertila"?
Ovulatia - sincronizarea conteaza?
Mituri despre sex
In ce luna ar trebui sa ramai insarcinata? Avantaje si dezavantaje de la luna la luna
Esential in conceperea unui copil
Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRANTELOR
Momentul x in conceperea unui copil
Cu totii am vazut in filme si probabil in viata reala, cupluri stabilind un program strict pentru sex in functie de ciclurile de ovulatie, care evita anumite tipuri de activitati si care chiar consuma alimente specifice - toate in efortul de a concepe - dar care ar fi ultimul cuvant in materie de imbunatatire naturala a fertilitatii? Am descoperit un document recent publicat de expertii in fertilitate americani, menit sa faca lumina asupra a ceea ce este important si ce nu este in succesul conceperii unui copil.
de citit pe larg: 8 semne ale ovulatiei
Fertilitatea si varsta femeii - cat de tarziu e prea tarziu?
Probabilitatea pentru femei de a concepe in jurul varstei de 20 de ani este stabila de la un ciclu la altul, cu sanse injumatatite pentru cele care se afla in pragul celor 30 de ani. Desi sansele sunt chiar mai putin probabile la cele de 40, este inca posibil ca acestea sa conceapa natural. Barbatii nu sunt conditionati de timp. Desi eficacitatea materialului seminal scade usor dupa varsta de 35 de ani, vorbim de scaderea fertilitatii lor in jurul varstei de 50 de ani.
Sarcina intre 20-30 de ani
Sarcina intre 30-40 de ani
Sarcina intre 40-50 de ani
De citit si Ceasul biologic al barbatilor ticaie dupa 41 de ani
Ce este infertilitatea?
Infertilitatea poate fi definita ca esecul de a realiza o sarcina de succes dupa 12 sau mai multe luni de sex regulat, neprotejat, la femeile mai tinere de 35 de ani. Pentru femeile care sunt trecute de aceasta varsta, evaluarea si tratamentul sunt justificate dupa 6 luni. In ambele cazuri, partenerii trebuie evaluati de asemenea.
de citit: Ghid pentru cuplurile infertile: cum puteti invinge infertilitatea in ziua de azi
Cand trebuie facut sex...
Nimeni nu va poate spune cat de des trebuie sa aveti rapoarte sexuale in incercarea de a concepe, dar exista cativa factori de luat in consideratie. In popor, se crede ca abstinenta creste densitatea materialului seminal, dar studiile au aratat ca abtinerea timp de cinci zile sau mai mult poate provoca doar deteriorarea acestuia. Un studiu pe aproape 10 000 de exemplare de material seminal a aratat ca, la barbatii cu material seminal normal de calitate, densitatea spermei a ramas normala, chiar daca au ejaculat zilnic. Unele cupluri fac sex in fiecare zi atunci cand incearca sa conceapa si, desi acest lucru poate fi avantajos, poate fi prea stresant. Un studiu pe 221 de cupluri fertile a aratat o rata de succes de 37% dupa actul sexual zilnic, 33% in zile alternative si 15% la cele care au intretinut rapoarte doar o data pe saptamana.
Ce este "fereastra fertila"?
Fereastra fertila este intervalul de trei zile care se incheie in ziua de ovulatiei si, asa cum sugereaza teoria, este momentul in care femeile sunt cel mai fertile. Ovulatia are loc, de obicei, cu aproximativ 14 zile inainte de menstruatie la femeile care au cicluri menstruale regulate. Studiile au aratat ca pentru femeile cu cicluri menstruale regulate, probabilitatea de conceptie cu un singur act sexual este cea mai mare in aceasta perioada si, desi perioada fertila a ferestrei nu se modifica odata cu varsta, rata de succes descreste. Pe larg despre fereastra fertila aici.
🔎 Există o fereastră a fertilității?
Mulți oameni vorbesc despre conceptul de "fereastră a fertilității", referindu-se la perioada din ciclul menstrual în care o femeie are cele mai mari șanse de a rămâne însărcinată. Această perioadă corespunde, în general, cu momentul ovulației. Este important de menționat că ovulația poate varia de la o femeie la alta și de la ciclu la ciclu. Există diferite metode și teste disponibile pentru a determina momentul ovulației, cum ar fi monitorizarea temperaturii bazale a corpului sau utilizarea testelor de ovulație.
Ovulatia - sincronizarea conteaza?
Sincronizarea la ovulatie este o metoda populara folosita pentru a creste fertilitatea, in ciuda lipsei sale de precizie. Chiar si femeile cu cicluri regulate vor descoperi ca momentul de varf al fertilitatii este greu de determinat. Daca va monitorizati ciclul si urmariti modificarile mucusului cervical, libido sau a starii de spirit, este posibil sa determinati acest moment in proportie de doar 50%. Exista mai multe dispozitive de sincronizare care pot fi folosite pentru a ajuta cuplurile in a detecta momentul cel mai fertil, cu toate ca studiile au aratat ca pot aparea teste fals pozitive in proportie de 6%. Acestea fiind spuse, este recomandat sa crestem frecventa actelor sexuale in timpul perioadei de varf folosind tehnici de sincronizare a ovulatiei. Aici vei gasi toate informatiile despre OVULATIE.
Mituri despre sex
►Pozitia
In timp ce multi oameni cred ca fertilitatea poate fi imbunatatita de anumite pozitii, nu exista absolut nicio dovada care sa sustina acest lucru. Sperma se gaseste de obicei in canalul cervical si se produce indiferent de pozitia folosita. Mai multe detalii aici Pozitii sexuale pentru conceperea unui copil
►Orgasmul si transportul materialului seminal
S-a sugerat ca orgasmul feminin ar putea inlesni transportul spermei, desi in cele din urma, intre fertilitate si orgasm nu exista nicio legatura.
► Lubrifiantii
Pe baza efectelor negative care le au acestia asupra spermei (observate in vitro), s-a sugerat ca lubrifiantii pot duce la scaderea fertilitatii. Cei disponibili in comert, pe baza de apa, inhiba motilitatea spermatozoizilor in vitro cu pana la 100%; KY Jelly, cei pe baza de ulei de masline si saliva, chiar diluate la concentratii mici de 6,25%, afecteaza negativ motilitatea spermatozoizilor si viteza acestora. Interesant, lubrifiantii pe baza de ulei de canola sau ulei mineral nu prezinta efecte negative si sunt, probabil, mai siguri de utilizat in perioadele de concepere.
Stilul de viata: factori care trebuie luati in considerare
Dieta: Femeile care sunt fie foarte slabe, fie obeze ar putea avea o fertilitate scazuta, dar exista putine dovezi care sa dovedeasca ca o dieta vegetariana sau nu, poate influenta acest lucru. Ceea ce conteaza, cand discutam despre dieta, este nivelul crescut de mercur din sange datorat unui consum exagerat de fructe de mare care poate duce la infertilitate.
Fumatul: Efectele negative ale acestui obicei sunt semnificative si acest lucru este demonstrat de un studiu care a comparat 10 928 femei fumatoare cu 19 128 femei nefumatoare si care a constatat ca fumatoarele sunt supuse unui risc crescut de infertilitate. Desi fumatul scade semnificativ densitatea spermei la barbati, nu exista date concludente care sa defineasca masura in care acesta afecteaza fertilitatea masculina.
Alcoolul: Nu exista studii concludente care sa specifice exact efectul consumului de alcool asupra fertilitatii feminine, iar studiile efectuate in intreaga lume au avut rezultate diferite. In general, un nivel ridicat de alcool este descurajant atunci cand femeile incearca sa ramana insarcinate, dar nu e nimic rau in a savura o bautura cu moderatie. In timpul sarcinii, alcoolul trebuie evitat deoarece efectele negative ale acestuia asupra fatului sunt bine cunoscute, iar un nivel de alcool care sa nu prezinte un pericol pentru viiorul copil nu a fost inca stabilit.
Cafeina: Consumul de pana la cinci cesti de cafea cu cafeina pe zi ar putea fi legat de o scadere a fertilitatii, desi nu exista dovezi concludente. Consumul a doua - trei cani pe zi in timpul sarcinii ar putea creste riscul de avort spontan, desi nu exista dovezi care sa sugereze ca exista un risc de malformatii congenitale legat de acest aspect al dietei. Intr-un test in care 1207 femei gravide beau trei cesti de cafea cu cafeina si decofeinizata pe zi, nu s-au observat diferente la sugari de la gestatie la nastere, ceea ce inseamna ca un consum moderat de cofeina nu afecteaza rezultatele sarcinii.
Droguri: Efectele marijuanei si a altor droguri sunt greu de testat, deoarece utilizarea lor este ilegala, desi consumul de droguri este descurajat din cauza efectelor negative pe care le are pe cursul dezvoltarii fetusilor. Medicamentele cu prescriptie trebuie sa fie gestionate in mod individual, deoarece este imposibil sa se stabileasca date de la pacieta la pacienta.
Sauna: In timpul unei sarcini obisnuite nu exista nici o dovada care sa sugereze ca sauna are efecte adverse asupra fertilitatii feminine, de asemenea, nu exista nici dovezi solide care sa sugereze ca barbatii ar trebui sa renunte la acest obicei.
Toxinele si pesticide: Femeile care sunt expuse la solventi si toxine gasite in industriile de curatare si la cele folosite de imprimerii, pot prezenta un nivel de fertilitate redus, in timp ce barbatii expusi la metale grele pot fi succeptibili de a avea material seminal cu parametri anormali. Problemele mai mari de fertilitate par a fi mai des intalnite la femeile care lucreaza in agricultura, expuse la ierbicide, in timp ce la barbati, datele sunt inca neconcludente.
⏳ Vârsta ideală și fertilitatea
Vârsta este un factor crucial în fertilitatea feminină. Femeile sunt cele mai fertile în general între adolescență și începutul anilor 30. După această perioadă, fertilitatea poate începe să scadă treptat, iar șansele de concepție reduse pot deveni o realitate. Este important să ai în vedere că fiecare persoană este diferită și că fertilitatea poate varia. Consultarea unui specialist în fertilitate poate oferi o evaluare individualizată și informații specifice în funcție de caz.
In ce luna ar trebui sa ramai insarcinata? Avantaje si dezavantaje de la luna la luna
Daca te gandesti sa ramai insarcinata, un lucru de luat in considerare este momentul anului in care doresti sa fii gravida dar si cand sa se nasca bebelusul.
40 de saptamani este o lunga perioada de timp pentru a coace ceva atat de bun in cuptoras, astfel incat, trebuie sa va faceti aceasta perioada cat mai placuta posibil. Iata un ghid la indemana pentru a va ajuta sa alegeti luna perfecta pentru a ramane insarcinata citeste mai depate aici >
Esential in conceperea unui copil:
Trei secrete esentiale ca sa ramai insarcinata
Dupa cate luni de incercari ar trebui sa ne impacientam daca nu ramanem insarcinate?
Plante care stimuleaza fertilitatea dupa 35 de ani
Sarcina dupa un avort: cat de curand?
Incercarea de a concepe un copil: cum sa scapati de tensiunea ei
Placerea sexului si sansa de a concepe un copil
Pot ramane insarcinata daca ...?
Ovulatia si calculul ovulatiei
Grupuri de suport si intelegere: Asteptand o comoara in viata noastra
Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infrunta cu curaj drumul acesta.
Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoara in viata noastra !
autor: Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2023
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII